Indian Wells 2019
-
Re: Indian Wells 2019
Też mam nadzieję, że triumf ceglarza w jego pierwszym dużym finale na betonie nie nastąpi. Także jutro zaczynamy drugą seteczkę i gonimy za Connorsem 

Federer wygra z Thiemem jakoś 76 63, ale dobrze, że Austriak w miarę szybko zaczął grać na wysokim poziomie w tym sezonie, bo za każdym razem jak ma te swoje 1,5 miesięczne okresy, gdzie wygląda jak wrak człowieka, to zastanawiam się, czy czasem nie pójdzie wkrótce jakaś dłuższa przerwa. Na razie w mało oczekiwanym momencie (US Open rok temu, wcześniej Madryt, teraz IW) zaczyna grać swoje, ale w końcu się doigra. Nie chcę bawić się w Olejniczaka, ale faktycznie poprawił grę na betonie Thiem, tutaj chyba potrenował w spokoju dwa tygodnie i widać efekty.
Za to Raonic (pewnie się powtarzam) nigdy nie miał serwisu na poziomie Isnera i Karlovicia, ale jak był zdrowy to pod względem biegania po końcowej był co najmniej półkę lepszy (półfinał z Murrayem w AO albo lanie Feda w Brisbane kiedyś) - teraz to już jest jednak dno z końcowej podobne do innych botów, i pewnie prędzej znowu wypadnie na 3 miesiące niż pogra na wysokim poziomie. Niby nie pograł źle, ale Thiem to dla niego najlepszy możliwy rywal z czołówki, a jednak optycznie nie szło tego wygrać z perspektywy Milosa. Ciężko będzie mu ugrać coś nowego.
Za to Raonic (pewnie się powtarzam) nigdy nie miał serwisu na poziomie Isnera i Karlovicia, ale jak był zdrowy to pod względem biegania po końcowej był co najmniej półkę lepszy (półfinał z Murrayem w AO albo lanie Feda w Brisbane kiedyś) - teraz to już jest jednak dno z końcowej podobne do innych botów, i pewnie prędzej znowu wypadnie na 3 miesiące niż pogra na wysokim poziomie. Niby nie pograł źle, ale Thiem to dla niego najlepszy możliwy rywal z czołówki, a jednak optycznie nie szło tego wygrać z perspektywy Milosa. Ciężko będzie mu ugrać coś nowego.
- Wujek Toni
Na papierze Federer jest faworytem, ale na jakieś 90% spodziewam się powtórki z zeszłego roku. Nadal nigdy takich finałów nie przegrywa, Djoković rzadko kiedy, a Dziadek od kilku lat głównie rozdziewicza innych.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
MTT Singiel :
2021: Roland Garros, San Diego, Paris
2019: Antwerp
MTT Debel :
#1 : 10 weeks
2025: Australian Open
2024: Australian Open
2023: Wimbledon, Cincinnati
2022 : Indian Wells, US Open
2021: Australian Open, WTF
2020 : Shanghai
2019 : Wimbledon
2021: Roland Garros, San Diego, Paris
2019: Antwerp
MTT Debel :
#1 : 10 weeks
2025: Australian Open
2024: Australian Open
2023: Wimbledon, Cincinnati
2022 : Indian Wells, US Open
2021: Australian Open, WTF
2020 : Shanghai
2019 : Wimbledon
-
Rroggerr - piszesz o jego najlepszym okresie, gdzie potrafił postraszyć najlepszych, nawet nabuzowanego Murraya prawie wyeliminował w jego domu, grali tam bardzo długie TB. Tak to wrócił na swój nominalny poziom bym powiedział, w końcówkach nie ma na niego co liczyć zresztą, swego czasu z sześć setowych nie wykorzystał z Nadalem na AO i tyle poważniejszej gry 
No niestety to Szwajcar rozdaje wpisy do CV młodym, a nie Rafole. Choć Nole trochę dał Cipasowi, Zworkowi i Karenowi

No niestety to Szwajcar rozdaje wpisy do CV młodym, a nie Rafole. Choć Nole trochę dał Cipasowi, Zworkowi i Karenowi

- DUN I LOVE
- Administrator
Miałem właśnie pisać, że Djoković też zacnie dotuje nie-fabsterów w finałach poważnych imprez. Od Wawrinki zaczynając, przez Zworków, na Karenach kończąc. To przecież na nim Murray się tak obłowił w szlemach/WTF i mastersach.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Jeśli Thiem ma wygrać Masters to niewątpliwie Federer z wielkiej trójki jest najlepszym dla niego rywalem, mam jednak nadzieję, że pierwszy turniej tej rangi jaki wygra Austriak będzie miał miejsce na mączce.
- DUN I LOVE
- Administrator
-
A ile razy przegrał?DUN I LOVE pisze: ↑16 mar 2019, 21:55To przecież na nim Murray się tak obłowił w szlemach/WTF i mastersach.

Nadal w finale tutaj to byłby fajny rywal, przed wczorajszym meczem z Chaczanowem trochę na to liczyłem. Thiem jest na tyle młody, że jeszcze zdąży jakiegoś mastersa ugrać, raczej pytanie brzmi czy zapamiętamy go z oklepów od Nadala i Djokovicia gdy jeszcze coś sobą reprezentowali, czy jednak coś dla siebie ogarnie w tym czasie.
Z silnym Fedem? Murarz sobie nabił h2h ze Szwajcarem gdy ten już potrafił się skupić głównie na WS, bardzo mylący jest ten bilans, kiedy przychodził WS to już nie było zmiłuj dla Szkota.Federasta20 pisze: ↑16 mar 2019, 22:07A ile razy przegrał?DUN I LOVE pisze: ↑16 mar 2019, 21:55To przecież na nim Murray się tak obłowił w szlemach/WTF i mastersach.To raczej normalne, że ten najmniejszy z dużych wygrywał z nimi 1/3 spotkań, a tylko jedna wygrana przypadła po RG16 i to na terenie Szkota. Murray za to zadziwiająco poczynał sobie z silnym Fedem, dopiero na starość udało się odwrócić tę rywalizację. Szwajcar raz nawet wygrał 6-0 6-1.
Zgodnie z pierwotnym harmonogramem, finał panów o 23:30, chyba że Panie przedłużą, które zaczynają o 21.
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
To że był głównie bity w Szlemach nie wypacza całego H2H, poza tym tak jak pisze Federasta Ryży lał Rogera w Mastersach kiedy ten był w prime, więc nie zakładałbym że już wtedy je odpuszczał. A już na pewno nie finały takowych.Kiefer pisze: ↑16 mar 2019, 22:10Z silnym Fedem? Murarz sobie nabił h2h ze Szwajcarem gdy ten już potrafił się skupić głównie na WS, bardzo mylący jest ten bilans, kiedy przychodził WS to już nie było zmiłuj dla Szkota.Federasta20 pisze: ↑16 mar 2019, 22:07A ile razy przegrał?DUN I LOVE pisze: ↑16 mar 2019, 21:55To przecież na nim Murray się tak obłowił w szlemach/WTF i mastersach.To raczej normalne, że ten najmniejszy z dużych wygrywał z nimi 1/3 spotkań, a tylko jedna wygrana przypadła po RG16 i to na terenie Szkota. Murray za to zadziwiająco poczynał sobie z silnym Fedem, dopiero na starość udało się odwrócić tę rywalizację. Szwajcar raz nawet wygrał 6-0 6-1.
MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
19 letni Murray ograł nawet absolutny peak Feda w Cinci w 2006 roku - i to w prostych setach.
- DUN I LOVE
- Administrator
Wtedy, o ile się nie mylę, Fed przyjechał po finale w Toronto (6 spotkań, brak wolnych rund) po 3-setowym finale z Rychem, gdzie brał medicala z powodu bólu w plecach. W Cincy grał ponoć fatalnie (kolega, który wtedy obstawiał namiętnie sport w stsach mi mówił
). Podaję czysto informacyjnie, bo oczywistym jest, że cholernie niewygodny dla Szwajcara był Szkot na początku ich rywalizacji. 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- SebastianK
Ja jednak strzelam, że powodem jest kasa.Wiesz tym ludziom co siedzą w loży trzeba płacić i to raczej nie mało, ciężko na to zarobić w dwa miesiące.Kiefer pisze: ↑16 mar 2019, 20:33 Też jestem zdania, że jedynym powodem dla którego Nadal bierze udział w turniejach rangi Masters na kortach twardych jest żenujący poziom touru, gdyby nie to to już dałby sobie siana. No ale jak można grać taką padlinę jak np. w zeszłym roku w Toronto i go wygrać to ciężko jest z tych szans tak łatwo rezygnować. Nie łapię natomiast kompletnie podejmowania prób startu w Acapulco, Bazylei czy Pekinie, to powinny być turnieje, których on w ogóle nie bierze pod uwagę od dawna.
Australian Open, US Open, Indian Wells, Toronto/Montreal i może jeszcze Szanghaj + WTF i na tym powinna kończyć się Nadalowska kampania na hardzie.
Co więcej IW to dla Nadala wyjątkowy turniej bo z tego co pamiętam ma bardzo dobre stosunki z właścicielem.
I proszę bez tekstów o tym, że jak ktoś ma dużo kasy to co dla niego znaczy milion więcej.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
Kiefer - no właśnie na odwrót było, dopiero w 2014-15 Szwajcar wyszedł na plus. Zgoda co do WS, tutaj było wyraźnie lepiej
Przyjemny rywal finałowy, nawet jeśli kosztował Rogera złoto olimpijskie.
Myślę, że w drugą stronę też to działało, jak w każdej długiej rywalizacji takie czynniki zazwyczaj się wyrównują. Idąc takim tropem to zaraz podważymy każdy przegrany mecz Rafy, a nie tędy droga.

Myślę, że w drugą stronę też to działało, jak w każdej długiej rywalizacji takie czynniki zazwyczaj się wyrównują. Idąc takim tropem to zaraz podważymy każdy przegrany mecz Rafy, a nie tędy droga.
Fed w szczycie był tak mocny, że nawet na jednej nodze mógł wygrać duże rzeczy. Pomimo poważnej kontuzji kostki o mały włos nie wygrał Mastersa w 2005 roku. Trzeba przyznać, że ta wygrana Andy'ego to było coś, bo poza Szkotem nikt nie ograł w prostych setach Rogera 2006'.DUN I LOVE pisze: ↑16 mar 2019, 23:21 Wtedy, o ile się nie mylę, Fed przyjechał po finale w Toronto (6 spotkań, brak wolnych rund) po 3-setowym finale z Rychem, gdzie brał medicala z powodu bólu w plecach. W Cincy grał ponoć fatalnie (kolega, który wtedy obstawiał namiętnie sport w stsach mi mówił). Podaję czysto informacyjnie, bo oczywistym jest, że cholernie niewygodny dla Szwajcara był Szkot na początku ich rywalizacji.
![]()
No szkoda tego Cincy 06, bo by dołożył 5 mastersa do i tak tego niewyobrażalnego sezonu
.