Australian Open 2014
Re: Australian Open 2014
Dzięki Stasiowi przypomniałem sobie glorie chwały Robina, it seems so long ago 

Z tego wszystkiego, aż mi się zasilacz w komputerze stacjonarnym zaczął sypać, także ledwo uruchomiłem mojego złoma.
Laver gadżeciarz. 

Klasa!
Pete and Chrissie both presenting titles, Serena had chance to tie Chrissie, Rafa; Pete. Both end w/ back injuries without the title.
Odnotuję, żeby komuś później znowu się nie pomieszało: ani słowa o kontuzji z ust Nadala. Temat porusza Wawrinka.
Ładna przemowa Rafy
EDIT: Wawrinki też
Ładna przemowa Rafy

EDIT: Wawrinki też

Szkoda, że finał miał taki przebieg.
Gratulacje dla Stasia, dla pierwszej rakiety Szwajcarii.
To wielki sukces dla niego.
Rafa, dałeś radę.

Gratulacje dla Stasia, dla pierwszej rakiety Szwajcarii.

Rafa, dałeś radę.

18 Szlem dla Szwajcarii jednak nie jest udziałem Federera ![:] :]](./images/smilies/%5Bdblpt%5D%5D.gif)
![:] :]](./images/smilies/%5Bdblpt%5D%5D.gif)
Pisałem przed turniejem, że nie było dotąd tenisisty, który pokonałby w jednym Szlemie Nadala i Djokovicia. W AO znalazł się taki - Wawrinka.
Jak pisałem, że Wawrinka jest realnym zagrożeniem dla ścisłej czołówki, to prawie każdy się ze mną nie zgodził.
I tak co by nie było, narzekań na tenis nie będzie końca.
I tak co by nie było, narzekań na tenis nie będzie końca.
- Robertinho
Za tę pracę, za zmienienie się z pączka, jakim był za czasów Lundgrena, w świetnego atletę, za bekhend, serwis, mocarny forhend i ogólnie całą świetną pod każdym względem grę, się ten Szlema należał Wawie. Za te batalie z Djoko, którego wreszcie tu ograł, za serce i wiarę. Brawo, jesteś gość!
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Jedno z tych koszmarnych doświadczeń kibicowskich.
Kto wie czy nie przegraliśmy tego meczu w pierwszym secie. 5-3 Wawrinka, 3 bp i ani razu nie udało się wprowadzić returnu do gry. Była świetna okazja by wymierzyć Wawrince soczystego plaskacza w najmniej odpowiednim dla niego momencie. Później stało się to co się stało, ale przy wygraniu pierwszego seta, można byłoby ten mecz jakoś wymodzić przy pomocy Stacha.
Niemniej duże graty dla Szwajcara. Mocno wszedł w mecz, nie było po nim widać debiutanckiej tremy. Rafa znowu spóźnił się na mecz. W swoich 3 ostatnich meczach na tym turnieju, za każdym razem późno wchodził na przyzwoity poziom. Tym razem się nie udało.
Kto wie czy nie przegraliśmy tego meczu w pierwszym secie. 5-3 Wawrinka, 3 bp i ani razu nie udało się wprowadzić returnu do gry. Była świetna okazja by wymierzyć Wawrince soczystego plaskacza w najmniej odpowiednim dla niego momencie. Później stało się to co się stało, ale przy wygraniu pierwszego seta, można byłoby ten mecz jakoś wymodzić przy pomocy Stacha.
Niemniej duże graty dla Szwajcara. Mocno wszedł w mecz, nie było po nim widać debiutanckiej tremy. Rafa znowu spóźnił się na mecz. W swoich 3 ostatnich meczach na tym turnieju, za każdym razem późno wchodził na przyzwoity poziom. Tym razem się nie udało.
- DUN I LOVE
- Administrator
Przy pierwszej wstydliwej porażce pojawią się głosy, że dostał szlema, bo Nadal był kontuzjowany w finale. Kwestia czasu...niestety.filip.g pisze:Myślisz? W przypadku np. Gaudio pamiętają chyba wszyscyjowy pisze:Brawo Stan! Zasłużenie!
Szkoda, że w takich okolicznościach, ale nikt o tym w dłuższej perpsektywie nie będzie pamiętał.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Późno poszedłem spać, nie miałem zamiaru oglądać finału, dzwoni do mnie Dawid, budzi mnie, nie zdążyłem odebrać, biegnę do drugiego pokoju, co się dzieje - myślę sobie. Walnąłem w drzwi, patrzę zaspany na wynik - najlepsze wspomnienie z finału wielkoszlemowego od kilku ładnych lat. Szkoda Rafy, naprawdę, ale ile czekaliśmy na tak zaskakujący rezultat?
Według mnie w tym Australian Open trzeba oddzielić dwie rzeczy. Jedna, to niespodzianki - czyli Federer, zaskakująco dobry Dimitrov, przede wszystkim Wawrinka GOAT, słaby Djoković, niezły Berdych i (choć chyba zgodnie z planem) kiepski Murray. Druga, to ogólny poziom tenisa - pierwszy tydzień, oglądałem wszystko, drugi - raczej z odtworzenia. Generalnie szału nie było, delikatnie to ujmując. Wawrinka-Berdych, Wawrinka-Djoković, Del Potro-Bautista - coś jeszcze? Jednostronnych meczów Federera nie liczę.
Dlatego trudno mi wyklarować jakąś jednoznaczną opinię. Dawno, może nawet nigdy się tak nie męczyłem, nie będę się okłamywać, że ciekawe mecze oglądaliśmy, tylko dlatego, że zwycięzca mi pasuje, ale z drugiej strony kto będzie narzekać, gdy takie interesujące rozstrzygnięcia? Czas odpocząć przez jakiś czas (amerykański hard idealnie się do tego będzie nadawać, absolutnie nie znoszę) i naładować baterie, bo Stan rozbudził apetyty. Nic więcej do dodania nie mam w tej chwili.
Według mnie w tym Australian Open trzeba oddzielić dwie rzeczy. Jedna, to niespodzianki - czyli Federer, zaskakująco dobry Dimitrov, przede wszystkim Wawrinka GOAT, słaby Djoković, niezły Berdych i (choć chyba zgodnie z planem) kiepski Murray. Druga, to ogólny poziom tenisa - pierwszy tydzień, oglądałem wszystko, drugi - raczej z odtworzenia. Generalnie szału nie było, delikatnie to ujmując. Wawrinka-Berdych, Wawrinka-Djoković, Del Potro-Bautista - coś jeszcze? Jednostronnych meczów Federera nie liczę.
Dlatego trudno mi wyklarować jakąś jednoznaczną opinię. Dawno, może nawet nigdy się tak nie męczyłem, nie będę się okłamywać, że ciekawe mecze oglądaliśmy, tylko dlatego, że zwycięzca mi pasuje, ale z drugiej strony kto będzie narzekać, gdy takie interesujące rozstrzygnięcia? Czas odpocząć przez jakiś czas (amerykański hard idealnie się do tego będzie nadawać, absolutnie nie znoszę) i naładować baterie, bo Stan rozbudził apetyty. Nic więcej do dodania nie mam w tej chwili.

