WTA Indian Wells/Miami 2025

Wydarzenia z aren turniejowych WTA.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Re: WTA Indian Wells/Miami 2025

Post autor: Jacques D. »

Robertinho pisze: 29 mar 2025, 13:56 Przemotywowanie, presja, różne nieprzyjemności, których panowie w sporcie nie doświadczają(czy wręcz są dla ich zaletą i motywacją, jak zintensyfikowane mediów, fanów, "puci" przeciwnej, ocena wyglądu itp), brak odpowiedniego wsparcia i wiele innych czynników powoduje, że wygląda to tak jak wygląda.
Z tym nie sposób polemizować, różne narracje obecne w sferze medialnej, ale i publicznej w ogóle, nakładały, nakładają i pewnie zawsze tak do pewnego stopnia będzie, większą presję na kobiety niż na mężczyzn - z oczywistych chyba względów, które w swoim poście słusznie zaznaczyłeś. Tylko w latach 90., począwszy od Moniki, przez Martinę i Kurnikową po Szarapową, były one natury typowo komercyjnej, dziś - również zideologizowanej i upolitycznionej. Z tym że o ile działa to jak najbardziej na poziomie ogólnym i poszczególnych przykładów zwłaszcza z bliższej i dalszej przeszłości, tak nie wiem, na ile rzeczywiście działa w odniesieniu do Igi i nie tyle chodzi mi o samą urodę, co o konsekwentnie budowany, do bólu współczesny, zmaskulinizowany i aseksualny wizerunek bliższy Rybakinom i Onsom, niż Słodkiej Karolince np.

I z ogólnym wydźwiękiem co do Świątek też się oczywiście zgadzam, może poza tym, że wyłączyłbym z dyskusji Osakę, u której problem niestabilności emocjonalnej i bycia przesiąkniętą "klimatem czasów" wydaje mi się wykraczać nawet poza typowe standardy jej pokolenia.

A sama Iga, cóż, choć jest mi mocno obojętna, to nikt jej nie zabierze już historycznych osiągnięć. Z drugiej jednak strony, osiągnięcia te mogą ostatecznie wyglądać dość groteskowo. Chyba nie było dotąd (a może się mylę?) mistrza tenisowego puci jakiejkolwiek, który wielokrotnie tryumfowałby w jednym turnieju WS, a w pozostałych miał ledwie śladowe osiągnięcia.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Jacques D. pisze: 29 mar 2025, 20:48
A sama Iga, cóż, choć jest mi mocno obojętna, to nikt jej nie zabierze już historycznych osiągnięć. Z drugiej jednak strony, osiągnięcia te mogą ostatecznie wyglądać dość groteskowo.
Chyba nie było dotąd (a może się mylę?) mistrza tenisowego puci jakiejkolwiek, który wielokrotnie tryumfowałby w jednym turnieju WS, a w pozostałych miał ledwie śladowe osiągnięcia.
Kuerten ?
Art
Moderator

Post autor: Art »

Awatar użytkownika
Jacques D.

Kamileki pisze: 29 mar 2025, 20:57
Jacques D. pisze: 29 mar 2025, 20:48
A sama Iga, cóż, choć jest mi mocno obojętna, to nikt jej nie zabierze już historycznych osiągnięć. Z drugiej jednak strony, osiągnięcia te mogą ostatecznie wyglądać dość groteskowo.
Chyba nie było dotąd (a może się mylę?) mistrza tenisowego puci jakiejkolwiek, który wielokrotnie tryumfowałby w jednym turnieju WS, a w pozostałych miał ledwie śladowe osiągnięcia.
Kuerten ?
Jeśli 3 uznamy za "wielokrotnie", to w sumie tak.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Trzeci wynik w historii RG. Z kilkoma innymi zawodnikami.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Art
Moderator

MalaLala

Post autor: MalaLala »

Robertinho pisze: 29 mar 2025, 13:56 @MalaLala @Jacques D. oczywiście macie rację, ale mam wrażenie, że nazwijmy to zrównoważona siła, to towar pewnie najbardziej deficytowy w kobiecym tenisie.

Przemotywowanie, presja, różne nieprzyjemności, których panowie w sporcie nie doświadczają(czy wręcz są dla ich zaletą i motywacją, jak zintensyfikowane mediów, fanów, "puci" przeciwnej, ocena wyglądu itp), brak odpowiedniego wsparcia i wiele innych czynników powoduje, że wygląda to tak jak wygląda.

Generalnie patrząc na wszystkie Onsy, Sakkari, Rybakiny, Osaki i wszystkie inne zmarnowane z powodu psychiki tylko w ostatnich latach potencjały, naprawdę Iga nie wypada źle.
Masz rację
Stąd mimo, że sam odczuwam dyskomfort patrząc na ewidentnie znerwicowaną na korcie Igę i tak uważam, że mogłoby być znacznie gorzej.
Ja też odczuwam dyskomfort, jako kibic tenisa, ale w przeciwieństwie do Ciebie uważam, że mogło być dużo lepiej. Warunki do tego były idealne, zero konkurencji. Niestety otoczona została w pierwszym rzędzie miernotami (Wiktorowski/Abramowicz) a w drugim pochlebcami (środowisko/dziennikarze). Iga straciła sporo czasu, jeśli chodzi o rozwój i niestety zyskała 'łatkę' 'miękiszona', więcej od początku obwożąc się z Abramowicz wołała do wszystkich jestem słaba.
Wrogom, przeciwnikom nie pomagaj, nie zdradzaj im swoich słabości. Jak masz płakać to płacz w samotności, a nie na oczach wszystkich.
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

75 dla Arynki w pierwszym secie, ale tenis naprawdę solidny, choć sporo indolencji na serwisie u jednej i drugiej.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Set i break, coraz bliżej.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Art
Moderator

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

75 52*. Gem od szczęścia.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Art
Moderator

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Moja kochana. :kocham:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Naprawdę dobra Twoja Miśka dziś, Pegula nie powinna sobie niczego wyrzucać.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

No to do amerykańskiego lata powinno być ok, jeżeli chodzi o szczyt rankingu. :ok:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Art
Moderator

Awatar użytkownika
Bombardiero

Post autor: Bombardiero »

MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Fajnie tam się bawią. Spory dystans, dużo humoru. Fajne dziewczyny.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

DUN I LOVE pisze: 30 mar 2025, 8:41 Fajnie tam się bawią. Spory dystans, dużo humoru. Fajne dziewczyny.
Pewnie widziała jakże urocze żarty Aryna o dolewaniu usypiaczy do drinków i wolała nie ryzykować.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Jacques D.

DUN I LOVE pisze: 29 mar 2025, 21:07 Trzeci wynik w historii RG. Z kilkoma innymi zawodnikami.
Wiadomo. Mnie bardziej chodziło o to, czy w czasach post-fabsterskich definicja wielokrotnego mistrza WS wciąż jest taka sama jak kiedyś.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2025, 12:05 przez Jacques D., łącznie zmieniany 1 raz.
I know the pieces fit.
Spoiler:
ODPOWIEDZ