Indian Wells 2017

Obrazek
jonathan

Re: Indian Wells 2017

Post autor: jonathan »

Barty pisze:Podobnie jak jonek uważam, że luz mentalny jest kluczem w obecnych pojedynkach z Nadalem. Dodać do tego można odpowiednią taktykę i mecz jest na rakiecie Rogera, który fizycznie wciąż daje radę.
Wtedy jeden z przedmeczowych niby-argumentów na rzecz Nadala, czyli wolniejszy kort, też nie ma żadnego znaczenia.

Jak blisko swojego szczytu można być w jednym meczu w wieku 35 lat... Widziałem tu kilka wpisów o jakimś szoku. Tak jakby Federer mógł już czymkolwiek w ogóle zaskakiwać. Nie pamiętam, czy kiedyś to pisałem, ale według mnie Roger z najlepszych meczów po 30-stce niejednokrotnie pokonałby swoje alter ego z lat 2004-2007.

Federer 11-10 poza mączką. Pierwszy raz od edycji 2001 numery jeden i dwa mogą przed ćwierćfinałami obrać kierunek Miami.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

DUN I LOVE pisze:
Damian pisze:Miałem wywalone po Australii, ale teraz to i o Paryżu zacząłem myśleć. :D
Bez jaj. Równie dobrze może w piątek go Nick wyserwować. Jest świetnie, ale aż tak nie wybiegajmy. To dopiero ćwiartka Indian Wells. ;-)
Australia dwa miesiące temu była tak samo (nie)prawdopodobna co w tej chwili Paryż.
Gorzej będzie taką dyspozycje utrzymać i tutaj mam największe obawy. A to co się wydarzy w piątek chyba nie ma większego znaczenia na to co się wydarzy później.

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Wrzucam meczową i idę zażyć trochę snu. Do przeczytania rano!

MTT Titles/Finals
Spoiler:
jonathan

W tej chwili na Tennis Channel Federer pieje z zachwytu nad swoim backhandem (mówi, że kluczem do wchodzenia w kort podczas wymian jest to, że zagrywa bardziej płasko z returnu backhandowego), a nawet 21. urodzinami Mary Carillo.
DUN I LOVE pisze:Chyba trochę zaczyna denerwować Novaka Gyros. Pozwala sobie za dużo.
Nie podoba mi się ten arogancki sposób bycia Kyrgiosa. Z Madrytu 2015 też pamiętam takie obrazki. Na przykład odwrócił się, nie czekając wcale, czy Federer dobiegnie do skróta. Tak 'bezczelni' w tenisie mogą być bardzo nieliczni. Jak chodzi o Indian Wells, to jeszcze kilka lat temu byłbym pewny, że Roger pokaże młodej strzelbie miejsce w szeregu, bo wtedy była to jego specjalność, i niech tym razem również tak będzie. Nie chce mi się czytać o sukcesach Kyrgiosa, zmianach warty itp.

Dzielny Nishioka po dwukrotnym niewyserwowaniu meczu był w decydującej rozgrywce niczym Japończycy na Okinawie w 1945.
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Ta meczowa to już było ostateczne zgnojenie, nawet nie ma co odpalać skrótów. Fajnie, że Rog u schyłku może chociaż w drobnej mierze powetować sobie wszystkie bolesne klęski z Nadalem. Cieszy mnie również to, że moja osobista prognoza sprzed kilku lat póki co się sprawdza : gdy obaj się zestarzeli, to tenis Hiszpana stracił nieporównywalnie więcej i tutaj wypatrywałem szansy na jakiś mikrozwrot w rywalizacji. Dziadzia swoje zrobił, teraz może bez żalu lecieć z Kyrgiosem i niech w końcu ktoś młodszy capnie Mastersa.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
jonathan

Nadal może nauczony doświadczeniem z finału AO nie wziął na koniec nawet challengu. Rzeczywiście mina świadczy, że musiał być w lekkim szoku. Wszystko działo się z zastraszającą szybkością. Jeśli ktoś miał wątpliwości, czy Rafa zregenerował się na finał AO, to już dzisiaj nie ma żadnych wymówek i Federer niepodważalnie wyegzekwował przewagę swoich najlepszych walorów. Śmiertelnie jest niebezpieczny w pierwszych uderzeniach po serwisie i returnie. Strzałem w dziesiątkę okazuje się skracanie dystansu do returnu, by serwis Nadala nie zdążył zbyt wysoko odskoczyć (ciekawe co będzie z samprasowskimi drugimi serwisami Kyrgiosa). Z kolei forehand RN może już nie tak destrukcyjny, ale nie sądziłem, że Federer będzie w stanie grać bh tak szybko i płasko. Zero wdawania się w grę Nadala, co zajmowało czas, przedłużało wymiany i dawało kiedyś więcej zwrotów akcji. Naprawdę imponujące, jaki dystans do swojej gry złapał pod koniec kariery Federer.

Chętnie przekonałbym się, co by było, gdyby Federer od początku rywalizacji z Nadalem dysponował tak dobrym backhandem. Chociaż może Nadal razem z Tonim wymyśliliby coś innego.
Joao

Post autor: Joao »

To nie można było tak 10 lat temu. Trzeba było poczekać, aż przerzedzi się hiszpańska czupryna :P.

