Australian Open 2012

Obrazek
Awatar użytkownika
Robertinho

Re: Australian Open 2012

Post autor: Robertinho »

robpal pisze:
Robertinho pisze: Ale Szkot ma argumenty, żeby sprowokawać taką grę Djoko. Rafa przede wszystkim ma bieda-serwis i bieda-return z bh.
Zobaczymy. Jeśli będzie grał tak jak wcześniej z Novakiem (lift na BH i odprowadzanie wzrokiem winnerów), to oczywiście nic nie zdziała. Bieda-serwisem trafia 80% w turnieju, wystarczy, żeby narobić problemów ;)
Zlanemu Fedowi. :(
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
sheva

Post autor: sheva »

Sempere pisze: Przecież Ty jesteś największy fan tenisa na tym forum. ;) Nie możesz tego zrobić. :) Mam tylko nadzieję, że będzie to lepszy mecz niż na Wimbledonie w tamtym roku. :]
Czy największym to niewiem, nie mnie to oceniać ;)
Dobrze, to ująłeś jestem fanem tenisa, a mecze tej dwójki to dla mnie nie tenis tylko jakaś mordownia, czy Bóg wie jak to nazwać.
http://www.sportowefakty.pl/tenis

MTT Rank -4 (High Rank -2)

W: Winston-Salem '14 Newport '14 Brisbane '14 Shanghai '13 Beijing '13 Wimbledon '12 Rome '12 Madrid '12 Basel '11 Dubai '11 Sydney '11 Kuala Lumpur '10
F: Bercy'14 AO '14 Eastbourne '12 Barcelona '12 Munich '12 Beijing '11 Bercy '09
SF: Barcelona '14 Stockholm '13 Paris-Bercy '12 Toronto '12 Vienna '11 LA '11 Valencia '10 Moscow '10 Hamburg '10 Belgrade '10 Brisbane '10
Awatar użytkownika
Kubecki

Post autor: Kubecki »

Ufff poranek jak zwykle przeistoczył się w popołudnie :P Na szczęście wszystko zakończyło się sukcesem :) a teraz idę do nauki :D

AA.. James Coria, jestem tutaj i całuję cię serdecznie!
MTT - tytuły (10)
2018 (1): Montpellier
2011 (1): US Open
2010 (2): Houston, Metz
2009 (3): Belgrad, Madryt, Stuttgart
2008 (3): Hamburg, Bangkok, Tokio

Post autor: Sempere »

sheva pisze:Czy największym to niewiem, nie mnie to oceniać ;)
W każdym razie z moich obserwacji wynika, iż bardzo wiele meczów oglądasz. ;)
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

grzes430 pisze:
sheva pisze:Poważnie zastanawiam się nad bojkotem finału. Jakoś nie mam ochoty na kolejny serbsko - hiszpański pokaz umierania na korcie.
Narzekali jak nikt nie pojawiał się w Szlemach prócz Nadala i Federera, narzekają jak ktoś inny z tej pary zaczyna wszystko wygrywać. :facepalm:
Mnie również ich rywalizacja nie pasjonuje, a nudzi. I tu nie chodzi o nazwiska.
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

Robertinho pisze: Zlanemu Fedowi. :(
Na zlanego Feda starcza 55% :]
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
sheva

Post autor: sheva »

Sempere pisze: W każdym razie z moich obserwacji wynika, iż bardzo wiele meczów oglądasz. ;)
Tak, oglądam dużo, niektórzy twierdzą nawet, że za dużo. :P
http://www.sportowefakty.pl/tenis

MTT Rank -4 (High Rank -2)

W: Winston-Salem '14 Newport '14 Brisbane '14 Shanghai '13 Beijing '13 Wimbledon '12 Rome '12 Madrid '12 Basel '11 Dubai '11 Sydney '11 Kuala Lumpur '10
F: Bercy'14 AO '14 Eastbourne '12 Barcelona '12 Munich '12 Beijing '11 Bercy '09
SF: Barcelona '14 Stockholm '13 Paris-Bercy '12 Toronto '12 Vienna '11 LA '11 Valencia '10 Moscow '10 Hamburg '10 Belgrade '10 Brisbane '10
Awatar użytkownika
grzes430

Post autor: grzes430 »

James_007_Blake pisze:Murray 3:0
hahaha hahaha

James_007_Blake pisze:Jak Andy weźmie półfinał a weźmie to nawet nie kontruje w finale bo jestem pewny że pokona Rafe.
Raczej nie w WS :]
James_007_Blake pisze:A kto to jest Djokovic ? jakiś nadczłowiek ? że Murray nie może wygrać 3:0 ? W szeregu najwybitniejszych zawodników w histori to Klaunovic nie wiem czy by się zmieścił w top 20 więc nie róbcie z tego przebijacza jakiegoś supermana.
Ten twój Klaunovic 3 raz jest w finale AO w ostatnich 5 edycjach.

