Puchar Davisa 2014
- DUN I LOVE
- Administrator
Re: Puchar Davisa 2014
Jak przez lata człowiek tego nie doceniał. Jest jakaś magia w PD, kiedy oni tak wychodzą na dekorację. Ta piękna muzyczka w tle, atmosfera na trybunach. Jednak barbarzyństwem byłoby zamienienie tego eventu na Puchar Świata czy coś.
Wykorzystała Szwajcaria szansę, bo drabinka Serba bez Nole - Kazachstan - Włochy - Francja ze swoimi problemami, raczej się już nie powtórzy.
Wykorzystała Szwajcaria szansę, bo drabinka Serba bez Nole - Kazachstan - Włochy - Francja ze swoimi problemami, raczej się już nie powtórzy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Nie, na clayu wobec formy Stana i ogarnięcia się Feda nie było do wygrania. W hali mieliby po prostu większe szanse. Ale nie ma co gdybać, co jak co żaden kraj nie jest w stanie wystawić dwóch mistrzów wielkoszlemowych w singlu i mistrzów olimpijskich w deblu. 

- DUN I LOVE
- Administrator
Słuszna uwaga.Rroggerr pisze:Ale nie ma co gdybać, co jak co żaden kraj nie jest w stanie wystawić dwóch mistrzów wielkoszlemowych w singlu i mistrzów olimpijskich w deblu.

Szkoda, że Laaksonena nie wzięli na doczepkę.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Buzz. Miałeś rację.DUN I LOVE pisze:

Wystawienie Ryśka było strzałem w 10 (własną stopę).

Gratulacje dla Szwajcarów i dla medycyny.

Odbiegając trochę od stwierdzeń trywialnych jakimi są błędy taktyczne Clementa. Francuzi od paru dobrych lat dysponują taką ilością zawodników, że stworzyliby co najmniej 2 ekipy. Ich problemem jest to, że żaden z nich nie jest w stanie wziąć ciężaru wyniku na swoje barki. Każdy pojedynek to nieznany los. Poziom gry każdego z nich jest porównywalny, ale niestety jest on za niski by wygrywać te finały. Żadne państwo nie może się pochwalić tyloma zawodnikami, którzy coś tam prezentują/prezentowali. Szkoda mi tej porażki, bo poza Djokovicem, to właśnie każdemu Francuzowi jestem w stanie dopingować.
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
No to Federer razem z kolegami zdobył PD. A ile od poprzedniej niedzieli było mówienia, że „swoimi genialnymi decyzjami zaprzepaścił całoroczny wysiłek”, prób robienia z niego inwalidy, który nie wyjdzie na kort, i szukania sensacji, której nie było i która zastąpiła finał w Londynie (rzekomy konflikt Rogera i Stana). Wszystko nieprawda. Federer grał trzy dni z rzędu, z każdym dniem był coraz lepszy, a z Wawrinką znowu stworzył świetny duet w deblu (zagrali najlepiej od IO 2008). Co prawda nie sądzę, aby Puchar Davisa był na liście jego priorytetów, bo tak nigdy nie było, ale w tym roku już od meczu z Serbią pojawiła się realna szansa na jego zdobycie, więc grał. I dobrze, że wycofał się z finału w Londynie, bo tamtym występem mógł coś przekreślić. Fajnie, że dorzucił to trofeum do kolekcji (aczkolwiek wg mnie nie zmienia to niczego w ocenie jego "legacy"). Poza tym finał tych rozgrywek to było po tylu latach kariery zupełnie nowe doświadczenie. Jeśli Mirka faktycznie coś wykrzykiwała w stronę Wawrinki, to niech po tym weekendzie ma do niego więcej szacunku, bo dzięki Stanowi Roger zdobył Puchar Davisa, tak samo jak złoto olimpijskie.
- DUN I LOVE
- Administrator
Matsowi chciano na antenie wmówić, że to był najlepszy finał PD ever, ale się nie dał.
Stwierdził, że finał PD musi mieć przynajmniej jeden mecz 5-setowy, bo to esencja tego turnieju.

