T1: Brisbane, Doha, Madras 2015

Obrazek
Awatar użytkownika
Lucas

Re: T1: Brisbane, Doha, Madras 2015

Post autor: Lucas »

Nie wiem za bardzo co napisać o tym meczu. W pierwszym secie całkiem porządnie to wyglądało, Rafa dobrze podawał, bił mocno i dokładnie. Forhand naprawdę fajnie funkcjonował. Potem Berrer zaczął grać lepiej a Hiszpan zgasł. Nie rozpaczam jakoś bardzo, ale wygrana dodała by Rafie trochę pewności siebie.

W tym roku ktoś inny zabierze do domu statuetkę Złotego Orła, może wzbogaci gablotę Novaka Djokovica.

Publiczność dość średnio wyrobiona, ale nie jest to jakiś wielki wyjątek, wielokrotnie widziałem takie zachowania także na meczach innych mistrzów.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Rroggerr

Post autor: Rroggerr »

Rafa w roli dostarczyciela ''największych zwycięstw w karierze'' to, nie powiem, szalenie przyjemny widok. :o
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Rroggerr pisze:Rafa w roli dostarczyciela ''największych zwycięstw w karierze'' to, nie powiem, szalenie przyjemny widok. :o
W momencie, w którym pisałeś tego posta, ja pisałem posta w temacie o Berrerze. Przeczytałeś moje myśli. :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Rroggerr

No i nieźle GOATuje Nadal z tymi przegranymi z zawodnikami spoza Top100.
Advantage

Post autor: Advantage »

Podobno wszystkie bilety na finał już są wykupione, więc koneserzy Rafole będą zdruzgotani.
Anula

Post autor: Anula »

Rroggerr pisze:No i nieźle GOATuje Nadal z tymi przegranymi z zawodnikami spoza Top100.
Chyba może sobie na to pozwolic, mając GOATowski bilans z Top20 i GOATEM GOATÓW. :P
Anula

Advantage pisze:Podobno wszystkie bilety na finał już są wykupione, więc koneserzy Rafole będą zdruzgotani.
Kto wie, może Nole w singlu, Rafa w deblu? ;)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Anula pisze:
Rroggerr pisze:No i nieźle GOATuje Nadal z tymi przegranymi z zawodnikami spoza Top100.
Chyba może sobie na to pozwolic, mając GOATowski bilans z Top20 i GOATEM GOATÓW. :P
Być może właśnie dlatego ma takie bilanse. Lepiej zebrać baty od Kliżana i Berrera niż 2 od Koko.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Buzz

Post autor: Buzz »

DUN I LOVE pisze:
Rroggerr pisze:Rafa w roli dostarczyciela ''największych zwycięstw w karierze'' to, nie powiem, szalenie przyjemny widok. :o
W momencie, w którym pisałeś tego posta, ja pisałem posta w temacie o Berrerze. Przeczytałeś moje myśli. :D
Właśnie pomyślałem sobie o kreowaniu roli takiego "dostarczyciela" w przypadku Hiszpana. Obawiam się, że te coraz liczniejsze na przestrzeni ostatniego roku "dni konia" jego przeciwników nie biorą się znikąd. Być może ta motywacja płynie z przekonania o tym, że jeśli można sobie ustrzelić kogoś z "czuba" to właśnie Nadala, bo już tylu sprawiło sobie takie trofeum.

Forma z pierwszego seta była bardzo budująca, momentami grał znakomicie, a potem wszystko się jakoś posypało. Nie stawiam oczywiście na nim krzyżyka, ale patrząc przez pryzmat upływającego czasu, ilości kontuzji i "jakości" porażek, trudno z optymizmem patrzeć na nadchodzący sezon.
Niestety nie wykluczam podobnej porażki np. w 1R Australii, bo jednak 3-4 mecze ogrania, których się spodziewałem mogły okazać się konieczne.
MTT - tytuły (13)
Dubaj '15, Dubaj '16, Houston '16, Tokio '16, Brisbane '17, Marsylia '17, Sydney '18, Australian Open '18, Rotterdam '18, Dubaj '18, Lyon '18, Szanghaj '18, Brisbane '19
MTT - finały (16)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Buzz, jest jeszcze opcja rezerwowa, pewnie na wypadek braku odpowiedniej ilości meczów w Doha: WC do ATP w Sydney.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Buzz

