Miami 2018
Re: Miami 2018
Do końca nie wiadomo co tam się stało mu z tym kolnem w końcówce tego Wimbledońskiego półfinału z Raonkiem. Na pewno nie był to tak poważny uraz jak w lutym, ale coś tam go jednak zabolało.
Myślałem, że to przez ciężkie kontuzje uniemożliwiające grę, ale co ja tam wiem.DUN I LOVE pisze:Tak było, a rok później śladami Szwajcara poszli Wawrinka, Nishikori, Djoković, Murray, później Raonic i Berdych. To Mario ma na myśli.Emu pisze:Kto tak skończył niby sezon? Z tego co pamiętam Roger wyleczył się z kontuzji już na cegle w 2016, ale w lecie postanowił wzmocnić nogę, bo chciał zminimalizować ryzyko ponownych kłopotów z kolanem i dlatego odpuścił resztę sezonu. Czy może było inaczej?
Minęło pół roku i raczej widzimy, że wszyscy oni (może poza Berdychem, nie wiem czemu on skończył wcześniej sezon rok temu) mieli poważne powody, żeby zrobić sobie dłuższe przerwy. Dwóch z nich nie gra, dwóch próbuje wrócić do formy, ale na razie wygląda słabo, a Djokovic jest między jednym, a drugim.
Raonicowi usunięto kość, Wawrinka miał operację kolana, Nishikori miał kontuzje nadgarstka. Andy i Novak również skończyli na stole operacyjnym. Od początku było wiadomo, że te wycofania to nie jest profilaktyka jak w przypadku Rogera tylko poważne urazy. Z tego co pamiętam Berdych grał jeszcze w Pekinie, a swoje lata ma więc ciało coraz częściej odmawia mu posłuszeństwa.
- Robertinho
Nie, to właśnie jest przywracanie normalności w myśleniu po ZET. 20 lat temu nikogo nie oburzało, że zawodnicy z szybkich nawierzchni tankują na cegle, a ceglaki na trawie i hard. Potem przyszły kolejne pokolenia bardziej uniwersalnych graczy, oraz homogenizacja nawierzchni i Murray robił poważne wyniki na cegle, zaś Ferrer wygrywał na trawie. Tylko prawdziwym efektem było to, że dokładnie ci samo ludzie wygrywali na wszystkich nawierzchniach.Mario pisze:Myślę, że gdyby umiejętnie poprowadzić dyskusję, to kilka osób wyskoczyłoby z podobną propozycją (albo przynajmniej ją poparło).
Irytuje mnie to, bo niby chcemy normalnego touru, a z drugiej strony najchętniej układalibyśmy plan startów zawodników niczym bokserom, czyli niech będą w formie na 3 starty w sezonie, najlepiej w odstępie kilku miesięcy. A później dziwimy się, że inne turnieje wyglądają jak wyglądają, bo akurat te wszystkie Andersony ani myślą grać na podobnych warunkach i ciułają punkty gdzie popadnie, a ludzie muszą to oglądać. O ile odpuszczenie cegły przez Federera da się jeszcze jakoś usprawiedliwić (choć będzie beka jak Nadal pogubi punkty i w Szlemie nie zagra lider rankingu), bo mówimy o facecie, któremu blisko do czterdziestki, tak większość pomysłów w stylu "niech x odpuści granie na nawierzchni y, bo i tak nic nie tam nie zdziała" są jednak mocno karykaturalne (coś jak to kończenie sezonów przez każdego grajka, którego coś zabolało rok temu, bo przecież Fed wrócił w wielkiej formie po podobnym zabiegu, to u mnie będzie tak samo).
Tymczasem to, że specjalizacja to wcale nie melodia przeszłości, pokazuje choćby to, jacy gracze pokonywali/zagrażali Fab3 na Wimbledonie.
Podsumowując, bo piszę na komórce z doskoku, jakbym był fanem np Gryrosa, czy nawet mistrza M1000 na cegle Zvereva, to bym postulował, żeby kontakt z tą nawierzchnią ograniczali do minimum, bo i tak RG raczej nie wygrają, za to mogą stracić zdrowie, a przede wszystkim popsuć siebie grę w tenisa. A potem na USO będziemy znowu skomleć, że Taro Daniel do spółki z Andersonem nie uratowali świata, zaś na Wimbledonie ratować go musiał Pan Lux.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Byłoby bardzo miło, gdybyś częściej wychodził z takiego założenia.Emu pisze:ale co ja tam wiem.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Nie moja wina, że palnąłeś taką głupotę i na siłę się jej trzymasz.
Czego się trzymam? Jestem zdania, że część z tych zawodników mogła spokojnie dograć sezon (podejrzewam, że wielokrotnie podczas swoich karier grali z większymi/mniejszymi urazami) i pewnie gdyby nie Fed, i historia jego powrotu, by to zrobili. Może mam rację, może nie (powiem Ci szczerze, że mam to gdzieś), a mój ostatni wpis dotyczył raczej całości Twojej twórczości.
Gdyby panowie słuchali rad naszych forumowych speców, to ich sportowe życie byłoby jedną, wielką pauzą.
Sami najlepiej wiedzą kiedy, gdzie i ile grac. Z krótkiej kariery tenisisty trzeba wycisnąc najwięcej ile się da. Oczywiście przy pełnym ryzyku.

