Puchar Davisa 2014

Obrazek
Awatar użytkownika
Del Fed

Re: Puchar Davisa 2014

Post autor: Del Fed »

Oj ta pajęcza siłka z forhendu. No, ale co za celebracja RF, tak zaczął skakać, że w jego wieku to już niezdrowe. :D Mam nadzieję, że finał nie będzie na jakimś clay'u, bo widzę tu problem. Oczywiście wydurnienie Francuzów biorę pod uwagę, ale większy ciężar spoczywałby na Wawrince, a jakoś nie jestem do końca przekonany, czy mu można zaufać. A szkoda byłoby przegrać znowu finał...
Rafael Nadal, to zło, zgoda?

PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

A to aż taka różnica na jakiej nawierzchni? Na szybszym zyskuje Tsonga, na clayu Monfils - ich ostatnie mecze z Fedem pokazały kto jest pewniejszy. Zresztą dla mnie tak czy tak Francja będzie faworytem. Debel mają lepszy (Llodra raczej będzie gotów), a złapanie po punkcie na Fedzie i Wawrince u siebie jest jak najbardziej realne.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Swoje zrobił Roger. Ciekawe, czy będzie OUT z Szanghaju teraz.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
jonathan

Post autor: jonathan »

Podobno finał ma się odbyć w Lille. Nie zdziwiłbym się, gdyby Francuzi wybrali clay, żeby spróbować osłabić Federera, który raz na RG przegrał przecież z Tsongą, i pamiętając porażkę Szwajcarii u siebie na tej nawierzchni 0:5 z USA. Gasquet (ewentualnie) też lepiej czułby się na ziemi. Szwajcarzy w tym finale tak jak od lat w rozgrywkach są skazani tylko na Rogera i Stana. Przy czym myślę, że dobry jest dla nich układ, w którym to Federer jest rakietą numer jeden.
Del Fed pisze:A szkoda byłoby przegrać znowu finał...
To prawda. Federer zaprzepaścił już w tym roku kilka szans, a w Pucharze Davisa to już pewnie jego ostatnia. Nie udało się wygrać Szlema, to niech odbije to sobie jakoś tym trofeum.
DUN I LOVE pisze:Swoje zrobił Roger. Ciekawe, czy będzie OUT z Szanghaju teraz.
Jednak było widać, że jest zmęczony ostatnimi miesiącami. Prawdopodobnie dlatego nie zdecydował się zagrać w deblu.
Awatar użytkownika
Mario

Już wszystko (poza Indie - Serbia) zakończone, więc podsumowując:

Żegnamy Hiszpanię, Bellucci bohaterem Brazylijczyków. W piątek wrócił z 0-2 z Andujarem, dzisiaj pyknął Bautistę. Oby ten weekend jakoś na niego wpłynął, bo aż żal patrzeć jak szlaja się po CH.

Argentyna jakoś się uratowała, Berlocq po raz kolejny musiał wygrać decydujące starcie (nie rozszarpał koszulki), tym razem się udało, choć rywal był delikatnie mówiąc bardzo łatwy.

Raonic wygrał dwa single, Vasek drugiego grać nie musiał. Pewne zwycięstwo Kanady.

USA i Australia po 5-0. Radzę obejrzeć piłkę meczową z singla Hewitta. Oby Kangury znowu nie trafiły na Francję, to będę im mocno kibicował.

Cilic musiał pomóc kolegom i wygrał piąte spotkanie, choć seta stracił. W starciu, które nikogo nie obchodzi Belgia lepsza od Ukrainy.
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
jonathan

Armada zatonęła tak, że nie zagra w Grupie Światowej po raz pierwszy od 1996 roku. Ostatnim meczem, w którym w kadrze pojawił się któryś z liderów drużyny, był baraż z Ukrainą we wrześniu ubiegłego roku, a ostatnim, w którym wystąpiliby Nadal i Ferrer, był finał z 2011 roku.
Mario pisze:Argentyna jakoś się uratowała, Berlocq po raz kolejny musiał wygrać decydujące starcie (nie rozszarpał koszulki), tym razem się udało, choć rywal był delikatnie mówiąc bardzo łatwy.
El Stripper:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Lucas

Post autor: Lucas »

Katastrofa z tą Hiszpanią. To chyba nawet nie był drugi garnitur. W przyszłym roku czeka ich kilka egzotycznych meczów pewnie, znowu Nadal i Ferrer przyjdą na ratunek. Jestem ciekaw czemu zabrakło Verdasco, On ma większe doświadczenie w meczach o stawkę niż Andujar. Jestem zawiedziony, taka drużyna nie powinna grać w II dywizji, ale wyniki są nieubłagane.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

No a jak to ma inaczej wyglądać, skoro ja przynajmniej nie słyszałem o żadnym Hiszpanie <25 lat, który potrafiłby grać w tenisa.

