Roland Garros 2012

Obrazek
Awatar użytkownika
robpal

Re: Roland Garros 2012

Post autor: robpal »

Kurs na Novaka zachęcający, przyznam :D
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Awatar użytkownika
SebastianK

Post autor: SebastianK »

DUN I LOVE pisze:
Anula pisze:Roger trochę musiał poczekać na Rafę i Novaka. ;)
Zdolna młodzież jest, ale wybitne jednostki rodzą się rzadko. Nie tylko w tenisie. ;)
Tak, na Rafę czekał aż do drugiego roku dominacji. :D

Robpal, mi jest wszystko jedno, ale będzie siódmy tytuł Rafy. ;)

Też tak czuję.

Doceniam Novaka, to co robi w zeszłym roku i to co zrobił w tegorocznym Ao to było coś niesamowitego. Ale mam takie wrażenie, że obecnie została z tego tylko siła mentalna. Regularność i pewność uderzeń gdzieś tam odleciały.

A w finale stale ten sam Nadal.

Oczywiście, jako kibic Rafy, boję się Novaka - bo to jest gracz który wie jak grać z Nadalem i ma ku temu środki, ale jakoś tak czuję, że w tym momencie Rafa jest dla Novaka nie do złapania. No chyba, że to będzie ten najgorszy mecz w turnieju.

Nie na­leży my­lić praw­dy z opi­nią większości.
Awatar użytkownika
Lleyton

Post autor: Lleyton »

DUN I LOVE pisze:
Anula pisze:Ja nie pomijam. ;) Czas jest nieubłaganym weryfikatorem.
Jeśli już czemuś się dziwię, to oczekiwaniom fanów Rogera, bo to oni właśnie chyba najbardziej pomijają wiek Rogera.
Jeszcze z 2 Szlemy i na dobre wybijemy sobie z głowy nadzieje na inny obrót sprawy niż finał Nadal - Djoković. :P

Słabe te półfinały, może finał choć trochę wynagrodzi.

Wątpię. Nadal powinien wygrać w 3 setach.
MTT.
Tytuły(26):Davis Cup 2010, Monte Carlo 2011, Rzym 2011, Szanghaj 2011, Rotterdam 2012-2013, Brisbane 2015, Montreal 2015, Australian Open 2016, Lyon 2017, Eastbourne 2018, Waszyngton 2018, Genewa 2019, Wiedeń 2020, Dubaj 2021, Genewa 2021, Hamburg 2021, Indian Wells 2022, Barcelona 2022, Laver Cup 2022, Adelajda 2023, Genewa 2023, Kitzbuhel 2023, Doha 2024, Genewa 2024, Brisbane 2025.
Przegrane Finały(31))Hamburg 2010, Moskwa 2010, Doha 2011, Rotterdam 2011, Sztokholm 2011, Toronto 2012, Winston Salem 2013, Montpellier 2014, Rotterdam 2014, Rzym 2014, Sankt Petersburg 2015, Atlanta 2016, Halle 2017, Basel 2017, Indian Wells 2018, Shenzhen 2018, Sztokholm 2018, Miami 2019, Newport 2019, Doha 2021, Miami 2021, Los Cabos 2021, Cordoba 2022, Doha 2022, Houston 2022, s-Hertogenbosch 2022, Umag 2022, Turyn Finals 2022, Adelajda 2, Montpellier 2025.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

callahan pisze:Advocem do tego co napisał DUN o braku utalentowanego zaplecza. Dla nas Federastow niepokojące jest to, ze waleczny Nadal w czasie tłustych lat Feda wyrwał mu kilka Szlemów. Dziś na horyzoncie nie ma nikogo kto mógłby to samo zrobić z Nadalem/Djoko. Czym to się skończy nie muszę dodawać. Któryś z tych tenisistów raczej na pewno przegoni Rogera w ilości Szlemów. Nadalowi po Paryżu będzie brakowało 5-ciu przy - spokojnie - 5 następnych latach grania i wygrywania.
Z mojego punktu widzenia, to niech oni biorą i 20 Szlemów, byle jak najszybciej. Po prostu tęsknię za czasami, kiedy w tourze gra 8-10 mistrzów wielkoszlemowych i jest miejsce na wszystko: specjalizację, niespodzianki, wojnę pokoleń, niesamowite rywalizacje i genialne mecze. Głęboko wierzę, że te czasy kiedyś powrócą.

Żeby nie zanudzać, zapraszam do zabierania głosu w temacie: http://www.mtenis.com.pl/viewtopic.php?f=7&t=884
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
SebastianK

Dun, ale czego Ty chcesz ?

