Australian Open 2017

Obrazek
Awatar użytkownika
Robertinho

Re: Australian Open 2017

Post autor: Robertinho »

Może już było, ale myślę, że dobrze pasuje do powyższego zestawienia. Bernard zawodowiec.

http://eurosport.onet.pl/tenis/atp/bern ... aga/hn5wkv

- Na wadze pojawiło się około 99 kilogramów, a w powinno być około 94. Zacząłem zatem dużo ćwiczyć i przez to straciłem trochę siły oraz szybkości na korcie. Teraz czuję się zdecydowanie lepiej, wprowadziłem dietę. Jestem wysoki i duży, ale zbliżanie się do setki, to trochę zbyt wiele - dodawał 24-latek.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
jonathan

Post autor: jonathan »

zola pisze:Dimitrov jutro jasna taktyka, agresywny return i dominacja w wymianach. Mam nadzieję, że nie będzie biegał bez solidnego przygotowania do siatki bo z Rafałem to samobójstwo. Ogólnie myślę, i oby tak było, że to może być najlepszy mecz tego turnieju i liczę na zacięty 5 setowy bój.
Z analizy Mouratoglou można było się dowiedzieć, że Dimitrov 41% backhandów w turnieju zagrywa slajsem, a w Pekinie przeciw Nadalowi 15%. Slajsem mógł szachować, skracać, zwalniać grę z Goffinem, a mniej slajsa to chyba jeden z warunków, aby jutro nawiązać walkę – zamiast tego topspinowy backhand na topspinowy forehand Nadala, do czego potrzeba bardzo szybkiej pracy na nogach i dobrego timingu. Ze schematów serwis na zewnątrz, którego używa. Tak na marginesie zastanawia mnie, dlaczego nikt dotąd nie próbował grając z takimi tenisistami jak Nadal używać uderzeń bardzo kątowych, które wymusiłyby opuszczenie komfortowej strefy i przesunięcie się na chwilę do przodu i w bok. Takie teoretyczne rozważania.

Ciekawe są te analizy Mouratoglou. Niby matematyka i statystyki nie grają, tylko ludzie, ale w gruncie rzeczy matematyka ma dużo do powiedzenia. Coś jak w Moneyballu, gdzie główny bohater nowatorsko spogląda na baseball, właśnie przez pryzmat statystyk.
Robertinho pisze:To nie jest przypadek, że Stan gra optymalny tenis raz na rok. U niego mimo wszystko więcej musi się zgrać niż u Federera, nawet 35 letniego, mimo, że gra przecież znacznie prostszy tenis Stan. On po prostu musi być w sporo wyższej dyspozycji od rodaka, żeby go pokonać. Dziś obaj grali tak sobie i tak naprawdę mógł spłynąć dużo szybciej Wawa.
Technicznie nie; jeśli chodzi o osiągnięcie dobrej formy tak – tu Stan musi wstać z łóżka prawą nogą, być świetnie przygotowanym, mieć dobry timing i przy okazji niezachwianą pewność siebie, aby wszystko działało jak należy. Jest kilku ludzi, których tenis ma solidniejsze podstawy, więc oni wygrywają częściej od Wawrinki.
DUN I LOVE pisze:Wiek nie ma aż takiego znaczenia, skoro Nadal po 30stce z palcem w nosie prawdopodobnie zrobi finał WS na hard.
No bo nie ma. To zależy głównie od tenisisty, jak długo chce grać i na jakim poziomie. Samprasowi (też był rozstawiony z 17 na USO ’02) w pewnym momencie kariery wyczerpało się mentalne paliwo, Federerowi nie.
jonathan

Jacques D. pisze:Syndrom sztokholmski?
Nie.

To, co Federer mówi, a to, co czuje na korcie, to dwie różne sprawy. Podobnie z Nadalem, który wciąż tłukł Rogera w finałach, a w wywiadach mówił, że " to najlepszy tenisista w historii". Trudno, żeby te szlemowe porażki z Nadalem nie pozostawiły po sobie jakiejś „traumy” i chęci odegrania się. Tyle że Nadal to była taka drzazga za paznokciem, którą nie wiadomo jak wyjąć. Nie mówiąc już, że Federer przez większość kariery raczej nie przywykł do tego, że ktoś z jego rywali może mieć już z góry więcej argumentów od niego. Tak jest z Nadalem i od kilku lat Djokoviciem.
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

jonathan pisze: Tak na marginesie zastanawia mnie, dlaczego nikt dotąd nie próbował grając z takimi tenisistami jak Nadal używać uderzeń bardzo kątowych, które wymusiłyby opuszczenie komfortowej strefy i przesunięcie się na chwilę do przodu i w bok. Takie teoretyczne rozważania.
Bo w latach świetności Nadal, wyrzucony po stronie bekhendowej, potrafił odgryźć się BH pod chorym kątem. Nie miał takiego złego tego uderzenia...
Z drugiej strony wyrzucający serwis do BH i zamykanie z przodu to jak najbardziej działające rozwiązanie, vide pierwszy set finału WTF 2010. Gnoił go Federer do znudzenia tym schematem. Pytanie, ilu tenisistów poza Szwajcarem jest w stanie tak podawać i atakować z wystarczającą regularnością, by Rafała skrzywdzić.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Łatwość z jaką Nadal wrócił do gry przekonała mnie, że jak Fed nie dobije do 20 szlemów, to Rafole zrobią to za niego. :] Hiszpan w półfinałach tegorocznego AO jest drugim najmłodszym graczem - tyle w kwestii wieku.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Del Fed

Post autor: Del Fed »

Jakieś znaczenie ten wiek ma w odniesieniu historycznym. Federer został najstarszym finalistą turnieju WS od czasów Roswalla na USO 1974 i 3 najstarszym w historii AO. Wcześniej został najstarszym półfinalistą turnieju wielkoszlemowego od czasów Connorsa (USO 1991) Jest najstarszym graczem od czasów Ashe'a, który wszedł do półfinału AO (1978) Także jednak szacunek za raczej unikatowe osiągnięcia się należy.

http://www.tennispanorama.com/archives/57384
Rafael Nadal, to zło, zgoda?

PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Nadala można albo stłamsić brutalną siłą, albo zabiegać. A przede wszystkim, trzeba robić mniej więcej to samo, na takim samym poziomie, przez 3-5 godzin. I dlatego Federer w WS sobie z nim nigdy nie radził i raczej w wieku 35 lat radzić sobie nie zacznie. Jego młodszej wersji też będzie ciężko.

Co do młodzieży(takiej do 30-tego roku życia...) , cóż, biorąc pod uwagę, że Murole w dalszej części sezonu raczej będzie grać lepiej, a nie gorzej, to może być kolejnym zmarnowany rok. Piszę to, chcąc się pomylić tak bardzo, jak to tylko możliwe.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

Obrazek

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Sam już nie wiem, czy ten finał to naprawdę takie unikatowe osiągnięcie. Trochę tak jakby szef KFC się cieszył, że ma wyższe obroty niż jedna z warszawskich/ogólnopolskich sieci gastronomicznych.

Przeciętny był Fed w tym półfinale, a momentami nawet beznadziejny. Fajnie, że walczy i że cały czas mu się chce, ale konkurencji to tutaj za dużej nie ma. Tylko McDonald's, Coca Cola i Pepsi. :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Del Fed

Dun, ostatnio pisałeś, że to Fabsterzy są tacy dobrzy (notabene dzisiejsza para była najstarszą w historii) i dlatego "młodzież" nie może się przebić, a nie że jest aż tak słaba. Wiem, że lubisz pograć 2 fortepiany - czarny i biały i liczba postów musi się zgadzać, ale trochę to trudne do pogodzenia w świetle wynurzeń o Macu. :P
A już w kontekście marudzeń na młodzież, to obrona Kyrgiosa już nie licuje w ogóle.

