Australian Open 2019

Obrazek
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Re: Australian Open 2019

Post autor: Damian »

Za chwilę kwalifikacje w Sapporo. :)
Spoiler:

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

jaccol55 pisze: 25 sty 2019, 10:30 No to się tylko ośmieszyłem dając jakieś szanse Francuzowi. :roll:
Moim zdaniem po prostu na chwilę zapomniałeś, że w tenisie zdecydowanie metchup>sportowa klasa. Rafole uwielbiają takich rywali jak Puj, grających otwarty tenis, taki niby ofensywny, ale nie za mocny, za to średnich w grze na wyniszczenie. Można sobie biegać i kontrować, a i tanich punktów sporo wypada.

Natomiast Daniłek, to prawdziwe tenisowe raczycho, z którym każdy punkt trzeba wygrać samemu, cały czas prowadzić grę, który biega do wszystkiego, a dodatkowo dzięki warunkom fizycznym, odpowiada na większość serwisów. Ogólnie typ zawodnika, z którym obecnemu wydaniu Djoko średnio jest po drodze.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Zastanawiam się, która to dyscyplina w ostatnich 5 latach zaliczyła tak spektakularny upadek...

Wuje Toni ma rację, jak Nadal i Djokovic mają nie pobić rekordowych statystyk Federera mając za rywali takich niedorozwojów? a to ponoć Szwajcar nastukał szlemów w czasach gdy nie było z kim grać...

O tyle dobrze, że szanse w niedziele będą 50 na 50, nie ma opcji by to były trzy sety w jedną bądź drugą stronę.
Federasta20

Post autor: Federasta20 »

Nadal i Djokovic generalnie może i mieli słabsze zaplecze, ale nie zapominajmy że w czołówce nawzajem się blokowali. Tak się wychodzi gdzieś po równo, oczywiście każdy będzie przeciąga linę na swoją stronę.

No nic przynajmniej zwiastuje to emocje w niedzielę.
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Robertinho pisze: 25 sty 2019, 10:45
jaccol55 pisze: 25 sty 2019, 10:30 No to się tylko ośmieszyłem dając jakieś szanse Francuzowi. :roll:
Moim zdaniem po prostu na chwilę zapomniałeś, że w tenisie zdecydowanie metchup>sportowa klasa. Rafole uwielbiają takich rywali jak Puj, grających otwarty tenis, taki niby ofensywny, ale nie za mocny, za to średnich w grze na wyniszczenie. Można sobie biegać i kontrować, a i tanich punktów sporo wypada.

Natomiast Daniłek, to prawdziwe tenisowe raczycho, z którym każdy punkt trzeba wygrać samemu, cały czas prowadzić grę, który biega do wszystkiego, a dodatkowo dzięki warunkom fizycznym, odpowiada na większość serwisów. Ogólnie typ zawodnika, z którym obecnemu wydaniu Djoko średnio jest po drodze.
Na chwilę obecną łatwo dojrzeć analogię, pomiędzy grą Puja i Nishikoriego. Co też widać po wyniku.

Ile ma UE Puj?

E: Na chwilę obecną 22. Wyjątkowo mało, patrząc na kort.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, 11:04 przez jaccol55, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robertinho

Ehh, za chwilę dojdziemy do tego, że pomagierzy ZET, to jednak wybitni gracze byli.
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Robertinho pisze: 25 sty 2019, 11:00 Ehh, za chwilę dojdziemy do tego, że pomagierzy ZET, to jednak wybitni gracze byli.
Już pisałem dawno, że taki Berdych mimo wszystko zasługuje na słowa uznania, dostawał bęcki bo dostawał, zwłaszcza w ostatnich 4-5 latach, bo szybciej się zestarzał od takiego Federera, ale w najlepszym dla siebie okresie potrafił się jednak postawić w tym Szlemie, raz na 7-8 spotkań nawet potrafił zwyciężyć z jednym czy drugim Fabsterów.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, 11:05 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarosword20

Post autor: jarosword20 »

Nadal grał 1:48 i puścił rywalowi 6 gemów, Djoko pewnie skończy w ~1:30 i puści 5 gemów. Takie teraz ekscytacje nam zostały w tenisie ;)

Ależ będzie orka w niedzielę :D

EDIT: Djoko nie jest łaskawy - puścił 4 i skończył w 1:25
Awatar użytkownika
Sowa

Post autor: Sowa »

Patrząc na serbski return - 30% do 70. Ze wskazaniem na Novaka oczywiście.

Sporo pewności to spotkanie przyniosło.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, 11:13 przez Sowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Federasta20

Post autor: Federasta20 »

Ale też nie róbmy z nich kołków, a z poprzednich arcymistrzow, bo ich bilanse z Fedem 2004+ i Nadalem 2005+ sa równie fatalne więc kompletnie sobie nie radzili z nimi. Mogą dziękować że Szwajcar nie szczytowal parę lat wcześniej.