Wiesz, gdy czytam o tym, że Rafa czy Novak są słabymi tenisistami to kiwam głową z politowaniem.
Bo ktoś kto tak pisze, nie zna się na tenisie. To jest gra w której podstawowa zasada brzmi - musisz być przy piłce aby móc ją odbić. Być przy piłce To jest właśnie to co jest esencją tenisa.
I większości sportów.

Bo to niestety jest tak, że człowiek ma swoją wytrzymałość i może trenować tylko kilka godzin dziennie. I w ciągu tych kilku godzin musi rozwijać swoja grę. Jeden rozwija technikę, drugi bieg do piłki. Ale obaj tyle samo dokładają do swoich tenisowych umiejętności i To jest najważniejsze. Dalej idzie tylko o to kto ma lepsze predyspozycje genetyczne (tak zwany talent) i kto się bardziej poświęca na treningach.
I ten kto uzyskuje lepszą kombinację tych cech jest lepszy. Bo tenis to nie tylko najlepsza technika uderzenia, tenis to komplet cech.
A jeśli ktoś uważa, że poruszanie się, szybkość i motoryka są drugoplanowe, to musi zauważyć, że w takim razie - prawdopodobnie - Tiger Woods jest czołowym tenisistą - bo akurat w celowaniu w piłeczkę jest wyśmienity.

Jules

Post autor: Jules »

Może dajmy już sobie spokój z tym nudnym Rolandem, bo na Euro są większe emocje. Wiadomo, że Nadal wygra, w góra czterech setach. Inny scenariusz jest dla mnie niemożliwy, choć bardzo mile widziany.
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

Jules pisze:Inny scenariusz jest dla mnie niemożliwy, choć bardzo mile widziany.
Troll :P
Choć też bym się pośmiał, gdyby Djoko w średniej formie osiągnął więcej niż Fed w życiówce :D
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

SebastianK pisze:Dun, ale czego Ty chcesz ?
Może inaczej: nie jestem usatysfakcjonowany poziomem dzisiejszych półfinałów.

Nie wiem po co mnie wplątujesz w tę dyskusję o tym, czy Djoko i Fafa są słabymi tenisistami (czy ja to gdzieś napisałem w ogóle?). Po prostu nudzą mnie cały czas te same finały. Dominacja na krótką metę jest fascynująca, ale jak trwa 8 lat (dominacja Fafy na cegle) czy nawet krócej (Top-3 w ATP), to jest zabójstwem dla dyscypliny.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Joao

Post autor: Joao »

No i mamy finał marzeń :] . Czego chcieć więcej :P.
Jules

Post autor: Jules »

robpal pisze:
Jules pisze:Inny scenariusz jest dla mnie niemożliwy, choć bardzo mile widziany.
Troll :P
Choć też bym się pośmiał, gdyby Djoko w średniej formie osiągnął więcej niż Fed w życiówce :D
Jaki troll :P Tak na poważnie, Nadal w takiej formie i Djoko w słabej= pojedynek do jednej bramki.
Awatar użytkownika
SebastianK

Owszem, zgadzam się, że nie ma parcia od dołu - dlatego mój syn tle trenuje aby to zmienić ;) A tak zupełnie serio - w tak zwanym międzyczasie sporo się zmieniło. Stypendia, nagrody i media. Nie może być tak, że nic nie grający gówniarz - Tomic- ma kupę kasy za nic. Takie coś go spowalnia zamiast napędzać.

Ponadto - trzeba jasno powiedzieć, że mamy do czynienia z głodnymi ludźmi. Rafa i Novak są głodni. Chcą wygrywać i to jest ich życiowym celem. Mało jest ludzi z taką mentalnością. Albo inaczej - mało z nich poświęca się sportom. Widzę ich raczej w biznesie - gdzie realnie, od tej ich ambicji dużo więcej zależy i ich prawdopodobieństwo sukcesu jest większe.

Zapewne jest sporo racji w tym, że nudny jest czwarty finał między tymi samymi panami. Ja po części też tak uważam. Ale jednak z drugiej strony doceniam ich pracę i konsekwencję - nie ma przypadku w tym, że są na szczycie.

To są najlepsi tenisiści i grają w finale bo grają najlepiej. W każdym razie lepiej od pozostałych.