Ciemne wieki dla iberyjskiego tenisa się szykują po odejściu Nadala i Ferrera.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
jonathan

Lucas pisze:Katastrofa z tą Hiszpanią. To chyba nawet nie był drugi garnitur. W przyszłym roku czeka ich kilka egzotycznych meczów pewnie, znowu Nadal i Ferrer przyjdą na ratunek. Jestem ciekaw czemu zabrakło Verdasco, On ma większe doświadczenie w meczach o stawkę niż Andujar.
Nie mam pełnego przekonania co do prawdziwości tych informacji, ale Verdasco skarżył się na coś z kolanem, a Robredo i Lopez grali pokazówkę w Hiszpanii. :D
Switzerland, with two players in the top 160, is in the Davis Cup final. Spain, with 16 players in the top 160. has been relegated.
Zapowiada się bardzo trudny finał dla Szwajcarii. Przy niepewnym Wawrince Federer musiałby z dużym prawdopodobieństwem wygrać oba single, a z Tsongą przegrał raz w tym roku, z Monfilsem wiadomo. Francuzi nawet w drugim szeregu mają tenisistę, który jest dla niego niewygodny - Simona. Poza tym Federer i Wawrinka przyjadą prosto z WTF i możliwe, że będą musieli grać jeszcze debla i nawet przestawić się na inną nawierzchnię. Ale to dopiero za dwa miesiące.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Carlos Moya nie zamierza odnawiać kontraktu z hiszpańską federacją na kapitanowanie reprezentacji w PD.
http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=530513

Monfils jest niepewny na finał.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mario

Niby mówił coś o 6 tygodniach przerwy, ale nawet wtedy ma kilkanaście dni na przygotowania. Wątpię, by odpuścił.
jonathan

Francuzi wybrali mączkę (w hali) jako nawierzchnię, na której odbędzie się finał.
Awatar użytkownika
Lucas

FEDERER EYES SWISS DAVIS CUP HISTORY IN LILLE
Spoiler:
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... Lille.aspx
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Awatar użytkownika
Lucas

Myślę, że Francuzi mieli niezłą zagwozdkę z wyborem nawierzchni. Tak jak to zawsze bywa w Davis Cup są dwie taktyki- wybieramy nawierzchnię pod siebie lub taką, która będzie najbardziej niewygodna dla rywala.

Wydaje się, że Trójkolorowi chcą zmniejszyć atuty Helwetów tym clay`em, ale to może być strzał w stopę. Tsonga niby ograł Feda na Garrosie, ale nie musi wygrać z Nim ponownie. Na korcie ceglanym serwis też nie będzie mu tak bardzo pomagał.

Żaden ze Szwajcarów nie jest Nadalem, ale nie są aż tak źli na tej nawierzchni, Wawrinka grał przecież w finale Rzymu.

Pamiętam jak Rafa zniszczył Tsongę w PD na mączce, jeden set był chyba nawet wygrany do zera. Monflis i Gasquet niby dają radę na ziemi, ale i tak to duże ryzyko. Zapowiada się bardzo zacięty mecz, a to, że obaj Szwajcarscy singliści będą grać w O2, w mojej opinii, czyni Francuzów delikatnymi faworytami.

jonathan

Finał ma się odbyć na piłkarskim stadionie Lille.
Lucas pisze:Żaden ze Szwajcarów nie jest Nadalem, ale nie są aż tak źli na tej nawierzchni, Wawrinka grał przecież w finale Rzymu.
Wawrinka wygrał w tym roku Monte Carlo i sam deklaruje, że clay to jego ulubiona nawierzchnia. W formie potrafi grać na nim równie skutecznie co na hardzie.
Awatar użytkownika
Mario

Z drugiej strony Wawrinka jest cienki w hali, a Federer na cegle - wiadomo. Generalnie jestem przeciwny wybieraniu "przeciwko rywalom", ale tym razem jestem w stanie to zrozumieć.

Byle wytrwali w zdrowiu, przynajmniej 2 z 3 Jo, Gasquet, Monf. No i Llodra na debla by się przydał, więc też niech na siebie uważa.
Awatar użytkownika
Lucas

jonathan pisze: Wawrinka wygrał w tym roku Monte Carlo i sam deklaruje, że clay to jego ulubiona nawierzchnia. W formie potrafi grać na nim równie skutecznie co na hardzie.
Racja, nie wiem dlaczego pominąłem ten turniej. Może tak przywykłem do tego, że Nadal go wygrywa, że wyrzuciłem ten rok z pamięci :D

Jakby ktoś nie wiedział to finał PD będzie można zobaczyć na N Sport :)

Mario, kogo byś wstawił na deblowego partnera Llodry w tym meczu?

Awatar użytkownika
Mario

Lucas pisze:Mario, kogo byś wstawił na deblowego partnera Llodry w tym meczu?
Tsongę albo Benneteau.

Jeśli Jo, to musieliby coś zagrać przed tym finałem, bo jednak od Igrzysk chyba ani razu nie występowali razem. Tu może być problem, bo nie wiadomo kiedy Mika będzie zdolny do gry i nie wiadomo też czy JWT wciąż będzie walczył o Londyn, bo wtedy granie debla w turniejach raczej sobie odpuści.

Z Julkiem znają się świetnie, więc mogą wystąpić z marszu. Może jest tu trochę mniejszy potencjał, ale na pewno opcja dużo pewniejsza.

Choć wcale bym się nie zdziwił, gdyby Clement pograł Ryszardem z Tsongą. Na Fedrinkę (jak mówiłem dla mnie groźni są już tylko z nazwy) pewnie wystarczy, tylko że ten pierwszy zaczyna się sypać - podobno z Monaco pod koniec serwował po 150 km/h, bo łokieć go bolał - i jeśli trochę nie przystopuje z kalendarzem to może być ciężko by dotarł w 100% dysponowany, a wtedy będzie robił za piątego (zakładam skład - Tsonga, Monf, Gasquet, Llodra, Julien).

Sorry, że tak późno odpowiadam, ale dopiero teraz zauważyłem pytanie.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Wiadomo już jaka nawierzchnia?
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Robertinho pisze:Wiadomo już jaka nawierzchnia?
Tak.
jonathan pisze:Francuzi wybrali mączkę (w hali) jako nawierzchnię, na której odbędzie się finał.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Zablokowany