Bekhend, return i serwis załatwiły robotę. Rafa co najwyżej mógł bezradnie kręcić głową i odprowadzać piłki smutnym wzrokiem. Widać jak dużo dało zwycięstwo w AO. Roger wychodzi na mecz jak po swoje, dyktuje warunki gry, a Rafę stać jedynie na ciągłe granie do bekhendu, które już nie przynosi rezultatu. Niesamowite jest to, że prawie 36-letni zawodnik jest w stanie grać jak za najlepszych czasów ze swoim wiecznym prześladowcą. A niech występuje do 40-tki skoro jak widać czas obchodzi się z nim tak łaskawie.
matek20

Post autor: matek20 »

Jak te piłki były takie jak ta meczowa to niezły fart. Graty.

Jeszcze się okaże, że piąty set AO odwrócił losy tej rywalizacji i skończy się na jakimś 25-20 Rafa.
Ciekawe czy Rafa ma już pełne gacie jak z Djokiem.

Ładnie ustawiają ten sezon pod Rogera. Kyrgios odpalił Djoka i pewnie znów po takim zwycięstwie w następnym meczu się zbłaźni.

PS. Patrze na skrót, przecież to typowe nie zwalnianie ręki, strzał a'la punkt albo nic. 100% ryzyka. Dziś się udało.
Turnieje MTT
2016: Monte Carlo W, Winston-Salem F

Czy rok 2019 będzie jeszcze większym cyrkiem niż 2017 i 2018 ?
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

A już miałem przygotowaną solidną odę do Gyrosa, a tu by się wypadało odnieść do pięciu stron odmiennych stanów świadomości. Na szczęście jednak, nie tylko Federer już niczego nie musi. Obiektywnie byłoby oczywiście lepiej, gdyby w piątek wygrał Nick, także dobrze, że nie będę oglądać i mieć dylematu.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Wymęczył Stan, trochę szkoda Nishioki.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Przyznam szczerze, że ten Federer z podwędzonym momentami od Ljubicicia kickiem przy drugim serwisie oraz świetnym, ostrym bh i returnem robi na mnie pewne wrażenie.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Nawet na Tobie? :o :D

Trzeba Ivanowi oddać, że działa - nawet jeżeli jest to spijanie śmietanki nie wiem po czym/kim.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Ja razem trenowali 12 lat temu, to z wypowiedzi można było raczej wywnioskować, że to Ljubo się uczy od Feda, co zresztą byłoby dość logiczne, ale dobra, nie czepiajmy się.

Forma, forma i jeszcze raz forma. Czyli jednak przede wszystkim zdrowie i motywacja. Djokovic też miał dobrze grać "dzięki Beckerowi", jak mu się posypał cały tenis, to z gry przy sieci i serwisu zostały zgliszcza.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Ale przecież ja nie mówię o uczeniu nowej techniki, bo tu nikt już nie ma RF czego uczyć, tylko o wykorzystywaniu najsłuszniejszego rozwiązania taktycznego w danej sytuacji. Tu niestety tak różowo nie było i to wygląda w ostatnich miesiącach świetnie.

A propos "wyglądania", tak powinien był wyglądać każdy ich mecz poza cegłą.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Nie mówię "nie", ale jednak obecnie zadanie jest prostsze, niż było w latach 2005-14.

Z tym "powinien", to bym się tak nie rozpędzał. W porównaniu z takim Wimbledonem 2008, to jest popierdółka, a nie Nadal i nie mówię tylko o poziomie napompowania...
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Return na *4-1 w pierwszym. :kocham:
Robertinho pisze: Z tym "powinien", to bym się tak nie rozpędzał. W porównaniu z takim Wimbledonem 2008, to jest popierdółka, a nie Nadal i nie mówię tylko o poziomie napompowania...
Prawda.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

BNP PARIBAS OPEN

ObrazekObrazek

Indian Wells - wyniki IV rundy:

[21] Pablo Carreno Busta (ESP)
d. [Q] Dusan Lajović (SRB) 6-4 7-6(5)
[27] Pablo Cuevas (URU) d. [11] David Goffin (BEL) 6-3 3-6 6-3
[3] Stan Wawrinka (SUI) d. [LL] Yoshihito Nishioka (JPN) 3-6 6-3 7-6(4)
[8] Dominic Thiem (AUT) d. [10] Gael Monfils (FRA) 6-3 6-2

[17] Jack Sock (USA)
d. Malek Jaziri (TUN) 4-6 7-6(1) 7-5
[4] Kei Nishikori (JPN) d. Donald Young (USA) 6-2 6-4
[9] Roger Federer (SUI) d. [5] Rafael Nadal (ESP) 6-3 6-2
[15] Nick Kyrgios (AUS) d. [2] Novak Djoković (SRB) 6-4 7-6(3)

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

BNP PARIBAS OPEN

ObrazekObrazek

Indian Wells - ćwierćfinały:

[21] Pablo Carreno Busta (ESP) vs [27] Pablo Cuevas (URU)
[3] Stan Wawrinka (SUI) vs [8] Dominic Thiem (AUT)

[17] Jack Sock (USA) vs [4] Kei Nishikori (JPN)
[9] Roger Federer (SUI) vs [15] Nick Kyrgios (AUS)

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Rafa: Nadal: 'I Didn't Have The Answer For His Returns'
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Zablokowany