WINTER PARK 2011/2012

Pozostałe dyscypliny sportu.
Awatar użytkownika
Robertinho

Re: WINTER PARK 2011/2012

Post autor: Robertinho »

Wielkie brawa dla Justyny, niesamowity bieg w jej wykonaniu, straty odrobione i jutro walka o wszystko na finałowym wzniesieniu, normalnie jak w pasjonującej kolarskiej etapówce. :D Bardzo też ucieszyła mnie strata Johaug, to sobie zawiązała koalicję przeciw Justynie. hahaha
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Sempere

Post autor: Sempere »

Mi sie przypomniało Vancouver, chociaż tym razem Justyna dużo łatwiej wygrała. Nie ważne, czy Kowalczyk jutro zwycięży i tak jest w najlepszej formie w karierze. :padam: Cztery razy pokonać Bjoergen to coś niesamowitego. :jupi: Puchar Świata też można jeszcze zdobyć. :D
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Joao

Post autor: Joao »

Justysia pierwsza w plebiscycie Przeglądu Sportowego i TVP. Drugą pozycję zajął Bartek Kurek, a trzecią Adam Małysz. Na 10. miejscu zameldował sie Kamil Stoch.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Trzeci z rzędu sukces Justyny w Tour de Ski! :D

Prawie pół minuty przewagi nad Marit, brawo!
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Joao

Post autor: Joao »

Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Piękna walka, kolejny wielki bieg Justyny. Po wczorajszym byłem w sumie dość spokojny, cieszę się bardzo że nasza zawodniczka kolejny raz pokazała klasę. Alpe Cermis jest naprawdę niesamowite, aż sobie bieg panów zobaczę.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Justyna to zdecydowanie najlepsza zawodniczka Tour de Ski u podstaw tego turnieju. Polka wygrała 3 z 6 pierwszych edycji, a dziś wyprzedziła na liście wszech czasów Virpi Kuitunen (2 zwycięstwa). Brakujący tytuł znajduje się na koncie Charlotte Kalli (2008).

Dziś Justyna wygrała swój 11 etap w historii startów w Tour de Ski:
1. Justyna Kowalczyk 11
2. Virpi Kuitunen 7
3. Petra Majdič 6
3. Marit Bjørgen 6

Miło. :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

Ja przedstawię męski poczet zwycięzców:

2012 - Dario Cologna
2011 - Dario Cologna
2010 - Lukas Bauer
2009 - Dario Cologna
2008 - Lukas Bauer
2007 - Tobias Angerer
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
Sempere

Nie da się opisać tego słowami, co zrobiła Justyna przez cały Tour de Ski! :padam: Nie mam wątpliwości, iż Polka jest w życiowej formie. Tyle razy przegrywała z Bjoergen, a na Tourze wygrała z Nią aż pięciokrotnie! Wreszcie skończył się kompleks Norweżki, w tym sezonie Marit czeka ciężka walka o Puchar Świata. Już nie będzie wygrawać tak łatwo, jak to czyniła w zawodach poprzedzających 11-dniowy narciarski maraton. Justyna napewno odblokuje się psychicznie, przecież Bjoeregn nie jest z innej planety i spokojnie można ją pokonąć (a nawet trzeba :P ). W tamtym roku byłem strasznie zły na Kowalczyk, że tak ciągle przegrywa. Wynagrodziła mi te porażki podczas ostatnich 11 dni. :) Mam tylko nadzieję, iż Polce dopisze zdrowie i boląca noga nie będzie przeszkodą do kolejnych triumfów. Justyna chyba po raz pierwszy w historii stawała na podium wszystkich biegów (po 3 razy zajmowałą każde z miejsce na podium). Liczyłem czasy netto biegów handicapowych (2, 7 i 9 etap).

Winiki samego podbiegu pod Alpe Cermis (kolumna Climb time):
http://www.fis-ski.com/pdf/2012/CC/2569 ... 2569AO.pdf

Cieszę się też, że wśród mężczyzn wygrał Dario Cologna. Podobnie jak Justyna nie pochodzi z mocnego w biegach kraju. Lubi też bardziej biegać klasykiem, choć przecież jest mistrzem olimpijskim na 15 km łyżwą. Narazie nie ma medalu w MŚ, ale pewnie w przyszłym roku na trasach właśnie w Val di Fiemme coś zdobędzie. :)

Wyniki podjeścia pod Alpe Cermis (dla mnie trochę kosmiczne :P ):
http://www.fis-ski.com/pdf/2012/CC/2570 ... 2570AO.pdf
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
Sempere

Hlava przewieziony do szpitala w Pradze

Obrazek Obrazek

Czech Lukas Hlava, który upadł w pierwszej serii ostatniego konkursu 60. Turnieju Czterech Skoczni w Bischofshofen, został przewieziony z kliniki austriackiej do szpitala w Pradze. Przebywa na oddziale chirurgii szczękowo-twarzowej.

Czeski skoczek ma złamany nos i liczne obrażenia kości twarzy oraz lewej ręki. Na razie nie wiadomo, kiedy opuści szpital, bo czekają go kolejne operacje. Będą one mogły być przeprowadzone dopiero po zejściu opuchlizny.

27-letni Hlava wylądował na 123,5 m, ale po chwili, przy dość dużej prędkości się przewrócił. Z obiektu trafił do szpitala. Konkurs był rozgrywany w trudnych warunkach, a pierwsza seria była kilka razy przerywana z powodu silnego wiatru i opadów śniegu.

- Czuję się dobrze. Nie boli mnie już głowa, ale kontuzjowana ręka daje o sobie znać - powiedział Hlava.

Jego menadżer Jan Baier dodał, że skoczek chętniej niż do sali operacyjnej udałby się na trening, ale to na razie niemożliwe. - Wierzę jednak, że powróci do skakania. Wszystko zależy od decyzji lekarzy - dodał Baier.
http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2012 ... -w-pradze/
Awatar użytkownika
Sempere

"Nie patrz w górę", czyli ostatni etap Tour de Ski - Alpe Cermis - oczami i nogami reportera Sport.pl
Spoiler:
http://www.sport.pl/zimowe/1,64996,1093 ... e_Ski.html
Awatar użytkownika
Sempere

Budny: Mordęga? Nie dla Kowalczyk

Obrazek

Wspinaczka pod Alpe Cermis, gdzie największy kąt nachylenia wynosi 28 proc. uznawana jest za morderczy podbieg, który jest zbyt wymagający nawet dla zawodowych sportowców. - Bzdura. Kowalczyk na mecie nawet nie padła na śnieg - nie zgadza się Edward Budny, trener biegów narciarskich.

W niedzielę Justyna Kowalczyk zapewniła sobie zwycięstwo w Tour de Ski. Polska biegaczka świetnie poradziła sobie z Alpe Cermis, narzuciła tempo, którego nie wytrzymała Marit Bjoergen i jako pierwsza minęła linię mety. Wiele mówi się, że finałowa wspinaczka pod "potworną górę", jak określa się Alpe Cermis powinna jednak zostać zakazana, ponieważ jest zbyt wymagająca.

- Bzdura. Widział pan, że Kowalczyk na mecie nawet nie padła na śnieg. Parę minut później uśmiechnięta udzielała wywiadu po angielsku. Wcale nie była taka umęczona. To pan Jóźwik z TVP tak podbija bębenek, że to mordęga i inne bzdury. My żeśmy z Józkiem Łuszczkiem biegali na lodowiec i nikt nie umarł. Oczywiście, to jest męczące, ale absolutnie do zniesienia dla zawodowych sportowców - powiedział w wywiadzie dla dziennika "Polska, Edward Budny, trener biegów narciarskich, twórca sukcesów Józefa Łuszczka.
http://sport.wp.pl/kat,1832,title,Budny ... omosc.html

Pan Jóźwik to przecież wielki specjalista od biegów narciarskich. :D :D
Awatar użytkownika
Sempere

Co z kolanem Kowalczyk? "Lekarze mówią, że..."

Obrazek

Kolano Justyny Kowalczyk na szczęście wytrzymało trudy Tour de Ski, ale tak czy inaczej najpóźniej po zakończeniu sezonu nasza gwiazda będzie musiała poddać się operacji. - Mam nadzieję, że kolano pozwoli mi dokończyć sezon - powiedziała Kowalczyk w rozmowie z polskimi dziennikarzami.

To właśnie problemy z kolanem były jednym z powodów, dla których trener Polki Aleksander Wierietielny pewny jej zwycięstwa w TdS był dopiero wtedy, gdy minęła ona linię mety na Alpe Cermis.

- Nawet 200 m przed metą, kiedy miała przewagę nad Bjoergen, czekałem, aż minie metę. Bo np. mogło zablokować się bolące kolano - powiedział Wierietielny.

Przez ostatni tydzień Kowalczyk okładała kolano lodem. Na szczęście ból nie był na tyle silny, by wyeliminować Polkę z walki o zwycięstwo w Tour de Ski. W następnej części sezonu częstotliwość startów w porównaniu do TdS znacząco spadnie, co powinno Kowalczyk umożliwić walkę z Bjoergen o triumf w Pucharze Świata do samego końca.

- Mam nadzieję, że kolano pozwoli mi dokończyć sezon. A jeśli tak się stanie, to prosto z finału PŚ w Falun jadę do szpitala i robimy operację - zdradziła Kowalczyk.

- Lekarze nas ostrzegają, że w pewnym momencie tak się zblokuje, że nie będzie mogła go zginać - to wyjaśnienia trenera Wierietielnego.

Kowalczyk wyznała, że problemy z kolanem to efekt ciężkich letnich treningów z Maciejem Kreczmerem, czołowym polskim biegaczem narciarskim. - Bardzo mu dziękuję za to, że zgodził się ze mną pracować. (...) Latem biegaliśmy po górach. Od tego moje kolano nadaje się do operacji, ale są efekty - powiedziała.
http://sport.wp.pl/kat,1832,title,Co-z- ... omosc.html
Awatar użytkownika
Sempere

Zawody kombinacji norweskiej we francuskim Chaux Neuve wygrał po raz pierwszy w karierze 22-letni Włoch Alessandro Pittin. Miał wprawdzie 4. czas biegu, ale przez większą część dystansu zajmował czołowe lokaty w dużej grupie zawodników. Dopiero na ostatnim okrążeniu (2,5 km) reprezentant Italii zaatakował i zdobył przewagę nad pupilem gospodarzy Jasonem Lamy Chappuis. Pittin w tym sezonie jest jednym z najlepszych biegaczy i zanosi się na to, że wreszcie na dobre dołączy do czołówki kombinatorów. Włoch ze względu na swoją niską posturę przypomina mi swoją rodaczkę Stefanię Belmondo (świetna biegaczka narciarska), a także Therese Johaug. Znakomicie spisał się też mało znany Niemiec Fabian Riessle, który zameldował się na 3. pozycji. Także doskonały występ zaliczył kolejny Włoch Lukas Runggaldier, plasując się na 4 miejscu. Wreszcie przyzwoicie zaprezentował się Amerykanin Bill Demong (8. lokata). Najlepszy w biegu Norweg Mikko Kokslien zajął dopiero 10. pozycję.
Awatar użytkownika
Sempere

Wczoraj w Innsubrucku rozpoczęły się pierwsze w historii Zimowe Igrzyska Młodzieży.

Zdjęcia z ceremonii otwarcia:
http://www.sport.pl/zimowe/5,123940,109 ... lonal.html
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

Bardzo ciekawe zdarzenie dzisiaj na skoczni w Kulm. Schliri został zdyskwalifikowany za poklejony taśmą kombinezon, mimo tego, że zaliczył najlepszy wynik i miał zostać nowym liderem PŚ. :] Pozytywnie zaskoczyli mnie sędziowie, że tak surowo ukarali swoją maskotkę. Decyzja jednak całkowicie sprawiedliwa :) Dzięki temu zamieszaniu Stoch wskoczył na podium w zawodach i 5. miejsce w generalce.
Awatar użytkownika
Lleyton

Post autor: Lleyton »

I bardzo dobrze, teraz czekamy na Zakopane. :)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2014, 14:31 przez Lleyton, łącznie zmieniany 1 raz.
MTT.
Tytuły(26):Davis Cup 2010, Monte Carlo 2011, Rzym 2011, Szanghaj 2011, Rotterdam 2012-2013, Brisbane 2015, Montreal 2015, Australian Open 2016, Lyon 2017, Eastbourne 2018, Waszyngton 2018, Genewa 2019, Wiedeń 2020, Dubaj 2021, Genewa 2021, Hamburg 2021, Indian Wells 2022, Barcelona 2022, Laver Cup 2022, Adelajda 2023, Genewa 2023, Kitzbuhel 2023, Doha 2024, Genewa 2024, Brisbane 2025.
Przegrane Finały(31))Hamburg 2010, Moskwa 2010, Doha 2011, Rotterdam 2011, Sztokholm 2011, Toronto 2012, Winston Salem 2013, Montpellier 2014, Rotterdam 2014, Rzym 2014, Sankt Petersburg 2015, Atlanta 2016, Halle 2017, Basel 2017, Indian Wells 2018, Shenzhen 2018, Sztokholm 2018, Miami 2019, Newport 2019, Doha 2021, Miami 2021, Los Cabos 2021, Cordoba 2022, Doha 2022, Houston 2022, s-Hertogenbosch 2022, Umag 2022, Turyn Finals 2022, Adelajda 2, Montpellier 2025.
Awatar użytkownika
Sempere

Trzy zawody z rzędy w kombinacji norweskiej wygrał Alessandra Pittin. Następne zawody po dłuższej przerwie są w Val di Fiemme, więc pewnie Włoch powiększy swój dorobek. :P
Awatar użytkownika
Sempere

Groźny upadek Alessandro Pittina

Obrazek Obrazek

Alessandro Pittin świętował w ostatni weekend trzy zwycięstwa w PŚ w kombinacji norweskiej. Po powrocie do Włoch tak radośnie już nie było - narciarz groźnie upadł na skoczni w Predazzo

Wypadek Alessandro Pittina, obecnie największej włoskiej gwiazdy w narciarstwie klasycznym, miał miejsce w trakcie wtorkowego treningu. W trakcie jednego ze skoków nagły powiew wiatru okazał się na tyle silny, że Pittin nie był w stanie już nic zrobić. Wypadek był groźny i czołowy kombinator norweski świata, zwycięzca trzech ostatnich konkursów Pucharu Świata w Chaux-Neuve, natychmiast trafił do szpitala, gdzie przeszedł badania.

Na szczęście te nie wykazały żadnej poważnej kontuzji i choć Pittin spędził ostatnią noc w lecznicy, to według lekarzy nie ma żadnych obaw o stan jego zdrowia. Narciarz doznał lżejszych urazów - odczuwa wprawdzie ból m.in. w lewym przedramieniu i lewym biodrze, jednak nie ma żadnych złamań. Wszystko wskazuje na to, że jeszcze w środę Pittin opuści szpital.

- Nie wiadomo na razie ile potrwa przerwa w treningach. Alessandro zdążył już jednak zażartować, że teraz w terminarzu PŚ są dwa tygodnie wolnego, więc skoro już musiał upaść w trakcie sezonu to wybrał na to najlepszy moment. Znam go dobrze, musi szybko odzyskać pewność siebie, bo w lutym czekają go skocznie, na których nie czuje się za dobrze z powodu ich technicznej konstrukcji. Mam nadzieję, że upadek nie będzie miał wpływu na jego wyniki - powiedział trener włoskiej kadry, Fabian Ebenhoch.
http://www.sportowefakty.pl/inne/2012/0 ... o-pittina/
Awatar użytkownika
Sempere

Cuche zakończy karierę po tym sezonie

Obrazek

37-letni szwajcarski narciarz alpejski Didier Cuche po tym sezonie zakończy karierę. O swej decyzji poinformował na konferencji prasowej w austriackim Kitzbuehel, gdzie w weekend wystartuje w zawodach Pucharu Świata.
Największym osiągnięciem Cuche'a jest srebrny medal igrzysk olimpijskich zdobyty w supergigancie w Nagano (1998). Szwajcar sięgnął także po tytuł mistrza świata w tej samej konkurencji w 2009 roku w Val d'Isere, stając się w wieku 34 lat najstarszym zawodnikiem, który tego dokonał.

Ponadto zdobył w Val d'Isere srebrny medal w zjeździe, co powtórzył dwa lata później w Garmisch-Partenkirchen. W 2007 roku sięgnął po brąz w slalomie gigancie w mistrzostwach świata w szwedzkim Aare.

Cuche czterokrotnie zdobył małą Kryształową Kulę w zjeździe - w 2007, 2008, 2010 oraz 2011 roku, a także raz w slalomie gigancie (2009) oraz supergigancie (2011).

W bieżącym sezonie Szwajcar plasuje się na ósmej pozycji w klasyfikacji generalnej alpejskiego PŚ - 343 punkty. Do prowadzącego Austriaka Marcela Hirschera traci ich 382.
http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2012 ... m-sezonie/
Zablokowany