ATP - informacje ogólne

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacques D.

Re: ATP - rozważania ogólne

Post autor: Jacques D. »

jonathan pisze:
sheva pisze:Przepraszam, kto? Autorytet? :facepalm:
Autorytetem jest chyba tylko dla Ciebie.
Jeśli nie Fibak ma być autorytetem w tym kraju, to kto? Może niektórzy Twoi koledzy z forum, którym tak chętnie za każdym razem przytakujesz? Nie tylko Ty zresztą.
A co takiego niby czyni Fibaka autorytetem? To, że był dobrym zawodnikiem? To, że trzęsie polskim środowiskiem tenisowym? A co to ma do kwestii, o których się wypowiada?

Autorytetem jest ktoś, kto nie tylko posiada wiedzę (takich to jest wielu), ale przede wszystkim umie ją wykorzystać. A on jak na razie wykorzystywał ja niezwykle efektywnie do częstego ośmieszania się (teksty o Kubocie, który zatrzyma Djoka tudzież Radwańskiej czerpiącej garściami z Federera).

Jak się chce być populistą to się za to płaci... brakiem autorytetu właśnie. :]
I know the pieces fit.
Spoiler:
sheva

Post autor: sheva »

jonathan pisze: Jeśli nie Fibak ma być autorytetem w tym kraju, to kto? Może niektórzy Twoi koledzy z forum, którym tak chętnie za każdym razem przytakujesz? Nie tylko Ty zresztą.
I tu się mylisz, Jonathanie. Moi koledzy z forum - jak to zgrabnie ująłeś - nie są dla mnie autorytetami, są to osoby, które podzielają moją pasję (w tym przypadku tenis) i z którymi mogę prowadzić dyskusji i wymieniać opinię na temat tej właśnie dyscypliny sportu. Zresztą taki jest sens istnienia for internetowych prawda?

Autorytet to osoba, która ma wielką wiedzę w danym temacie i potrafi ją wykorzystać
A czytając niektóre wypowiedzi Wojtka naprawdę trudno się tej wiedzy doszukać.
Rozumiem, nazywaniem autorytetem kogoś takiego jak Tignor, Cronin, Mouratoglou, Gilbert, McEnroe, czy z naszego rodzimego podwórka Stopa, no ale nie Fibak!
Ktoś kto twierdzi, że Radwańska ma większy talent od Hingis i Henin razem wziętych może być jakąkolwiek wyrocznią?
A te brednie, które wygłaszał o Kubocie? Ze pokona Djokjovicia? Pamiętam jak podczas ubiegłorocznego Mastersa w Rzymie Fibak zachęcał ludzi, aby wzięli sobie wolne w pracy, bo Łukasz zmierzy się z Novakiem i możemy mieć wspaniałą niespodziankę. Jak się skończyło zapewne pamiętamy, Polak ugrał całe 3 gemy.
Nie można też pominąć faktu wazeliniarstwa Fibaka. Zauważ pewną prawidłowość, otóż każdy tenisista, który w danej chwili znajduję się na topie jest natychmiastowo wychwalany przez Fibaka.

Gdy zaczęła się era Federera Wojtek aż piął z zachwytu jaki to Szwajcar jest cudowny, genialny, Wielki Mistrz, itd.
Gdy nastał czas Nadala mogliśmy posłuchać opowiastek o wielkiej przyjaźni łączącej osobe Pana Wojtka z Rafą, o ich wspólnych wypadach na ryby, czy Bóg wie o czym jeszcze.
A okres dominacji Djokovicia? To opowieści Fibaka o tym jak dobrze się zna z Novakiem, a szczególnie z jego rodzicami, o wspólnych spacerach w Monte Carlo podczas których Wojtek obmyślał Novakowi taktykę na Nadala, a ten prowadząc na smyczy swoją pudelkę słuchał, analizował i wyciągał wnioski.
No, a teraz mamy wychwalanie Murray'a, wypowiedzi w stylu "ach jaki On ma talent", "od dawna wierzyłem, że wygra Szlema", itp.
Czy tak się zachowuję autorytet? Nie, dlatego Fibak to populista, bądź jak mawiają piłkarscy kibice, sezonowiec, który w jednym roku kibicuję Barcie, w kolejnym Realowi, a w jeszcze kolejnym Bayernowi, bo akurat ten klub znajduję się aktualnie na szczycie. Tak samo jest z Fibakiem kiedyś Federer, potem Nadal, następnie Djokovic, a obecnie Murray. A jak Szlema wygra jakiś Berdych czy inny Tsonga to będzie można być pewnym, że Wojtek "od zawsze w niego wierzył".

