Futbolowe wspominki

Dla sympatyków futbolu.
Awatar użytkownika
Kiefer

Re: Futbolowe wspominki

Post autor: Kiefer »

Imo obydwaj są na tym samym poziomie i po prostu nie da się jednoznacznie stwierdzić, który z nich jest lepszy, a na pewno byli najlepsi w swoim okresie. Wszelkie porównania trofeów czy liczb nie mają tutaj najmniejszego sensu. Natomiast nie ukrywam Maradona dla mnie choć go nigdy nie widziałam jest jednak bardziej legendarny i kultowy, a jego historia po prostu dużo ciekawsza. Messi z kolei jest tylko genialnym piłkarzem. Niestety nie dowiemy się kim byłby Maradona w czasach Messiego, a kim Messi w czasach Maradony.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2025, 15:20 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Jak pisałeś - wpływ Diego na codzienne życie biednego Argentyńczyka to fenomen socjologiczny. Dużo bliższy życiorysem był Maradona do realiów tej zwariowanej i emocjonalnej rzeczywistości argentyńskiej.

Generalnie to mocno nie fair, że jeden kraj ma dwie takie ikony.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Żilu

Post autor: Żilu »

Wydaje mi się, że tutaj po pierwsze ma wpływ idealizacja przeszłości, a po drugie piłka reprezentacyjna znaczyła kiedyś więcej, a jednak przede wszystkim w tym kontekście Maradona jest najbardziej kojarzony. No i na ludzi bardziej oddziałują dramaty i pogmatwane życiorysy, a pod tym względem nudny Messi nie ma żadnego podjazdu do ekscentrycznego Diego.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Dla Argentyny kadra to dalej jest wszystko. Wrzucałem na poprzedniej strnie link do filmu, polecam się zapoznać: https://www.youtube.com/watch?v=zcwVPl4D_jY

Dla tych ludzi reprezentacja to jest dosłownie wszystko.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Art
Moderator

Post autor: Art »

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Chory czas to był. Nie pamiętam czy kiedykolwiek miałem podobną sytuację, że z jednej storny nienawidziłem piłki i miałem jej dość, a z drugiej drżałem z emocji i zainteresowania.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Żilu pisze: 29 sty 2025, 16:35 Wydaje mi się, że tutaj po pierwsze ma wpływ idealizacja przeszłości, a po drugie piłka reprezentacyjna znaczyła kiedyś więcej, a jednak przede wszystkim w tym kontekście Maradona jest najbardziej kojarzony. No i na ludzi bardziej oddziałują dramaty i pogmatwane życiorysy, a pod tym względem nudny Messi nie ma żadnego podjazdu do ekscentrycznego Diego.
Zgoda, że piłka reprezentacyjna znaczyła kiedyś znacznie więcej niż obecnie, ale jak wspomniał @DUN I LOVE akurat dla Argentyńczyków tak jest do dzisiaj, zresztą pewnie tyczy się to samo Brazylijczyków. Tylko jednak kariera klubowa Maradony biorąc pod uwagę okoliczności to również coś wyjątkowego i jak najbardziej jest z tym kojarzony, pewnie w żadnym klubie żaden piłkarz nie jest tak czczony jak Diego w Neapolu.
Art pisze: 31 sty 2025, 8:33
Żadna rywalizacja w piłce klubowej nie elektryzowała w porównywalnym stopniu, jak El Clasico w czasach Mourinho i Guardioli, Messiego i Cristiano.
Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

DUN I LOVE pisze: 26 sty 2025, 22:11 @Federasta20 @Jacuszyn @Kamileki @Samcro @Nando, polecam gorąco. ZAJEBISTY dokument z Buenos Aires podczas finału MŚ. Emocje ludzi, znaczenia dla narodu i całego kraju. Psychoza związana z pragnieniem triumfu na mundialu. Chyba nikt tego do tej pory lepiej nie pokazał.

Jedyny sport, w którym ten kraj coś znaczy. Ok, jest jeszcze kosz i ręczna ale chodzi mi o taki top topów.
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Pewnie tak, ale ci ludzie idą dalej i uważają, że Argentyna nie ma młodzieży nic więcej do zaoferowania niż przeżycie triumfu na mundialu. :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Nie dziwię się, wystarczy sobie przypomnieć jaką odskocznią dla szarej rzeczywistości był odnoszący sukcesy Adam Małysz, a pewnie było trochę lepiej niż jest obecnie w Argentynie.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Jacuszyn pisze: 03 lut 2025, 10:07
DUN I LOVE pisze: 26 sty 2025, 22:11 @Federasta20 @Jacuszyn @Kamileki @Samcro @Nando, polecam gorąco. ZAJEBISTY dokument z Buenos Aires podczas finału MŚ. Emocje ludzi, znaczenia dla narodu i całego kraju. Psychoza związana z pragnieniem triumfu na mundialu. Chyba nikt tego do tej pory lepiej nie pokazał.

Jedyny sport, w którym ten kraj coś znaczy. Ok, jest jeszcze kosz i ręczna ale chodzi mi o taki top topów.
@Art, zapomniałem o Tobie na śmierć. Pamiętam jak rozmawialiśmy o tym, że jeżeli Argentyna wygra mundial, to sytuacja na ulicach może "wymknąć się spod kontroli". Polecam film powyżej, prawdziwe emocjonalne szaleństwo. Psychiatryk niemal.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Art
Moderator

Post autor: Art »

Po kraju, który powołał do życia kościół Diego Maradony ciężko spodziewać się czegoś innego :P
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Art pisze: 03 lut 2025, 13:43 Po kraju, który powołał do życia kościół Diego Maradony ciężko spodziewać się czegoś innego :P
Od 43:15 sprawdź.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 03 lut 2025, 13:44
Art pisze: 03 lut 2025, 13:43 Po kraju, który powołał do życia kościół Diego Maradony ciężko spodziewać się czegoś innego :P
Od 40:15 sprawdź.
:(
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Dlaczego to robisz.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

DUN I LOVE pisze: 04 lut 2025, 7:36 Dlaczego to robisz.
18:12:22 sprawdź.
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Na zawsze w naszych sercach ta data.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Awatar użytkownika
Nando

Post autor: Nando »

MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm

MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
ODPOWIEDZ