- DUN I LOVE
- Administrator
Miałem podobnie, tylko nie uderzyłem w drzwi - zamiast Dawid wstawcie Robert.Rroggerr pisze:Późno poszedłem spać, nie miałem zamiaru oglądać finału, dzwoni do mnie Dawid, budzi mnie, nie zdążyłem odebrać, biegnę do drugiego pokoju, co się dzieje - myślę sobie. Walnąłem w drzwi, patrzę zaspany na wynik - najlepsze wspomnienie z finału wielkoszlemowego od kilku ładnych lat. Szkoda Rafy, naprawdę, ale ile czekaliśmy na tak zaskakujący rezultat?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Simon (ten kortowy) prorok czy jak? Co do samego meczu cieżko jednoznacznie się wypowiedzieć. Stary Stan myślę że jednak by to przegrał. To co się stało w 3 secie i przełamanie powrotne to w zasadzie bardzo częste zjawisko kiedy nagle trzeba grać z kontuzjowanym przeciwnikiem. Mimo to Szwajcar odzyskał kontrolę nad meczem więc należą mu się słowa uznania i gratulacje. I w jego wygranej nie ma cienia wątpliwości. Bo paradoksalnie seta przegrał właśnie przez kontuzję Nadala. Nie przepadam za Stasiem ale cieszę sie przede wszystkim z uwagi na Magnusa Normana. Zadaje trochę kłam wypowiedziom odnoszącym się do Fedberga, że głowy nie da się naprawić. Najpierw Soda teraz Staś. Magnus szacun, w koncu obroniłeś i 12 meczbola.
MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
MTT Career highlights:
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
- DUN I LOVE
- Administrator
Szlag mnie wtedy trafiał, bo byłem za Gugą. :plake pisze:Magnus szacun, w końcu obroniłeś i 12 meczbola.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Normalnie łańcuszek szczęścia. Ah ten Rafa.DUN I LOVE pisze:Miałem podobnie, tylko nie uderzyłem w drzwi - zamiast Dawid wstawcie Robert.Rroggerr pisze:Późno poszedłem spać, nie miałem zamiaru oglądać finału, dzwoni do mnie Dawid, budzi mnie, nie zdążyłem odebrać, biegnę do drugiego pokoju, co się dzieje - myślę sobie. Walnąłem w drzwi, patrzę zaspany na wynik - najlepsze wspomnienie z finału wielkoszlemowego od kilku ładnych lat. Szkoda Rafy, naprawdę, ale ile czekaliśmy na tak zaskakujący rezultat?
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Wiem. Ale to był sezon Szweda. Pokonał Gugę w finale Rzymu pzegra, co prawda w Hamburgu ale... Poza tym na samym RG grał dużo lepiej. Doprowadził do rozpaczy Safina o ile pamiętam. A Guga trochę się pzeczołgał do finału jednak. A później posypała się troche jego kariera. Podobnie Soda też przegrał z chorobą. Dobrze więc że tym razem się udało.DUN I LOVE pisze:Szlag mnie wtedy trafiał, bo byłem za Gugą. :plake pisze:Magnus szacun, w końcu obroniłeś i 12 meczbola.
MTT Career highlights:
Debel:
MTT Career highlights:
Debel:
- DUN I LOVE
- Administrator
To było wtedy tak wszystko wyrównane, że trudno mówić o sezonie (mini-sezonie) jednego gracza. Kuerten też miał problem, bo w 1/2 musiał grać 5 morderczych setów z 20-letnim wówczas Ferrero. Inna sprawa, że też mi strasznie szkoda Magnusa i stylu, w jakim potoczyła się jesień jego kariery.
MTT Titles/Finals
Spoiler: