Tenis juniorski

Obrazek
Awatar użytkownika
vian

Re: Tenis juniorski

Post autor: vian »

Nie ma ani Garina ani Kokkinakisa na liscie startowej juniorskiego AO, więc chyba biorą się już na stałe za grę w seniorach. Również Tiafoe zamiast grać w AO zdecydował się wystartować w serii turniejów futures w stanach.
Decyzje chyba dobre :)
W jednym wywiadzie woodbridge powiedział, że chciałby aby Kyrgios i Kokkinakis daleko zaszli w AO, więc chyba obaj mają zagwarantowane WC.
Rroggerr

Post autor: Rroggerr »

Polak Wojciech Marek w finale Orange Bowl U12 :o
Could write a novel about that B12 semi, but Marek survives game penalty & a match pt to beat Alvarez Varona 76 in 3rd #jrobtennis
Odkąd reaktywowano zmagania do lat 12 w 1998 roku, Orange Bowl wygrywali Murray, Tomic, Chung, młody Harrison czy Mmoh.
Awatar użytkownika
Saboteur

Odp: Tenis juniorski

Post autor: Saboteur »

Obejrzałem filmik z gry tego chłopaka i ogarnął mnie smutek - wszyscy grają na tę samą modłę... Jedyna słuszna rakieta, fh ala Najwspanialszy, bh jakby podnosił łopatę do góry. Oczywiście cały czas przyklejony do baselinu gdy go przy siatce nie proszą.

Niemniej sukces cieszy, oby się rozwijał.
Tytuły (4): 2023: Doha; 2017: Chennai, Queens Club; 2012: Memphis
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta

twitter.com/saboteur_cod
Awatar użytkownika
Spain07

Re: Odp: Tenis juniorski

Post autor: Spain07 »

Martinek pisze:(...) fh ala Najwspanialszy
Że taki topspin? :o
Awatar użytkownika
Saboteur

Odp: Tenis juniorski

Nikt nie ma takiego topspinu jak On.
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta

twitter.com/saboteur_cod
Rroggerr

Przegrał Marek dosyć łatwo z Argentyńczykiem Cerundolo.

Dublet ustrzelili rodacy Del Potro, bo turniej do lat 14 wygrał kwalifikant Axel Geller - może w końcu Argentyńczycy znajdą jakiś poważny talent, bo jak ich cały tenis ma trzymać szklany JMDP, to naprawdę współczuję.

Trochę jestem rozczarowany, bo w turnieju nie wzięli udziału najwyżej notowany 14-latek na świecie - Alberto Lim z Filipin oraz mistrz Europy, Francuz Corentin Moutet. Zwłaszcza ten drugi może zainteresować Mario - niezły hype ma we Francji, opiekun Trójkolorowych w juniorskim Davis Cupie nazwał go połączeniem talentu Leconte'a i Gasqueta. Widziałem go raz, w decydującym meczu na World Junior Tennis o wejście do finału z Rosjanami, gdzie przegrał decidera prowadząc 5-2, ale sam tenis faktycznie godny uwagi - jeszcze dzieciak, ale lewa ręka i wyobraźnia, którą można byłoby obdzielić czterech rówieśników. Mało startuje, ale jak przyszło co do czego, to na Mistrzostwach Europy U14 w tym roku wręcz zmasakrował konkurencję, a czołowi juniorzy w tej kategorii pougrywali 2-3 gemy. Wiem, że dzieciak, ale rozbudzili mój apetyt.

Co do listy do Australii, to Chaczanow, i chyba nikt nie ma mu prawa zagrozić. Wolny hard będzie mu sprzyjać, u Quinziego to najsłabsza nawierzchnia, Zverev jest słaby od pół roku, Kozlov to jeszcze dzieciak, a Karen fizycznie to ogromny talent motoryczny. Do tego Tiafoe wybrał futuresy na Florydzie, więc typowałbym, Rosjan - Rubliow w drugiej kolejności. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w Traralgon.
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Francuz francuzem, tam w każdym pokoleniu znajdzie się ktoś ciekawy, choć jeśli wraz z efektownością połączyłby efektywność, to byłoby bardzo fajnie. Bardziej interesuje mnie perspektywa reprezentanta Filipin w czołówce rankingu...
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Rroggerr

Mario pisze:Bardziej interesuje mnie perspektywa reprezentanta Filipin w czołówce rankingu...
Azjaci szybciej dojrzewają, więc te wyniki w niższych kategoriach juniorskich mają znakomite, ale potem gdy to się wyrównuje, ciężko im o równie dobre rezultaty. Koreańczyk Hong wygrał Orange Bowl do lat 12 i 14, dwukrotnie ogrywając Kozlova, Zvereva czy Tiafoe, a teraz gdy przychodzi mu rywalizować z 18-latkami, to na razie nie istnieje i ma problem z wygraniem pojedynczego spotkania z kimś z czołówki.