Rafole potwierdzone. 31 szlemów na korcie, tak jak dwa lata temu. Oby panowie się postarali z jakimś epickiem bo turniej kiepski.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Szersza perspektywa. :-)

Novak miał trudny czas, kilka miesięcy był poza ATP. Na pełne obroty wskoczył dopiero w czerwcu (załóżmy, że od QC i sezonu trawiastego). Od tamtego czasu tylko przy 2 okazjach odpadał przed finałem, startował tylko w najważniejszych turniejach (odpadł nawet ten Pekin czy inny Bazyleusz), w międzyczasie w wielkim stylu wrócił na tenisowy szczyt. Nie było moim zdaniem szans na 'wpadkę' w Wielkim Szlemie z debiutantem w SF. W 2017 ok, nie teraz. Chyba wszyscy się zgodzimy, że jego braku w finale AO nie zakładał nikt (było upatrywanie zbawcy w Zworku, ale wyszło jak zawsze). Za dobrze gra w ostatnich miesiącach. Dziś, jak pisał Seba, spiął się, bo czeka go bardzo trudny mecz w niedzielę. 2 ostatnie rundy prawdopodobnie pozwoliły mu się zregenerować po tym, co zaproponował Daniił. Powinien być w miarę świeży w niedzielę.

Nadal mocno postawił na szlemy, przez 4 miesiące prawdopodobnie wszystko, co robił, robił pod start w Melbourne właśnie. Na tle dotychczasowych rywali wygląda monstrualnie (co potwierdzają statystyki), ale w niedzielę trzeba będzie przesiąść się z K-90 na mamuta. Trudne zadanie.

Moim zdaniem Djoković jest faworytem niedzielnego finału (tak jak był nim przed turniejem).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Jeżeli Novak powtórzy dyspozycję z dziś, to może starczyć pary na seta.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Najszybszy wielkoszlemowy półfinał Djokovica stał się faktem.

83 mins v Pouille 6-0 6-2 6-2 (AO 2019)
85 mins v Cilic 6-0 6-1 6-2 (USO 2015)
89 mins v Ferrer 6-2 6-2 6-1 (AO 2013)
Spoiler:

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sowa

Post autor: Sowa »

Wujek Toni pisze: 25 sty 2019, 11:15 Jeżeli Novak powtórzy dyspozycję z dziś, to może starczyć pary na seta.
Już powoli asekuracja pt. nic takiego nie mówiłem?
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Federasta20 pisze: 25 sty 2019, 11:12 Ale też nie róbmy z nich kołków, a z poprzednich arcymistrzow, bo ich bilanse z Fedem 2004+ i Nadalem 2005+ sa równie fatalne więc kompletnie sobie nie radzili z nimi.
Rozminęli się z peakiem. Arcymistrzów nikt nie robi, ale to byli o klasę lepsi gracze niż Berdych, Ferrer. W sumie takiego Safina czy Nalbandiana też postawiłbym wyżej od Tsongi czy Stana (nic nie piłem). Zdrowia i reżimu treningowego zabrakło.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Zrobię print screena z betu, żeby nie być gołosłownym. Btw, jaką platformę polecacie?
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
The Djoker

Post autor: The Djoker »

Dobra zbieram drużynę na niedziele. Ja, Mario. Kto jeszcze?
Awatar użytkownika
Robertinho

Federasta20 pisze: 25 sty 2019, 11:12 Ale też nie róbmy z nich kołków, a z poprzednich arcymistrzow, bo ich bilanse z Fedem 2004+ i Nadalem 2005+ sa równie fatalne więc kompletnie sobie nie radzili z nimi. Mogą dziękować że Szwajcar nie szczytowal parę lat wcześniej.

Rafole potwierdzone. 31 szlemów na korcie, tak jak dwa lata temu. Oby panowie się postarali z jakimś epickiem bo turniej kiepski.
No nie no, Puj to jest bez dwóch zadań jeden ze słabszych graczy w semi WS w ostatnich 20 latach. Sam opiewałem jego umiejętności, ale pewnie on sam by wolał mieć dziś jedno bardzo dobre uderzenie, niż wszystko na średnim poziomie.
Awatar użytkownika
no-handed backhand

Post autor: no-handed backhand »

1.80 na Djokovica, 2.05 na Nadala w e-toto.

#teamdjoker
Yoshihito Nishioka do Ciebie jedzie
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Ilość finałów w Melbourne:

7 🇨🇭 Roger Federer
7 🇷🇸 Novak Djokovic
5 🇸🇪 Stefan Edberg
5 🇬🇧 Andy Murray
5 🇪🇸 Rafael Nadal
4 🇸🇪 Mats Wilander
4 🇺🇸🇨🇿 Ivan Lendl
4 🇺🇸 Andre Agassi

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Zablokowany