Ja podzielam Twoje podejście. Z resztą było widać w zeszłotygodniowym wątku. XDDUN I LOVE pisze: ↑16 kwie 2021, 22:40 Nie zmienia, ale ja nie myślę o RG. Skupiam się na najbliższym weekendzie i 3 ostatnich meczach tego turnieju. Polecam wszystkim.![]()
Monte Carlo 2021
- Bombardiero
Re: Monte Carlo 2021
MTT - tytuły (14):
2025: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona
MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
2025: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona
MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
- DUN I LOVE
- Administrator
Świetny turniej, nie dość, że idealnie trafiłem z prognozami pisanymi przed nim, to jeszcze z 2 dni temu w rozmowie z chłopakami, broniłem lekko Rubliowa, ponadto w stawce wciąż został Evans, którego całkiem lubię, a najgorszym pasożytem wydaje się ten Ruud, do którego w zasadzie nic nie mam. Piękna sprawa.
Nadal wyglądał dziś jak 35-latek z makabrycznym przebiegiem, stąd mój spokój po drugim secie. Niedawno gadaliśmy o tym w piłkarskim, tenis to mimo wszystko taki sport, w którym bardzo rzadko wyraźnie słabszy jest w stanie ukraść mecz, a Hiszpan wyraźnie słabszy był. Ogarnął nerwy Rubliow i robił co chciał w deciderze. Nie może dziwić taka postawa sympatycznego mieszkańca Majorki, w tym wieku nie da się dominować na dłuższą skalę, nawet będąc cyborgiem. LeBron od lat nie gra na maxa w RS, Cristiano raczej szykował szczyt na kluczowe fazy LM, a Nadal ma być mocny w Paryżu. I tak na 99% się stanie. Oni wszyscy wiedzą co robią, zdają sobie sprawę, że tu, w Barcelonie, nawet w Madrycie i Rzymie (choć w tych turniejach już trzeba będzie zagrać lepiej) inni mogą sobie szaleć, a w Garrosie będą liczyć gemy. Po latach terroryzowania całych sezonów, Rafau w wersji part-timer to i tak całkiem przyjemna opcja.
Cieszy mnie też sam Rubliow. Trochę za dużo dostawało się facetowi w kwestii, nazwijmy to, warsztatowej. Oczywiście nie jest żadnym wirtuozem, ma mnóstwo do poprawy we wszystkich elementach innych niż forehand, backhand, return i ewentualnie serwis, ale właśnie te podstawy ma tak wypracowane, że w dzisiejszym bieda tourze musi robić wyniki, stąd miło, że być może przełamał dziś jakąś barierę, bo mówimy o gościu który od ubiegłorocznego US Open tylko raz odpadł przed ćwierćfinałem, robiąc z większości zawodników zaplecza nieprawdopodobną miazgę. Daleki mi do fana Andrieja, niemniej odkąd przestał się zachowywać jak pacjent szpitala psychiatrycznego, to mam mu coraz mniej do zarzucenia, a w takim finale z Tsitsipasem, nawet bym mu kibicował.
Nadal wyglądał dziś jak 35-latek z makabrycznym przebiegiem, stąd mój spokój po drugim secie. Niedawno gadaliśmy o tym w piłkarskim, tenis to mimo wszystko taki sport, w którym bardzo rzadko wyraźnie słabszy jest w stanie ukraść mecz, a Hiszpan wyraźnie słabszy był. Ogarnął nerwy Rubliow i robił co chciał w deciderze. Nie może dziwić taka postawa sympatycznego mieszkańca Majorki, w tym wieku nie da się dominować na dłuższą skalę, nawet będąc cyborgiem. LeBron od lat nie gra na maxa w RS, Cristiano raczej szykował szczyt na kluczowe fazy LM, a Nadal ma być mocny w Paryżu. I tak na 99% się stanie. Oni wszyscy wiedzą co robią, zdają sobie sprawę, że tu, w Barcelonie, nawet w Madrycie i Rzymie (choć w tych turniejach już trzeba będzie zagrać lepiej) inni mogą sobie szaleć, a w Garrosie będą liczyć gemy. Po latach terroryzowania całych sezonów, Rafau w wersji part-timer to i tak całkiem przyjemna opcja.
Cieszy mnie też sam Rubliow. Trochę za dużo dostawało się facetowi w kwestii, nazwijmy to, warsztatowej. Oczywiście nie jest żadnym wirtuozem, ma mnóstwo do poprawy we wszystkich elementach innych niż forehand, backhand, return i ewentualnie serwis, ale właśnie te podstawy ma tak wypracowane, że w dzisiejszym bieda tourze musi robić wyniki, stąd miło, że być może przełamał dziś jakąś barierę, bo mówimy o gościu który od ubiegłorocznego US Open tylko raz odpadł przed ćwierćfinałem, robiąc z większości zawodników zaplecza nieprawdopodobną miazgę. Daleki mi do fana Andrieja, niemniej odkąd przestał się zachowywać jak pacjent szpitala psychiatrycznego, to mam mu coraz mniej do zarzucenia, a w takim finale z Tsitsipasem, nawet bym mu kibicował.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Szczerze nie sądzę, żeby Rubliow przełamał dzisiaj barierę czegokolwiek, Nadala w takiej wersji klepać potrafili porównywalni/dużo słabsi od niego zawodnicy (też ograniczeni gracze, plus mentalne kaleki), a problemy Rubliowa z najlepszymi zdecydowanie nie biorą się z mentalu. Za to jest szansa na bardzo fajny skalp, bo niewielu graczy może się pochwalić ograniem Nadala i wygraniem prestiżowego mastersa na cegle, a spośród tych graczy z czołówki M1000 na koncie nie mają właśnie on i Grek, wszystko się idealnie zgrało w miejscu i czasie, żeby któryś z nich podreperował dorobek. Jedyny znak zapytania, że w sumie tak samo było w Miami.
Tsitsipas i Rublev to na razie najrówniejsi gracze tego sezonu, obaj jeszcze nie odpadli przed ćwierćfinałami, ale w najważniejszych meczach i tak dotychczas zawodzili, poza powrotem Grecji z Nadalem. Przykro by było, jakby znowu któremuś powinęła się noga, tym bardziej, że fajną rywalizację zaczynają rozwijać.
Andrzej sam po meczu twierdził, że udźwignął ten mecz dzięki odpowiedniemu nastawieniu mentalnemu, a z kolei jego bezbronność w tych ćwierćfinałach szlema, to jak dla mnie mniej więcej równa mieszanka blokady mentalnej i braków tenisowych. Także jestem tutaj z Mario, może ta dzisiejsza wiktoria swój pozytywny wkład dołoży.
Andrzej sam po meczu twierdził, że udźwignął ten mecz dzięki odpowiedniemu nastawieniu mentalnemu, a z kolei jego bezbronność w tych ćwierćfinałach szlema, to jak dla mnie mniej więcej równa mieszanka blokady mentalnej i braków tenisowych. Także jestem tutaj z Mario, może ta dzisiejsza wiktoria swój pozytywny wkład dołoży.
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
- DUN I LOVE
- Administrator
Niech spina tu poślady. Bardzo duża szansa na finał, a nie ma pewności czy ten jego obecny cykl będzie dalej trwał. Na niesamowitych obciążeniach gra w zasadzie od USO. Jakiś dołek pewnie się niebawem pojawi. Oby do tego czasu wycisnął maxa z szans jakie się przed nim otworzą.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
55 meczów przez 7 miesięcy + 2 miesięcy przerwy pomiędzy, a to wszystko po pół roku bez tenisa, nie ma co się rozczulać nad młodym graczem, że mu wyjdzie ~80 meczów w toku normalnego sezonu. Wiadomo, że zdarzy mu się nie raz miesiąc, gdzie każdy lepszy gracz (RBA, Hurkacz, Karacew) go sklepie, bo nie jest aż tak dobry, ale dopóki jest zdrowy to ze swoją powtarzalnością do pewnego poziomu wyniki będą się robić same, bo w tych mastersach, cytując wielkiego polskiego poetę: ludzie, przecież tutaj (prawie) nikogo nie nie ma.
A co do tych występów we WS, to Rubliow nie jest tak słaby jak te zbierane oklepy, ale wątpliwe jest IMHO pisanie o głowie, on jak na 23-latka, który stracił dużo czasu przez kontuzje, ma we WS na koncie Tsitsipasa, Dimitrowa, Berrettiniego z top10 czy parę razy Goffina gdy był w okolicach top10, o niemal perfekcyjnych wynikach w mniejszych turniejach nie wspominając, ciężko mu wynikowo cokolwiek zarzucić i graczy o podobnym potencjale potrafił w Szlemach popisowo klepać. My w pewnym momencie mocno przecenialiśmy takie pojedyncze zwycięstwa (tak jak i cały mental): wiadomo, czasami można dostać kopa pewności siebie, ale za parę miesięcy Rubliow wyjdzie na Djokovicia na US Open i to, że ma na koncie Nadala i Federera, różnicę może zrobić co najwyżej przy 4-4 i 30-30 w deciderze, a czy będzie tenisowo wystarczająco dobry, żeby takie decidery grać, to się pewnie okaże. Byle Berdych w wieku 25 lat miał parę efektowniejszych zwycięstw nad fabsterami, a kilkanaście wygranych Thiema nad Rafole raczej nie zmienia faktu, że potem ma notoryczny problem z wyserwowaniem z tymi Rafole setów. Ale obyście mieli rację, nie będę narzekać.
![:] :]](./images/smilies/%5Bdblpt%5D%5D.gif)
Rolex Monte-Carlo Masters

Monte Carlo - plan gier na sobotę:
Court Rainier III - start o 11:30:
[4] Marcel Granollers
/ Horacio Zeballos
vs [2] Nikola Mektic
/ Mate Pavic 
Nie przed 13:30:
Daniel Evans
vs [4] Stefanos Tsitsipas 
[6] Andriej Rubliow
vs Casper Ruud 
[1] Juan Sebastian Cabal
/ Robert Farah
vs Daniel Evans
/ Neal Skupski 

Monte Carlo - plan gier na sobotę:
Court Rainier III - start o 11:30:
[4] Marcel Granollers
Nie przed 13:30:
Daniel Evans
[6] Andriej Rubliow
[1] Juan Sebastian Cabal
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- Bombardiero
Ile ten wewnętrzny spokój potrafi zdziałać. Nieraz to właśnie emocje, a nie wyszkolenie stanowią tę realną barierę w rozwoju.

Tak, jak pisałem wczoraj, w starciu Rublev-Ruud przeczuwam zwycięstwo tego drugiego. Co do drugiego półfinału, to obawiam się, że może on mieć podobny przebieg do pojedynku panów Tsitsipasa i Evansa w Hamburgu. Stefanos w tym turnieju nie napotkał tak naprawdę żadnego oporu i choć wyglądał jakoś spektakularnie w tych swoich zwycięstwach, grał po prostu z takim zaangażowaniem, jakiego wymagała od niego dana sytuacja. Ten wczorajszy mecz przez wzgląd na krecz Davidovicha Fokiny możemy między bajki włożyć, ale starcia z Karatsevem i Garinem jak najbardziej należy wziąć pod uwagę. Rosjanin, któremu może ta nawierzchnia jakoś specjalnie nie leży, ale też aż tak ta gra na mączce mu nie doskwiera, został odpalony bardzo ekonomicznie. W każdym secie Grek wyszarpał sobie przełamanie, a co wyszarpał, tego już nie oddał. Podobna sytuacja miała miejsce w meczu z Chilijczykiem, przy czym tak w drugim secie mieliśmy utratę przełamania, którą Stefanos błyskawicznie odrobił. Wydaje mi się, że Tsitsipas bardzo rozsądnie podszedł do tych spotkań i jestem pewien - co pokazał drugi set z Garinem, a nawet pierwszy set z Hiszpanem - że gdyby tylko była taka potrzeba, wykrzesałby z siebie więcej. W przypadku Evansa mieliśmy natomiast dwa znakomite mecze z Hurkaczem i z Djokoviciem i trochę mniej przekonujące występy z Lajoviciem w pierwszej rundzie i z Davidem Goffin w ćwierćfinale. Chociaż jego awans do finału i ewentualny tytuł byłyby tak naprawdę zwieńczeniem tego świetnego występu w Monako, to wydaje mi się, że występ ten zakończy się właśnie na Tsitsipasie. Tak porównując ich grę w tym turnieju, wydaje mi się, że będziemy świadkami dwusetowego spotkania pozbawionego emocji, ale bogatego w ciekawe zagrania. Obaj dysponują nieprzeciętną techniką, więc warto rzucić okiem.
Podsumowując, moim zdaniem w finale zmierzą się Tsitsipas z Ruudem.
MTT - tytuły (14):
MTT - finały(10):
MTT - finały(10):
- DUN I LOVE
- Administrator
W twittosferze mignęła mi wypowiedź Stefanosa, że bardzo mocno trenował przed startem sezonu na cegle i przyjechał do Księstwa z bardzo dużymi oczekiwaniami i aspiracjami. Zobaczymy.Bombardiero pisze: ↑17 kwie 2021, 10:01Wydaje mi się, że Tsitsipas bardzo rozsądnie podszedł do tych spotkań i jestem pewien - co pokazał drugi set z Garinem, a nawet pierwszy set z Hiszpanem - że gdyby tylko była taka potrzeba, wykrzesałby z siebie więcej.
Jak buki to widzą dziś?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Witam myślę , że w finale zagrają Evans z Rublovem taki mój typ.
- DUN I LOVE
- Administrator
- Bombardiero
Evans 4.75-5.60 vs Tsitsipas 1.15-1.18
Rublev 1.29-1.32 vs Ruud 3.25-3.60
MTT - tytuły (14):
MTT - finały(10):
MTT - finały(10):
- DUN I LOVE
- Administrator
Pierwszy mecz widziałbym podobnie, ale w drugim chyba trochę bardziej wyrównane byłyby te kursy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Bombardiero
MTT - tytuły (14):
MTT - finały(10):
MTT - finały(10):
- DUN I LOVE
- Administrator
* Tsitsipas zagra o swój 3. finał M-1000 (Kanada18, Madryt19);
* Rubliow, Evans i Ruud zagrają o swój 1. finał M-1000;
Finaliści zagrają o swj 1. tytuł M-1000.
Czekaj nas więc kilka wejść na nieznany dotąd rewir.
* Rubliow, Evans i Ruud zagrają o swój 1. finał M-1000;
Finaliści zagrają o swj 1. tytuł M-1000.
Czekaj nas więc kilka wejść na nieznany dotąd rewir.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Wszystkie dotychczasowe spotkania Rubilowa z Ruudem kończyły się eksponowaniem przeciętnego backhandu Norwega. Jest to kiepski matchup dla Ruuda i mam nadzieję, że Rubilow zrobi dziś swoje.
Jak wygląda w tym turnieju Grek?
Jak wygląda w tym turnieju Grek?
Saturday Preview: Tsitsipas To Play Evans for Spot in Final
https://www.atptour.com/en/news/rublev- ... ay-preview
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator