Hiszpania - La Liga cz. I

Dla sympatyków futbolu.
Ferenc

Re: Hiszpania - La Liga

Post autor: Ferenc »

Sporo kontrowersji w tym spotkaniu. Alexis Sanchez pokazał, że jego odblokowanie w spotkaniu z Getafe było tylko i wyłącznie dziełem przypadku. Kolejny raz się nie popisywał dzisiaj.
Joao

Post autor: Joao »

Messi ma już 37 goli po 24 kolejkach. W bawach Barcy strzelił 301 goli w 365 meczach (w lidze 206 bramek w 238 spotkaniach).
Joao

Barca i Real wygrały po 2-1, Messi 38 goli po 25 kolejkach.
Joao

Dzisiaj o 21 na tvp1 rewanż w Copa del Rey Barca-Real.
MG FCB

Post autor: MG FCB »

Mam nadzieję, że Gran Derbi się wam nie znudziło? Oglądacie? :P Ja liczę na wygraną Barcy, bo potem to będzie autostrada do tytułu. :)
MTT
Best rank. #2
Zwycięstwa: Roland Garros 2013 (debel), Eastbourne 2013, Australian Open 2014
Finały: Memphis 2013, Indian Wells 2014, Indian Wells 2014 (debel), Casablanca 2014, Rzym 2014 (debel), Hamburg 2014, Wimbledon 2015 (debel)
MG FCB

To co odwala ten cały Majenco to jest naprawdę skandal gra Barcy też kiepska. :] :lol:
MTT
Best rank. #2
Finały: Memphis 2013, Indian Wells 2014, Indian Wells 2014 (debel), Casablanca 2014, Rzym 2014 (debel), Hamburg 2014, Wimbledon 2015 (debel)
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

A co to?? :D 0-3 na CN :) :) Chyba tylko liga zostanie na pocieszenie. ;P
Awatar użytkownika
kurcaczeudo

Post autor: kurcaczeudo »

asiek pisze:A co to?? :D 0-3 na CN :) :) Chyba tylko liga zostanie na pocieszenie. ;P
Od kiedy tytuł mistrzowski jest tytułem pocieszenia...?
MTT:
GS: Australian Open 2019 debel (W)
ATP 1000: Monte Carlo 2019 debel (F), Szanghaj 2019 debel(W/F), Bercy 2019 debel (F)
ATP 500: Rotterdam 2020 (W)
ATP 250: Auckland 2019 (W), Houston 2019 (F)
Davis Cup: 2018 (F)

Typer piłkarski:
LM UEFA: 2019 (W)
MŚ Rosja 2018: III miejsce
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Fatalnie gra Barcelona z najlepszymi i to tak gdzieś od dobrych 12 miesięcy - chyba od czasu zwycięstwa nad Realem rok temu temu (2-1 na SB w CdR) Blaugrana nie zagrała dobrego meczu przeciwko żadnemu z poważnych rywali - wczorajszego meczu nie widziałem, ale znajomi relacjonowali, że rozpaczliwie to wyglądało. Cóż, marnie to rokuje przed rewanżem z Milanem, na szczęście do wygrania ligi nie jest potrzebna wybitna dyspozycja, tylko trochę więcej koncentracji.

La Liga tytułem pocieszenia? Dobre. :D Rok temu w Madrycie uważano, że takim tytułem dla Blaugrany będzie CdR. :D Jak to się wszystko zmienia. :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Potrzebni dwaj środkowi obrońcy, napastnik i przede wszystkim TRENER. Bajki o samograjach można raz na zawsze włożyć między... bajki.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Ale gdzie tu miejsce dla napastnika, skoro Messi gra na szpicy? :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

