Australian Open 2024
- DUN I LOVE
- Administrator
Re: Australian Open 2024
Jest szansa, że jak wstaniemy rano to Sinnera nie będzie już w turnieju.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
https://www.theguardian.com/australia-n ... the-summerNie tylko tenis: jak Australian Open stał się największym wydarzeniem lata w Melbourne
Mamy już pełny plan gier na niedzielę.

Australian Open
2024 - plan gier na niedzielę:
Rod Laver Arena ( start o g. 02:00 ): Jannik Sinner
4 vs Botic van de Zandschulp 
Rod Laver Arena ( bezpośrednio po ): Maria Sakkari
8 vs Nao Hibino 
Rod Laver Arena ( nie przed 09:00 ): Novak Djokovic
1 vs Dino Prizmic
Q
Rod Laver Arena ( bezpośrednio po ): Ella Seidel
Q vs Aryna Sabalenka 2
Margaret Court Arena ( start o g. 02:00 ): Mai Hontama
WC vs Barbora Krejcikova
9
Margaret Court Arena ( bezpośrednio po ): Thiago Seyboth Wild
vs Andrey Rublev 5
Margaret Court Arena ( nie przed 09:00 ): Magda Linette
20 vs Caroline Wozniacki
WC
Margaret Court Arena ( bezpośrednio po ): Frances Tiafoe
17 vs Borna Coric 
John Cain Arena ( start o g. 01:00 ): Leylah Fernandez
32 vs Sara Bejlek
Q
John Cain Arena ( bezpośrednio po ): Dane Sweeny
Q vs Francisco Cerundolo
22
John Cain Arena ( nie przed 06:00 ): Taylor Fritz
12 vs Facundo Diaz Acosta 
Kia Arena ( start o g. 01:00 ): Matteo Arnaldi
vs Adam Walton
WC
Kia Arena ( bezpośrednio po ): Alizé Cornet
WC vs Maria Timofeeva Q
Kia Arena ( bezpośrednio po ): Liudmila Samsonova 13 vs Amanda Anisimova
Kia Arena ( nie przed 07:00 ): Daniel Elahi Galan
vs Jason Kubler
WC
1573 Arena ( start o g. 01:00 ): Lesia Tsurenko
28 vs Lucia Bronzetti 
1573 Arena ( bezpośrednio po ): Fabian Marozsan
vs Marin Cilic 
1573 Arena ( bezpośrednio po ): J.J. Wolf
vs Sebastian Baez
26
Court 3 ( start o g. 01:00 ): Alexander Shevchenko vs Jaume Munar
Court 3 ( bezpośrednio po ): Alycia Parks
vs Daria Snigur
Q
Court 3 ( nie przed 05:30 ): Christopher O'Connell
vs Cristian Garin 
Court 6 ( start o g. 01:00 ): Kamilla Rakhimova vs Emina Bektas
Court 6 ( bezpośrednio po ): Pavel Kotov vs Arthur Rinderknech
Court 6 ( bezpośrednio po ): Sara Sorribes Tormo
vs Alina Korneeva Q
Court 7 ( start o g. 03:00 ): Zhuoxuan Bai
vs Elina Avanesyan
Court 7 ( bezpośrednio po ): Diane Parry
vs Xiaofei Wang
30
Court 7 ( bezpośrednio po ): Quentin Halys
vs Lloyd Harris
Q
Court 13 ( start o g. 03:00 ): Tamara Korpatsch
vs Jodie Burrage 
Court 13 ( bezpośrednio po ): Tomas Machac
vs Shintaro Mochizuki
LL
Court 13 ( bezpośrednio po ): Caroline Dolehide
vs Leolia Jeanjean
Q
Court 17 ( start o g. 04:00 ): Ana Bogdan
vs Brenda Fruhvirtova
Q
Court 17 ( bezpośrednio po ): Jesper de Jong
Q vs Pedro Cachin 

Australian Open
Rod Laver Arena ( start o g. 02:00 ): Jannik Sinner
Rod Laver Arena ( bezpośrednio po ): Maria Sakkari
Rod Laver Arena ( nie przed 09:00 ): Novak Djokovic
Rod Laver Arena ( bezpośrednio po ): Ella Seidel
Margaret Court Arena ( start o g. 02:00 ): Mai Hontama
Margaret Court Arena ( bezpośrednio po ): Thiago Seyboth Wild
Margaret Court Arena ( nie przed 09:00 ): Magda Linette
Margaret Court Arena ( bezpośrednio po ): Frances Tiafoe
John Cain Arena ( start o g. 01:00 ): Leylah Fernandez
John Cain Arena ( bezpośrednio po ): Dane Sweeny
John Cain Arena ( nie przed 06:00 ): Taylor Fritz
Kia Arena ( start o g. 01:00 ): Matteo Arnaldi
Kia Arena ( bezpośrednio po ): Alizé Cornet
Kia Arena ( bezpośrednio po ): Liudmila Samsonova 13 vs Amanda Anisimova
