Hiszpania - La Liga cz. I

Dla sympatyków futbolu.
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Re: Hiszpania - La Liga

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Nowe stroje Barcy. Puyol w tych wyjazdowych będzie wyglądał jak wielki ptak z Sezamkowej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Post autor: Whydack »

Valencia CF - Dom 2012/2013:

Obrazek
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.

http://www.wtatenis.pl/
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Za 10 minut rozpocznie się finał Pucharu Króla Hiszpanii. Będzie to ostatni mecz Blaugrany pod wodzą Pepa Guardioli.

Skład Katalończyków: Pinto, Montoya, Mascherano, Piqué, Adriano, Xavi, Busquets, Iniesta, Messi, Pedro i Alexis.
Rezerwowi: Valdés, Bartra, Thiago, Keita, Afellay, Cesc i Tello.

Transmisja finału Athletic - Barca za chwilę na TVP1.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Mecz fajny, szkoda, że trwał tylko 25 minut. :P
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Lleyton

Post autor: Lleyton »

Te nowe stroje Barcelony wyglądają kosmicznie :D
MTT.
Tytuły(26):Davis Cup 2010, Monte Carlo 2011, Rzym 2011, Szanghaj 2011, Rotterdam 2012-2013, Brisbane 2015, Montreal 2015, Australian Open 2016, Lyon 2017, Eastbourne 2018, Waszyngton 2018, Genewa 2019, Wiedeń 2020, Dubaj 2021, Genewa 2021, Hamburg 2021, Indian Wells 2022, Barcelona 2022, Laver Cup 2022, Adelajda 2023, Genewa 2023, Kitzbuhel 2023, Doha 2024, Genewa 2024, Brisbane 2025.
Przegrane Finały(31))Hamburg 2010, Moskwa 2010, Doha 2011, Rotterdam 2011, Sztokholm 2011, Toronto 2012, Winston Salem 2013, Montpellier 2014, Rotterdam 2014, Rzym 2014, Sankt Petersburg 2015, Atlanta 2016, Halle 2017, Basel 2017, Indian Wells 2018, Shenzhen 2018, Sztokholm 2018, Miami 2019, Newport 2019, Doha 2021, Miami 2021, Los Cabos 2021, Cordoba 2022, Doha 2022, Houston 2022, s-Hertogenbosch 2022, Umag 2022, Turyn Finals 2022, Adelajda 2, Montpellier 2025.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Piękne podsumowanie pracy Pepa w Barcie: 14 trofeów w 4 lata, najs. :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Obrazek Nowy trener Valencii zaprezentowany. Mam nadzieję, że pomoże w odbudowaniu marki "Nietoperzy" i osiągnie z tą drużyną dobre wyniki. Oczywiście nie liczę na walkę z Barceloną i Realem o majstra, ale miejsce w TOP3 i dobre wyniki w pucharach międzynarodowych mile widziane. Oby się sprawdził jak swego czasu Benitez, a ostatnio Emery :]
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.

Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

Manuel Preciado, nowy trener Villarreal, nie żyje. [*]

http://sport.wp.pl/kat,1750,title,Manue ... omosc.html
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

"Boli mnie oglądanie 30-punktowej przewagi nad Valencią"

Wywiad z Kilym Gonzálezem

Przed dziesięcioma laty świętował na tym stadionie mistrzowski tytuł, a teraz powrócił, aby przypomnieć sobie piękne chwile spędzone z Valencią. Kily González i jego córka przyjechali na Estadio Mestalla, aby zwiedzić stadion. Wizyta 38-latka nie umknęła uwadze dziennikarzy Superdeporte, którzy postanowili porozmawiać.

Jak się czujesz na Mestalla?

Czuję się jakbym ponownie miał wychodzić do gry na tym boisku. Najlepsze wspomnienia mojej kariery są związane właśnie z Mestalla. Minęło prawie 20 lat moje poważnej przygody z piłką i nadal najlepiej wspominam Valencię. Bardzo szybko zżyłem się tutaj z fanami i to jest niezwykłe. Marzeniem każdego piłkarza jest czucie się kochanym przez fanów. Odczuwam to za każdym razem, gdy tu przyjeżdżam. To coś wyjątkowego.

Często tutaj wracasz ze względu na Valencię?

Spędziłem tutaj cztery lata. Doszedłem nawet do finału Ligi Mistrzów, a odczucia były niesamowite. Z chęcią wracam i przypominam sobie ten pełen stadion, fanów czy chociaż murawę. Wiążę z tym miejscem niezapomniane wspomnienia.

Co powiedziałeś córce o swoje przygodzie na lewym skrzydle w Valencii?

Ona jeszcze nic nie widziała, bo była bardzo mała, ale zawsze pozostaje mnóstwo filmów, zdjęć czy nagrań. Kiedy ludzie mnie przywitali, wtedy zrozumiała, że wykonałem tutaj dobrą robotę. W Walencji zawsze jestem szczęśliwy. Czasami chwali się - Kily to mój tata! - więc czuję się dumny.

To był czas wielu sukcesów.

Tak, dokonaliśmy wielkich rzeczy. Byliśmy tutaj w momentach najważniejszych dla całej historii Valencii. Wtedy zaczął się znakomity okres, a my zagraliśmy w dwóch historycznych finałach Ligi Mistrzów. Dopiero teraz naprawdę zdajesz sobie sprawę jak wielkim wydarzeniem jest gra w dwóch finałach tych rozgrywek.

Myślisz, że z czasem bardziej doceniasz swoje osiągnięcia?

Oczywiście. Niestety najważniejszym celem w piłce nożnej jest zwycięstwo, ale sądzę, że nasze osiągnięcie było równie dobre. Każdy piłkarz chce osiągnąć jak najwięcej sukcesów czy zwycięstw, ale nie każdemu dane jest zagrać w finale Ligi Mistrzów tak jak nam. Brak sukcesu ma bardzo gorzki smak i ostatecznie straciliśmy zwycięstwo, chociaż byliśmy bardzo blisko. Należy teraz podnieść głowę do góry, bo zakończyliśmy na drugim miejscu. Uważam, że mimo wszystko jest to pozytywne i miłe wspomnienie.

Jedyny tytuł, którego Valencia nie zdobyła na swej drodze.

Tak wyszło. Osiągnęliśmy sporo sukcesów, bo wygraliśmy rozgrywki ligowe, ale tego nie można porównać z Ligą Mistrzów. Mnie to nadal boli. Za każdym razem, gdy w domu spoglądam na medale to chciałbym cofnąć czas, aby ponownie powrócić do tamtych finałów.

Co zrobiłbyś inaczej?

Ech! Wiele rzeczy! Zmieniłbym wiele rzeczy, ale czasu nie da się cofnąć i muszę zaakceptować tamte wspomnienia. Mieliśmy dwie szanse, ale teraz trzeba się z tym pogodzić...

Valencia w ostatnim sezonie osiągnęła wyznaczony cel, ale nie wszystko zasługiwało na pochwałę. Jak ocenisz ostatnie osiągnięcia?

Pozytywnie, bo w dzisiejszym futbolu, nie tylko w lidze hiszpańskiej, tworzą się przepaście. Dwie lub trzy ekipy zazwyczaj odstają od reszty stawki. Boli mnie oglądanie 30-punktowej przewagi nad Valencią. Przewaga Realu czy Barcelony jest straszna, to bardzo smutne. Walczyliśmy o mistrzostwo jak równy z równym, a dzisiejsza rzeczywistość jest zupełnie inna. Valencia zatrudnia nową ekipę, ponownie awansowała do Ligi Mistrzów, więc mam nadzieję, że znów powalczy na równi z europejskimi potęgami. Jak za dawnych lat...

Przychodzi czas na nowy projekt z Pellegrino w roli głównej. Co o tym myślisz?

Flaco to osoba, która jako zawodnik była bardzo wymagająca dla siebie i zespołu. Zawsze zwracał uwagę na najmniejsze szczegóły, byleby tylko unikać błędów. Zawsze dążył do doskonałości, więc to pokazuje, że nadaje się na trenera.

Mówił, że chciałby trenować po odwieszeniu butów na kołek?

Raczej nie. Nie pamiętam, czy o tym wspominał, ale dało się to u niego zauważyć. Sam chciałbym zostać trenerem, ale obawiam się, że jestem zbyt nerwowy. W tym fachu trzeba być wyjątkowym, bo piłkarze są niezwykle skomplikowani. 25 zawodników o odmiennych osobowościach, jedni silni psychicznie, a drudzy słabi. Trzeba wiedzieć jak z nimi rozmawiać, jak wyrażać swoje zdanie, jak ich motywować. Istnieje wiele takich szczegółowych aspektów, które powinieneś znać, aby odpowiednio naprowadzić zawodników do osiągania najlepszych rezultatów.

Pellegrino to wszystko posiada?

Tak, przynajmniej jako zawodnik odznaczył się tymi cechami. Był bardzo zaangażowany, regularny i wymagający. Zdobył potrzebne doświadczenie u boku Rafy Beniteza, a w dodatku zwraca uwagę na każdy szczegół. Mam nadzieję, że będzie można na niego liczyć w Valencii.

Jaki jeszcze jest Mauricio?

Flaco mógł być zaliczony do cracków, bo na pewno należał do najlepszych obrońców całej Europie. On skupiał się na każdym szczególe gry. Grał w Barcelonie, został mistrzem Argentyny, ma ogromne doświadczenie, ale teraz musi je przekazać jako trener. Zawodnik i trener to zupełnie różne funkcje, więc musi przestawić się z myślenia zawodnika i zacząć podejmować decyzje z odpowiedzialnością za cały zespół. Ma charakter, ma osobowość i ogromne pragnienie sukcesu, więc oby mu się udało.

Jak wyobrażasz sobie Valencię ze swoim kolegą na ławce trenerskiej?

To będzie Valencia, której wszyscy oczekujemy. Spoczywa na nim wielki obowiązek, ale nie mam wątpliwości, że teraz zespół będzie konkurencyjny, odważny i pełen charakteru.

Dużo rozmawiacie o futbolu?

Dużo o nim myślimy (śmiech). On zdobył potrzebne doświadczenie z Benitezem, więc myślę, że jest gotów na swoje debiutanckie wyzwanie w Walencji. Chociaż spoczywa na nim ogromna odpowiedzialność i chęć sukcesów to znajduje się na właściwym miejscu.

Znacie się aż tak dobrze, jak mi się wydaje?

Tak, ale ta bliskość jest zabawna. On zawsze zachowuje do wszystkiego spory dystans, a w dodatku jest bardzo uprzejmy. Mamy świetne relacje, właśnie z nim dzieliłem pokój na wszelkich klubowych wyjazdach. Żyliśmy jakoś razem po przyjacielsku i wszystko dobrze się układało.

Kily powróci do Walencji?

Zawsze marzyłem o powrocie do Walencji. Nie żałuję żadnych decyzji podjętych samodzielnie, ale nie mogę wrócić, bo moje życie jest w Argentynie. Wiem, że pewnie zostałbym tutaj bardzo dobrze przyjęty, ale czasami w życiu bywa zupełnie inaczej niż oczekujemy. Tak właśnie się stało po moim wyjeździe z Walencji.

Jak spędzisz swoją przyszłość?

Jestem fanem wielu dziedzin. Związanych z piłką nożną, ale nie tylko ze sportem. Zobaczymy, bo jestem jeszcze młody. Nie wrócę już do gry, chociaż nadal chciałbym być związany z futbolem.

Czy lubisz utożsamianie z tym klubem?

Kocham to! Zawsze się z nim utożsamiałem. Valencia to klub, który nakreślił moją karierę. Tu było wyjątkowo. Moją miłością dzieliłem się z fanami, a oni to odwzajemniali. Każdy zawodnik o tym marzy. Kiedyś myślałem, że 55 tys. fanów śpiewało mi z okazji urodzin. Później dowiedziałem się, że było 35 tys. kibiców, ale ja nadal czułem jakby to był pełen obiekt. To było bezcenne! Są rzeczy, o których nie można po prostu zapomnieć. Ten klub dał mi bardzo wiele w piłce, ale także w życiu osobistym.

Kibice bywają jednak także bardzo wymagający. Czy rozumiesz niektóre zarzuty ze strony piłkarzy?

Kiedy przyjechałem do Saragossy to zobaczyłem tam chęć tryumfu, ale naprawdę zrozumiałem to dopiero po przybyciu do Walencji. Kibice są bardzo wymagający, bo lubią dobrą piłkę i walkę do końca. Jednak podczas mojej gry tutaj byłem z fanami szczególnie związany i zawdzięczam kibicom bardzo wiele. Bardzo mnie to wzrusza.
vcf.pl

Kily González :padam: Świetny piłkarz i naprawdę fajny człowiek.

Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

Andres Iniesta zmienił stan cywilny. Gratulacje. ;)
Spoiler:
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
Lleyton

Post autor: Lleyton »

No proszę, a myślałem że Anders już dawno jest po ślubie.
Gratulację!To teraz będzie super forma w Barcelonie. :mrgreen:
MTT.
Tytuły(26):Davis Cup 2010, Monte Carlo 2011, Rzym 2011, Szanghaj 2011, Rotterdam 2012-2013, Brisbane 2015, Montreal 2015, Australian Open 2016, Lyon 2017, Eastbourne 2018, Waszyngton 2018, Genewa 2019, Wiedeń 2020, Dubaj 2021, Genewa 2021, Hamburg 2021, Indian Wells 2022, Barcelona 2022, Laver Cup 2022, Adelajda 2023, Genewa 2023, Kitzbuhel 2023, Doha 2024, Genewa 2024, Brisbane 2025.
Przegrane Finały(31))Hamburg 2010, Moskwa 2010, Doha 2011, Rotterdam 2011, Sztokholm 2011, Toronto 2012, Winston Salem 2013, Montpellier 2014, Rotterdam 2014, Rzym 2014, Sankt Petersburg 2015, Atlanta 2016, Halle 2017, Basel 2017, Indian Wells 2018, Shenzhen 2018, Sztokholm 2018, Miami 2019, Newport 2019, Doha 2021, Miami 2021, Los Cabos 2021, Cordoba 2022, Doha 2022, Houston 2022, s-Hertogenbosch 2022, Umag 2022, Turyn Finals 2022, Adelajda 2, Montpellier 2025.
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Znamy terminarz na kolejny sezon La Liga. Bardzo szybko, bo już w 7 (rewanż w 26) kolejce rozegrane zostaną GD.

1. kolejka – 19 sierpnia
Athletic Club – Real Betis B.
Levante UD – Atletico Madryt
Real Saragossa – Real Valladolid
RCD Mallorca – RCD Espanyol
Celta Vigo – Malaga CF
FC Barcelona – Real Sociedad
RC Deportivo – Osasuna
Real Madryt – Valencia CF
Sevilla FC – Getafe CF
Rayo Vallecano – Granada CF
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

No to Valencia w pierwszym meczu 3 pkt. :D

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Barca wygrała towarzyski mecz z Hamburgiem 2-1. Bramki dla Blaugrany zdobyli Dani Alves i wielki talent - Gerard Deulofeu. Spotkanie to było pierwszym meczem pod wodzą Tito. Co ciekawe, mecz rozegrany został dokładnie 4 lata po debiutanckim spotkaniu Pepa Guardioli w roli trenera (24.07.2008).

Relacja z pojedynku:
http://www.fcbarca.com/43193-zwycieski-debiut-tito.html
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Jeszcze kilka zdań o pierwszym meczu trenera Vilanovy:

http://www.fcbarca.com/43204-alves-i-pi ... dioli.html
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Ferrari Banegi... spłonęło

Obrazek

Pożar spowodowany przez Argentyńczyka

Éver Banega najwyraźniej nie ma szczęścia do samochodów. W lutym nabawił się idiotycznej kontuzji złamania kostki o której pisaliśmy. Teraz spowodował pożar w którym znacznie uszkodził swoją limuzynę. Na szczęście sam zawodnik nie ucierpiał.

Powodem zaistniałej sytuacji jest najprawdopodobniej wstrząs silnika, który został za mocno podkręcony. Znajdował się on w tylnej części Ferrari 458. To właśnie tylna część auta spłonęła. Ogień rozprzestrzenił się na pobliskie krzaki. Pożar gasić przyjechały dwa wozy strażackie.

Cena rynkowa Ferrari 458, którym jeździł Banega wynosi 250000 euro.

vcf.pl
Cały Ever XD

Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Obrazek
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Hehe, dobre. :D

Poniżej fajne zdjęcie Leo podczas przerwy w treningu.

Obrazek

Źródło:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sempere

Re: Christian Harrison

Post autor: Sempere »

06.08.2012

Najwyższy ranking w karierze: 500
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Joao

Post autor: Joao »

Real remisuje z Valencią, teraz pora na Barcelonę.
Zablokowany