James_007_Blake pisze:To nie są pioseneczki tylko fakty. Prawda Cię boli ? Zaboli jeszcze bardziej w piątek rano jak sprawdzisz wynik meczu Klaunovica. To tyle ode mnie w tym temacie. Do zobaczenia po meczu.
Jak tam po meczu? :D :D

Brawo NOLE!!! :brawo: :padam:
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel

Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Skończcie te napiny, dobra? Napisał co napisał, po co szydzic?
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Widzę Grzesiu, że za wszelką cenę chcesz dorównać do poziomu cytowanego kolegi. Twój wybór, ja bym to po prostu olał. ;)

Zdecydowanie lepszy ten dzisiejszy mecz od wczorajszego. Przynajmniej ja momentami nie miałem pojęcia, kto wygra ten mecz. Murray miał długimi fragmentami czas znakomitej gry, do tego końcówkę 3 seta wytrzymał mentalnie jak mało kiedy. Novak po raz kolejny sięgnął w głąb swojej psychiki i pomimo wielu przeciwności po raz kolejny wyszedł z niebywałych opresji.

W niedzielnym finale faworytem będzie Serb, ale ja mam obawy, czy wytrzyma on kolejną wojnę na wyniszczenie. Niby mało grał (przed turniejem w ogóle), ale trudno się nie oprzeć wrażeniu, że Serb jest na drodze odchorowania poprzedniego sezonu. Nie wiem czy stanie się to w Australii, ale w dłuższej perspektywie czasu wydaje się być to nieuniknione.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
robpal

Serb jest faworytem, ale moim zdaniem i tak bardzo wysoki kurs na niego w finale, aż 1,71 :P
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
Awatar użytkownika
Sempere

Post autor: Sempere »

Anula pisze:Chyba jednak jestem mniej biedna od tych, którzy twierdzą, że Ci zawodnicy nie prezentują nic wiecej niż tylko wytrzymałość. :lol: :P

Ja prezentuję postawę : co nasze, jest czasami lepsze niż obce. ;)
Walka trwa.
Pan Stopa trochę przesadził z tymi cyborgami. Chciałbym, abyś spojrzała indywidualnie na moją osobę, a nie jak na federastę. Bardzo nie podoba mi sie takie określenie, dlatego też go nie używam. Kibice Rogera nie są homogeniczni. Patrzenie na nich stereotypem, że nienawidzą Rafy i uważają go za beztalencie śmigające z jednej strony kortu na drugą, nie jest wg mnie prawdziwe. Owszem wielu fanów Federera prezentuje taką filozofię, ale nie ja. Staram się na Nadala patrzeć obiektywnie, co oczywiście często mi się nie udaje. Bardzo cenię jego osiągnięcia, kto wie, czy nie pobije Rogera w liczbie zdobytych Szlemów? Imponuje mi jego waleczność, znakomita kondycja, świetne passing shoty, kapitalna gra w obronie. Pod względem osiągnieć wcale nie musi być gorszy od Helweta. Niestey uderzenia wygrywające Rafy często są po prostu brzydkie, mało efektowne. Hiszpan z Majorki ma zdecydowanie mniej talentu do tego sportu niż Szwajcar, nie jest w stanie zagrać tak pięknie jak Roger. O to mi chodzi, o samą estetykę gry. Dlatego Pan Karol użył słowa artysta w odniesieniu do byłego lidera rankingu. Rafa nigdy nie był wiztuorem i tyle. Bardzo nie podoba mi się Twoja percepcja tenisowej rzeczywistości. Znam fanów Rafy, którzy potrafią się zachwycać grą tenisisty z Bazylei. Każdy kto obiektywnie patrzy na ten sport, przyzna, iż to gra Federera jest solą tej dyscypliny, a nie rotacje Nadala. Trochę obiektywności proponuję, nie patrzenia tylko z punktu widzenia Hiszpana.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 15:29 przez Sempere, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
grzes430

Post autor: grzes430 »

DUN I LOVE pisze:Widzę Grzesiu, że za wszelką cenę chcesz dorównać do poziomu cytowanego kolegi. Twój wybór, ja bym to po prostu olał. ;)
Nie mam zamiaru dorównywać, po prostu wkurzają mnie takie posty. Ale dobrze, olewam. :)
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel

Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Awatar użytkownika
robpal

jaccol55 pisze: Mnie również ich rywalizacja nie pasjonuje, a nudzi. I tu nie chodzi o nazwiska.
Po pierwsze, to nie jest rywalizacja, tylko jednostronne lania :D
Po drugie, rywalizacja Szwajcara i Hiszpana miała wyjątkowy smak. Genialny tenisista na tronie i pojawiający się znikąd młokos walczący z nim jak równy z równym bez cienia lęku, stopniowo pokonujący go w różnych turniejach i odbierając pozycję lidera (a trwało to ponad 3 lata). 8 miesięcy wybornej formy Serba to dla mnie nie jest to samo.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Sheva, jakbyś był znużony AO, to zapraszam tutaj: http://mtenis.com.pl/viewtopic.php?f=17&p=25753#p25753

