Jestem legendą. Roger Federer: droga ku chwale.

Obrazek

Jak będzie wyglądał ostatni rozdział kariery Rogera?

Odbuduje się, powalczy o tytuł mniejszej imprezy, zagra kilka efektownych pojedynków
6
43%
Maks to dwa-trzy mecze w turnieju na przyzwoitym poziomie, będą głównie smutne porażki
1
7%
Zagra kilka spotkań i znowu dozna urazu/nie wróci na korty już jako zawodowy tenisista
7
50%

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Re: Co z tym Federerem; czyli jak żyć, panie Szwajcar?

Post autor: DUN I LOVE »

Murray: Federer can still win Grand Slam title.
http://www.tennis.com/pro-game/2015/01/ ... MKz9H8TMdB
“But Roger knows more than anyone how difficult these competitions are to win. And I think obviously when he was playing at his peak, he made it look extremely easy, but it's not. It's not an easy thing to do. If he had an off day today, then you can easily lose against guys that are in the Top 100 in the world. They're all very, very good players. But Roger was one of the favorites at the start of the event.

"Obviously the way he played in Brisbane and finished last year, he's definitely still got chances to win Grand Slams.”
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

TadX pisze:Sądzicie, że te pokazówki miały duży wpływ na dyspozycję dzisiaj? Dla mnie to tak na dwoje babka wróżyła. Zawsze przytaczam wywiad z Samim Khedirą, który kiedyś powiedział, że jak się organizm przyzwyczai do wysiłku co 2-3 dni to jak ma dłuższą przerwę to wtedy wariuje. Tenis to inna dyscyplina, to jasne.
Khedira w wieku 25-26 lat może sobie tak mówić. Ciekawe, co będzie miał do powiedzenia na ten temat po 33. urodzinach.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
TadX

Post autor: TadX »

DUN I LOVE pisze:Khedira w wieku 25-26 lat może sobie tak mówić. Ciekawe, co będzie miał do powiedzenia na ten temat po 33. urodzinach.
Też racja w sumie. Nie wiedziałem, że ilościowo aż tyle meczów Fed rozegrał. Kosmos. Też się zastanawiam po co.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

@Robertinho;

RF po AO planuje wrócić na Dubaj, PD (jeszcze nie podjął decyzji), IW i Miami. Odpadł wcześnie, więc dostał ekstra tydzień wolnego. Od meczu z Seppim do otwarcia Dubaju, jak już wspomniałem, upłynie 5,5 tygodnia.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Pokazówki w zimie, wczesny wylot z AO, teraz ta reklamówka z papugą. Zastanawiam się czy nie odpuścić sobie trochę oglądania RF w tym sezonie ? #2013
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

W takim wariancie i tak nie naoglądamy się za wiele.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Chodzi o spokój ducha.
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Z tą papugą to ewidentnie przesadził Pyszałek.
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Przemawia do mnie stary-nowy Roger, opierający tenis na serwisie, siatce i skracaniu wymian. Szwajcar cały czas wygląda bardzo dobrze fizycznie i ciekawe, czy tak grając jest w stanie wygrać jeszcze turniej wielkoszlemowy. Trzeba mu oddać, że przez ostatnie 14 miesięcy to właśnie on ma najlepsze momenty z całej czołówki, a mimo szlemy zgarniają inni.

Z taką grą spokojnie może grać jeszcze przez 2-3 lata, moim zdaniem. Oczywiście z czasem będzie szło coraz gorzej, ale chyba nie na tyle, żeby zdążył przez ten okres mocno rozmienić się na drobne.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Niestety taki styl gry daje najlepsze efekty w zaledwie kilku turniejach w sezonie czyli: Dubaj, Halle, Wimbledon, Cincy, Shanghai. Są jeszcze te 250ki we Francji i gdzieś tam jeszcze, ale biorąc pod uwagę rangę tych turniejów, nawierzchnia jest tu drugorzędnym czynnikiem.
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Rodżer Anderłoter pisze:Niestety taki styl gry daje najlepsze efekty w zaledwie kilku turniejach w sezonie czyli: Dubaj, Halle, Wimbledon, Cincy, Shanghai. Są jeszcze te 250ki we Francji i gdzieś tam jeszcze, ale biorąc pod uwagę rangę tych turniejów, nawierzchnia jest tu drugorzędnym czynnikiem.
Federer, niezależnie od obranego przez siebie stylu gry, i tak liczyłby się tylko w tych wymienionych przez Ciebie turniejach. A wydaje mi się, że taki mocno ofensywny, obarczony sporym ryzykiem tenis zwiększa znacząco szanse powodzenia w tych właśnie imprezach.

Szwajcar wygrał 5 z 6 wspomnianych turniejów, a przy SW19 był bardzo bliski sukcesu.
Trudno mi powiedzieć, jakie są apetyty pozostałych Federastów, ale dla mnie 6 tytułów, w tym 1 WS i 2 turnieje rangi Masters to absolutny kosmos w wykonaniu 34-latka.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Wujek Toni pisze: Trudno mi powiedzieć, jakie są apetyty pozostałych Federastów, ale dla mnie 6 tytułów, w tym 1 WS i 2 turnieje rangi Masters to absolutny kosmos w wykonaniu 34-latka.
Ale jaki 1 WS? Co to za wyliczenia? :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Coraz trudniej mi sobie wyobrazić Feda wygrywającego szlema (pomimo dzisiejszej wiktorii). Jak dla mnie jedyny możliwy scenariusz to oczywiście: Wimbledon, pominięcie na swojej drodze Nadala, Djokovica i danego dnia nawiedzonego śmiałka. Wszystko to oczywiście poparte w miarę regularną grą przez całe dwa tygodnie (co ostatnio się rzadko zdarza). Czyli 18 byłaby baaardzo szczęśliwa...
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Można dodać fakt, że ostatnio w WS Nadal i Djoko nie są potrzebni. Seppi, Cilić, Gulbis, Robredo, Stachowski - trochę tego się zbiera.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Del Fed

Post autor: Del Fed »

Z Federerem jak zwykle są problemy. Do naturalnych w tym wieku problemów z dyspozycją dnia i koniecznością grania w Bo5, dochodzi jeszcze kwestia tego, że "normalny zawodnik o jego pozycji" jakoś by pewnie przepchnął taki mecz z Seppim na swoją stronę,(Monf jaki jest to wiemy) dokładnie tak, jak to robił czasem Nadal, a ten od razu panika i pielucha, gdy przeciwnik nie klęczy i jest ta dojmująca świadomość, że to WS i tu nie ma się tutaj wielu żyć.(wczoraj była odwrotna sytuacja) Także tu też mamy kłopot, bo forma na podstawie przeszłych spotkań, nie musi być wskaźnikiem ani być do czegoś potrzebna.

Aczkolwiek sam Buffon z Bazylei jeśli marzy o 18, powinien trafić chociaż z formą, bo ostatnio to w niej był (lub wydawało się, że w niej był) w 2014 i 2015 w Australiii. Abstrahując od końcowgo wyniku, dlatego zeszłoroczny Wimbledon może być ością w gardle. Skumulowały się prawie wszystkie sprzyjające okoliczności, ale ta pajęcza siła na forhendzie zniweczyła plan, bo jednak musiała.
A tak naprawdę tylko sam Federer wie na ile zależy mu na tym dodatkowym GS i szarpaniu się o niego, a na ile na czerpaniu funu z gry oraz lokowaniu produktu. :P Jeśli ma się pojawiać z takimi wyskokami jak w Dubaju na Mastersach i nie zdobyć WS, to da się przeżyć. :) W końcu bez niego byłaby i tak większa lipa, niż jest obecnie, szczególnie gdy zaczął robić w stylowej awangardzie na tle monotonii.

Gorzej jak zamierza się gdzieś znowu wymodzić coś w swoim stylu przy SW 19. :|
Rafael Nadal, to zło, zgoda?

PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

http://www.sportowefakty.pl/tenis/50646 ... a-federera
Mimo 33 lat, Federer ciągle ma marzenia związane z tenisem. - Jeżeli miałbym określić swój największy cel, jest nim ponowne wygranie Wimbledonu. W sferze marzeń chciałbym również znów być liderem rankingu - wyjawił.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Obrazek
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Roger przyznał, że myślał o zakończeniu kariery po finale PD2014, ale ostatecznie uświadomił sobie, że nie jest jeszcze na to gotowy.

http://www.tennisworldusa.org/Roger-Fed ... 24074.html
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

A niektórzy się zastanawiają, dlaczego jeszcze gra. ;-)
Spoiler:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

MTT Titles/Finals
Spoiler:
ODPOWIEDZ