Kia Arena ( nie przed 07:00 ): Daniel Elahi Galan
1573 Arena ( start o g. 01:00 ): Lesia Tsurenko
1573 Arena ( bezpośrednio po ): Fabian Marozsan
1573 Arena ( bezpośrednio po ): J.J. Wolf
Court 3 ( start o g. 01:00 ): Alexander Shevchenko vs Jaume Munar
Court 3 ( bezpośrednio po ): Alycia Parks
Court 3 ( nie przed 05:30 ): Christopher O'Connell
Court 6 ( start o g. 01:00 ): Kamilla Rakhimova vs Emina Bektas
Court 6 ( bezpośrednio po ): Pavel Kotov vs Arthur Rinderknech
Court 6 ( bezpośrednio po ): Sara Sorribes Tormo
Court 7 ( start o g. 03:00 ): Zhuoxuan Bai
Court 7 ( bezpośrednio po ): Diane Parry
Court 7 ( bezpośrednio po ): Quentin Halys
Court 13 ( start o g. 03:00 ): Tamara Korpatsch
Court 13 ( bezpośrednio po ): Tomas Machac
Court 13 ( bezpośrednio po ): Caroline Dolehide
Court 17 ( start o g. 04:00 ): Ana Bogdan
Court 17 ( bezpośrednio po ): Jesper de Jong
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
O, zaczynamy granie w niedzielę, pierwsze (i pewnie ostatnie) pozytywne zaskoczenie tym turniejem.
Tytuły (4): 2023: Doha; 2017: Chennai, Queens Club; 2012: Memphis
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta
twitter.com/saboteur_cod
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta
twitter.com/saboteur_cod
- DUN I LOVE
- Administrator
Rozważam lekkie zarwanie nocki. Zawsze lubiłem ten pierwszy dzień australijskiego tenisa, ale od kilkunastu lat nie było okazji go obejrzeć.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- no-handed backhand
Nie dasz rady.
- DUN I LOVE
- Administrator
- no-handed backhand
U mnie to już bez znaczenia, ale Wy dbajcie o sen moi mili.
Skąd wiedziałeś, że mam nockę?
- DUN I LOVE
- Administrator
Zachwycałeś się porą losowania, więc pewnie to tydzień nocek.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- no-handed backhand
Mało mi potrzeba do szczęścia.
Na przykład: poproszę o pięć setów Monfilsa z Murrayem a następnie zabawny meczyk w trzeciej rundzie.
Na przykład: poproszę o pięć setów Monfilsa z Murrayem a następnie zabawny meczyk w trzeciej rundzie.

- DUN I LOVE
- Administrator
Do zrobienia. Ja to nie mamno-handed backhand pisze: ↑12 sty 2024, 21:35 Mało mi potrzeba do szczęścia.
Na przykład: poproszę o pięć setów Monfilsa z Murrayem a następnie zabawny meczyk w trzeciej rundzie.![]()
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- no-handed backhand
Może kilka słów o drabince.
Odpadli w kwalach Cressy i Del Jen, sam nie wiem, którego bardziej mi szkoda. Mamy za to kilku graczy, którzy mają za sobą ciekawe historie w tym tygodniu. Jest Dan Sweeny, łatwo uporał się (krecz) tu z Zizou Belgsem, który przecież szturmem wziął pierwsze dwa mecze kwalifikacji. Mamy powracających Davida Goffina, Lloyda Halysa, chorego na koklusz Mate Valkusza, dysponującego jednoręcznym bekhendem Aleksandra Kovacevica, rewelację challengerów sprzed roku Terence Atmane, nadal groźnego Sumita Nagala, serwbota Lukasa Kleina.
Djokovic w pierwszej rundzie zagra z mało znanym chorwackim 17-latkiem, który ma imię jak ten dinozaur z Flintstone’ów, który po nałożeniu maski zmieniał się w szalonego psa, czego i jemu życzę w debiucie na australijskich kortach. Choć tak realnie nie powinien się tu spocić Djoko.
Ciut niżej Popyrin, który jest mocno faworyzowany ze swoim kolegą z kadry Polmansem. Moim zdaniem ma tu szanse Marc, Rosjanin jest bardzo chwiejny, z niepokojem rozglądał się w poszukiwaniu Tsenga, ale, o ulgo, w tym roku go nie ma.
