Miami 2015
Re: Miami 2015
Tak go ten ząb rozbolał, że nawet do oburęcznego bh mu się nie chce złożyć i gra jedną ręką. 

Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Piękny cytat z MTF-u.

When the big names losing(Nadal) this motherf.cker always find a way to vulture points.Disgusting
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Trudno kibicować Hiszpanowi...
Zazdroszczę fanom Feda, czy Serba, bo nawet jak ten pierwszy (pięć lat starszy od Rafy) dołował, to dochodziło jedynie do incydentów i to stosunkowo niewielu. A Hiszpan doprowadził do takiej sytuacji, że właściwie nie ma meczu przeciwko komukolwiek kto trzymał rakietę w ręce dłużej niż godzinę, aby można byłoby być spokojnym o wynik.
Niestety nie mam złudzeń - jak co niektórzy, że nagle cegła odmieni wszystko o 180 stopni. Nie odmieni i raczej będzie to scenariusz MC, czy Barcy '2014 i porażki z kolejną grupą "no name-ów". A jeśli uda mu się ustrzelić w tym roku jeszcze jakiś kurnik, to niech się cieszy.
Prawdopodobnie zaczęła się równia pochyła w dół. To rzecz nieunikniona, nie ma co walić głową w ścianę, szkoda tylko, że tak stosunkowo wcześnie i w takim wyjątkowo podłym wydaniu, gdzie w przeciągu roku z "herosa" zrobił się chłopiec do bicia.

Niestety nie mam złudzeń - jak co niektórzy, że nagle cegła odmieni wszystko o 180 stopni. Nie odmieni i raczej będzie to scenariusz MC, czy Barcy '2014 i porażki z kolejną grupą "no name-ów". A jeśli uda mu się ustrzelić w tym roku jeszcze jakiś kurnik, to niech się cieszy.
Prawdopodobnie zaczęła się równia pochyła w dół. To rzecz nieunikniona, nie ma co walić głową w ścianę, szkoda tylko, że tak stosunkowo wcześnie i w takim wyjątkowo podłym wydaniu, gdzie w przeciągu roku z "herosa" zrobił się chłopiec do bicia.
MTT - tytuły (13)
Dubaj '15, Dubaj '16, Houston '16, Tokio '16, Brisbane '17, Marsylia '17, Sydney '18, Australian Open '18, Rotterdam '18, Dubaj '18, Lyon '18, Szanghaj '18, Brisbane '19
MTT - finały (16)
Dubaj '15, Dubaj '16, Houston '16, Tokio '16, Brisbane '17, Marsylia '17, Sydney '18, Australian Open '18, Rotterdam '18, Dubaj '18, Lyon '18, Szanghaj '18, Brisbane '19
MTT - finały (16)
- DUN I LOVE
- Administrator
A czego Ty zazdrościsz fanom Serba? W jego wieku Nadal też był liderem rankingu, a i wygrał połowę więcej szlemów niż ND.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Rok temu Nadal przymierzał się do skutecznego pikowania w dół, a Serb jak na razie ma się dobrze, zgarnia większość istotnych tematów i patrząc na konkurentów, ma dużą szansę przebić większość osiągnięć co najmniej Hiszpana, a może nawet Federera.DUN I LOVE pisze:A czego Ty zazdrościsz fanom Serba? W jego wieku Nadal też był liderem rankingu, a i wygrał połowę więcej szlemów niż ND.
A różnica wieku pomiędzy nimi to właśnie rok.
MTT - tytuły (13)
MTT - finały (16)
MTT - finały (16)
Zapomniałem dodać, że nic nie wskazuje na to żeby Fed, czy Serb dali się regularnie oklepywać przez 2,3,4,5,6,...17 garnitur ATP. 