Tak, jak dla mnie wielkie osiągnięcie, bez względu na wszystko. A że będzie żal na koniec. To niesłychanie przykre. Antygona taka z Rokera, ale szło się też przyzwyczaić z 2 strony.

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Del Fed pisze:Dun, ostatnio pisałeś, że to Fabsterzy są tacy dobrzy (notabene dzisiejsza para była najstarszą w historii) i dlatego "młodzież" nie może się przebić, a nie że jest aż tak słaba. Wiem, że lubisz pograć 2 fortepiany - czarny i biały i liczba postów musi się zgadzać, ale trochę to trudne do pogodzenia w świetle wynurzeń o Macu. :P
Odnośnie tego, co się musi zgadza, dziś znowu awans, a za chwilę moje 2 fortepiany mogą nas wrzucić do Top-3. :P
Spoiler:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
jonathan

robpal pisze:Bo w latach świetności Nadal, wyrzucony po stronie bekhendowej, potrafił odgryźć się BH pod chorym kątem. Nie miał takiego złego tego uderzenia...
Strasznie odgryzał się w ten sposób Federerowi podczas finału AO 2009. Takich turniejów na hardzie, gdzie ten płaski backhand po przekątnej działał wyjątkowo dobrze, było jednak ledwie kilka.

Z Djokoviciem jest już trochę inaczej. Simon dawał mu lekkie uderzenia bez żadnych kątów na środek kortu i 100 błędów naprodukował Serb.
Awatar użytkownika
Artras

Post autor: Artras »

Fed na konferencji mówił, że ma szansę pokonać Nadal. Wiem, że raczej inaczej nie powie i zapewne chciałby go pokonać, ale z czym do ludzi.
Awatar użytkownika
Del Fed

Dun, no i dobrze, wołam Beatę z zespołem do Twoich fortepianów, żeby poszło szybciej. Rozmowa zamiejscowa, proszę czekać...

Beato, pomogłaś Querreyowi, pomóż Grigorowi, pomóż im, pomóż, chociaż proforma swoją obecnością.:)

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Tak sobie dzisiaj patrzyłem na te ataki, po których defensywny Stan odgrywał na wolejowe wykładki i aż mnie skręcało na myśl, co z takim czymś robił/będzie robił Nadal. :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

Five things we learned on Day 11
Spoiler:
http://www.ausopen.com/en_AU/news/artic ... ay_11.html

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Lucas

Post autor: Lucas »

jonathan pisze: Strasznie odgryzał się w ten sposób Federerowi podczas finału AO 2009. Takich turniejów na hardzie, gdzie ten płaski backhand po przekątnej działał wyjątkowo dobrze, było jednak ledwie kilka.
Z tych fragmentów, w których widziałem Nadala, to bh bardzo ładnie mu pracował, zwłaszcza po crossie. Liczę, że i z Dimitrovem będzie groźny także ze swojej słabszej strony. Nie wyglądało to źle do tej pory, zresztą w ostatnich dwóch sezonach Hiszpan miewał mecze gdzie ten bh był dłuższy i stabilniejszy od słynnego bananowego forhandu.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Awatar użytkownika
Emu

Post autor: Emu »

Nie można by odmłodzić Davydenki i wstawić go za Dimuga?
Anula

Post autor: Anula »

DUN I LOVE pisze:Tak sobie dzisiaj patrzyłem na te ataki, po których defensywny Stan odgrywał na wolejowe wykładki i aż mnie skręcało na myśl, co z takim czymś robił/będzie robił Nadal. :D
Nic. Jutro wygra Grisza. :]
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Emu pisze:Nie można by odmłodzić Davydenki i wstawić go za Dimuga?
Davydenko w półfinale szlema to mocno średnia opcja.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Zablokowany