Ja rozumiem, że dla przeciętnego zjadacza chleba dość średnio interesującego się tenisem, opinia takiego człowieka jak Fibak może być wiążąca, ale dla ludzi którzy znają ten sport trochę bardziej, są pasjonatami, mają własne opinie i poglądy słuchanie fibakowskich tez jest nie do przyjęcia.
Dlatego też dziwie się Tobie, osobie, która już od kilkunastu lat śledzi tenis, że jesteś aż tak łasy na poglądy Fibaka i bezgranicznie im wierzysz.

Chyba, że jesteś kimś z rodziny Wojtka. Niewiem synem, wnukiem, kuzynem. To, ok rozumiem, że Fibak jest dla Ciebie alfą i omegą.
A może jesteś samym Panem Wojciechem Fibakiem, w takim razie bardzo mi miło. :D

Jedyne w czym Fibak może być dla mnie autorytetem to "Jak w wieku 60 lat mieć żonę o 25 lat młodszą", ale jeszcze poczekam nim zgłoszę się po poradę w tej kwestii do Wojtka, ponieważ do sześćdziesiątki trochę lat mi jeszcze brakuje.
http://www.sportowefakty.pl/tenis

MTT Rank -4 (High Rank -2)

W: Winston-Salem '14 Newport '14 Brisbane '14 Shanghai '13 Beijing '13 Wimbledon '12 Rome '12 Madrid '12 Basel '11 Dubai '11 Sydney '11 Kuala Lumpur '10
F: Bercy'14 AO '14 Eastbourne '12 Barcelona '12 Munich '12 Beijing '11 Bercy '09
SF: Barcelona '14 Stockholm '13 Paris-Bercy '12 Toronto '12 Vienna '11 LA '11 Valencia '10 Moscow '10 Hamburg '10 Belgrade '10 Brisbane '10
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

sheva pisze:Jedyne w czym Fibak może być dla mnie autorytetem to "Jak w wieku 60 lat mieć żonę o 25 lat młodszą", ale jeszcze poczekam nim zgłoszę się po poradę w tej kwestii do Wojtka, ponieważ do sześćdziesiątki trochę lat mi jeszcze brakuje.
hahaha

Miażdżąco celne. :D Spokojna głowa, Jonathan to nie Pan Wojciech, gdyby nim bym, to zamiast się spierać, dawno by wszedł w tyłek oponentom. :) Sheva, daj znać jak będziesz w W-wie, masz u mnie piwo. ;)
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

sheva pisze: Rozumiem, nazywaniem autorytetem kogoś takiego jak Tignor, Cronin, Mouratoglou, Gilbert, McEnroe,
Reszta ok, ale ten to akurat ma sporo Fibakowych zapędów, też włazi w tyłek każdej gwieżdzie, która się akurat na widnokręgu pojawia.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Anula

Post autor: Anula »

sheva pisze:

Jedyne w czym Fibak może być dla mnie autorytetem to "Jak w wieku 60 lat mieć żonę o 25 lat młodszą", ale jeszcze poczekam nim zgłoszę się po poradę w tej kwestii do Wojtka, ponieważ do sześćdziesiątki trochę lat mi jeszcze brakuje.

Po co do Wojtka. ?! ;)
Im więcej cyfr na koncie w banku, tym młodsza żona. ;-D
Awatar użytkownika
SebastianK

Post autor: SebastianK »

Czy ja wiem czy to taka zależność ? Mi się wydaje, że Fibak po prostu padł od zwyczajowej choroby postawy panów po czterdziestce, czyli dupy na boku..

