Roland Garros 2016

Obrazek
Awatar użytkownika
lake

Re: Roland Garros 2016

Post autor: lake »

DUN dopadła Cię wizja utraty paruset postów i image przyjaznego użytkownika forum, który jest jednocześnie adminem :P Nie zamierzam Cię wpisywać na czarną listę. Jeżeli zrobię sobie przerwę w forum to z wiadomego powodu. Po prostu próbuję Ci powiedzieć że zdajesz się zapominać jak mocno biło Twoje serce gdy Roger się zdawał się podnosić i co czułeś gdy zostało to zabite. I to nie w taki sposób jak dziś fanów Rafy. Nas nie zbił Nole, tylko zdrowie albo Meldonium. Chyba wolałbym oklep w semi niż coś takiego. Wyzbyłbym się złudzeń na triumf w Szlemie innych okolicznościach niż połamanie nóg przez Serba. A tak będzie się tlić jakaś wątła nadzieja, z której pewnie będę odzierany jeszcze przez rok dwa. Bo przebiegiem tyle mniej więcej dzieli Rafę od Feda.
Rob mimo wszystko uważam że Rafa ma większe szanse niż Roger w starciu z Nole w poważnym meczu. O ile do takiego dojdzie.

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Awatar użytkownika
przemusiowa
Kontakt:

Post autor: przemusiowa »

Anula pisze:Chcę tylko usłyszec, że to nie jest definitywny koniec.Obrazek

Sylwia, Dawid dzięki. ;)
Jeszcze nie Aniu, będzie dobrze :)
“I'm really, really emotional” RN
Awatar użytkownika
lake

Chcę to widzieć tak. Działo się coś złego z nadgarstkiem. Rafa odpaliłby Grabarza, pewnie AlexDominę też. Ba, Bonga wyszedłby z pieluchą a w semi dostałby Rometa z motorynką w tyłku po zwycięstwie z Nole, ale już bez mentalnego paliwa. To taki najbardziej optymalny scenariusz drogi do finału. W którym i tak by zebrał oklep od Wazzy. W każdym z tych meczy mógłby sobie urwać nadgarstek i skończyć jak Delpo z dwuletnią przerwą. Na którą na tym etapie kariery już go nie stać. Tak to chcę widzieć.

MTT Career highlights:
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

lake pisze:DUN dopadła Cię wizja utraty paruset postów i image przyjaznego użytkownika forum, który jest jednocześnie adminem :P
O imaga - jak kiedyś Kafielnikow - przesadnie nie dbam. Gorzej z tym pierwszym. :P

Właśnie ja nie odmawiam fanom emocji. Po prostu od początku pisałem, co myślę. Nie wiem czy dopisek "Rafafani, nie czytajcie, tylko wierzcie" cokolwiek by zmienił. ;-)

Co do przyszłości, AO2016 trochę otworzyło mi oczy. Federer, który zdawał się walczyć z Djoko na Wimbledonie i USO, został kompletnie zdemolowany zanim na dobre wszedł w mecz. Z kolei Nadal, który w mojej ocenie miał wrócić z przytupem, najpierw dostał łomot w finale Doha, później przegrał z Verdasco w Melbourne.

Czas się przestawić na kurniki, gdzie każdy mały tytuł będzie cieszył. W dużym imprezach zaczyna "czegoś" brakować.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

Post autor: Anula »

DUN I LOVE pisze: Co do przyszłości, AO2016 trochę otworzyło mi oczy. Federer, który zdawał się walczyć z Djoko na Wimbledonie i USO, został kompletnie zdemolowany zanim na dobre wszedł w mecz. Z kolei Nadal, który w mojej ocenie miał wrócić z przytupem, najpierw dostał łomot w finale Doha, później przegrał z Verdasco w Melbourne.

Czas się przestawić na kurniki, gdzie każdy mały tytuł będzie cieszył. W dużym imprezach zaczyna "czegoś" brakować.

Cóż. Ten rok jest dla mnie w pewien sposób symboliczny. Oni odchodzą. Nieuchronnie. Taka powolna, długa droga tylko w jednym kierunku. Wolałabym jednak gwałtowne tąpnięcie. Chciałabym pamiętac takie obrazy jak te powyżej z Wimbledonu, ale te z ostatnich dwóch lat zaczynają je trochę przesłaniac.

Życzę Novakowi wygrania tego brakującego szlema.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

DUN I LOVE pisze: Kiedyś Jacques, przy okazji finału USO14, napisał genialnego posta na ten temat. W ksrócie stwierdził, że jeżeli ktoś uważa, że alternatywą dla Fedala i Rafole będą mecz Gulbis - Monfils i Safin - Ljubicić, to czas przestać żyć złudzeniami. To jest sport, nie piękny sen.
:o A jednak sprawiedliwość czasem przychodzi po latach. :D Dzięki za docenienie, przypomniałem sobie ten post i spokojnie mógłbym się i teraz pod nim podpisać. Spoglądam teraz na drabinkę, zwycięzca jest dla mnie już raczej jasny (czekam tylko na to, co ma do powiedzenia Wawrinka) i nie mam z tym problemu, dziwię się przy tym, jak boli niektórych ta łatwa drabinka Djokovicia - gość napotykał latami tyle przeciwności w tym turnieju i gra na cegle tak dobrze, że zwyczajnie zasłużył na ten tytuł. Natomiast jeśli chodzi o finalistę, to z tych jakkolwiek realnych nie przeszkadzałby mi absolutnie żaden poza standardowym zestawem tych, których gry szczerze nie cierpię - Murray, Berdych, Ferrer, musiałbym się też zastanowić nad Nishikorim, którego od dłuższego nie trawię i uważam jego styl za niezbyt strawną wariację nt gry Ferrera. Nawet takiego marnego Raonicia przyjąłbym bardziej pozytywnie niż negatywnie. Resztę zaś przyjąłbym wręcz z uśmiechem, bo choć żaden z nich nie należy do moich faworytów (no, do Erniego wciąż mam lekką słabość), to ich pojawienie się w finale wielkiej imprezy byłoby niezaprzeczalnym powiewem świeżości, nieprzewidywalności, choćby i chwilowej, która - jak tysiące razy już powtarzałem - jest solą sportu. Jeżeli mam wciąż jakkolwiek interesować się tym sportem w jego obecnej postaci, to nie mogę deprecjonować pozytywnej roli tego typu zjawisk. Zdaję sobie sprawę, jaka jest obecnie sytuacja w tenisie i wiem, że Rybarikowa czy Brown może jeszcze parę razy zaskoczą, ale w kurnikach, natomiast w Szlemach mogę liczyć jedynie na jakiś element zaskoczenia od tych, na których patrzę z życzliwą obojętności. Staram się, podobnie jak Dawid, być konsekwentny - nie zamierzam jak Robertinho, katować się seansami przeróżnych Muroli tylko dlatego, że to mecze o najwyższą stawkę, ale nie zamierzam też narzekać, kiedy beton choć odrobinę się skruszy. Nie lubię Nadala i cieszę się, że nie odegra podczas tego RG poważnej roli (w przeciwieństwie do Duna niczyjej czarnej listy się nie boję - sam na niej trzymam Rafę jako lidera grupy tych, którzy w XXI wieku najbardziej zepsuli i zubożyli tenis), ucieszę się zaś, jeśli ktokolwiek w miarę nowy z drugiego szeregu jego absencję wykorzysta. Pomijając rzecz jasna, że to wciąż sytuacja czysto hipotetyczna.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Przemek, tutaj ból dotyczy nie banalnej drabinki, tylko faktu, że to będzie czwarty szlem z rzędu. Sam bym Novakowi życzył tego RG (tak jak życzyłem latami od 2011 począwszy :D), ale nie w postaci Nole Slam. :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
lake

Nadal bez paromiesięcznej przerwy nie wraca z przytupem. Patrz historia. Która oczywiście wcale nie musi się powtórzyć. Bęcki Feda w AO po sezonie 2015 są jedynie wyznacznikiem jego głowy, wieku tenisowego i Twojej tezy. Słabość Rafy na hardzie na wstępie sezonu można zrównoważyć wzrostem formy na wiosennej ziemi. I znowu dochodzimy do semi do którego nie doszło. Na kurniki przestawiłem się już w 2013. Poza tym wolę się trzymać Twojej tezy, że Rafał jest w stanie zrobić jeszcze 4 Szlemy. Postawionej chyba w trakcie wiosennej ziemi :P

MTT Career highlights:

Debel:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

lake pisze:Poza tym wolę się trzymać Twojej tezy, że Rafał jest w stanie zrobić jeszcze 4 Szlemy. Postawionej chyba w trakcie wiosennej ziemi :P
Trochę zabrakło chłodnej głowy. Powinienem się wstrzymać do końca RG z tego typu prognozami. ;-)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Nie nie. Zaczyna się od "dla". Na tym zakończymy.