DUN I LOVE pisze:Ale gdzie tu miejsce dla napastnika, skoro Messi gra na szpicy? :P
To nie czas na trolling, sytuacja jest poważna. Messi nigdy nie będzie egzekutorem, choćby strzelił 150 goli w roku. Sam powiedział, że "potrzebny jest człowiek przed bramką". Ponoć chodziło o Ville, ale widać, że on sam doskonale wie, o ile łatwiej by mu się grało, gdyby rywale musieli kryć kogoś poważnego, a nie Pedro. Gdyby był ktoś, kto strzela gole, a nie Fabregas, który w polu karnym nie trafia w piłkę, nie mówiąc o bramce.
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

kurcaczeudo pisze:
asiek pisze:A co to?? :D 0-3 na CN :) :) Chyba tylko liga zostanie na pocieszenie. ;P
Od kiedy tytuł mistrzowski jest tytułem pocieszenia...?
W przypadku tak klasowego zespołu utrata szans na dwóch frontów już w marcu jest nie małą porażką. Nie chce przekreślać ich szans z Milanem ale już nawet po ligowych wynikach widać, że Barcelona przechodzi kryzys i będzie niezwykle trudno odrobić straty.
Robertinho pisze:Bajki o samograjach można raz na zawsze włożyć między... bajki.
Nie zdawałem sobie z tego sprawy ale to jest święta prawda. Jak na tacy widać, że odkąd drużynę przejął Roura trybka już tak dobrze nie trybią. :]
MG FCB

Tragiczny mecz Barcy, Tito musi jak najszybciej wracać. Muszą skupić wszystkie siły na mecz z Milanem, żeby jeszcze w LM powalczyć, chociaż autobus ze strony Milanu będzie. :] Dobrze, że chociaż liga jest już w kieszeni. :]
MTT
Best rank. #2
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

asiek pisze:
Robertinho pisze:Bajki o samograjach można raz na zawsze włożyć między... bajki.
Nie zdawałem sobie z tego sprawy ale to jest święta prawda. Jak na tacy widać, że odkąd drużynę przejął Roura trybka już tak dobrze nie trybią. :]
Kibice Realu chyba w miażdżącej większości nie zdawali sobie z tego sprawy, a to już świadczy o ich krótkiej pamięci. To właśnie madrycka drużyna ery Galacticos pokazała całemu światu, że czegoś takiego jak "samograj" nie ma i nawet mając w składzie Zidana, Ronaldo, Raula, Roberto Carlosa, Figo, Beckhama, Owena, Casilasa i Bóg wie kogo jeszcze można wygrać żenująco mało, kiedy nie trafi się na trenera, który to umiejętnie poukłada. To także nie kto inny jak Wasz obecny trener, Mourinho, jako jeden z pierwszych pokazał jak dużo może zależeć od człowieka szefującego ławką drużyny.
Ale tego nikt nie pamiętał - w madryckich oczach Guardiola dostał samograja i koniec.

Robert, Messi za bardzo się rozwinął, żeby wrócić na prawe skrzydło, byłby tam dużo mniej przydatny niż może być. Sprowadzanie egzekutora do szesnastki wymusiłoby zmianę koncepcji gry, być może kosztem kogoś z trójki Fabregas, Xavi, Iniesta, a może i dwójki z nich. No chyba, że pisząc o napastniku miałeś na myśli skrzydłowego, który nie tylko zrobi dużo wiatru na boku, ale i będzie potrafił znaleźć się pod bramką rywala (coś jak Villa przed kontuzją)? Pedro jest za mało kreatywny, a Alexisa skrzywdzono rzucając na tak newralgiczną pozycję jak prawy bok, gdzie trudno cokolwiek strzelić, tym bardziej, że ostatnio Messi i Xavi bardziej ufali lewej flance (Iniesta, Alba) niż Alvesowi i Alexisowi, którzy mają poważny problem nie tylko z formą, ale i z odnalezieniem sobie miejsca na boisku.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

A tam, czy to będzie szybki, czy siłowy napastnik, czy techniczny, czy sęp, to ma znaczenie drugorzędne. Potrzeba jakości. Messi i tak zawsze będzie zawodnikom wchodzącym z grą w pole karne, a nie czekającym w szesnastce, więc co niego za szpica... Wiadomo, że będzie się wymieniać pozycjami z napastnikiem, więc to musi być gracz wybiegany. A że ktoś siądzie? To niby źle? Za dużo graczy o podobnej charakterystyce ma Barca, trzeba coś zmienić. Zespół się posypał w momencie kontuzji Villi i to przecież nie przypadek. Bramki Messiego tylko zaciemniają obraz. Z tym, że on nie będzie strzelać bramek gigantom, dokąd znowu nie pojawi się obok napastnik absorbujący obronę rywali.
Awatar użytkownika
kurcaczeudo