Sami najlepiej wiedzą kiedy, gdzie i ile grac. Z krótkiej kariery tenisisty trzeba wycisnąc najwięcej ile się da. Oczywiście przy pełnym ryzyku.
- Robertinho
Na szczęście nie słuchają i większość inteligentnie gra jak leci, nie tracąc cennego czasu na planowanie karier i szykowanie formy na konkretne starty. Nie to, co jacyś Federer, Serena i Nadal.
Raonic przeszedł operację, wrócił w październiku i od razu wyleciał z kontuzją, Nishikori też miał operację nadgarstka i nie zdążył się nawet sensownie przygotować na start obecnego sezonu, Djokovic po pół roku przerwy nie jest gotowy do jakiegokolwiek grania, a Wawrinka i Murray w ogóle nie grają w tenisa. Nie wspominając już o tym, że zmiany techniki serwisowej u Nishikoriego czy Djokovicia to akurat świetny przykład w jakiej kondycji są ich - odpowiednio - nadgarstek i łokieć. Zostaje Berdych, szczerze nawet nie wiem co jemu dolegało, ale jego chyba nikt nie podejrzewa, że zrobił dłuższą przerwę z myślą grania o poważne rzeczy w następnym sezonie. Szczerze nie wiem kto zrobił specjalną przerwę od tenisa z tego grona, większość z nich wróciła za szybko/poddała się operacji za późno. 
Gdyby słuchali rad forumowych speców, to kariery kontynuowaliby tylko Fab4 i może Wawrinka z Delpo, bo tenisowa egzystencja reszty nie ma sensu.Anula pisze:Gdyby panowie słuchali rad naszych forumowych speców, to ich sportowe życie byłoby jedną, wielką pauzą.

- Robertinho
Ależ ma. Bycie tłem dla najlepszych to rola ich życia.Rroggerr pisze: Gdyby słuchali rad forumowych speców, to kariery kontynuowaliby tylko Fab4 i może Wawrinka z Delpo, bo tenisowa egzystencja reszty nie ma sensu.

Żeby móc wygrać, najpierw należy głupio nie przegrać, innymi słowy należy maksymalizować swoje szanse na wygraną.Anula pisze: Z krótkiej kariery tenisisty trzeba wycisnąc najwięcej ile się da. Oczywiście przy pełnym ryzyku.
Mam jakieś konwenanse w nosie szczerze pisząc, jeśli Del Potro ogarnąłby Sunshine Double, to nie ma sensu się powtarzać z Mastersami, więc powinny go interesować dokładnie 2 turnieje aż do jesiennych dożynek. Mam spore wątpliwości co do niego w BO 5, ale grzechem, by było w obecnym stanie rozgrywkowym nie spróbować realnie.
Niech się starają Chung z Thiemem i ew. Zverevem, chociaż jeśli Nadal wyskoczy z jakąś tam średnio-niezłą formą i tak nie daję nikomu szans. Właściwie to wersja 2014 powinna wystarczyć w zupełności na RG.
Rafael Nadal, to zło, zgoda?
PS. Nie ma zgody na brak zgody.
- Robertinho
Znaczy ja mogę się zgodzić, że młodzi mają dużo grać, próbować itp. Ale starzejący się gracze, z wielokrotnie potwierdzoną podatnością na urazy, niewątpliwie powinni prowadzić przemyślaną politykę startową.
Akurat Del Potro niewątpliwe na gre na WS i jednocześnie niewątpliwie jest delikatny. Czy tylko dwa turnieje? Imo trzy, chyba, że USO uznajemy już za dożynki.
Akurat Del Potro niewątpliwe na gre na WS i jednocześnie niewątpliwie jest delikatny. Czy tylko dwa turnieje? Imo trzy, chyba, że USO uznajemy już za dożynki.

Juan stracił kilka sezonów. Czas biegnie dalej i jak dla mnie, to teraz ma szansę na solidne podreperowanie swojego dorobku. Fabsterzy z problemami, a Juan w końcu na tyle zdrowy, że może jak najbardziej spróbowac. Później takie szanse mogą się nie powtórzyc. Zdrowie też jest wielką niewiadomą.
Wimbledon, USO i tyle. Na RG, jeśli o to chodzi po 1.5 godziny intensywnej gry z Murrayem już zdychał, więc na poważnie tego nie liczę. O WTF nie myślę jeszcze, zresztą to są często już dożynki właśnie.Robertinho pisze: Czy tylko dwa turnieje? Imo trzy, chyba, że USO uznajemy już za dożynki.
Mam też nadzieję, że Denis S. też sobie nic nie zrobi przed 2 częścią sezonu na tej cegle.
- Robertinho
Przecież korzysta, chodzi o to, by skupił się na WS i wybranych M1000. Aczkolwiek nie ma co w tej chwili kreślić scenariuszy, zobaczy, czy tu wygra i w jakim będzie stanie po turnieju.Anula pisze:Juan stracił kilka sezonów. Czas biegnie dalej i jak dla mnie, to teraz ma szansę na solidne podreperowanie swojego dorobku. Fabsterzy z problemami, a Juan w końcu na tyle zdrowy, że może jak najbardziej spróbowac. Później takie szanse mogą się nie powtórzyc. Zdrowie też jest wielką niewiadomą.
Del Fed, zobaczymy, na wyższym poziomie jest chyba obecnie Juan atletycznie.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2018, 21:53 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.
Na Wimbledonie też musi przeczekać moment aż trawa się wytrze (czytaj nie wylecieć gdzieś szybciej), co wcale nie jest takie oczywiste, więc w sumie jeden zostaje?
Delpo jest w takiej sytuacji, że póki jest zdrowy, powinien grać, bo nie wiadomo kiedy mu coś strzeli i czy tym razem nie będzie to ostateczne. Oczywiście grać z umiarem, ale całkowite odpuszczanie na jakiejś nawierzchni chyba mija się z celem.
Delpo jest w takiej sytuacji, że póki jest zdrowy, powinien grać, bo nie wiadomo kiedy mu coś strzeli i czy tym razem nie będzie to ostateczne. Oczywiście grać z umiarem, ale całkowite odpuszczanie na jakiejś nawierzchni chyba mija się z celem.
Jednak upieram się, że 2, nie zawsze trafi na Gulbisa z najlepszym meczem w sezonie, no i teraz będzie miał rozsądne rozstawienie. Zobaczymy, jak to się potoczy, na pewno na mój stopień paniki wpłynęło to do czego doszło z Berdychem na AO.Mario pisze: Na Wimbledonie też musi przeczekać moment aż trawa się wytrze (czytaj nie wylecieć gdzieś szybciej), co wcale nie jest takie oczywiste, więc w sumie jeden zostaje?
2-3 turnieje na cegle powinien imo zagrać, bo w wypadku całkowitego odpuszczenia pewnie byłby "rusty" i byłaby d... tylko z innego powodu.

Tymczasem PCB i Anderson zaczęli. Choć chyba #małokogo Oby Sasza, jeśli zaczął coś grać, zrobił jednak porządek.