Doping. Nie tylko o tenisie.
- DUN I LOVE
- Administrator
Re: Doping. Nie tylko o tenisie.
Starszy Rochus i crazy Dani atakują Nadala.
http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=348137
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Aż strach pomyśleć co będzie, gdy Anula to przeczyta...
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
- SebastianK
DUN I LOVE pisze:Starszy Rochus i crazy Dani atakują Nadala.
To jest trochę strasznie i trochę śmieszne.. Jak to ktoś tam napisał, dostał bana za doping, wrócił i bierze dalej

A tak serio. Nadal wygrywał od dziecka.. od początku brał ? Brał gdy wygrywał swój pierwszy turniej ? Brał gdy wygrywał pierwszego Rolanda ?
Cała teoria o dopingu Nadala opiera się na jego - ponoć ponadludzkiej - wytrzymałości. To jest ten czynnik który decyduje ?
Czyli biorą On i Ferrer i Simon oczywiście - bo to miłośnik długich wymian i pięciosetówek..
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Robertinho
http://eurosport.onet.pl/tenis/tenis-sk ... lcem/7577gTenis skażony dopingiem? Jeden na drugiego pokazuje palcem
- Nikt nie wierzy, że Nadal niczego nie bierze - powiedział pod koniec września Daniel Koellerer, były austriacki tenisista. Jego słowa musiały wywołać burzę. W ostatnich miesiącach środowiskiem wstrząsnęły afery z udziałem Wiktora Troickiego i Marina Cilicia, a fani tenisa coraz częściej zadają sobie pytanie o obecność niedozwolonych środków w ich ukochanej dyscyplinie.
Lista tenisistów, którzy w ostatnich dwóch dekadach złapani zostali na dopingu, obfituje w bardzo wiele nazwisk. Jednak nigdy wcześniej w odstępie zaledwie dwóch miesięcy Międzynarodowa Federacja Tenisowa (ITF) nie zawiesiła dwóch graczy ze ścisłej światowej czołówki (Troicki swego czasu zajmował 12. miejsce w rankingu ATP, a Cilić był 9.). Przypadek? Niekoniecznie. Wydaje się raczej, że to efekt bardziej konsekwentnej polityki tenisowych władz, które wprowadzając w marcu tego roku, wzorem kolarstwa, paszporty biologiczne, chciały zaprzeczyć pogłoskom o przymykaniu oczu na niedozwolone praktyki największych gwiazd. Czy to oznacza, że tenisiści z Bałkanów nie byli wyjątkiem, a stosowanie dopingu wśród czołowych tenisistów jest zjawiskiem powszechnym?
- Fakty są takie, że nie za wiele spraw dopingowych zostało wykrytych. To są absolutnie pojedyncze przypadki, a trzeba sobie zdawać sprawę, że tenis jest dyscypliną masową. W samym tylko męskim Tourze występuje 1,5 tys. osób i około 500 więcej w kobiecym - przypomina Karol Stopa, ekspert i komentator Eurosportu.
- Do tej pory bardzo pobłażliwie prowadzone były kontrole antydopingowe lub nawet nie było ich wcale. Ich liczba była śmieszna, biorąc pod uwagę liczbę tenisistów i tu jest pies pogrzebany. Przecież to właśnie powszechność i częstotliwość kontroli antydopingowych odmieniła chociażby kolarstwo. Przypominało to czasem zabawę w policjantów i złodziei, ale naloty na hotele i budzenie o 6:00 rano dały efekt. Tymczasem u tenisistów przebiega to dość spokojnie. Do tej pory kontroli nie było za wiele, a te które były, były staromodne. A przecież dzisiaj problemem w sporcie jest to, czego szukamy i jakimi środkami. Teraz liczba kontroli ma się zwiększyć również podczas mały turniejów - zauważył Stopa.
Decydując się na porównanie walki z dopingiem w tenisie i kolarstwie, należy również zwrócić uwagę jedną ważną rzecz. W kolarstwie wszystkie zawodowe imprezy organizowane są pod auspicjami Międzynarodowej Unii Kolarskiej (UCI), która jest jedynym organem decyzyjnym w kwestii kontroli antydopingowych i ewentualnych sankcji. To umożliwia jej dużo skuteczniejsze i lepiej skoordynowane działanie. Tymczasem profesjonalnym męskim i kobiecym tenisem kierują de facto dwie organizacje.
- Podstawowa część sezonu rozgrywana jest pod auspicjami ATP i WTA, a nie ITF. To też utrudnia walkę z dopingiem. Międzynarodowa Federacja Tenisowe może sprawdzać tenisistów tylko na poziomie swoich challengerów, futuresów i w Wielkim Szlemie. Oznacza to, że największa porcja startów jest poza jurysdykcją ITF - podkreślił Stopa.
Najważniejsze jednak w walce o czystość sportu wydaje się nastawienie środowiska danej dyscypliny do samego problemu. W kolarstwie przez lata panowała zmowa milczenia. Wrogami peletonu nie byli oszukujący sportowcy, a wszyscy ci, którzy głośno domagali się sprawiedliwości. W tenisie jest inaczej. Tu na szczęście nie ma typowej do niedawna dla kolarstwa omerty, a częstszych kontroli antydopingowych domagają się największe gwiazdy.
- Wygląda to trochę tak, jakby oni wzajemnie przerzucali się oskarżeniami i żądali ostrzejszego kontrolowania. Odniosłem wrażenie, że kilka pojedynków w męskim i kobiecym Tourze przekroczyło granicę zdrowego rozsądku. Nawet ludzie, którzy są w ostrym treningu i cyklu startowym zdawali sobie sprawę, że jest niepodobieństwem żeby grać i regenerować się na takim poziomie wydolności bez widocznych uszczerbków. To sprawiło, że np. wszyscy czterej czołowi tenisiści męskiego Touru zażądali wprowadzenia paszportów biologicznych. Wyglądało to trochę tak, jakby jeden na drugiego pokazywał palcem - zauważył Stopa.
W pogoni za coraz bardziej dramatycznymi pojedynkami, obfitującymi w niewiarygodnie długie i widowiskowe wymiany oraz liczne zwroty akcji organizatorzy turniejów wprowadzili wiele zmian. Od kilkunastu już lat trwa odwrót od rozgrywania najważniejszych imprez na szybkich kortach. Przedłużaniu wymian w nieskończoność służyć mają również cięższe piłki. W efekcie coraz mniej do powiedzenia mają tenisiści preferujący ofensywny styl gry, a do głosu dochodzą typowi "defensorzy", których głównym atutem są żelazne płuca, pozwalające na wielogodzinne bieganie wzdłuż końcowej linii kortu.