Kapitalny turniej się szykuje na finiszu w Heilbronnie. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
jowy

Post autor: jowy »

Robpal nie przekreślił szans Rafy! Jest dobrze! :)
Awatar użytkownika
robpal

jowy pisze:Robpal nie przekreślił szans Rafy! Jest dobrze! :)
A co mam przekreślać? Jeśli umiarkowanie dobrze dysponowany Serb po 5-godzinnym semi i z dniem mniej na odpoczynek będzie zaporą nie do przejścia, to nie wiem, co musi się stać, żeby z nim Rafa wygrał :)

Typy panów z tennis.com: http://www.tennis.com/articles/template ... 5&zoneid=9
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

AUSTRALIAN OPEN 2012
Down Under Diary - Ball Kid Catch Goes Viral
Melbourne, Australia

Obrazek
Andy Murray was beaten in his attempt to reach
a third successive Australian Open final.

ATPWorldTour.com takes a look at the news and talking points at the Australian Open on the second Friday.

BALL KID CATCH GOES VIRAL
Fourteen-year-old Dylan Colaci could not have picked a bigger stage on which to showcase his fine reflexes. In Roger Federer’s Australian Open semi-final clash with Rafael Nadal on Thursday night, the Swiss flicked a ball to the side of the net post, which ball boy Dylan plucked out of the air. A video of the catch has since gone viral on YouTube.

The Telegraph reports: "His speedy reaction to snaffle a stray ball with an outstretched hand drew rapturous applause from the crowd. It even prompted the commentator to compare him to Australia's prolific slip fielder Ricky Ponting. Now the video footage of his superior skills have caught the eye of online admirers with nearly 800,000 views on YouTube.

"Speaking after the match, the teenager said he reacted instinctively when Federer casually disposed of a ball after a fault on his first serve. 'I didn't have much time to think about it. I just stuck my hand out and the ball just stayed there. I couldn't believe it myself but then I just had to get straight on with the match. As soon as I got off court everybody was talking about it. My parents texted me and it was on Facebook.'"

NOT THIS YEAR FOR MURRAY
Speculating in the Channel 7 commentary box, both Lleyton Hewitt and Jim Courier said they did not think Andy Murray would win his first Grand Slam title this year due to the staggering competition he faces from Novak Djokovic, Rafael Nadal and Roger Federer. Both were quick to add, though, that they believe the Scot will taste Grand Slam glory at some stage in his career, with his best chances coming at the Australian Open or the US Open.

NADAL SUPPORTING GASOL
In a video he filmed for fans following his late-night semi-final win over Federer, Nadal urged his followers to vote for fellow Spaniard, Pau Gasol in the 2012 NBA All-Stars. The Spaniard has also joined the tweet campaign during his Australian Open campaign, using the Twitter hash tag #HagamosHistoria ('Let’s make history'). "I will ask all my fans to vote for Pau Gasol," said Nadal. "I think he deserves to be there. He’s a fantastic person, fantastic player. So we will be supporting him and vote for him please."

FACES IN THE CROWD
Australian Prime Minister Julia Gillard was front row as the gripping semi-final contest between Djokovic and Murray unfolded on Rod Laver Arena on Friday night in Melbourne. Also in the crowd were Australian tennis legends Rod Laver and Ken Rosewall, comedian Andy Lee, Gold Coast Sun’s AFL captain Gary Ablett and Home & Away actress Ada Nicademou.
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... Diary.aspx
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Djoković wygra maksymalnie w czterech setach. To , że Serb musiał męczyć się z Murrayem niemal pięć godzin nie ma w kontekście finału większego znaczenia( vide AO 2009).
Przede wszystkim Szkot posiada argumenty, aby utrudnić Novakowi życie jak tylko można, podczas gdy aktualnie Nadal takowych nie ma.
Nie widziałem u Rafy przyspieszenia z backhandu, potężnego serwisu czy dość częstej zmiany rytmu gry, naprawdę niewygodnych slajsów szczególnie na stronę forehandową, nie zapominając o świetnym czytaniu serwisu. Jednowymiarowy tenis to jest coś, co zawodników pokroju Nole urządza najbardziej.
Absolutnie nie ma czym Nadal zaskoczyć Novaka w tym meczu, musiałby zbliżyć się do poziomu gry z USO 2010 choć i tak nie jestem pewien , czy na Serba by taka forma wystarczyła.
Na koniec zostawiam sobie sferę mentalną, tj. w moim przekonaniu finał zeszłorocznego US Open był w tej rywalizacji przełomowy, Hiszpan dał z siebie 150% a i tak przegrał relatywnie gładko.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Joao

Post autor: Joao »

Po meczach półfinałowych można ogłosić ostateczny upadek Cesarstwa rzymskiego :P
Zablokowany