Sześć spotkań w lidze, zaledwie cztery zwycięstwa, a więc można mówić w FC Hollywood o kryzysie.
Bayern musi się uporać ostatnimi czasy z dużą liczbą problemów, starzejący się Ribery i Robben (który znowu nie podał Lewandowskiemu

) nie zapewniają regularnej jakości, są samolubni i nieskuteczni, w dodatku na dłuższy czas wypadł Manuel Neuer. Co do ostatniego, to właśnie jest to jeden z wielu kamyczków wrzucanych do piaskownicy bardzo krytykowanego Carlo Ancelottiego. Jego krytycy twierdzą, że to właśnie Włoch jest winien długiej kontuzji bramkarza, wprowadzając go do treningów zbyt wcześnie. Sam Carlo odpiera zarzuty, twierdząc, że sztab medyczny wydał zgodę na powrót do gry Neuera. Oprócz tego, Ancelotti nie ma łatwego życia w szatni, ponieważ twardo trzyma się koniecznego rotowania składem w obliczu trudnego kalendarza, w którym zagościła LM, co oczywiście nie podoba się kluczowym zawodnikom zespołu. Spekuluje się o tym, że będzie to ostatni sezon Włocha w Monachium, plotkuje się, że Carlo jest wstępnie dogadany z którymś z klubów z Azji. Bayern nie porywał, nawet obejmując prowadzenie na 2-0 nie przeważał w spotkaniu i paradoksalnie to w drugiej połowie Bayern miał lepsze okazje na strzelenie goli, niż w pierwszej. Co do problemu bramkarskiego FCB, to Ulreich wyglądał bardzo dobrze w meczu z Leverkusen i z Schalke i nic nie wskazywało na to, że popełni błąd, który spowoduje utratę punktów przez Bayern.
Dortmund wciąż bez straconej bramki w lidze. Na moim Twitterze napisałem, że jestem głęboko zdumiony faktem, że Borussia zaliczyła 5 czystych kont z rzędu, biorąc pod uwagę problemy kadrowe BVB i styl gry obrany przez Bosza. Na lewej stronie musi grać nominalny ŚO, 18-letni Zagadou, a Schmelzer i Guerreiro są wciąż kontuzjowani. Na środku gra Toprak, którego talentu nie jestem wielkim fanem, według niczym się nie wyróżnia w porównaniu do Sokratisa, ale musi grać, ponieważ kontuzjowany jest Marc Bartra. Co do stylu gry BVB za nowego trenera, to Piszczek dla Przeglądu Sportowego powiedział, że Bosz jest pomiędzy Tuchelem, a Kloppem. Daje on sporo stabilności w składzie, nie żongluje ustawieniami taktycznymi, jak Tuchel, a jednocześnie utrzymuje zdrową rotację w jedenastce. Borussia, pomimo bycia zmiażdżoną przez kontratakujący Tottenham, bardzo mi się podoba, Bosz dobrze zaimplementował 4-3-3 do drużyny, a jego zamiłowanie do gry kombinacyjnej z użyciem sporej ilości podań dobrze sprawdza się w przyzwyczajonej do tego stylu grania Borussii. Na końcu pochwalić chciałbym formę nowego nabytku BVB, Yarmolenki, który pomimo tego, że kosztował około zaledwie 20% tego, za ile sprzedano do Barcelony Dembele, gra znakomicie, ma doskonale ułożoną lewą nogę, nie jest samolubny, ma doskonały drybling, który używa do zdobywania przewagi na boisku.
Aha, realizacja Bundesligi przez Eleven jest ZNAKOMITA. Wreszcie ktoś ruszył głową i zaangażował w telewizji Tomasza Urbana, wielkiego znawcy i eksperta Bundesligi, który w studiu dodaje sporo merytoryczności do dyskusji.