MTT - tytuły (13)
MTT - finały (16)
MTT - finały (16)
Miami - plan gier na poniedziałek
Stadium - start o 17:
WTAx2
[31] Jeremy Chardy (FRA) vs [5] Milos Raonic (CAN)
[1] Novak Djoković (SRB) vs [Q] Steve Darcis (BEL)
Nie przed 1:30:
[9] Grigor Dimitrov (BUL) vs [22] John Isner (USA)
Grandstand - start o 16:50
[4] Kei Nishikori (JPN) vs [32] Viktor Troicki (SRB)
Thomaz Bellucci (BRA) vs Alexandr Dolgopolov (UKR)
WTA
[26] Lukas Rosol (CZE) vs [6] David Ferrer (ESP)
[12] Gilles Simon (FRA) vs [Q] Alejandro Falla (COL)
Kort 1 - start o 17:
WTA
[18] David Goffin (BEL) vs Jerzy Janowicz (POL)
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
- Wujek Toni
No jasne, fizyczne spadki u gościa, który od 10 lat utrzymuje się w ścisłym topie wyłącznie dzięki przewadze motorycznej,siłowej, wydolnościowej nad resztą stawki to rzeczywiście szokujące zjawisko.Buzz pisze: Prawdopodobnie zaczęła się równia pochyła w dół. To rzecz nieunikniona, nie ma co walić głową w ścianę, szkoda tylko, że tak stosunkowo wcześnie i w takim wyjątkowo podłym wydaniu, gdzie w przeciągu roku z "herosa" zrobił się chłopiec do bicia.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Wszystko się kiedyś kończy. Przecież to nie Duracel, żeby wiecznie ganiał jak królik.Wujek Toni pisze:No jasne, fizyczne spadki u gościa, który od 10 lat utrzymuje się w ścisłym topie wyłącznie dzięki przewadze motorycznej,siłowej, wydolnościowej nad resztą stawki to rzeczywiście szokujące zjawisko.Buzz pisze: Prawdopodobnie zaczęła się równia pochyła w dół. To rzecz nieunikniona, nie ma co walić głową w ścianę, szkoda tylko, że tak stosunkowo wcześnie i w takim wyjątkowo podłym wydaniu, gdzie w przeciągu roku z "herosa" zrobił się chłopiec do bicia.
MTT - tytuły (13)
MTT - finały (16)
MTT - finały (16)
- Robertinho
Ja to się zawsze zastanawiałem, jak Nadal przy takiej posturze wytrzymuje te ciężkie mecze na hard. Oczywiście niemal zawsze(pozdro Roger
) za morderczy pojedynek płacił w następnej rundzie, ale mimo wszystko, było to niesamowite. Teraz, kiedy nie jest w pełni formy, jest mu jeszcze trudniej. Ale do skreślania go na cegle jeszcze daleka droga. Rok temu przez RG grał momentami wręcz skandalicznie źle, a i tak ogarnął.
![:] :]](./images/smilies/%5Bdblpt%5D%5D.gif)
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
- Wujek Toni
Rzeczywiście "ciekawe".Robertinho pisze:Ja to się zawsze zastanawiałem, jak Nadal przy takiej posturze wytrzymuje te ciężkie mecze na hard.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
- DUN I LOVE
- Administrator
Nadal dostał wczoraj od Verdasco dodatkowy tydzień wolnego, więc nie ma co udawać, że ta porażka to same minusy dla Fascynującego.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Ogarnął, ale było to dalekie od "standardowej" formy na cegle, poprzedzone porażkami z Almagro i Ferrerem we wczesnych rundach i "cudownym" finałem Madrytu.Robertinho pisze: Ale do skreślania go na cegle jeszcze daleka droga. Rok temu przez RG grał momentami wręcz skandalicznie źle, a i tak ogarnął.
Natomiast wystarczy spojrzeć komu się przez ten rok dał sklepać, żeby pozbyć się zbędnych złudzeń.
On od pół roku głównie odpoczywa, więc może lepiej byłoby się trochę rozkręcić.DUN I LOVE pisze:Nadal dostał wczoraj od Verdasco dodatkowy tydzień wolnego, więc nie ma co udawać, że ta porażka to same minusy dla Fascynującego.

MTT - tytuły (13)
MTT - finały (16)
MTT - finały (16)
- DUN I LOVE
- Administrator
Te korty tak ryją organizm, że może lepiej, żeby rozkręcać zaczął się w Księstwie. Pamiętam jak 2 lata temu, po przegranym finale, Ferrer najpierw wycofał się z MC, a później gładko przegrał na otwarciu Barcelony.Buzz pisze:On od pół roku głównie odpoczywa, więc może lepiej byłoby się trochę rozkręcić.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Z meczu Nadala widziałem jeden set jednym okiem (zmiana czasu podziałała na mnie demobilizująco), więc o samej grze niewiele mogę powiedzieć. Była tam w pewnym momencie grafika, pokazująca, że tylko 12 % forhandów Rafy lądowało pod nogami Verdasco. Krótko gra Hiszpan, ale mam wrażenie, że wynika to z braku pewności, a nie problemów fizycznych. Ktoś napisał, że Nadal utrzymuje się w czołówce dzięki fizyczności, ale ja bym powiedział, że największą przewagę daje mu czysty umysł i umiejętność koncentracji w trakcie spotkania. To nam gdzieś umknęło i na razie nie chce się odnaleźć.
Może wybiegam za daleko, ale mam wrażenie, że po finale AO z Wawrinką Nadal nie potrafi popuścić swoich uderzeń. Z tylu głowy cały czas czai się myśl, że coś gdzieś strzeli, zawiedzie. Gdy takie rzeczy zajmują myśli nie można skutecznie grać. Jeśli spokój nie zostanie przywrócony i Rafa nie osiągnie stanu w którym będzie mógł zaufać swojemu ciału nic wielkiego w tym sezonie nie wygramy.
To nie są wyrzuty w stronę Hiszpana, bo doskonale rozumiem dlaczego takie wątpliwości się u Niego pojawiają, ale jeśli chce (a na pewno chce) wygrać RG po raz dziesiąty to musi znów uderzać na luzie i z dużą mocą. Czeka nas tytaniczna praca, ale wierze, że się opłaci. Nieraz był Rafa w dołku i udawało mu się powrócić. To może być ostatni taki powrót i jest trudniejszy niż poprzednie, ale z pewnością warto próbować.
Może wybiegam za daleko, ale mam wrażenie, że po finale AO z Wawrinką Nadal nie potrafi popuścić swoich uderzeń. Z tylu głowy cały czas czai się myśl, że coś gdzieś strzeli, zawiedzie. Gdy takie rzeczy zajmują myśli nie można skutecznie grać. Jeśli spokój nie zostanie przywrócony i Rafa nie osiągnie stanu w którym będzie mógł zaufać swojemu ciału nic wielkiego w tym sezonie nie wygramy.
To nie są wyrzuty w stronę Hiszpana, bo doskonale rozumiem dlaczego takie wątpliwości się u Niego pojawiają, ale jeśli chce (a na pewno chce) wygrać RG po raz dziesiąty to musi znów uderzać na luzie i z dużą mocą. Czeka nas tytaniczna praca, ale wierze, że się opłaci. Nieraz był Rafa w dołku i udawało mu się powrócić. To może być ostatni taki powrót i jest trudniejszy niż poprzednie, ale z pewnością warto próbować.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
- DUN I LOVE
- Administrator
Ale skąd wziąć tę moc? Nie ma już 24 lat, a i przebieg oscyluje w okolicach 900 spotkań. Jak dla mnie normalny zjazd, który czeka każdego.Lucas pisze:To nie są wyrzuty w stronę Hiszpana, bo doskonale rozumiem dlaczego takie wątpliwości się u Niego pojawiają, ale jeśli chce (a na pewno chce) wygrać RG po raz dziesiąty to musi znów uderzać na luzie i z dużą mocą. Czeka nas tytaniczna praca, ale wierze, że się opłaci. Nieraz był Rafa w dołku i udawało mu się powrócić. To może być ostatni taki powrót i jest trudniejszy niż poprzednie, ale z pewnością warto próbować.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Uważam, że i Lukas i DUN sensownie odnieśli się do w/w tematu. Ja jednak pozostanę ostrożny w swoich oczekiwaniach, bo pomimo, że Rafa na pewno chce...(Lukas), to jednak lata i "zużycie" robią swoje (DUN) i jest to raczej normalny zjazd. Ubolewam tylko, że ten zjazd przyjmuje tak dramatyczną formę. Kilka lat temu Federer też zaczął dołować, tyle że jak wspomniałem wcześniej ilość wpadek na jego koncie jest niewspółmierna do tego czego doświadczył Hiszpan w ciągu roku.
MTT - tytuły (13)
MTT - finały (16)
MTT - finały (16)
- DUN I LOVE
- Administrator
23-10 to coś, co działa nam wszystkim na wyobraźnię, ale to tak naprawdę tylko relacja ich wzajemnych gier. Biorąc pod uwagę regularność wynikową i szeroko pojętą długowieczność, Panowie są chyba w innych ligach i nie ma chyba sensu porównywanie Rafy i Rogera w tym zakresie.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Wiadomo, że Nadal jest wyeksploatowany jak mało kto, ale myślę, że przy odpowiednim podejściu jest w stanie zrobić peak formy na te dwa tygodnie obejmujące RG. Oczywiście o braniu Rzymu, Madrytu i RG z uśmiechem na ustach raczej nie ma już mowy, ale chyba (nie wiem, nie mam dostępu do Jego dokumentów medycznych) Hiszpan nie jest aż tak stary i chory, żeby jeszcze dwa, trzy razy nie powalczyć o Szlema na nawierzchni, która mu pomaga. Djokovic pokazał, że aby wygrać obecnie wielki turniej nie trzeba być w super dyspozycji, wystarczy dobra.
Zjazd jest faktem i twarde korty już raczej nie dadzą Nam trofeów, ale nawet przy tym zjeździe można robić fajne wyniki w turniejach, które się lubi. Martwi mnie słabsza dyspozycja Nadala, ale z pewnością nie jest jeszcze skończony. Po prostu musi zacząć robić tak jak Roger i cały sezon szykować pod jeden, konkretny występ.
Zjazd jest faktem i twarde korty już raczej nie dadzą Nam trofeów, ale nawet przy tym zjeździe można robić fajne wyniki w turniejach, które się lubi. Martwi mnie słabsza dyspozycja Nadala, ale z pewnością nie jest jeszcze skończony. Po prostu musi zacząć robić tak jak Roger i cały sezon szykować pod jeden, konkretny występ.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal
Ale Roger tego nie robi. To znaczy może próbuje, ale przynajmniej na razie nie bardzo mu wychodzi.Lucas pisze:Po prostu musi zacząć robić tak jak Roger i cały sezon szykować pod jeden, konkretny występ.