Zresztą nie takie kosmosy już widziałem. Widziałem dziewczęta hoże rozgrywające tenisowe partie z prawnikami, doktorami i biznesmenami. To nic, że czasem w szpilkach, to nic, że czasem totalnie bez sensu, nic to, że One w moim wieku a Oni to koledzy mojego ojca. Ważne, że życie po czterdziestce rysuje się całkiem interesująco :mrgreen:

Nie na­leży my­lić praw­dy z opi­nią większości.
Awatar użytkownika
Sempere

Post autor: Sempere »

Reżyser Andrzej Łapicki miał żonę o 60 lat od siebie młodszą. :P Z Fibakiem nie jest najgorzej. :D Może w tym roku urodziła się przyszła wybranka Pana Wojtka, który w tym roku skończył właśnie 60 lat. :mrgreen:
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
sheva

Post autor: sheva »

Robertinho pisze: Sheva, daj znać jak będziesz w W-wie, masz u mnie piwo. ;)
Ok. :lol:

Jacques D. pisze:
Reszta ok, ale ten to akurat ma sporo Fibakowych zapędów, też włazi w tyłek każdej gwieżdzie, która się akurat na widnokręgu pojawia.
Może i tak, ale Mac w przeciwieństwie do Fibaka wygłasza swoje tezy niejako z dystansem i poczuciem humoru, co sprawia, że bardzo lubię Go słuchać, aczkolwiek dość często nie zgadzam się z jego opiniami.
http://www.sportowefakty.pl/tenis

MTT Rank -4 (High Rank -2)

W: Winston-Salem '14 Newport '14 Brisbane '14 Shanghai '13 Beijing '13 Wimbledon '12 Rome '12 Madrid '12 Basel '11 Dubai '11 Sydney '11 Kuala Lumpur '10
F: Bercy'14 AO '14 Eastbourne '12 Barcelona '12 Munich '12 Beijing '11 Bercy '09
SF: Barcelona '14 Stockholm '13 Paris-Bercy '12 Toronto '12 Vienna '11 LA '11 Valencia '10 Moscow '10 Hamburg '10 Belgrade '10 Brisbane '10
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

Jakieś jaja w Indian Wells. Ellison chciał dorzucić 800 tysięcy dolarów do nagród w pierwszych rundach, ale ATP się nie zgodziło :D
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Joao

Post autor: Joao »

ATP and HEAD Extend Partnership through 2017
Spoiler:
http://tennisconnected.com/home/2012/11 ... ough-2017/
Joao

Post autor: Joao »

ATP And Ricoh Extend Partnership Through 2015
Spoiler:
http://tennisconnected.com/home/2012/11 ... ough-2015/
Awatar użytkownika
Sempere

ATP World Tour Uncovered - Federer Haas Klizan Matosevic

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=USjP-9MQ ... ature=plcp[/youtube]
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
Sempere

Janowicz, Nielsen Among 12 Graduates Of ATP University

Obrazek
Paris finalist Jerzy Janocwiz (far right) was among the ATP University students.

Wimbledon doubles champion Frederik Nielsen and BNP Paribas Masters finalist Jerzy Janowicz were among the 12 players to graduate from ATP University this past week in London.

The programme, which has seen more than 800 students graduate since its launch in 1990, aims to provide players with a thorough knowledge of ATP operations and the skills necessary for a productive and lasting career. Among the topics covered were rules and officiating, giving back, one-on-one media training, marketing the tour, nutrition and personal finances.

“I had never heard about the history of the ATP, so that was one of the most interesting topics for me, as well as how the ATP operates,” said Estonia’s Jurgen Zopp.

Serbian Dusan Lajovic shared a similar sentiment, saying, “I enjoyed learning more about the rules and the relationship between players and the ATP, that the ATP is here for us and by giving our opinions we can make improvements. It’s a valuable program. We have been playing tournaments for so long but I didn’t know what the organisation could offer to me and what I can offer to it.”

Meanwhile, Great Britain’s Dominic Inglot appreciated seeing things through a tournament’s perspective. “Personally I was interested to learn about tournament financing, such as how much tournaments made from sponsors, from ticket sales and the percentage of revenue that goes to players,” he said. “It helps me appreciate and understand better how tournaments are run and what we can do as players to better promote the tournament and the sport overall. We also learned about how to do charity work in the future.”

The ATP University students also had a chance to attend the Barclays ATP World Tour Finals at The O2, where Novak Djokovic dethroned six-time champion Roger Federer in the final.

Graduates
Roman Borvanov (MDA)
Pablo Carreno-Busta (ESP)
Alessandro Giannessi (ITA)
Peter Gojowczyk (GER)
Dominic Inglot (GBR)
Raven Klaasen (RSA)
Jerzy Janowicz (POL
Dusan Lajovic (SRB)
Denys Molchanov (UKR)
Frederik Nielsen (DEN)
Tsung-Hua Yang (TPE)
Jurgen Zopp (EST)
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... rsity.aspx
Awatar użytkownika
Sempere

Re: Tenisowe filmiki, reklamy, kompilacje itp

Top Tennis Player Diets

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hf9AdXFpYYQ&feature=plcp[/youtube]
Awatar użytkownika
Sempere

W listopadzie tenisiści seryjnie zmieniają stan cywilny

Tenisiści długo walczyli z władzami ATP Tour o skrócenie sezonu i tym samym wydłużenie zimowej przerwy. W tym roku zyskali dwa tygodnie "wolnego", co kilku z nich wykorzystało do... zmiany stanu cywilnego.
Oficjalnie światowa czołówka rozpoczęła wakacje 12 listopada, po zakończeniu ATP World Tour Finals w Londynie, gdzie rywalizowało ośmiu najlepszych tenisistów i debli sezonu.

W finale tej imprezy wystąpił Rohan Bopanna z Indii, w parze z Maheshem Bhupathim. Wprost ze stolicy Wielkiej Brytanii udał się do rodzinnego Bangalore, gdzie w środę rozpoczęły się czterodniowe uroczystości zaślubin z Supriyą Annaiah.

18 listopada w jego ślady poszedł Amerykanin James Blake, który ożenił się z publicystką Emily Snider w kalifornijskiej miejscowości Del Mar, w ogrodach luksusowego hotelu położonego tuż przy plaży. W ceremonii wzięli udział m.in. inni tenisiści z USA: Andy Roddick, Mardy Fish, John Isner i Sam Querrey, ale także gwiazdy innych dyscyplin sportu, jak baseballista Nick Swisher czy były gracz ligi futbolu amerykańskiego NFL Marcellus Wiley.

W ostatni weekend powiększyła się rodzina najbardziej utytułowanego debla w historii - amerykańskich bliźniaków Boba i Mike'a Bryanów. Wszystko za sprawą ożenku drugiego z nich. W Kalifornii zalegalizował on wieloletni związek z Lucille Williams.

Bob od grudnia 2010 roku jest mężem Michelle Alvarez, a od stycznia 2012 ojcem Micaeli.

Grupę tenisowych singli opuścił też Australijczyk Matthew Ebden, który postanowił związać się z prawniczką Kim Doig.

Z tego grona wyłamał się w tym roku tylko Marcos Baghdatis z Cypru, który już w lipcu poślubił chorwacką tenisistkę Karolinę Sprem. W tym przypadku ceremonia w środku sezonu była uzasadniona tym, że na koniec października był wyznaczony termin urodzin córki Zahary.
http://www.sport.pl/tenis/1,64987,12944 ... niaja.html
Awatar użytkownika
Nieszpory

Post autor: Nieszpory »

A mamy gdzieś temat o Pucharze Hopmana 2012? Bo z opcji "szukaj" nie znalazłem, a chciałbym coś zapodać, żeby nie trzeba było przenosić :).
Awatar użytkownika
robpal

Nieszpory pisze:A mamy gdzieś temat o Pucharze Hopmana 2012? Bo z opcji "szukaj" nie znalazłem, a chciałbym coś zapodać, żeby nie trzeba było przenosić :).
http://mtenis.com.pl/viewtopic.php?f=7&t=625
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Niesamowitego TB zagrali w eliminacjach do turnieju F1 w USA Benjamin Balleret i Guillaume Couillard. Ostatecznie Balleret wygrał 36-34 i jest to nowy rekord TB, jeżeli idzie o ilość rozegranych w nim punktów. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
robpal

To nie jest rekord, bo mecz bez sędziego był :D
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

MTT Titles/Finals
Spoiler:
ODPOWIEDZ