Roland Garros 2020
Re: Roland Garros 2020
Czwarty Szlem bez straty seta dla Rafy. Wychodzi na lidera:

- TennisUser

You lost that heartbreaking final at Wimbledon, what did you do differently today?
"I won the match point, I guess."
- DUN I LOVE
- Administrator
Szósty szlem po 30-stce, co też jest chyba rekordem.
Do*ebały go te kontuzje, szkoda chłopa.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
Zero wzmianki o Novaku w tym wpisie Rogera. Kochają się 

MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
Co klasa to klasa. Przez grzeczność nie wrzucę tweeta AR z wczoraj.

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
MTT Career highlights:
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
Nigdy poważnej kontuzji nie miał.DUN I LOVE pisze: ↑11 paź 2020, 18:36 Szósty szlem po 30-stce, co też jest chyba rekordem.
- TennisUser
7 raz Rafa pokonał nr 1 w drodze po tytuł na Roland Garros.
You lost that heartbreaking final at Wimbledon, what did you do differently today?
- DUN I LOVE
- Administrator
Ja na luzaku, miałem poczucie od dawien dawna, że Nadal jeszcze bardzo długo będzie nie do ruszenia w Paryżu. Największy fenomen w dziejach sportu to z jaką łatwością on tu dominuje.Żilu pisze: ↑11 paź 2020, 18:31A mi się wydawało, że dobrze przepracowałem okres przygotowawczy na to wydarzenie, tymczasem nigdy nie czułem takiego poziomu obrzydzenia do tenisa, tym bardziej, że temat GOATa (przynajmniej tego statystycznego) jest już zamknięty. +3 na tym etapie kariery, na dodatek będąc niespełna rozumu to różnica raczej nie do odrobienia.
Obrzydzenie do tenisa u mnie wynika z innego powodu, czegoś czego nigdy w żadnym sporcie nie doświadczyłem. Nawet w takiej piłce, kiedy Real wygrywał LM był jakiś drobny zwrot (Barca lała Królewskich w lidze, grała im na nosie na krajowym podwórku, co wynagradzało niemoc Blaugrany i dominację Realu w Europie). W tenisie od 3 lat wszystko jest nie tak. To już 10 finał WS z rzędu, gdzie wygrywa ktoś za kim albo nie przepadam, albo ktoś, komu w takim meczu nie kibicowałem. Nawet na tym US Open Zworek musiał wypuścić serwis na mecz, wcześniej warowanie do 3-4 nad ranem i porażka Daniła w NYC i coś, co doprowadziło mnie do stanu zobojętnieni (wiecie co, nie ma sensu tego pisać).
3 pier*olone lata samych czarnych scenariuszy. Nadal z tymi Garrosami mi nie przeszkadza, ale w tzw. międzyczasie los serio mógłby z raz czy dwa się usmiechnąć np. szlemem dla Saszy czy Daniła. Zapomnij, wpie*dol w IV rundzie ze szwajcarskim połamańcem z Lozannny to maks. na co zasługuję.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Tak się zastanawiam patrząc na dzisiejszy mecz Nadala, czy on naprawdę jest gorszy niż 5-10-15 lat temu? Niby kiepscy rywale, żenujący poziom, brak młodych, ale chłop tak dziś grał, takie piłki wyciągał, że jaki by to nie był rok, to go tak grającego nikt by nie pokonał.
@DUN I LOVE, zgadzam się z Tobą w 100%, dla mnie ten czas 2018-2020 to czas samych przykrych doświadczeń z tym sportem. Gdyby ktoś mi powiedział, że za to AO17 dostanę tyle razy po ryju, to wrzuci bym na to nie poszedł.
Jednak ta Iga, to chyba coś wyjątkowego, prawda? Wiem, że to tylko WTA, ale mimo wszystko niesamowite chwile.
@DUN I LOVE, zgadzam się z Tobą w 100%, dla mnie ten czas 2018-2020 to czas samych przykrych doświadczeń z tym sportem. Gdyby ktoś mi powiedział, że za to AO17 dostanę tyle razy po ryju, to wrzuci bym na to nie poszedł.
Jednak ta Iga, to chyba coś wyjątkowego, prawda? Wiem, że to tylko WTA, ale mimo wszystko niesamowite chwile.
- DUN I LOVE
- Administrator
No dużo się przez 15 lat Hiszpan nauczył, ale jakby go jakiś Thiem czy inny Ciapas przeczołgał 4.5h w QF lub SF, to Nadal by dziś po godzinie takiego grania zdechł. To jest jazda na ostatnich oparach, jak ma wygrywać, to droga musi być autostradą.Kiefer pisze: ↑11 paź 2020, 19:02 Tak się zastanawiam patrząc na dzisiejszy mecz Nadala, czy on naprawdę jest gorszy niż 5-10-15 lat temu? Niby kiepscy rywale, żenujący poziom, brak młodych, ale chłop tak dziś grał, takie piłki wyciągał, że jaki by to nie był rok, to go tak grającego nikt by nie pokonał.
Koko wyglądał, jakby czuł te cztery godziny z Grekiem. Pamiętam, że na ostatni rzymski finał z Rafą też wyszedł po ciężkim semi i też był wrakiem.
MTT career highlights (26-17):
- DUN I LOVE
- Administrator
Chylę czoła przed Hiszpanem naprawdę.
Pierwsze dwa sety niesamowicie mi zaimponowały. Jeśli dobrze pamiętam, to można było się przyczepić do 5 gema pierwszego seta(i tak go wygrał) oraz końcówki 2 seta, która jak się okazało była już preludium do innej fazy meczu. Oczywiście w tenisie istnieje duże ryzyko przeszacowania poziomu gry, szczególnie z poziomu streama, ale tak czy siak mam wrażenie, że Nadal wspiął się dziś na wyżyny swoich aktualnych możliwości tenisowych, bo o przekroju całego turnieju nie ma nawet co wspominać. Samo trzymanie piłki głęboko(też relatywnie wiele głębokich returnów, ale tu trzeba brać poprawkę na słaby start Novaka na serwisie) w korcie na bardzo wysokim poziomie, ale do tego niezła gra kątowa, umiejętne stosowanie slajsa w wymianie, mądre odgrywanie w małych gierkach, solidne woleje oraz od czasu do czasu mocna kontra. Niby dynamika i moc szczególnie forehendowa już nie ta, jednak występ i tak robiący na mnie; subiektywnie oczywiście; duże wrażenie. Dałem się trochę nabrać na tego słabego Nadala i też rzuciłem setkę na Serba, jednak dzięki okolicznościom nie żałuję poniesionej straty.
Tylko szkoda, że można do finału się prześlizgnąć,nie gubiąc nawet seta po drodze, ale nihil novi sub sole, którego pomimo prób nie udało się powstrzymać na drodze do sylwetki Hiszpana. Pamiętam, jak w 2015 roku byłem dumny z postawy Szwajcara prezentowanej m.in. w Wimbledonie czy Us Open, tak tutaj nie sposób oddać podziwu dla Hiszpana, który nie dość, że potrafi wciąż grać na takim poziomie, to umie zachować to na ostatnią niedzielę turnieju i bezceremonialnie eksponuje. I myślę, że ten przykład mistrzostwa stanowi kolejny kamyczek w stosie Hiszpana, który przybliża go do przechylenia szali w wyścigu o goata. Jeszcze raz wielkie gratulacje dla sympatycznego Rafaela.
PS. Szczerze typowałem, że w męskim tenisie to Alexander prędzej czy później weźmie szlema w stylu podobnym do Igi, zachowując odpowiednie proporcje. Teraz nie mam bladego pojęcia, kogo stać na taki wjazd z buta. Z resztą obecnie chyba tylko wiadoma 3 z ewentualnie Apostołem na tylnym siedzieniu ma szansę powalczyć o końcowy triumf w Wielkim Szlemie. A za nimi chyba trzeba postawić Bereta, Rubleva ? Nie wygląda to za kolorowo, no ale zbliża się listopad, więc w sumie naturalna kolej rzeczy.

PS. Szczerze typowałem, że w męskim tenisie to Alexander prędzej czy później weźmie szlema w stylu podobnym do Igi, zachowując odpowiednie proporcje. Teraz nie mam bladego pojęcia, kogo stać na taki wjazd z buta. Z resztą obecnie chyba tylko wiadoma 3 z ewentualnie Apostołem na tylnym siedzieniu ma szansę powalczyć o końcowy triumf w Wielkim Szlemie. A za nimi chyba trzeba postawić Bereta, Rubleva ? Nie wygląda to za kolorowo, no ale zbliża się listopad, więc w sumie naturalna kolej rzeczy.

Aha, no to okej, podzielam więc Twoją opinie, jedziemy na tym samym wózku. No na tym USO wolałem Tima niż Zworks, ale traktowałem ten turniej średnio poważnie, więc macham na to ręką.
@robpal, zgoda, tylko spójrz jak źle wyglądał Rafa z tym Diego w tym trzecim secie, jak słabo wyglądał przez ponad godzinę z Sinnerem, z czego to wynikało? Jaja sobie robił, nie wyglądał na gościa zdekoncentrowanego, tylko słabego fizycznie, a dziś petarda po prostu, jak to możliwe?
Jeśli Novak odczuł ten piątkowy półfinał to sam jest sobie winien, tylko znowu potrafił zagrywać genialne piłki, które przy każdym innym rywalu są zagraniem kończącym. Dziś nie były i to był chyba największy problem Serba, bo Hiszpan zagrał jeden chyba z lepszych swoich finałów.
Klątwa Prezesa przełamana. Długo przyszło na to czekać.
MTT Career highlights:
Debel:
MTT Career highlights:
Debel:
The Drop Shot Didn't Sink Djokovic... Until It Did
https://www.atptour.com/en/news/djokovi ... drop-shots
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- TennisUser
Głowa. Djokovic też często w trakcie turnieju gra słabo jak na swoje standardy, a jak przychodzi co do czego, to zawsze potrafi wrzucić dodatkowy bieg. W tym aspekcie Rafa i Novak są niezrównani.Kiefer pisze: ↑11 paź 2020, 19:14
@robpal, zgoda, tylko spójrz jak źle wyglądał Rafa z tym Diego w tym trzecim secie, jak słabo wyglądał przez ponad godzinę z Sinnerem, z czego to wynikało? Jaja sobie robił, nie wyglądał na gościa zdekoncentrowanego, tylko słabego fizycznie, a dziś petarda po prostu, jak to możliwe?