DUN I LOVE pisze:Buzz, jest jeszcze opcja rezerwowa, pewnie na wypadek braku odpowiedniej ilości meczów w Doha: WC do ATP w Sydney.
Mam nadzieję, bo jednak trochę mnie podłamał ten dzisiejszy występ, a raczej to co się wydarzyło po 1-szym secie.
Brawa dla Niemca, zagrał dobrze, wytrzymał i będzie miał przynajmniej kogoś z TOP 10 w gablocie, gdy przejdzie na emeryturę. :)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2015, 19:00 przez Buzz, łącznie zmieniany 1 raz.
MTT - tytuły (13)
Dubaj '15, Dubaj '16, Houston '16, Tokio '16, Brisbane '17, Marsylia '17, Sydney '18, Australian Open '18, Rotterdam '18, Dubaj '18, Lyon '18, Szanghaj '18, Brisbane '19
MTT - finały (16)
Awatar użytkownika
Lucas

Post autor: Lucas »

Zawsze jeszcze zostaje ten debel, Monaco jest już wolny więc mogą się skoncentrować na tym turnieju. W ogóle Rafie nie lezą ostatnio leworęczni, najpierw Kliżan, teraz Berrer,a wcześniej. byli też inni

Ferrer chyba nie zamierza poprawić mi humoru, na razie przegrywa z de Bakererm.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Advantage

Anula pisze:Kto wie, może Nole w singlu, Rafa w deblu? ;)
Straciłem zainteresowanie tym turniejem w związku z wydarzeniem, które zaszło chwilę temu.
Buzz pisze:Brawa dla Niemca, zagrał dobrze, wytrzymał i będzie miał przynajmniej kogoś z TOP 10 w gablocie, gdy przejdzie na emeryturę. :)
Wcześniej już miał takie skalpy.
Rroggerr

No ale trzeba powiedzieć, że jak już Rafa z kimś przegra, to z tenisistą co grać potrafi...
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Z nazwaniem tej sytuacji "obiecującą" wstrzymam się do RGAO, ale na razie trudno narzekać.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Widziałem lepiej serwującego Berrera, ale...lepiej poruszającego się i uderzającego z końcowej chyba nie. :o

Oglądałem niecałego seta tak w ogóle.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

Buzz pisze:
DUN I LOVE pisze:Buzz, jest jeszcze opcja rezerwowa, pewnie na wypadek braku odpowiedniej ilości meczów w Doha: WC do ATP w Sydney.
Mam nadzieję, bo jednak trochę mnie podłamał ten dzisiejszy występ, a raczej to co się wydarzyło po 1-szym secie.
Nie przesadzaj Buzz! ;) Chłopak wraca po półrocznej przerwie. To musi potrwac, zwłaszcza, że nie ma już 20 lat i nawierzchnia nie jest ziemią, jak w 2013. Odniosłam wrażenie, że on bardziej testuje na razie swoje możliwości, zwłaszcza to, jak funkcjonują plecy, niż angażuje się w grę na 100%. Jak dla mnie, nie jest źle. Może do AO zabraknie czasu, ale w sezonie ziemnym mam nadzieję forma będzie optymalna.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2015, 19:14 przez Anula, łącznie zmieniany 1 raz.
Advantage

Z backhandu był bardzo stabilny, co mnie zdziwiło, bo gość ma 34 lata i nigdy nie osiągnął nawet top 30 rankingu.
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

W 2013 przegrał z Zeballosem, oby to nie był zły omen.
Awatar użytkownika
Buzz

Rodżer Anderłoter pisze:W 2013 przegrał z Zeballosem, oby to nie był zły omen.
Nie w 1R! ;)
Poza tym w 2013 miał prawie 8 miesięcy całkowitej przerwy. Tym razem wiele nie grał, ale jednak nie był to kompletny rozbrat z kortem. W 2013 był dwa lata młodszy... :roll:

Miałem dziś wrażenie, że ten mecz to test, było to widać w pierwszym secie. O ile w Abu Dhabi mógł sobie pozwolić, to w Dausze już nie wypadało przegrać.
Dlatego jak na razie zachowam pewien dystans w stosunku do swoich oczekiwań, wolę być miło zaskoczony.
MTT - tytuły (13)
MTT - finały (16)
Zablokowany