A Nadal niestety albo stery, skończył się jesienią 2013, a tak definitywnie rok później. I ja uważam, że taka świadomość pomoga, oglądasz na luzie, bez oczekiwań. Rozczarowań typu finał USO nikomu nie życzę, naprawdę wolałbym tylko kurniki i wyloty w WS w 1/4.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
lake

Dun dobrze dzisiaj oddał sytuację fanów Dziadka. 18 Nole jest do przełknięcia. U Rafy nawet 17 byłoby nie do wytrzymania.

MTT Career highlights:

Debel:
Awatar użytkownika
simon

Post autor: simon »

A moim zdaniem to trochę dziwne, że ktoś cieszy się z wycofania spowodowanego kontuzją. Byłoby równie fajnie, gdyby go sparaliżowało po wypadku samochodowym? Nie na tym sport polega.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Też bym wolał żeby dostał konkretnego łupnia od Djoko, ale jednak miło będzie bezstresowo odpalić tv. 11 lat i wystarczy.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

simon pisze:A moim zdaniem to trochę dziwne, że ktoś cieszy się z wycofania spowodowanego kontuzją. Byłoby równie fajnie, gdyby go sparaliżowało po wypadku samochodowym? Nie na tym sport polega.
Dementuję w zarodku. Wujek Toni doskonale to wyjaśnił. Nikt o zdrowych zmysłach nie cieszy się z kontuzji. Bardziej jara perspektywa otwarcia sekcji w drabince. Z Federerem miałem tak samo, ale on od początku się poważnie tu nie liczył.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

Post autor: Anula »

lake pisze:Dun dobrze dzisiaj oddał sytuację fanów Dziadka. 18 Nole jest do przełknięcia. U Rafy nawet 17 byłoby nie do wytrzymania.
Ciekawe dlaczego? :P
simon pisze:A moim zdaniem to trochę dziwne, że ktoś cieszy się z wycofania spowodowanego kontuzją. Byłoby równie fajnie, gdyby go sparaliżowało po wypadku samochodowym? Nie na tym sport polega.
+1 :ok:
Awatar użytkownika
lake

Tylko Masta wprost przyznał że czuję ulgę. Reszta udaje że im przykro.

MTT Career highlights:

Debel:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Aż żałuję, że Ferrer nie jest w miejscu Goffina, czytając te wszystkie teksty o otwierającej się sekcji. Odgrzewany kotlet w postaci Tsongi kompletnie nieprzygotowanego do turnieju czy skończonego Almugro też nie byłby zły, ale to jednak nie to samo...
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
Emu

Post autor: Emu »

Nie wydaje wam się dziwne, że nie było po Nadalu widać kontuzji nadgarstka? Przecież on wczoraj śmigał bez najmniejszego grymasu bólu na twarzy i nagle się okazuje, że nie da rady grać dalej...
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Z tego co kojarzę Anula już podczas Rzymu pisała o kontuzji nadgarstka. Wtedy to wyśmiałem, ale chyba tym razem miała jednak rację.

Mnie bardziej bawi, że z rozwalonym nadgarstkiem zbajglował przyzwoitego ceglarza jakim jest Bagnis.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
Del Fed

Post autor: Del Fed »

lake pisze:Dun dobrze dzisiaj oddał sytuację fanów Dziadka. 18 Nole jest do przełknięcia. U Rafy nawet 17 byłoby nie do wytrzymania.
Dla mnie Djoković i jego pasożytowanie na Goffinach i Simonach jest przynajmniej równie nieznośne i cokolwiek powyżej 15 dla Djokovicia, zostającego, tfu GOAT-em, będzie nie do przełknięcia. Ani nie porywa jego gra, ani fakt, że się nawet tak stępił, że aż wypluwa własne słowa. To już chyba wolałbym decimę, serio, bo przynajmniej, byłoby to historyczne osiągnięcie w rękach kogoś, kto był swojego czasu faktycznie najlepszy na tym clay'u.
Wycofanie Nadala będzie miało użyteczność krańcową gdy: pretendent da jakiś "normalny" mecz z Djokoviciem. Owszem lubię niespodzianki, ale skoro już faworyt nie został ograny, to niech to nie działa na zasadzie - z braku laku dobry kit".
Rafael Nadal, to zło, zgoda?

PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Zablokowany