Paryż-Bercy 2012

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacques D.

Re: Paryż-Bercy 2012

Post autor: Jacques D. »

Hah konflikt tragiczny. Z jednej strony wygląd dolnej połówki nasuwa jednoznacznie na myśl wizję JMDP grającego tu o tytuł, z drugiej jednak Argentyńczyk przy obecnej formie czołówki ma szansę ugrać coś naprawdę sporego na WTF. Obie rzeczy raczej się wykluczają, zwłaszcza pamiętając, że Juan Martin ma już w plecach dwa pełne tygodnie z rzędu i parę dość ciężkich meczów (z Brandsem, Andersonem, Federerem).
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Robbie Koenig powiedział, że Kei wycofał się z turnieju, wskutek czego Gillou jest już w 1/4. Szukam potwierdzenia "na papierze".

E:
Tak, problem z kostką prawej nogi. Simon w 1/4.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
jonathan

Post autor: jonathan »

Djoković w tym meczu wyraźnie obniżył koncentrację. Ale nie pierwszy raz. Wystarczy przypomnieć sobie, jak często na początku rozjeżdżał rywali, a potem spuszczał z tonu i po początkowej różnicy klas układ na korcie nagle się wyrównywał. Powiedziałbym nawet, że Novak sam prosi się o problemy, dając przeciwnikom taką szansę na odrodzenie się. Ta zbytnia pewność siebie i podświadoma lekkomyślność doprowadzają go czasem do ryzykownych sytuacji. Trzeba mu jednak oddać, że kiedy dostaje takie ostrzeżenie w postaci niebezpiecznego wyniku, zwykle znowu się spina i 95% takich spotkań wygrywa. Tyle że nie teraz w Paryżu. Nie z takim nastawieniem, wybieganiem myślami do Belgradu (sprawy rodzinne), tenisowo do World Tour Finals, lekką niedyspozycją fizyczną, zagwarantowaną "jedynką" na koniec roku i niewygodnym Querrey'em. Wystarczyła po prostu chwila nieuwagi, o jaką łatwo, zwłaszcza gdy pierwszego seta zgarnia się w stosunku 6:0. Z drugiej strony zastanawiam się, czy można grać na takim poziomie mobilizacji i intensywności, nie dysponując tak jak Serb żadną cudowną bronią, która przynosiłaby na zawołanie masę punktów. On musi przede wszystkim chcieć wygrywać (czasem nawet za wszelką cenę) i być świetnie przygotowanym atletycznie (w jego przypadku nie ma miejsca na żadne kompromisy). W Bercy tak niestety nie było. Stąd te problemy.

Ale jak wiadomo nie można zawsze grać na maksimum. Formę trzeba zachować na najważniejsze momenty, choćby na World Tour Finals, na które Serb nastawia się według mnie dużo mocniej niż w zeszłym sezonie.
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Obrazek Obrazek

Paryż - plan gier na czwartek:
  • Kort Centralny, start o godz. 10:30.
    Kevin Anderson (RSA) vs [5] Tomas Berdych (CZE)
    Gilles Simon (FRA) vs [15] Kei Nishikori (JPN)

Nie przed godz. 14:30.
    [3] Andy Murray (GBR) vs [Q] Jerzy Janowicz (POL)
    [7] Juan Martin Del Potro (ARG) vs [WC] Michael Llodra (FRA)

Nie przed godz. 19:30.
    [6] Jo-Wilfried Tsonga (FRA) vs [11] Nicolas Almagro (ESP)

Nie przed godz. 20:30.
    [16] Stanislas Wawrinka (SUI) vs [4] David Ferrer (ESP)
  • Kort 1, start o godz. 10:30.
    [8] Alexander Peya (AUT)/Bruno Soares (BRA) vs Santiago Gonzalez (MEX)/Scott Lipsky (USA)
    [7] Aisam-Ul-Haq Qureshi (PAK)/Jean-Julien Rojer (NED) vs Feliciano Lopez (ESP)/Nenad Zimonjic (SRB)
    [1] Bob Bryan (USA)/Mike Bryan (USA) vs Paul Hanley (AUS)/Jonathan Marray (GBR)

Nie przed godz. 15:30.
    [9] Juan Monaco (ARG) vs [8] Janko Tipsarevic (SRB)
    [14] Milos Raonic (CAN) vs Sam Querrey (USA)
    [WC] Julien Benneteau (FRA)/Adrian Mannarino (FRA) vs [5] Mahesh Bhupathi (IND)/Rohan Bopanna (IND)
    [WC] Josselin Ouanna (FRA)/Nicolas Renavand (FRA) vs [6] Jurgen Melzer (AUT)/Leander Paes (IND)

Wyniki kwalifikacji oraz drabinka uzupełniona o kwalifikantów znajduje się na 1 stronie wątku.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Anderson po raz kolejny nie dał rady przypieczętować znakomitej formy w starciu z dużo wyżej notowanym rywalem. Brakuje mi tego dzisiaj, że pretendent grający swój najlepszy tenis w większość przypadków odsyła prze3ciętnego faworyta. Berdych zdecydowanie nie grał dziś najlepszego meczu.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Jak widać na tak serwującego Janowicza nawet Murray nie może znaleźć recepty. Musi Polak przestać trafiać pierwszym podaniem, żeby doszło do przełamania.
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Barty, a są jakieś widoki na breaka w drugą stronę? :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
jowy

Post autor: jowy »

Ależ serce rośnie jak Jerzyk sobie radzi :)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Uniosłem brew, kiedy zobaczyłem na LS (nie mogę oglądać, jestem w podróży) wynik 5-4* i po 30 przy podaniu Szkota. :D Nie udało się: po 5 w 1.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Nie ma sensu chwalić dnia przed zachodem słońca, ale naprawdę korzystnie się Janowicz prezentuje. Widzę go co prawda 1 raz w życiu, ale co na pewno rzuca się w oczy to intensywne parcie do przodu, próba narzucenia swoich warunków oraz spora w tym wszystkim konsekwencja.
Oczywiście warunki fizycznie narzucają pewne ograniczenia natury motorycznej, ale chyba istnieje szansa na zadomowienie się przez Polaka w pierwszej pięćdziesiątce.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
jowy

Parę złych decyzji, trochę nerwów. Set Andy, ale cały czas wygląda to świetnie.

Trudno, żeby nie wkradło się trochę stresu.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Długo się trzymał dzielnie Polak, choć Murray momentami bardzo brutalnie punktował jego słabe przemieszczanie się po korcie. Siła rażenia JJ robi wrażenie, nie tylko z serwisu.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

"Hala Bersy" hahaha

Zabrać tej kobiecie prawo komentowania tenisa jak najszybciej.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
jowy

Yeeeeeeeeeeeeeeee! 2set Jerzyk!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

:ok:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Naprawdę nieźle to wygląda. Kto wie, może Jerzy pokusi się o niespodziankę.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Robi się ciekawie.

JJ 2-1*!
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Nie oglądam, więc nie chcę się nadto wymadrzać, ale czyżby Maryś potwierdzał, że Szlem nic nie zmienił? Czy tank?
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Wlasnie takich zwyciestw w wykonaniu Tomica, Dimitrova, Berankisa brakowalo. Brawo JJ! ;)
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
Sempere

Post autor: Sempere »

Wojtek Fibak może się nabawić kompleksów. :P
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Zablokowany