Piłkarz roku - plebiscyty
- Robertinho
Re: Piłkarz roku - plebiscyty
Dajcie mu tę złotą piłkę albo od razu dwie i won z prawdziwego futbolu wreszcie. A czy będzie gnić u szejków w psg, u szejków w szejkowie, czy u katalońskich złodziejaszków, to już poza wyznawcami nikogo obchodzić nie będzie.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Karim w sumie ma szczęście, że ten mundial nie odbył się normalnym terminie.
- DUN I LOVE
- Administrator
Tu akurat decyzja FIFA wybitnie pomogła Messiemu w zbudowaniu formy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
MTT - Finały (5)
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)
- DUN I LOVE
- Administrator
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Przekozak piłkarz młodego pokolenia, chyba mój faworyt do nagrody, obok Bellinghama. Powinien chuchać i dmuchać na niego Bayern, może dać Bawarii sporo radości ten angielski Niemiec.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
-
Przerzucam się z innego tematu, gdzie pisałem, że nagroda czy to ZP czy FIFA Best powinna być przyznawana za sezon, a nie za rok kalendarzowy. I kto powinien waszym zdaniem był najlepszy w każdym z sezonów?
03/04 - Thierry Henry
04/05 - Ronaldinho
05/06 - Ronaldinho
06/07 - Kaka
07/08 - Cristiano Ronaldo
08/09 - Lionel Messi
09/10 - Andres Iniesta
10/11 - Lionel Messi
11/12 - Lionel Messi
12/13 - Franck Ribery
13/14 - Cristiano Ronaldo
14/15 - Lionel Messi
15/16 - Cristiano Ronaldo
16/17 - Cristiano Ronaldo
17/18 - Luka Modric
18/19 - Lionel Messi
19/20 - Robert Lewandowski
20/21 - Robert Lewandowski
21/22 - Karim Benzema
22/23 - Lionel Messi
Tak na szybko wypisałem, nie robiłem głębszych analiz, kilka pozycji na pewno dyskusyjnych z 22/23 włącznie.
@Kiefer, jak coś to chętnie poznam Twoją opinię, bo zdaje się patrzysz na to wszystko mocno zdroworozsądkowo. Ja czy @DUN I LOVE możemy być skręceni w wiadomym kierunku
03/04 - Thierry Henry
04/05 - Ronaldinho
05/06 - Ronaldinho
06/07 - Kaka
08/09 - Lionel Messi
09/10 - Andres Iniesta
10/11 - Lionel Messi
11/12 - Lionel Messi
12/13 - Franck Ribery
14/15 - Lionel Messi
17/18 - Luka Modric
18/19 - Lionel Messi
20/21 - Robert Lewandowski
21/22 - Karim Benzema
22/23 - Lionel Messi
Tak na szybko wypisałem, nie robiłem głębszych analiz, kilka pozycji na pewno dyskusyjnych z 22/23 włącznie.
@Kiefer, jak coś to chętnie poznam Twoją opinię, bo zdaje się patrzysz na to wszystko mocno zdroworozsądkowo. Ja czy @DUN I LOVE możemy być skręceni w wiadomym kierunku

03/04 - Thierry Henry/Andryi Shevchenko
04/05 - Ronaldinho
05/06 - Ronaldinho (ale ten mundial...)
06/07 - Kaka
08/09 - Lionel Messi
09/10 - Wesley Sneijder (Przegrał bo ZP połączyła się z FIFA xD)
10/11 - Lionel Messi
11/12 - Lionel Messi (Cristiano Ronaldo gdyby wygrał LM)
12/13 - Franck Ribery
14/15 - Lionel Messi
17/18 - Luka Modric/Cristiano Ronaldo
18/19 - Lionel Messi
20/21 - Lionel Messi
21/22 - Karim Benzema
22/23 - Lionel Messi
04/05 - Ronaldinho
05/06 - Ronaldinho (ale ten mundial...)
06/07 - Kaka
08/09 - Lionel Messi
09/10 - Wesley Sneijder (Przegrał bo ZP połączyła się z FIFA xD)
10/11 - Lionel Messi
11/12 - Lionel Messi (Cristiano Ronaldo gdyby wygrał LM)
12/13 - Franck Ribery
14/15 - Lionel Messi
17/18 - Luka Modric/Cristiano Ronaldo
18/19 - Lionel Messi
20/21 - Lionel Messi
21/22 - Karim Benzema
22/23 - Lionel Messi
- DUN I LOVE
- Administrator
Sneijder byłby najbardziej przypadkowym triumfatorem. Ja wiem, dużo wygrał z Interem, finał LM, ale dajmy spokój - jego wpływ na te sukcesy nie był tak znaczący jak w przypadku Luki. Inter wygrał LM kolektywem, gdzie decydujące gole strzelał Diego Milito, gdzie lepszym graczem był chociażby Samuel Eto'o, a w Holandii też pewnie Robben był uważany za naturalnego lidera.
Bardziej bym w Hiszpanii szukał - Xavi albo Iniesta (decydujący gol w finale), a nie kogoś, kto nigdy nie grał na takim poziomie jak pozostali w/w triumfatorzy plebiscytu. Jak sekciarska narracja powstała wokół Sneijdera wtedy.
Bardziej bym w Hiszpanii szukał - Xavi albo Iniesta (decydujący gol w finale), a nie kogoś, kto nigdy nie grał na takim poziomie jak pozostali w/w triumfatorzy plebiscytu. Jak sekciarska narracja powstała wokół Sneijdera wtedy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Przecież ten Sneijder był w absolutnie kozackiej formie i zwyczajnie był lepszy niż Iniesta i Xavi, tak samo na mundialu, typ zostaje królem strzelców imprezy i jest wybrany jej drugim najlepszym piłkarzem(jak rozumiem przez sekciarską narrację xD), a to wspomniany Robben spie*dolił jego patelnie w finale.
Więc przypadkowym o tyle, bo po gościu nikt się nie spodziewał, że zagra taki sezon, a historycznie wiadomo, że i Iniesta i Xavi są lepsi, ale litości, nie byli w tamtym sezonie po prostu.
Messi to trochę jak Ronaldinho w sezonie 2005/2006, tylko nie wygrał LM i nie był najlepszym piłkarzem tych rozgrywek, na mundialu co prawda nie grał słabo jak R10, ale jednak ani jednego gola i 0-4 z Niemcami w ćwierćfinale to była klęska.
Więc przypadkowym o tyle, bo po gościu nikt się nie spodziewał, że zagra taki sezon, a historycznie wiadomo, że i Iniesta i Xavi są lepsi, ale litości, nie byli w tamtym sezonie po prostu.
Messi to trochę jak Ronaldinho w sezonie 2005/2006, tylko nie wygrał LM i nie był najlepszym piłkarzem tych rozgrywek, na mundialu co prawda nie grał słabo jak R10, ale jednak ani jednego gola i 0-4 z Niemcami w ćwierćfinale to była klęska.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2023, 0:10 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
- DUN I LOVE
- Administrator
Na papierze wyglądał kozak, ale ja nie widziałem jego gry, oglądając Inter czy Holandię. Fajnie, był gdzie być powinien, strzelał, trafił mu się super czas, ale dalej więcej tam było kolektywu i zadaniowości niż wpływu jednego gracza.
No i mówimy jednak o graczu, który się odbił od Realu Madryt. Z tym lepszy od Xaviego/Iniesty to bym polemizował, bo to jednak oni zostali Mistrzami Świata, a półfinał LM też poszedł na żyletki i kto wie,co by było, gdyby w Mediolanie był VAR.
Super poukładał Mourinho tamten Inter, wycisnął maksa z każdego grajka, ale nie przesadzajmy, że tam cały świat patrzył na każde dotknięcie piłki Sneijdera. Perfekcyjny zadaniowiec w życiowej formie, tyle.
Strach pomyśleć, co by było, gdyby Pep grał na 2 napastników i Julian Alvarez dostawałby więcej minut.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
No zostali Mistrzami świata, ale piszemy o sezonie, Iniesta to widzę nawet nie pamiętasz, ale w Barcelonie rozegrał jeden z gorszych sezonów (1 gol w całym sezonie xD), porównywanie tutaj do Sneijdera to jest serio kpina biorąc pod uwagę ogólną formę na przestrzeni całego sezonu+mundial. Argumenty o kolektywie to już w ogóle, wiadomo, że to był świetny team i Sneijder nie był Messim, ale te asysty w finale LM notował, podobnie jak strzelał w półfinale z Barcą i wypadał po prostu dużo lepiej w tych konfrontacjach. Na dokładkę drugi najlepszy piłkarz mundialu i król strzelców imprezy, ale to zrządzenie losu po prostu. 
Tak czy owak został wydymany Sneijder, bo przegrał tylko dlatego, bo dwie nagrody zostały połączone, a głosami dziennikarzy na starych i obecnych zasadach by wygrał.
https://www.sport.pl/pilka/7,64946,8928 ... ijder.html
Nie wiem co by było gdyby był VAR, uznali im niesłusznie gola, tak samo jak gwizdnęli im spalonego kiedy Milito wychodził sam na sam, a w Barcelonie grali przez 70 minut w osłabieniu, bo Busquets przyaktorzył. Jeszcze była "ręka" po której padł gol dla Barcy, ale nie został uznany i patrząc na to jakie ręce gwiżdżą teraz to chyba VAR tej decyzji akurat mógłby nie zmienić.

Tak czy owak został wydymany Sneijder, bo przegrał tylko dlatego, bo dwie nagrody zostały połączone, a głosami dziennikarzy na starych i obecnych zasadach by wygrał.
Nie wiem co by było gdyby był VAR, uznali im niesłusznie gola, tak samo jak gwizdnęli im spalonego kiedy Milito wychodził sam na sam, a w Barcelonie grali przez 70 minut w osłabieniu, bo Busquets przyaktorzył. Jeszcze była "ręka" po której padł gol dla Barcy, ale nie został uznany i patrząc na to jakie ręce gwiżdżą teraz to chyba VAR tej decyzji akurat mógłby nie zmienić.
- DUN I LOVE
- Administrator
Ok.
Messi o ZP. W sumie to samo, co przez ostatnie 15 lat.
Messi o ZP. W sumie to samo, co przez ostatnie 15 lat.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Kiefer pisze: ↑18 sie 2023, 0:17 No zostali Mistrzami świata, ale piszemy o sezonie, Iniesta to widzę nawet nie pamiętasz, ale w Barcelonie rozegrał jeden z gorszych sezonów (1 gol w całym sezonie xD), porównywanie tutaj do Sneijdera to jest serio kpina biorąc pod uwagę ogólną formę na przestrzeni całego sezonu+mundial. Argumenty o kolektywie to już w ogóle, wiadomo, że to był świetny team i Sneijder nie był Messim, ale te asysty w finale LM notował, podobnie jak strzelał w półfinale z Barcą i wypadał po prostu dużo lepiej w tych konfrontacjach. Na dokładkę drugi najlepszy piłkarz mundialu i król strzelców imprezy, ale to zrządzenie losu po prostu.

Czołem Uśmiechniętej Polsce!
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)