- Na pewno otworzyło się pole, by w tenisie szukać wspomagania. Kilka lat temu twierdzono, że stosowanie dopingu nie ma najmniejszego sensu, bo tenis polega na technice, dobrej ręce, czuciu i głowie, a tego nie osiąga się przy pomocy pigułek. Jednak przy pomocy pigułek osiąga się wydolność, czyli dokładnie to, co decyduje o obrazie tenisa dzisiaj. Patrząc na mecze Nadala z Djokoviciem, nie dostrzegam przesadnej maestrii technicznej, natomiast dostrzegam dwóch super maratończyków, gotowych biegać osiem godzin i cały czas przebijać to samo. To nie będą skrajnie trudne akcje i wymyślne zagrania, tylko dość proste przebijanie, oczywiście szybkie i zdecydowane, czasem ciekawe, ale to nie jest ten rodzaj gry, który powala. Fascynacja polega wyłącznie na tym, ile oni są w stanie na tym korcie wytrzymać - przyznał Stopa.
Okazuje się jednak, że długa lista zarzutów dotyczących zaniechań tenisowych władz w kwestii walki z dopingiem nie dotyczy wyłącznie niewystarczającej liczby kontroli. Były prezydent hiszpańskiej federacji w połowie września oskarżył bowiem ATP o zamiatanie afer dopingowych pod dywan i troskę, by część z nich nigdy nie ujrzała światła dziennego. Pedro Munoz opowiedział o hiszpańskim tenisiście, który drugiej połowie lat 90. stosował niedozwoloną substancję, by szybciej zaleczyć kontuzję ramienia i został złapany. Stowarzyszenie Tenisistów Profesjonalnych miało ukarać go grzywną w wysokości 5 tys. euro, a całej sprawy nie upubliczniać.
Przypadków bardzo pobłażliwego traktowania tenisistów było zresztą więcej. W 2009 roku transfuzji krwi dokonała Tamira Paszek, ale władze nie uznały tego za wykroczenie. Podobnie postąpiono w grudniu 2004 roku, gdy okazało się, że Swietłana Kuzniecowa stosowała efedrynę. W 2009 roku ITF uchyliła roczną karę zawieszenia dla Yaniny Wickmayer i Xaviera Malisse'a po tym, jak oboje trzykrotnie nie poinformowali kontrolerów o miejscu swojego pobytu, czego wymaga WADA. Ulgowo potraktowano także Grega Rusedskiego, u którego wykryto nandrolon. W przypadku Brytyjczyka skuteczna okazała się argumentacja z nieodpowiednią i nieświadomą suplementacją. Zresztą Rusedski i tak miał pecha, że jego nazwisko wyciekło do mediów. Na przełomie 2002 i 2003 roku identyczną substancję stosowało sześciu innych tenisistów, ale ich nazwisk chyba już nigdy nie poznamy.
- Jestem pewny, że w tenisie są osoby, które stosują doping i zawsze udaje im się uniknąć kontroli i wizyty kontrolerów - powiedział swego czasu James Blake.
- Problemem jest EPO. Mam podejrzenie, że niektórzy tenisiści w Tourze sięgają po tę substancję. Widzę chłopaków, którzy tydzień w tydzień grają w turniejach bez odpoczynku. Gdy grasz piątego seta i masz w nogach 4,5 godziny biegania, EPO może pomóc - zauważył z kolei Jim Courier.
Po tak stanowczych wypowiedział czołowych tenisistów świata nie sposób stwierdzić, że problemu nie ma. Jego skala wciąż jednak nie jest znana. Do dziś brakuje bowiem faktów, a wszelkie opowieści o powszechności procederu traktować należy jako spekulacje. Pozostaje mieć nadzieję, że nowa polityka tenisowych władz wobec walki z dopingiem przyniesie oczekiwane rezultaty, a tenis nie pójdzie śladem kolarstwa z przełomu XX i XXI wieku.
Bartosz Rainka, Eurosport.Onet.pl
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Śmierdzi to na kilometr.
http://www.sportowefakty.pl/tenis/39412 ... omylka-itfMarin Cilić ponownie dopuszczony do rozgrywek, pomyłka ITF?
Podczas pierwszej konferencji prasowej po powrocie na korty - przypominającej starannie przygotowane przemówienie - Chorwat wyjaśnił szczegóły dotyczące skrócenia zawieszenia. Cała sprawa wygląda niejasno i mgliście, i trudno na chwilę obecną zrozumieć, kto tak naprawdę zawinił. Wszystko wskazuje jednak na to, że sam tenisista od początku był niewinny.
- Pierwszą fazą [rozmów z ITF] były negocjacje, co jest normalne. Nie byłem w stanie osiągnąć kompromisu z ITF w sprawie zawieszenia. To trudne, samemu trzeba się zgodzić na jakąś karę, zaproponować coś odpowiedniego - relacjonował Cilić.
- W tym momencie wiedziałem, że nikogo nie oszukałem, a co ważniejsze, nie otrzymałem niczyjej nagrody w turnieju i z nikim nie wygrałem [w Monachium Chorwat przegrał w I rundzie].
- Podczas meczu [w Monachium] zakazany środek nie działał, a tak naprawdę, to w ogóle nie wykryto go w moim organizmie. Gdy się o tym dowiedziałem, już po przesłuchaniu w Londynie, byłem zszokowany - powiedział chorwacki tenisista, zaskakując dziennikarzy. - Na stronie internetowej ITF, w notce prasowej podsumowującej posiedzenie trybunału, można przeczytać, że zostałem oskarżony o stosowanie niketamidu, co nie było prawdą. Niestety dowiedziałem się o tym dopiero kilka dni po pierwszym przesłuchaniu, ale to w zasadzie zakończyło sprawę - wytłumaczył tenisista.
Cilić nie ukrywał, że poznane fakty dogłębnie go poruszyły i chciałby, aby ktoś wyjaśnił jak doszło do tak rażącego nieporozumienia.
- Najgorsze dla mnie było samo zrozumienie sytuacji. Nikt mi niczego nie wyjaśnił, nie wiem, jak do tego doszło. W moim organizmie wykryto metabolit niketamidu, który w ogóle nie działa i dowodzi jedynie, że substancja znajdowała się wcześniej w moim organizmie - wyjaśnił były półfinalista Australian Open.
- Byłem w ciężkim szoku, ITF mówiła, że miałem pozytywny wynik testu, mimo że w moim organizmie nie wykryto zakazanej substancji. Zapewniali, że chodzi o niketamid. Nie wiem, czy była to pomyłka, czy czyjeś zaniedbanie. Możliwe, że gdybym tego nie odkrył, to nie zagrałbym dziś meczu. Nie wiem nawet, jak długo nie pojawiłbym się na korcie.
Podobnie jak w przypadku wielu innych środków, stosowanie niketamidu dozwolone poza turniejami (tzw. okresie "out of competition"), zaś zakazane podczas występów w zawodach. Chorwat od samego początku nie ukrywał, że przed turniejem stosował (wówczas dozwolony) środek, jednak przestał na pięć dni przed jego rozpoczęciem. W podobnej sytuacji znalazła się osiem lat temu Swietłana Kuzniecowa, u której w przerwie między sezonami wykryto efedrynę.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Odp: Doping. Nie tylko o tenisie.
To nie jest normalne. A jeżeli tak naprawdę jest, to pogratulować profesjonalizmu. Można przerzucić się na golf.
Tytuły (4): 2023: Doha; 2017: Chennai, Queens Club; 2012: Memphis
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta
twitter.com/saboteur_cod
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta
twitter.com/saboteur_cod
Novak Djokovic rips ITF and WADA for handling of Viktor Troicki doping case

Djokovic called the incident surrounding Troicki’s ban a “total injustice” and said he’s now skeptical of tennis
anti-doping system.
http://tennis.si.com/2013/11/05/novak-d ... ping-case/

Djokovic called the incident surrounding Troicki’s ban a “total injustice” and said he’s now skeptical of tennis
anti-doping system.
Spoiler:
Mark Cavendish criticises tennis over 'frustrating' anti-doping procedures

Mark Cavendish made the comments in his new autobiography.
http://www1.skysports.com/tennis/news/12110/9011193/

Mark Cavendish made the comments in his new autobiography.
Spoiler:
Fed: We need more testing

Roger Federer has trust in the anti-doping system.
http://www.sportinglife.com/tennis/news ... re-testing

Roger Federer has trust in the anti-doping system.
Spoiler:
Przed finałem Pucharu Davisa trafiłem na kilka artykułów dotyczących sprawy Troickiego. I tak - odnośnie Viktora to bardzo łatwo skreślić sportowca. Bardzo łatwo przypiąć mu łatkę. Ale sprawa wcale jednoznaczna nie była. Sądzę, że Serba trzeba było skazać z jednego powodu. Nie takiego, że jest winny (stosowania dopingu), ale takiego, aby nie tworzyć precedensów, bo kolejny tenisista przyłapany na analogicznej sprawie tłumaczyłby się tak samo jak on. Ta sprawa mogłaby stanowić krok wstecz w walce z dopingiem. To było zbyt duże ryzyko. Z drugiej strony jak wygląda ta walka z dopingiem? Ano tak, że czasem podrzuci się publice na zlinczowanie takiego Troickiego, który znaczy niewiele w tenisie, a grube ryby mogą sobie koksować do woli. Tylko właśnie Viktora w tym wszystkim trochę szkoda. Zwłaszcza gdy czyta się, że dokładnie trzy lata temu zdobył dla Serbii Puchar Davisa wygrywając decydujący piąty mecz, a teraz nie ma nawet wstępu do areny w Belgradzie.
Oczywiście zgadzam się z tym co napisał Jonatan. Troicki stał się kozłem ofiarnym, dzięki któremu ITF (czy ATP, nie wiem co) pokaże światu jak to walczy nawet z najmniejszymi podejrzeniami dotyczącymi dopingu. W sumie to zrozumiałe patrząc od ich strony, ja jednak na ich miejscu skróciłbym jeszcze bardziej karę Serba nie do 12, lecz do 6 miesięcy.
- Robertinho
Z jednej strony macie rację w tym sensie, że Troicki to zasłona dymna. Z drugiej nie poddanie się badaniom na obecność dopingu, jest jak odmowa poddaniu się badaniu DNA przez podejrzanego o przestępstwo. A każdy zawodowy sportowiec jest z definicji takim podejrzanym.
To już było omawiane w tym temacie. Ktoś mu powiedział, że nie musi, a chłopak najmądrzejszy nie jest to uwierzył. Wg mnie są to jakieś okoliczności łagodzące, skoro Gasquet za kokę dostał pół roku(?)...
No przecież całował się z dziewczyną na dyskotece... To nie jego wina, to nie on.Mario pisze:(...) skoro Gasquet za kokę dostał pół roku(?)...

Ja oczywiście rozumiem o co chodzi Robertowi. Skoro nie poddał się kontroli to zdaniem ludzi od spraw dopingu dlatego, że coś tam wziął. Ale po prostu nie chce mi się wierzyć, by Troicki się dopingował, on jest tak słaby tenisowo, że nic mu nie pomoże. 

- SebastianK
Mario pisze:Ja oczywiście rozumiem o co chodzi Robertowi. Skoro nie poddał się kontroli to zdaniem ludzi od spraw dopingu dlatego, że coś tam wziął. Ale po prostu nie chce mi się wierzyć, by Troicki się dopingował, on jest tak słaby tenisowo, że nic mu nie pomoże.
No proszę Was. Tenisiści grają cali poobklejani plastrami, po meczach często biorą kąpiele w lodzie a tu nagle Troicki źle się czuje i z tego powodu odmawia pobrania krwi.
Oczywiście ja też nie wierzę w to aby On coś wielkiego brał. Raczej myślę o czymś co jest zakazane a miało mu tylko pozwolić się "lepiej" bawić.
- Robertinho
O i tu mogłeś trafić w sedno tej sprawy.
Odp: Doping. Nie tylko o tenisie.
Troicki i marihuana? 

Tytuły (4): 2023: Doha; 2017: Chennai, Queens Club; 2012: Memphis
twitter.com/saboteur_cod
twitter.com/saboteur_cod
- SebastianK
Może coś podobnego ?Martinek pisze:Troicki i marihuana?
Wiesz ludzie robią różne rzeczy. Nigdy nie wiadomo. Ale nie da się uciec od tego, że tego gówna jest wokół nas coraz więcej, jest to coraz tańsze, coraz łatwiej dostępne. Kusi wielu, dlaczego miałoby ominąć któregoś z zawodowych tenisistów ?
- Mateuszz91
Niezwykle inteligentny tok rozumowania. Ręce opadają jak sie czyta takie błyskotliwe opinie.Mario pisze:Ja oczywiście rozumiem o co chodzi Robertowi. Skoro nie poddał się kontroli to zdaniem ludzi od spraw dopingu dlatego, że coś tam wziął. Ale po prostu nie chce mi się wierzyć, by Troicki się dopingował, on jest tak słaby tenisowo, że nic mu nie pomoże.
MTT Singiel (Rank ) :
W: Queens '09 '14 '19 , Rotterdam’19 , Paryż '15 , Sankt Petersburg '15 , Monachium '14 ,
F: Pekin '15 , Rio de Janeiro '14 , Dubaj '14
W: Queens '09 '14 '19 , Rotterdam’19 , Paryż '15 , Sankt Petersburg '15 , Monachium '14 ,
F: Pekin '15 , Rio de Janeiro '14 , Dubaj '14