Kolejne dwie pary. Jeżeli nie jest ciekawie, o czym może świadczyć brak wpisów na forum analizujących drabinkę, to niech będzie chociaż śmiesznie. Z tego dwumeczu (????) mogą wyjść Monfils i Murray (bardzo prawdopodobnym jest też mecz drugiej rundy Hanfmann-Etcheverry, a nawet powiedziałbym, że bardziej), żeby potem stoczyć epicki, sześciogodzinny, epicki, wyniszczający bój o wpieprz od Novaka. Myślę, że nawet gdyby któryś z nich był świeżutki, a Djoko miał dwadzieścia godzin w nogach (słownie: dwadzieścia), dałby im radę spokojnie, jednemu po drugim.
Jeżeli hitem ma tu być starcie dziadów Mannarino i Wawrinki, to ja dziękuję bardzo. Szczerze. Naprawdę, chętnie obejrzę. Pewnie ostatni mecz w Australii, który Stan może jeszcze wygrać.
Szewczenko-Munar. Czy naprawdę będę pisał o każdym meczu z tej drabinki? Wypadałoby, w końcu interesuje mnie ten sport.
Wiecie, że O’Connell Tu mój ulubiony (zaraz po Thiemie) australijski tenisista? Garin nie jest moim ulubionym chilijskim tenisistą (ustępuje Jarry’emu i Tomasowi Marcelo Barriosowi Verze). Oby przegrał.
Następnie widzimy mecz, w którym upatrywałbym pierwszej niespodzianki, RBA-Shelton. Mówi się, że Ben puścił mecz z Danielem, chcąc lepiej przygotować się do meczu z Bautistą. Jeszcze gdzie indziej mówi się, że Roberto puścił mecz z Carballesem Baezem, żeby…. Gdzie ta niespodzianka, sami sobie odpowiedzcie. Powinien być śmieszny mecz któregoś z tych dwóch z Serbem w czwartej rundzie.
Docieram do tego miejsca, gdzie występuje tzw. pewniaczek. Fritz 3-0 z Facundo Diazem Acostą. Choć pamiętamy, że Fritz męczył się na cegle z Santiago Fa Rodriguezem Taverną (którego to najmniej lubiana nawierzchnia, woli hard), z Acostą nie powinien mieć problemów, gdyż ten grał z Taverną sparing na hardzie i przegrał. Poza tym emerytowany Isner zrobił go rok temu trzy do jajca.
Wiecie o tym, że Borna Gojo kiedyś był Żydem? Nooo.
W kolejnym meczu Cilic-Marozsan bardziej przychylałbym się ku zwycięstwu Chorwata. Był tu kiedyś w finale, więc chyba lubi tę Australię, poza tym jest zwyczajnie lepszy od Węgra, mimo, że jego forma to zagadka. Fabiankowi kibicuję bardzo, życzę wszystkiego najlepszego, ale chyba jeszcze za wcześnie na wygraną ze starym wygą.
Typowy mecz F.Cerundolo z kwalifikantem, Danem Sweetingiem.
Świeżo upieczony ojciec, Lorenzo Musetti, zmierzy się ze swoim synkiem Beniaminkiem.
Luca Van Assche kontra James Duckworth.
świetny match-up, już widzę, jak jest nazywany Duckassem.
Następnym pewniakiem na mojej dwuzakładowej taśmie jest Jordan Thompson. Musiał trochę odetchnąć po intensywnym tygodniu zwieńczonym wygraną z Nadalem (czy wysłał go na emeryturę?), możliwe, że jakaś drobna kontuzja, ale pewnie już wszystko w porządku. W. Kić to nie(zły) przeciwnik.
I na końcu, lecz nigdy nie ostatni, mecz Berrettiniego z Tsitsipasem. Lepszy słaby bekhend, niż jego brak. Głos na Tsitsipasa.
Pierwsza ćwierć bezręcznego.
Przemysław Babiarz, Tomek Lorek tenisa.
Odpadli w kwalach Cressy i Del Jen, sam nie wiem, którego bardziej mi szkoda. Mamy za to kilku graczy, którzy mają za sobą ciekawe historie w tym tygodniu. Jest Dan Sweeny, łatwo uporał się (krecz) tu z Zizou Belgsem, który przecież szturmem wziął pierwsze dwa mecze kwalifikacji. Mamy powracających Davida Goffina, Lloyda Halysa, chorego na koklusz Mate Valkusza, dysponującego jednoręcznym bekhendem Aleksandra Kovacevica, rewelację challengerów sprzed roku Terence Atmane, nadal groźnego Sumita Nagala, serwbota Lukasa Kleina.
