Hiszpania - La Liga cz. I

Dla sympatyków futbolu.
Awatar użytkownika
Michael Scott

Re: Hiszpania - La Liga

Post autor: Michael Scott »

Przynajmniej będzie margines błędu na niedzielę w Bilbao. Villarreal u siebie też powinien postawić twarde warunki Barcelonie.
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Komuś chce się zajrzeć do statystyk dotyczących udziału w bramkach napastników na tle pozostałych formacji? Niezły kabaret to musi być.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Art
Moderator

Post autor: Art »

Awatar użytkownika
Michael Scott

Wujek Toni pisze: 03 lip 2020, 6:51 Komuś chce się zajrzeć do statystyk dotyczących udziału w bramkach napastników na tle pozostałych formacji? Niezły kabaret to musi być.
W Realu? Nie chce mi się wnikać szczególnie głęboko, ale jeśli zliczymy bramki napastników (22 Benzemy, 7 Rodrygo, 5 Viniciusa, 3 Bale'a, 1 Hazarda, 3 Lucasa, 2 Jovicia, 1 Asensio, 1 Brahima i 1 Mariano) we wszystkich rozgrywkach, to wychodzi 46 goli z 86 strzelonych przez wszystkich zawodników, bez podziału na pozycje. Czyli wygląda na to, że 53,5% bramek strzelonych we wszystkich rozgrywkach pochodziło od napastników/skrzydłowych.

Żeby ten wynik z czymkolwiek porównać, niech będzie Barca:
Gole napastników (16 Suareza, 27 karakana, 1 Dembele, 14 Griezmanna, 1 Braithwaite'a, 6 Fatiego, 2 Pereza) to łącznie 67 trafień. Cała Barcelona strzeliła 92 bramki we wszystkich rozgrywkach (o sześć więcej od Realu), czyli napastnicy odpowiadają za 72,8% wszystkich goli.
Siedmiu napastników Barcelony - 72,8% vs. dziesięciu napastników Realu - 53,5%.

Jeszcze Atleti:
Zaledwie czerech napastników (13 Morata, 8 Joao Felix, 7 Correa, 4 Costa) strzeliło raptem 32 bramki, cała drużyna zanotowała 58 trafień (nie wliczam oczywiście goli samobójczych). Wskaźnik niewiele lepszy niż w przypadku Realu, bo 55,2%.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Bardzo solidne Atletico w ostatnim czasie.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Znowu Rak Madryt.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Michael Scott

Gdyby nie VAR karniaczka by pewnie nie było, bo kontakt nie był niesamowicie ewidentny, ale o żadnej pomyłce nie ma mowy.
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Ponoć po drugiej stronie była podobna sytuacja, tak twierdzą komentatorzy na eleven. Generalnie naiwnym było myślenie, że skończy się ruchanie słabszych, bo jest VAR, ewidentnie stykowe sytuacje są gwizdane na korzyść Realu i Barcy, a w tym sezonie chyba Real po prostu ma wygrać.
Awatar użytkownika
Emu

Post autor: Emu »

Ustawiona jest ewidentnie liga po wznowieniu, ma wygrać Real i tyle.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Wrzucam swój wpis sprzed 2 tygodni.
DUN I LOVE pisze: 22 cze 2020, 22:29 La Liga odkąd pamiętam jest najbardziej skorumpowaną z największych lig piłkarskich. Kto więcej rzuci, ten będzie holowany. Sędziowie też muszą się utrzymać w zawodzie, a gwizdanie na korzyść Realu i Barcy zawsze ochroni im tyłek.

Trzeba mieć na uwadze, że rywalizacja Barcy i Realu, ze względu na tendencje autonomiczne Katalonii, to przede wszystkim walka o charakterze politycznym, dopiero w dalszej kolejności sportowym czy biznesowym. Moim zdaniem te 8 tytułów na 11 sezonów pyskaczy z Katalonii zabolało świat polityki i sportu w stolicy Hiszpanii i teraz - kiedy Barca jest do ogrania - nikt w stykowych sytuacjach nie zagwiżdże przeciwko Realowi.

Nie boli mnie to, bo po tylu latach kibicowania trochę zacząłem rozumieć specyfikę tej ligi, a i sama Barcelona jest od dłuższego czasu gorsza niż to mówią wyniki. Real robi lepsze wrażenie swoją postawą.

@Mario, serio postawiłeś na Barcę w ważnym meczu wyjazdowym?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Michael Scott

Ciekawe informacje.

Kulfon bez moniki

Post autor: Kulfon bez moniki »

Już kolega Robert to skwitował.

Robertinho pisze: 05 lip 2020, 16:52 https://www.sport.pl/pilka/7,65083,2609 ... BoxSportMT

Normalnie drugi Nadal, cały czas cierpi. I na pewno codziennie po 6 godzin się rehabilituje.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Real z karnych, Barca po samobójach.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Michael Scott

Meczycho w Villarreal, choć liczę na niespodziankę.
Awatar użytkownika
Kiefer

Michael Scott pisze: 05 lip 2020, 19:23 Ciekawe informacje.

Tak, wyśmiano w temacie Serie A już.
Awatar użytkownika
Michael Scott

Co wyśmiano?
Kulfon bez moniki

Post autor: Kulfon bez moniki »

Tę makabryczną kontuzję.

Real widzę znowu wyżebrał po karnym. Jak ich City nie wyjaśni to Guardiola spada u mnie w rankingu za Smudę.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Ale bramy Suareza i Griezmanna. Mesjasz 2 asysty.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Michael Scott pisze: 05 lip 2020, 22:24 Co wyśmiano?
Tę makabryczną kontuzję przez którą zamiast grać 60 spotkań w roku to gra 50.
Zablokowany