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

SebastianK pisze:To są najlepsi tenisiści i grają w finale bo grają najlepiej. W każdym razie lepiej od pozostałych.
Tego nikt nie neguje, a to, że marudzimy na pewien stan rzeczy wcale nie oznacza, że jest on niesprawiedliwy czy niezasłużony.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
SebastianK

Naprawdę nikt ? :) W takim razie, ten nikt ma wiele imion na tym forum :)

Joao

Post autor: Joao »

Serb musi się postarać i zdobyć chociaż 6 gemów :mrgreen: , bo inaczej Hiszpan pobije swój rekord gemowy z 2008.
jonathan

Post autor: jonathan »

Cóż, wypowiedziałem swoje słowa w niedobrą godzinę. Ale nieważne. Federerowi rywalizując z Nadalem i Djokoviciem po prostu coraz częściej brakuje konceptu. Może grać świetnie, ale to już niestety nie jego epoka. Dziś tenis wygląda zupełnie inaczej. Maestria techniczna Szwajcara to w tych realiach zdecydowanie za mało. Takie cyborgi jak Rafa i Novak z nawiązką neutralizują ją swoją siłą i wybieganiem. Ci potworni atleci wyznaczają kierunek, w jakim zmierza ta dyscyplina. Drugiego artysty pokroju Federera już nie będzie, ale wybitnych tytanów wytrzymałości zacznie nieuchronnie przybywać.

Przy okazji tego meczu można było zobaczyć, jak niewiele dzieli Federera od tenisowego nieba (np. z początku pierwszego i drugiego seta) do piekła (reszta spotkania). Ta cienka granica już niestety zostanie. W końcu magii nie da się zrozumieć. Została stworzona przecież tylko po to, by ją podziwiać. Roger jako ten mający naturalny dar, z którym trzeba się urodzić, potrzebuje zawsze zgranych w jedną zsynchronizowaną całość kilku ulotnych, trudnych do uchwycenia decydujących czynników. U Nadala i Djokovicia sytuacja przedstawia się za to zdecydowanie prościej. Oni mają trenować, biegać do upadłego, mordować rywali, a najlepiej wypluć na korcie płuca. Doskonale wiedzą, co stanowi fundament ich gry i tego uparcie się trzymają, tak jak pokazał to dziś Novak.
Awatar użytkownika
grzes430

Post autor: grzes430 »

A ja tak z innej beczki. Ktoś ma urywek treningu Rogera, w którym rzekomo trenował oburęczny backhand?
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel

Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

SebastianK pisze:Naprawdę nikt ? :) W takim razie, ten nikt ma wiele imion na tym forum :)
Podaj jakiś konkretny cytat. Dominująca cześć forum przed turniejem znała jego zwycięzcę i w takiej też atmosferze ten turniej przebiegał. A przepraszam - faktycznie była jedna osoba, która negowała formę Nadala i poddawała dużej wątpliwości jego szanse w dalszych rundach turnieju. Zwracam honor. ;)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
grzes430

Post autor: grzes430 »

A może będzie jakaś niespodzianka? Fakt faktem Novak jeszcze nie ugrał tutaj seta grając z Rafą, ale też nigdy nie grali ze sobą w finale. Liczę, że wygranie 4 szlemów da ogromną motywację Novakowi i zobaczymy świetny tenis i 5 setów.
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel

Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Czy nie wydał wam się zaskakujący sposób w jaki Federer pożegnał się z paryską publiką?
Słyszałem opinie jakoby miała by być to forma definitywnego pożegnania z turniejem, aczkolwiek trudno mi tę wersję uwierzyć. :)
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Anula pisze:
DUN I LOVE pisze:
Przed chwilą Pan Karol poparł to, co piszę - środki, jakimi Novak punktuje Federera są banalne.
Na tym polega taktyka gry. ;) Wybiera się środki skuteczne. ;) Federer nie lubi grać z zawodnikami typu mentalna ściana. W tym meczu wyszło to, jak nigdy dotąd. On wie, że każda piłka będzie wracać i o każdą piłkę Serb będzie walczył jak o życie. Nawet przewaga dwóch gemów w secie nie zniechęciła Novaka. Podobnie z Nadalem. On też nie odpuszcza.
Aż obejrzałem cały mecz z odtworzenia, żeby skonfrontować te opowieści z rzeczywistością. Jaka taktyka, jakie skuteczne środki? Rozumiem, że chodziło o zagrywanie wykładek z szatańskim zamiarem prokurowania błędów Federera? :D Wystarczyło zagrać minimalnie lepiej, niż Mahuty, Goffiny, czy kontuzjowany Del Potro, a nawet dla średniego Novaka nie jest to wielki problem.

Widziałem na żywo trochę drugiego semi, Nadal na poziomie RG 08.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Zablokowany