Tu zresztą dobrze widać, jaka była i jest jest różnica między Limem, a jego rówieśnikami:
http://www.youtube.com/watch?v=ipdSuL0vq4Q
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Zobaczymy, w tym wieku to jest tylko wróżenie z fusów, ponadto fakt, który przytoczyłeś też raczej nie działa na jego korzyść. Generalnie obecność kogoś tak egzotycznego w top 100 byłaby już dość ciekawym zjawiskiem.

Swoją drogą, nie spodziewałem się, że te dzieciaki potrafią uderzać z taką siłą.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
Saboteur

Na koksie od najmłodszych lat.

twitter.com/saboteur_cod
Awatar użytkownika
vian

Anderson idzie w ślady Kokkinakisa - W Hopmanie zastąpił kontuzjowanego Seppiego. Teraz tylko pytanie czy zobaczymy go w kolejnych meczach?
Rroggerr

W Traralgon w pierwszej rundzie polegli Majchrzak, Kozlov i Rubliow.
Rroggerr

Na MTF piszą, że mecz o ćwierćfinał turnieju w Traralgon Mmoh-Nakagawa (63 46 64) trwał 3 godziny i 57 minut. Rosną nam godni następcy. Ten Mmoh to drugi Monfils, a Nakagawa to typowy azjatycki baseliner.

Jak kogoś interesuje, to 1/4 wyglądają tak: Zverev-Chung, Mmoh-Miedler (Austria), Duckee Lee-Munar Clar (Hiszpania, 97), Jasika-Mousley.
Awatar użytkownika
vian

Munar Clar - kolejny junior pojawia się na horyzoncie, dziś rozbił Duck Hee Lee 61 62. Jasika potwierdził, że wygrana z Rublevem to nie przypadek i rozjechał Mousleya 61 61! Szkoda, że nie widzę nigdzie transmisji z tego turnieju.
Rroggerr

Wygrał Zverev w finale z Jasiką.

Mam nadzieję, że na Australian Open Kozlov i Rublev nie zawiodą. Zwłaszcza ten drugi to podobno niezły agresor ze świetną techniką, ten pierwszy - wiadomo.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Wiadomo coś, jak lista na AO wygląda?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Rroggerr

DUN I LOVE pisze:Wiadomo coś, jak lista na AO wygląda?
Spoiler:
Rubliow, Kozlov, Mmoh, Nakagawa, no i Zverev - finał z tego grona bym typował. Ew. może jakiś Aussie zaskoczy, ale mając w pamięci lanie Jasiki z Kokkiem nie przeceniałbym jego finału w Traralgon. Zwłaszcza, że ze Zverevem wyraźnie przegrał, a jak wiemy, taki Kozlov Niemca leje w każdej nadarzającej się okazji.
Awatar użytkownika
vian

W Traralgon swoją pozycję zaznaczył Munar Clar, liczę, że i na AO jakiś junior wyjdzie z niebytu - najlepiej jakby był to ofensywny baseliner z mocarnym jednoręczny backhandem, bo trochę już zaczyna ich brakować :).
Rroggerr

Niestety - oburęczny backhand. :)

Dla Kozlova będzie pewnie za gorąco, patrząc na jego fizykę, Zverev przeciętnieje, tzn. jak nie będzie miał kto wygrać, to wygra, ale Kozlov w formie znowu go zbajgluje czy coś, Tatlot to nie ta para kaloszy, Lee za młody, Miedwiediew to chyba ten bardzo wysoki Rosjanin, bez specjalnych wyników, Majchrzak i Nakagawa preferują clay, Mmoh poprzebija się na śmeirć na takim upale, Chung stoi w miejscu, a Australijczycy są za słabi. Wychodzi mi Rubliow jak nic - mam nadzieję, że będzie okazja gdzieś go oglądnąć (rok temu Kokkinakisa trzy razy widziałem), bo znam go bardzo oględnie. No ale wiadomo, jaki jest sens typowania juniorów. :lol:
Awatar użytkownika
vian

Miałem na myśli kogoś oprócz munar clara, on jeden nie wystarczy by sezon juniorski nie był nudny.
Miedler ma jednoręczny backhand, ale to chyba półka niżej od czołówki - jakieś pół roku temu przejrzałem top50 juniorów właśnie pod kątem 1bh/2bh i wyszło mi chyba 3 w pierwszej pięćdziesiątce.

Medvedeva widziałem przy okazji jakiegoś challka w rosji - oglądałem go z 15 minut więc trudno mi się wypowiadać, 1. wrażenie - taki chodzący po korcie strzelec jakich w Rosji jest wielu - Kirillovy, Schatskyie, Zhyrmonty. Chociaż oczywiście jakiś skrajnie drewniany nie był, to miejsce w juniorach to nie przypadek. Ale nie sądzę, by to był talent nawet na pierwszą setkę.
ODPOWIEDZ