DUN I LOVE pisze:
To właśnie madrycka drużyna ery Galacticos pokazała całemu światu, że czegoś takiego jak "samograj" nie ma i nawet mając w składzie (...)Owena.
Nie rozpędziłeś się za bardzo z tym Owenem DUN...? Analogicznym nadużyciem w stosunku do Barcy, byłyby słowa: I nawet mając w składzie Czygryńskiego... :D
DUN I LOVE pisze: Robert, Messi za bardzo się rozwinął, żeby wrócić na prawe skrzydło, byłby tam dużo mniej przydatny niż może być. Sprowadzanie egzekutora do szesnastki wymusiłoby zmianę koncepcji gry, być może kosztem kogoś z trójki Fabregas, Xavi, Iniesta, a może i dwójki z nich.
I właśnie bardzo dobrze, że wymusiłoby zmianę koncepcji gry. Obecnie Barca posiada właśnie jedną jedyną ścieżkę zdobywania bramek - Messi. Pozostała część magazynku pomysłów jest pusta, naboi nie wystarcza nawet na Celtic, czy inne Spartaki. Fabregas z teraźniejszą dyspozycją zasługuje co najwyżej na ławkę rezerwowych, tak więc trochę nie rozumiem Twojego kurczowego przywiązania do modelu z 3 ww panów w środku pola. Napastnik potrzebny od zaraz, w przeciwnym razie w następnym sezonie możemy być świadkami dalszej degrengolady.
MTT:
ATP 1000: Monte Carlo 2019 debel (F), Szanghaj 2019 debel(W/F), Bercy 2019 debel (F)

Typer piłkarski:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

kurcaczeudo pisze:Nie rozpędziłeś się za bardzo z tym Owenem DUN...? Analogicznym nadużyciem w stosunku do Barcy, byłyby słowa: I nawet mając w składzie Czygryńskiego... :D
Ja Owena zapamiętałem jako cudownego 18-latka, który zdobył fenomenalną bramkę w meczu z Argentyną na Mundialu we Francji - może dlatego tak się rozpędziłem. ;)
kurcaczeudo pisze:I właśnie bardzo dobrze, że wymusiłoby zmianę koncepcji gry. Obecnie Barca posiada właśnie jedną jedyną ścieżkę zdobywania bramek - Messi. Pozostała część magazynku pomysłów jest pusta, naboi nie wystarcza nawet na Celtic, czy inne Spartaki. Fabregas z teraźniejszą dyspozycją zasługuje co najwyżej na ławkę rezerwowych, tak więc trochę nie rozumiem Twojego kurczowego przywiązania do modelu z 3 ww panów w środku pola. Napastnik potrzebny od zaraz, w przeciwnym razie w następnym sezonie możemy być świadkami dalszej degrengolady.
Ja nie jestem do niczego przywiązany, ale ostatnie lata stworzyły w mojej głowie przekonanie, że najważniejszy w tym zespole jest Messi i wszystko co się wokół niego dzieje. Pomysł z napastnikiem Zlatanem nie zakończył się najlepiej, a poza tym pamiętajmy, że tutaj (bez względu na koncepcję) każdy musi bardzo dużo biegać - bez znaczenia czy w ataku pozycyjnym czy podczas gry w obronie (pressing) - egzekutor, który stoi przy słupku i dostawia nogę, nigdy się tutaj nie sprawdzi. Nie mam pomysłu, kto mógłby tutaj się sprawdzić, tak samo jak nie mam wątpliwości, że pół strzału w 2 meczach to żenujący wynik.

No i przede wszystkim - potrzebny jest trener.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

DUN I LOVE pisze:Ja nie jestem do niczego przywiązany, ale ostatnie lata stworzyły w mojej głowie przekonanie, że najważniejszy w tym zespole jest Messi i wszystko co się wokół niego dzieje. Pomysł z napastnikiem Zlatanem nie zakończył się najlepiej, a poza tym pamiętajmy, że tutaj (bez względu na koncepcję) każdy musi bardzo dużo biegać - bez znaczenia czy w ataku pozycyjnym czy podczas gry w obronie (pressing) - egzekutor, który stoi przy słupku i dostawia nogę, nigdy się tutaj nie sprawdzi. Nie mam pomysłu, kto mógłby tutaj się sprawdzić, tak samo jak nie mam wątpliwości, że pół strzału w 2 meczach to żenujący wynik.

No i przede wszystkim - potrzebny jest trener.
A nie odnosisz wrażenia, że Messi ma coraz większy wpływ na wynik, a coraz mniejszy na grę? Nie wiem, na ile to kwestia formy(aczkolwiek sądząc po puckach, to o kondycję Ronaldo bym go nie posądził), a na ile ogólnego chaosu w grze Barcelony, ale coraz więcej jest spotkań, gdzie on praktycznie nie ma wiele sensownych akcji, w ogóle nie napędza gry zespołu. Można mówić, że Messi to teraz szpica, napastnik itp, ale to bullshit, przecież to jest gracz urodzony do gry, kreowania akcji, a nie tylko wykończenia. Poza tym, za duża odpowiedzialność zaczyna mu ciążyć, zwłaszcza, że to jest piłkarz zespołowy, perfekcyjny w byciu wisienką na idealnym katalońskim torcie, a nie ktoś, kto będzie sam, wbrew słabości drużyny, będzie wygrywał mecze. Ja nie zgadzam się, że tu jest potrzebny Barsie napastnik o jakiejś specjalnej charakterystyce piłkarskiej. Jeśli już, to mentalnej, czyli taki, który pogodzi się z graniem na kogoś. A wbrew pozorom, nie musi być to takie trudne. Eto i Zlatan, którzy mieli z tym problem(choć Kameruńczyk raczej głównie finansowy), to wyjątkowi egocentrycy, nawet w świecie napastników. Poza tym, trzeba próbować. Obecna drużyna jest dobra na Primera, ale nie na LM, nie na Real.

Nie zmienia to faktu, że problemem Barcy jest to ogólne osłabienie wszystkich formacji. Obrona to parodia, zwłaszcza środek, Pique zawalił Superpuchar, Puchar i LM(nie mówiąc o masie innych błędów), jego po prostu trzeba posadzić, bo jest dywersantem. Brak skrzydeł dramatycznie zmniejsza możliwości taktyczne, rywale mogą się całkowicie skupić na zagęszczaniu strefy środkowej.

Poza tym, jak słusznie zauważył Stano, że od jakiegoś czasu jak ktoś wpadnie w dołek, to to jest droga w jedną stronę. Alves, Fabregas, Alexis, Pedro(Pique dołuje od 2,5 roku, więc to jakby osobny przypadek), ci piłkarze są w tej chwili są nieprzydatni. Chyba też problemem jest wchodzenie młodych piłkarzy do pierwszego zespołu, któremu daleko do płynności sprzed kilku lat. Ogólnie, zespół wymaga solidnego wietrzenia. I szczerze mówiąc, pora jest idealna. W tym przypadku problem to naprawdę okazja w przebraniu. Zaraz dopiero początek marca, a drużyna musi już "tylko" dowieźć ligę. Doskonały czas, żeby coś zmieniać, zarówno w grze, jak i w personaliach. Tak, żeby do lata było jasne, kto zostaje, z kim się żegnamy, a kogo sprowadzamy. Mam nadzieję, że w kierownictwie klubu, również to dostrzegą.
Awatar użytkownika
kurcaczeudo

Robertinho pisze: I szczerze mówiąc, pora jest idealna. W tym przypadku problem to naprawdę okazja w przebraniu. Zaraz dopiero początek marca, a drużyna musi już "tylko" dowieźć ligę. Doskonały czas, żeby coś zmieniać, zarówno w grze, jak i w personaliach. Tak, żeby do lata było jasne, kto zostaje, z kim się żegnamy, a kogo sprowadzamy. Mam nadzieję, że w kierownictwie klubu, również to dostrzegą.
Chyba dotarliśmy do sedna sprawy. Też jestem zdania, że dla Barcelony ostatnie 3 miesiące sezonu ligowego winny posłużyć jako czas na ostateczną weryfikację niketórych graczy, taktyki, uzależnienia zespołu od Messiego, którego zakres obowiązków poza strzelaniem bramek, diametralnie się zaniżył. Nie widzę podstaw na bazie ostatnich tygodni, ażeby Barca była w stanie wbić Milanowi minimum 3 gole w rewanżu, tak więc pozostanie "spokojny" czas na eksperymenty pod kątem nowego sezonu.
MTT:

Typer piłkarski:
Zablokowany