Djokovic w pierwszej rundzie zagra z mało znanym chorwackim 17-latkiem, który ma imię jak ten dinozaur z Flintstone’ów, który po nałożeniu maski zmieniał się w szalonego psa, czego i jemu życzę w debiucie na australijskich kortach. Choć tak realnie nie powinien się tu spocić Djoko.
Ciut niżej Popyrin, który jest mocno faworyzowany ze swoim kolegą z kadry Polmansem. Moim zdaniem ma tu szanse Marc, Rosjanin jest bardzo chwiejny, z niepokojem rozglądał się w poszukiwaniu Tsenga, ale, o ulgo, w tym roku go nie ma.
Kolejne dwie pary. Jeżeli nie jest ciekawie, o czym może świadczyć brak wpisów na forum analizujących drabinkę, to niech będzie chociaż śmiesznie. Z tego dwumeczu (????) mogą wyjść Monfils i Murray (bardzo prawdopodobnym jest też mecz drugiej rundy Hanfmann-Etcheverry, a nawet powiedziałbym, że bardziej), żeby potem stoczyć epicki, sześciogodzinny, epicki, wyniszczający bój o wpieprz od Novaka. Myślę, że nawet gdyby któryś z nich był świeżutki, a Djoko miał dwadzieścia godzin w nogach (słownie: dwadzieścia), dałby im radę spokojnie, jednemu po drugim.
Jeżeli hitem ma tu być starcie dziadów Mannarino i Wawrinki, to ja dziękuję bardzo. Szczerze. Naprawdę, chętnie obejrzę. Pewnie ostatni mecz w Australii, który Stan może jeszcze wygrać.
Szewczenko-Munar. Czy naprawdę będę pisał o każdym meczu z tej drabinki? Wypadałoby, w końcu interesuje mnie ten sport.
Wiecie, że O’Connell Tu mój ulubiony (zaraz po Thiemie) australijski tenisista? Garin nie jest moim ulubionym chilijskim tenisistą (ustępuje Jarry’emu i Tomasowi Marcelo Barriosowi Verze). Oby przegrał.
Następnie widzimy mecz, w którym upatrywałbym pierwszej niespodzianki, RBA-Shelton. Mówi się, że Ben puścił mecz z Danielem, chcąc lepiej przygotować się do meczu z Bautistą. Jeszcze gdzie indziej mówi się, że Roberto puścił mecz z Carballesem Baezem, żeby…. Gdzie ta niespodzianka, sami sobie odpowiedzcie. Powinien być śmieszny mecz któregoś z tych dwóch z Serbem w czwartej rundzie.
Docieram do tego miejsca, gdzie występuje tzw. pewniaczek. Fritz 3-0 z Facundo Diazem Acostą. Choć pamiętamy, że Fritz męczył się na cegle z Santiago Fa Rodriguezem Taverną (którego to najmniej lubiana nawierzchnia, woli hard), z Acostą nie powinien mieć problemów, gdyż ten grał z Taverną sparing na hardzie i przegrał. Poza tym emerytowany Isner zrobił go rok temu trzy do jajca.
Wiecie o tym, że Borna Gojo kiedyś był Żydem? Nooo.
W kolejnym meczu Cilic-Marozsan bardziej przychylałbym się ku zwycięstwu Chorwata. Był tu kiedyś w finale, więc chyba lubi tę Australię, poza tym jest zwyczajnie lepszy od Węgra, mimo, że jego forma to zagadka. Fabiankowi kibicuję bardzo, życzę wszystkiego najlepszego, ale chyba jeszcze za wcześnie na wygraną ze starym wygą.
Typowy mecz F.Cerundolo z kwalifikantem, Danem Sweetingiem.
Świeżo upieczony ojciec, Lorenzo Musetti, zmierzy się ze swoim synkiem Beniaminkiem.
Luca Van Assche kontra James Duckworth.

Następnym pewniakiem na mojej dwuzakładowej taśmie jest Jordan Thompson. Musiał trochę odetchnąć po intensywnym tygodniu zwieńczonym wygraną z Nadalem (czy wysłał go na emeryturę?), możliwe, że jakaś drobna kontuzja, ale pewnie już wszystko w porządku. W. Kić to nie(zły) przeciwnik.
I na końcu, lecz nigdy nie ostatni, mecz Berrettiniego z Tsitsipasem. Lepszy słaby bekhend, niż jego brak. Głos na Tsitsipasa.
Pierwsza ćwierć bezręcznego.
Przemysław Babiarz, Tomek Lorek tenisa.