Doping. Nie tylko o tenisie.
Re: Doping. Nie tylko o tenisie.
Zależy z kim gra, na tle większości obecnych grajków Djokovic rzeczywiście jest pewnie jednym z najlepszych przy siatce, a im starszy tym częściej go w tych rejonach widzimy. Nadal z Daniłem już dawno przestał wygrywać oraniem zza linii końcowej, ale dzięki temu, że stricte tenisowo był od niego dużo lepszy, to mógł zastosować plan B i dalej wychodzić z tych pojedynków zwycięsko.
@Barty @DUN I LOVE @Robertinho @Kiefer @jaccol55
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
MTT - Finały (5)
- Robertinho
- DUN I LOVE
- Administrator
No słuszna droga, jeżeli mamy być poważni.
Robertinho ściągnął mnie z trasy.
Robertinho ściągnął mnie z trasy.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- no-handed backhand
- Robertinho
Kolarskiej?DUN I LOVE pisze: ↑28 wrz 2024, 11:20 No słuszna droga, jeżeli mamy być poważni.
Robertinho ściągnął mnie z trasy.![]()

Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Niech go zbanują jeszcze przed rozpoczęciem AO 25, żeby istota postludzka (post human being) Novak Djokovic miał większe szanse na 25. szlema. W ujęciu metafizycznym już tego dokonał (w jego wypadku złoto olimpiskije ma znaczenie nawet większe niż pojedynczy szlem), ale chcemy także technicznego potwierdzenia.
Boski Nole dwukrotnie został okradziony z tytułu w Melbourne. Za pierwszym razem w efekcie światowego spisku pigularzy i ponownie gdy przegrał w pólfinale z naładowanym sterydami koksiarzem z Włoch.
Żądamy sprawiedliwości.
Boski Nole dwukrotnie został okradziony z tytułu w Melbourne. Za pierwszym razem w efekcie światowego spisku pigularzy i ponownie gdy przegrał w pólfinale z naładowanym sterydami koksiarzem z Włoch.
Żądamy sprawiedliwości.

2025 = Stuttgart - (F, PF, PF) - WTA 500 - Ostapenko - Sabalenka 2-0, Sabalenka - Paolini 2-0, Ostapenko - Aleksandrowa 2-0; 2024 = Paryż - (F, ĆF, ĆF) - ATP Masters 1000 Zverev - Humbert 2-0, Chaczanow - Dimitrow 2-0, Humbert - Thompson 2-0; Halle - (F) - ATP 500 Sinner - Hurkacz 2-0 2023 = Sztokholm - (F) - ATP 250 Monfils - Kotow 2-1; Madryt - (4R, 3R) - ATP Masters 1000 Alcaraz - Zverev 2-0, Tsitsipas - Báez 2-1 - (ĆF ,4R) - WTA 1000 Sakkari - Begu 2-1, Świątek - Aleksandrowa 2-1 2022 = Turyn - (PF) - ATP Finals Djoković - Fritz 2-0; Barcelona - (F) - ATP 500 Alcaraz - Carreño-Busta 2-0
Cisnąć z nim do spodu. Gość DWA RAZY wpadł na dopingu i nie przedstawił udokumentowanych dowodów, że niedozwolona substancja zupełnie przypadkowo trafiła do jego organizmu. Na puste słowa mu uwierzyli.
Kowidowi szaleńcy sprawili, że najpierw zamrożono ranking, potem Daniił oraz Alcaraz skorzystali i zostali numerem jeden, a w tym roku sterydziarz zabrał kolejne tygodnie Novakowi. Nieprzerwanie od niemal początku 2020 (po AO) do USO 24 powinien być liderem rankingu Serb.
Kowidowi szaleńcy sprawili, że najpierw zamrożono ranking, potem Daniił oraz Alcaraz skorzystali i zostali numerem jeden, a w tym roku sterydziarz zabrał kolejne tygodnie Novakowi. Nieprzerwanie od niemal początku 2020 (po AO) do USO 24 powinien być liderem rankingu Serb.
A kiedy w ogóle podejmą jakąś decyzję znając życie uniewinnia go.
- Michael Scott
A second test, conducted out of competition on March 18, also detected a metabolite of clostebol. The first sample was recorded at 76pg (picograms) per millilitre. The second was recorded at 86pg per millitire. One picogram is equal to one trillionth of a gram.
Nie no nie róbmy se jaj xD Pikogramy? Ktoś mi wyjaśni w jaki sposób 7,6 do potęgi -11 grama (jeśli dobrze liczę xD) klostebolu miałoby wpłynąć na przewagę Sinnera w rywalizacji z innymi tenisistami?
Jak dla mnie więcej niż prawdopodobne jest to, że tak śladowe ilości tego środka przedostały się przez skórę przy stosowaniu jakiejś maści i nie wpłynęły w żaden sposób na organizm.
Nie no nie róbmy se jaj xD Pikogramy? Ktoś mi wyjaśni w jaki sposób 7,6 do potęgi -11 grama (jeśli dobrze liczę xD) klostebolu miałoby wpłynąć na przewagę Sinnera w rywalizacji z innymi tenisistami?
Jak dla mnie więcej niż prawdopodobne jest to, że tak śladowe ilości tego środka przedostały się przez skórę przy stosowaniu jakiejś maści i nie wpłynęły w żaden sposób na organizm.
W optymistycznym założeniu, które chcę w tym przypadku mieć to faktycznie nic nie znacząca wpadka wynikająca z nieuwagi. Ale jest też druga strona i Robertinho w odpowiedzi na wrzucony tu przeze mnie tekst o historii clostebolu we włoskim sporcie i testosteronowych maściach już wspominał chociażby o mikrodawkowaniu, więc teoria o świadomym wspomaganiu wcale nie musi być z kosmosu.Michael Scott pisze: ↑28 wrz 2024, 13:38 Nie no nie róbmy se jaj xD Pikogramy? Ktoś mi wyjaśni w jaki sposób 7,6 do potęgi -11 grama (jeśli dobrze liczę xD) klostebolu miałoby wpłynąć na przewagę Sinnera w rywalizacji z innymi tenisistami?
Nie musi. Ale jak słysze że będziemy karać za takie mikro ilości to mi słabo.
MTT Singiel :
2021: Roland Garros, San Diego, Paris
2019: Antwerp
MTT Debel :
#1 : 10 weeks
2025: Australian Open
2024: Australian Open
2023: Wimbledon, Cincinnati
2022 : Indian Wells, US Open
2021: Australian Open, WTF
2020 : Shanghai
2019 : Wimbledon
2021: Roland Garros, San Diego, Paris
2019: Antwerp
MTT Debel :
#1 : 10 weeks
2025: Australian Open
2024: Australian Open
2023: Wimbledon, Cincinnati
2022 : Indian Wells, US Open
2021: Australian Open, WTF
2020 : Shanghai
2019 : Wimbledon
- no-handed backhand
- DUN I LOVE
- Administrator
Via Carpatia. Do Sandomierza przez Zamość.Robertinho pisze: ↑28 wrz 2024, 12:02Kolarskiej?DUN I LOVE pisze: ↑28 wrz 2024, 11:20 No słuszna droga, jeżeli mamy być poważni.
Robertinho ściągnął mnie z trasy.![]()
![]()
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Michael Scott
No jest coś takiego jak mikrodawkowanie testosteronu (stosowane czasem w procesach zmiany płci) więc klostebolu jako pochodnej testosteronu też teoretycznie mogłoby istnieć, ale nie zgadza się jedno - do takich mikrodozowań wykorzystuje się dawki rzędu miligramów, nie pikogramów. By odczuć jakieś korzyści z terapii, Sinner musiałby przyjmować 20 000 000 000 pikogramów tygodniowo, nie 70-80.
Myślę, że w tak wymagającym tourze, rzeczywiście trzeba się wspomagać „monstrualnymi” dawkami jakiegoś clostebolu, żeby móc ogrywać przegrywów. W końcu podczas AO i USO też wpadł. 
Wywalić na 2 lata. Bez litości.

Wywalić na 2 lata. Bez litości.
- Michael Scott
Problem w tym że pikogramy to nawet nie są minimalne ilości mogące wywołać jakiekolwiek skutki terapeutyczne w organizmie.
Dla przykładu hormony - związki wydzielane wyjsciowo w śladowych ilościach - są podawane w jednostkach nie mniejszych niż mikrogramy (np: hormony tarczycy przy niedoczynnosciach są suplementowane codziennie w mikrogramowych dawkach). Dawki mniejsze - nie zadziałają.
1 mikrogram to 1 000 000 pikogramów.
Sinnerowi wykryto we krwi 76 pikogramów. Swoją drogą jestem ciekaw jaki jest margines błędu analitycznego maszyny na której autoryzowano ten wynik.
Matematykę zostawiam wam.
Dla przykładu hormony - związki wydzielane wyjsciowo w śladowych ilościach - są podawane w jednostkach nie mniejszych niż mikrogramy (np: hormony tarczycy przy niedoczynnosciach są suplementowane codziennie w mikrogramowych dawkach). Dawki mniejsze - nie zadziałają.
Sinnerowi wykryto we krwi 76 pikogramów. Swoją drogą jestem ciekaw jaki jest margines błędu analitycznego maszyny na której autoryzowano ten wynik.
- Robertinho
To były badania moczu, nie krwi. Mowa o metabolitach clostebolu w moczu, a nie jego stężeniu we krwi. Przy wcierce po kilkunastu godzinach w moczu nie w ogóle śladu, stąd nawet tak mikroskopijne ilości są traktowane jako pozytywny wynik.Michael Scott pisze: ↑28 wrz 2024, 19:29 Problem w tym że pikogramy to nawet nie są minimalne ilości mogące wywołać jakiekolwiek skutki terapeutyczne w organizmie.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Cipas, Altmaier, Zverev - z tymi przegyrwami na czysto sterydziarz nie dał rady w 2023 więc jak widać trzeba było się zacząć wspomagać.
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)