Słaby Thiem

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacques D.

Re: Słaby Thiem

Post autor: Jacques D. »

Kamileki pisze: 08 paź 2024, 0:51
Jacques D. pisze: 07 paź 2024, 23:52
Kamileki pisze: 22 wrz 2024, 1:05 @DUN I LOVE , @Kiefer , @Robertinho , @Barty

Istotna sprawa : jednak Muster jest wciąż najlepszym tenisistą z Austrii. Po USO 2020 wydawało się, że niemal przesądzone, że to Thiem zostanie numerem jeden w historii austriackiego tenisa.
Naprawdę tak oczywiste? Wciąż bardzo poważnym argumentem na korzyść Mustera był ten nr 1 rankingu, coś, co byłoby dla Thiema w dowolnych praktycznie nie do osiągnięcia.
Myślałem , że wygra jeszcze kolejne szlemy gdy w końcu udało mu się po raz pierwszy.
To wygrywanie Szlemów też mu szło jak po grudzie. Jestem mu w miarę przychylny, ale ten jedyny, który ugrał, to już naprawdę Himalaje "sprzyjających okoliczności". Wyśmiewani Cilic i Daniłek przynajmniej przekonująco obili słabych Federera i Novaka (w tym ten drugi w jednym z najważniejszych meczów w historii), a tu żadnego Fedalovicia na drodze do finału, w finale zaś potworne męczarnie ze szlemowym przegrywem wszech czasów. Dla mnie to od początku wyglądało na Szlem na ukoronowanie kariery, bo trudno byłoby po raz kolejny liczyć na Djokovicia wyrzucającego samego siebie z turnieju i tym podobne atrakcje.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Jacques D. pisze: 08 paź 2024, 10:54
Jacques D. pisze: 07 paź 2024, 23:52

Naprawdę tak oczywiste? Wciąż bardzo poważnym argumentem na korzyść Mustera był ten nr 1 rankingu, coś, co byłoby dla Thiema w dowolnych praktycznie nie do osiągnięcia.
Myślałem , że wygra jeszcze kolejne szlemy gdy w końcu udało mu się po raz pierwszy.
To wygrywanie Szlemów też mu szło jak po grudzie. Jestem mu w miarę przychylny, ale ten jedyny, który ugrał, to już naprawdę Himalaje "sprzyjających okoliczności". Wyśmiewani Cilic i Daniłek przynajmniej przekonująco obili słabych Federera i Novaka (w tym ten drugi w jednym z najważniejszych meczów w historii), a tu żadnego Fedalovicia na drodze do finału, w finale zaś potworne męczarnie ze szlemowym przegrywem wszech czasów. Dla mnie to od początku wyglądało na Szlem na ukoronowanie kariery, bo trudno byłoby po raz kolejny liczyć na Djokovicia wyrzucającego samego siebie z turnieju i tym podobne atrakcje.
Owszem, ale całościowo patrząc na rywalizacje z Rak3 to Thiem jest przekozakiem na tle Daniła i Marina.

5-2 z RF
6-10 z RN
5-7 z ND

Łącznie 16-19.

Mnóstwo zrobił dla obrzydzenia tenisa Fabsterom Thiem, ale na tytuły to się nie przełożyło, można śmiało napisać. Był jakiś problem z graniem finałów, a może też brakowało trochę pary na te ostatnie mecze, bo tenis mocno fizyczny.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

DUN I LOVE pisze: 08 paź 2024, 11:00
Jacques D. pisze: 08 paź 2024, 10:54

Owszem, ale całościowo patrząc na rywalizacje z Rak3 to Thiem jest przekozakiem na tle Daniła i Marina.

5-2 z RF
6-10 z RN
5-7 z ND

Łącznie 16-19.

Mnóstwo zrobił dla obrzydzenia tenisa Fabsterom Thiem, ale na tytuły to się nie przełożyło, można śmiało napisać. Był jakiś problem z graniem finałów, a może też brakowało trochę pary na te ostatnie mecze, bo tenis mocno fizyczny.
Cilic to raczej taki gracz jak Stan, tylko półkę niżej, tj w topowej formie mógł zmieść z kortu każdego, a przynajmniej solidnie się postawić, ale tych dobrych turniejów było relatywnie niedużo i zazwyczaj ci najlepsi go ogrywali. Thiem tę formę jednak trzymał całe sezony i generalnie był dużo poważniejszym graczem niż Marin, a liczby nie oddają tej różnicy w pełni, bo facet przestał grać na poważnie w tenisa w wieku 28 lat, a Chorwat ma 36 i dalej nabija.

Z Daniłem to porównanie nie wypada tak źle, bo Thiem poważne granie skończył niedługo po tym, jak Med je zaczął i odpowiednio starszych miał fabsterów. za rywali bezpaństwowiec. No i jeden dwa razy przegrał finał WS prowadząc 2-0 w setach, a drugi wyciągnął taki mecz z 0-2.

Generalnie patrząc na to, że teraz finały RG robią Ruud i Sasza, to naprawdę widać, że w dużo trudniejszym czasie grał Austriak i on akurat mógł więcej podnieść ze światowych kortów.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Thiem pokonujący Nadala na AO 2020 - mógłby spokojnie ograć wersję Hiszpana z 2022 i powalczyć o AO 2022
Thiem pokonujący Novaka na RG 2019 - mógłby spokojnie ograć wersję Serba z 2021 i powalczyć o RG 2021

Przegrał wprawdzie na AO 2020 z Serbem, ale jako jeden z dwóch (obok Nadala w 2012) postraszył Novaka i zagrał z nim pięć setów w finale. Mając 27 lat i kontynuując bardzo dobrą grę z lat 2019-2020 może w końcu dopiąłby swego i ograłby coraz starszego fabstera w meczu o tytuł szlema. W bardzo złym czasie dla siebie się skończył Austriak. Szanse na wzięcie RG czy kolejnego szlema na hardzie w latach 2021-2022 byłyby dość spore.
Rroggerr

Post autor: Rroggerr »

DUN I LOVE pisze: 08 paź 2024, 11:00 Mnóstwo zrobił dla obrzydzenia tenisa Fabsterom Thiem, ale na tytuły to się nie przełożyło, można śmiało napisać. Był jakiś problem z graniem finałów, a może też brakowało trochę pary na te ostatnie mecze, bo tenis mocno fizyczny.
Dostał Nadala i Djokovicia w swoich najlepszych szlemach, ot co tajemnica. Btw. 5-0 we WS z Medem/Zverevem, w tym 3-0 na hard, z którymi np. Alcaraz kilkukrotnie się wykoleił.

Była już chyba na ten temat rozmowa jakiś czas temu: Austriak jest przede wszystkim underarchieverem na cegle, tutaj 2x ATP 500 wygląda źle, na reszcie nawierzchni wygrał to co powinien, nie ma też co przesadzać w drugą stronę, bo w pewnym momencie te jego wyniki w Szlemach na innych kortach wyglądały fatalnie. Ale też bądźmy poważni ze stawianiem wyżej Marina Cilicia.

Ciekawe kiedy wypadnie z top4 generacji 89-03. :]
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Rroggerr pisze: 08 paź 2024, 14:32Dostał Nadala i Djokovicia w swoich najlepszych szlemach, ot co tajemnica. Btw. 5-0 we WS z Medem/Zverevem, w tym 3-0 na hard, z którymi np. Alcaraz kilkukrotnie się wykoleił.
Ja to już tylko czekam aż Alcaraz wda się w jakąś orkę z Cobollim. Myślę, że stać go ma to po kombie porażek b2b z dziadami Djoko-Monf + znudzony tenisem Botic.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Kamileki pisze: 08 paź 2024, 12:30 Thiem pokonujący Nadala na AO 2020 - mógłby spokojnie ograć wersję Hiszpana z 2022 i powalczyć o AO 2022
Thiem pokonujący Novaka na RG 2019 - mógłby spokojnie ograć wersję Serba z 2021 i powalczyć o RG 2021
Niespecjalnie mnie przekonują tego typu spekulacje, bo bazują na zupełnie fałszywym założeniu, że ogólna wersja Fabstera z danego sezonu = Fabsterowi w finale Szlema w tym sezonie. Tymczasem dziesiątki razy widzieliśmy, że tak nie jest. To naprawdę nie jest przypadek, że taki Djokovic przegrywał w finałach Szlema tylko i wyłącznie albo z zawodnikami, którzy razem z nim tworzą/tworzyli historię dyscypliny (Fedal, starcza wersja z Alcarazem) albo z absolutnymi liderami bezpośredniego dla nich zaplecza (Murray, Wawrinka, przy czym Szwajcar w szczytowej formie to poziom tenisowy nie odbiegający od Fabsterów), to samo z Nadalem. Wyjątkiem od reguły był oczywiście finał US Open 2021, jeden z najspecyficzniejszych meczów tenisowych w ogóle, tam pokonać Novaka mógłby prawdopodobnie każdy wysokiej klasy tenisista dobrze czytający grę i o odpowiednich cechach osobowościowych/wolincjonalnych (jakie Miedwiediew posiada, a Thiem nie).
No i druga sprawa, tenis Thiema to jednak tenis środka, owszem, niby z niezłą siłą rażenia i ofensywny, ale jednak w sam raz na warunki ceglane, w sam raz, żeby sobie przeciwnika spokojnie i w dość jednak miarowym tempie porozrzucać i na chłodno skończyć lub doprowadzić do błędu. Czyli w sam raz na słabego Fabstera przed finałem lub w mniejszych turniejach, ale już w walce z w pełni zmobilizowaną i w miarę solidną wersją w finale WS - najczęściej woda na fabsterski młyn.

A z resztą już się raczej zgadzam, zwłaszcza z Robertową analizą stylów i potencjałów. Charakterologicznie dla mnie nieciekawy, ale jednak waleczny, względnie efektownie grający i o dość urozmaiconym repertuarze zawodnik, zwłaszcza jak na cegłę i takie a nie inne czasy, zdecydowanie najlepszy z najgorszego wynikowo tenisowego pokolenia, bardzo szkoda tej cegły, zabrakło tych 1-2 RG, tym bardziej boli, że w czasach nowożytnych nawierzchnia ziemna na brak takowych cierpi bodaj najbardziej.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nowitzki

Post autor: Nowitzki »

Obrazek
Awatar użytkownika
Lucas

Post autor: Lucas »

“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Koniec wątku. :(
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nowitzki

Awatar użytkownika
Nowitzki

Obrazek
Awatar użytkownika
Nowitzki

Thiem jest jednym z zaledwie dwóch graczy, którzy wraz z Murrayem zanotowali pięć lub więcej zwycięstw przeciwko każdemu z bo3
https://www.tennis365.com/facts-stats/d ... ndy-murray

5-7 przeciwko Djokoviciowi; 6-10 kontra Nadal; 5-2 przeciwko Rogerowi

W Wielkim Szlemie pokonał zarówno Djokovicia, jak i Nadala, a w turnieju wielkoszlemowym nie zmierzył się z Federerem. Austriak dokonał również niezwykłego wyczynu, pokonując Federera na wszystkich nawierzchniach.
Awatar użytkownika
Nowitzki

My Greatest Moments
Domi has personally written a book "My Greatest Moments" that is currently on sale at the Vienna Open (99 pages, his favorite number...). It comes in German or English and describes how he won his 17 titles.. But not sure if you can get it anywhere else, the chap at the booth said it was only on sale there during the Vienna Open.
Obrazek
ODPOWIEDZ