Bo to pokolenie luzerów. Tsonga, Monfils i Gasquet - całej trójce wróżono gigantyczne kariery, ale z różnych przyczyn (i umówmy się - nie chodziło tylko o zdrowie) zostali tak naprawdę z niczym. Tylko Jo może pochwalić się dwoma M1000, a pozostali wzięli jakieś tam ochłapy, za przeproszeniem. Ten finał jest piękną tego pointą, niestety...grzes430 pisze:Odbiegając trochę od stwierdzeń trywialnych jakimi są błędy taktyczne Clementa. Francuzi od paru dobrych lat dysponują taką ilością zawodników, że stworzyliby co najmniej 2 ekipy. Ich problemem jest to, że żaden z nich nie jest w stanie wziąć ciężaru wyniku na swoje barki. Każdy pojedynek to nieznany los. Poziom gry każdego z nich jest porównywalny, ale niestety jest on za niski by wygrywać te finały. Żadne państwo nie może się pochwalić tyloma zawodnikami, którzy coś tam prezentują/prezentowali. Szkoda mi tej porażki, bo poza Djokovicem, to właśnie każdemu Francuzowi jestem w stanie dopingować.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
DAVIS CUP FINAL 2014
Federer Adds To Legacy, Helps Switzerland Clinch First Davis Cup Crown
Lille, France

Switzerland's captain Severin Luthi, Roger Federer, Stan Wawrinka, Marco Chiudinelli and Michael Lammer celebrate clinching the Davis Cup title.
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... squet.aspx
Federer Adds To Legacy, Helps Switzerland Clinch First Davis Cup Crown
Lille, France
Switzerland's captain Severin Luthi, Roger Federer, Stan Wawrinka, Marco Chiudinelli and Michael Lammer celebrate clinching the Davis Cup title.
Spoiler:
Zasługiwali Szwajcarzy na ten tytuł. Obaj zanotowali fantastyczne sezony i super, że udało im się tak pozytywnie zakończyć ten rok. Znakomicie się uzupełniali w poszczególnych starciach a ich gra - trochę tak jak w trakcie całego sezonu - gdzie jeden słabiej, tam drugi nadganiał. Jak to w zespole 

- Robertinho
Faktem jest, że nie da się wygrać PD w pojedynkę. I Federer, który po latach szarpania się miał już tych rozgrywek serdecznie dosyć, tym razem otrzymał solidne wsparcie kolegi, które okazało się decydujące. Ja sam również nie uważałem tych rozgrywek za jakieś super ważne, ale to jednak cenne trofeum. I zdobycie go też na pewno obu Szwajcarom nie zaszkodzi, a to optymistyczne zakończenie sezonu zawsze jest dobrym prognostykiem przed następnym.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Wsparcie Francuzów również było solidne.Robertinho pisze:Faktem jest, że nie da się wygrać PD w pojedynkę. I Federer, który po latach szarpania się miał już tych rozgrywek serdecznie dosyć, tym razem otrzymał solidne wsparcie kolegi, które okazało się decydujące. ....

Cóż, "punkt siedzenia, zmienia punkt widzenia".Robertinho pisze:... Ja sam również nie uważałem tych rozgrywek za jakieś super ważne, ale to jednak cenne trofeum.

Dobrze się stało, że Roger zdobył ten tytuł do kolekcji. Może nie sam wynik, ale postawa Szwajcara jest godna uznania. On o ten tytuł mocno zawalczył.
- DUN I LOVE
- Administrator
Ja cały czas wracam myślami do reakcji RF. Nawiązał do starych, pięknych czasów. 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Wujek Toni
Ciekaw jestem, czy dożyję czasów, kiedy medialna retoryka obierze lekko odmienny kurs i przestanie się upatrywać w każdym kolejnym pojedynku namiastki boskości oraz przyszywać mu łatki "najlepszego w historii".DUN I LOVE pisze:Matsowi chciano na antenie wmówić, że to był najlepszy finał PD ever, ale się nie dał.![]()
![]()
Stwierdził, że finał PD musi mieć przynajmniej jeden mecz 5-setowy, bo to esencja tego turnieju.
5-6 lat temu może robiło to jeszcze wrażenie, dziś jedynie powoduje odruch wymiotny.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
- DUN I LOVE
- Administrator
DUN I LOVE pisze:Ja cały czas wracam myślami do reakcji RF. Nawiązał do starych, pięknych czasów.

- DUN I LOVE
- Administrator
W sumie od tamtego czasu do dziś nie było okazji do radości na pomarańczowym pyle. 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
A to niczym Rafa po kolejnym zwycięstwie na RG.
Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie widziałem Rogera kładącego się tak na mączce.

- DUN I LOVE
- Administrator
Ja też nie. Jednak po Wimblu05 czy AO07 i wielu innych leżał na plecach. 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Fajne były plecy z AO 07 obok napisu Melbourne.DUN I LOVE pisze:Ja też nie. Jednak po Wimblu05 czy AO07 i wielu innych leżał na plecach.
Jeszcze USO 07, Wimbledon 12...
Spoiler: