GOAT - debata

Obrazek

Kto jest GOAT?

Pete Sampras
2
7%
Andre Agassi
0
Brak głosów
Björn Borg
0
Brak głosów
John McEnroe
0
Brak głosów
Jimmy Connors
0
Brak głosów
Rod Laver
0
Brak głosów
Roger Federer
7
26%
Rafael Nadal
6
22%
Novak Djoković
11
41%
Inny gracz (odpowiedź w komentarzu)
1
4%

Liczba głosów: 27
Awatar użytkownika
Michael Scott

Re: GOAT - debata

Post autor: Michael Scott »

DUN I LOVE pisze: 15 lip 2019, 15:16
Michael Scott pisze: 15 lip 2019, 15:14No właśnie - jak już wywołałeś Samprasa - czy on też nie powinien być brany pod uwagę w ewentualnych dyskusjach o GOAT?
Jak Sampras nie powinien być brany, to nikt nie powinien. Na szybkich nawierzchniach gość miał absurdalny peak i zdominował swoje czasy bardziej niż kotokolwiek inny (obok Federera 2004-2007).
Jak do big3 dokładamy Samprasa, to ja bym jeszcze dołożył Emersona/Lavera oraz Borga. Szwed grał osiem lat i wycisnął z tego jedenaście wielkoszlemowych tytułów, niemal nie występując na AO (tylko raz, 1974) i dokonując rzeczy wybitnej i wyjątkowej - dominując zarówno na trawie jak i mączce. Przecież szesnaście wielkoszlemowych finałów w tak krótkim czasie to jest kosmos, do którego nawiązać może tylko peak Federera (przyjmijmy osiem lat: 2003 - 2010).

Jestem pewien, że gdyby Borg pograł choć kilka lat dłużej, to Federer w 2009 roku byłby nie rekord Samprasa, a właśnie Szweda.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Borg chyba przeszedł syndrom wypalenia tenisowego i nie miał motywacji do gry. Gdyby przedłużył karierę, to raczej nic by już z tego nie wyszło.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
magdalia

Post autor: magdalia »

Nie wiedziałam gdzie to wcisnąć, więc wrzucam tutaj, taka mała zagadka, kto to powiedział? “I’m a tennis player. Nothing more, nothing less. It’s more than enough for me.” Właśnie to sobie obejrzałam i się wzruszyłam ;)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Roger?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
TennisUser

Post autor: TennisUser »

magdalia pisze: 15 lip 2019, 20:03 Nie wiedziałam gdzie to wcisnąć, więc wrzucam tutaj, taka mała zagadka, kto to powiedział? “I’m a tennis player. Nothing more, nothing less. It’s more than enough for me.” Właśnie to sobie obejrzałam i się wzruszyłam ;)
Sampras.
You lost that heartbreaking final at Wimbledon, what did you do differently today?

"I won the match point, I guess."
Awatar użytkownika
magdalia

TennisUser pisze: 15 lip 2019, 20:14
magdalia pisze: 15 lip 2019, 20:03 Nie wiedziałam gdzie to wcisnąć, więc wrzucam tutaj, taka mała zagadka, kto to powiedział? “I’m a tennis player. Nothing more, nothing less. It’s more than enough for me.” Właśnie to sobie obejrzałam i się wzruszyłam ;)
Sampras.
YES!!! :brawo: Powiedział to w 2007 roku w trakcie przemowy gdy dołączał do Hall of Fame :) Z racji zawodu Federerem, postanowiłam wrócić do mojego wcześniejszego ulubieńca, który nigdy nie rozczarował mnie aż tyle razy, i oglądam sobie różne filmiki dostępne w Internecie na jego temat, gdy trafiłam na ten z tą przemową to prawie się popłakałam tak, jak on wtedy, tym bardziej wiedząc jaki to był facet ze skały, a jednak potrafił się szczerze wzruszyć... Miło się ogląda takie obrazki i jeszcze milej wspomina te piękne chwile :)
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

magdalia pisze: 15 lip 2019, 20:35 Z racji zawodu Federerem, postanowiłam wrócić do mojego wcześniejszego ulubieńca, który nigdy nie rozczarował mnie aż tyle razy
Bo miał psychę w klimacie Rafole, a nie RF. :) Ale gust tenisowy masz więcej niż przyjemny. :)
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
magdalia

Jacques D. pisze: 15 lip 2019, 21:06
magdalia pisze: 15 lip 2019, 20:35 Z racji zawodu Federerem, postanowiłam wrócić do mojego wcześniejszego ulubieńca, który nigdy nie rozczarował mnie aż tyle razy
Bo miał psychę w klimacie Rafole, a nie RF. :) Ale gust tenisowy masz więcej niż przyjemny. :)
A dziękuję :mrgreen: .. Zresztą, Martinę Hingis też kochałam ;)
Awatar użytkownika
Jacques D.

magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:11
No, no, tyle plusów za jednym razem. ;) Może jeszcze Kim C. i Marat do kolekcji? :mrgreen:
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
magdalia

Jacques D. pisze: 15 lip 2019, 21:24
magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:11

No, no, tyle plusów za jednym razem. ;) Może jeszcze Kim C. i Marat do kolekcji? :mrgreen:
Marat to może niekoniecznie, bo ja chyba jednak wolę grzeczniejszych chłopców ;) Ale Kim jak najbardziej!!!
Awatar użytkownika
Jacques D.

magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:29
magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:11 A dziękuję :mrgreen: .. Zresztą, Martinę Hingis też kochałam ;)
Marat to może niekoniecznie, bo ja chyba jednak wolę grzeczniejszych chłopców ;) Ale Kim jak najbardziej!!!
To jedno zaniedbanie jak najbardziej można wybaczyć, zwłaszcza pamiętając o całej reszcie i Twoim imieniu. :)
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
magdalia

Jacques D. pisze: 15 lip 2019, 21:35
magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:29

To jedno zaniedbanie jak najbardziej można wybaczyć, zwłaszcza pamiętając o całej reszcie i Twoim imieniu. :)
Ze starej gwardii było trochę tych tenisistów, których uwielbiałam oglądać, z dziewczyn przede wszystkim Mary Pierce, Martina Hingis i Kim Clijsters, z facetów: Pete, Rafter, Philippoussis, Kiefer i Hiszpanie: Moya, Corretja i Juan Carlos Ferrero. No i Roger rzecz jasna :-/
Awatar użytkownika
Jacques D.

magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:43
magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:29 Marat to może niekoniecznie, bo ja chyba jednak wolę grzeczniejszych chłopców ;) Ale Kim jak najbardziej!!!
Ze starej gwardii było trochę tych tenisistów, których uwielbiałam oglądać, z dziewczyn przede wszystkim Mary Pierce, Martina Hingis i Kim Clijsters, z facetów: Pete, Rafter, Philippoussis, Kiefer i Hiszpanie: Moya, Corretja i Juan Carlos Ferrero. No i Roger rzecz jasna :-/
No mówiłem, że świetny gust. :) Moja pula "po latach" byłaby podobna, choć w tamtych czasach skłaniałem się bardziej w kierunku Rosjan - Marata, Żenii Kafielnikowa, Jeleny "najlepszy serwis wszech czasów" Dementiewej. :D, Wiery Zwonariowej i Nastki Myskiny (pozdro Kurczak :mrgreen: ). Plus dwie magiczne Szwajcarki (oprócz Martiny jeszcze Patty), czarodziej Santoro, którego unikatowy styl zafascynował mnie z biegiem czasu i na dokładkę jeszcze pewien łysy pan, który zasiada w boksie najpiękniej przegrywającego tenisisty w historii. :lol:
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
magdalia

Jacques D. pisze: 15 lip 2019, 21:54
magdalia pisze: 15 lip 2019, 21:43

No mówiłem, że świetny gust. :) Moja pula "po latach" byłaby podobna, choć w tamtych czasach skłaniałem się bardziej w kierunku Rosjan - Marata, Żenii Kafielnikowa, Jeleny "najlepszy serwis wszech czasów" Dementiewej. :D, Wiery Zwonariowej i Nastki Myskiny (pozdro Kurczak :mrgreen: ). Plus dwie magiczne Szwajcarki (oprócz Martiny jeszcze Patty), czarodziej Santoro, którego unikatowy styl zafascynował mnie z biegiem czasu i na dokładkę jeszcze pewien łysy pan, który zasiada w boksie najpiękniej przegrywającego tenisisty w historii. :lol:
Żeni nie lubiłam między innymi za to, że pokonał Pete'a w 96 roku w Paryżu :-( Patty Schnyder lubiłam, Ljubicicia też. Santoro był dla mnie dziwny, choć ciekawy ;)
Awatar użytkownika
Michael Scott

A co oni wszyscy mają do tematu "GOAT - debata", w którym niewątpliwie się znajdujemy? :-)
Awatar użytkownika
Jacques D.

Hingis to goat kobiecy, a reszta to bardzo mocne kandydatki do tego tytułu. U mężczyzn tak samo (Ljubicic i Santoro najmocniejsi z tej puli). Gdybyś znał się na tenisie tak dobrze, jak my, to byś wiedział.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Michael Scott

:padam: :padam: :padam:
Nadal i Federer klękają przed Ljubiciciem i Santoro xDDDDDD

[ :facepalm: ]
Awatar użytkownika
magdalia

Bo ja zaczęłam od Samprasa, a potem dyskusja potoczyła się w takim a nie innym kierunku ;) No a Sampras z GOAT-em ma jednak dość dużo wspólnego ;) Ale oczywiście przepraszam za zaśmiecenie wątku, już nie będę :)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2019, 23:31 przez magdalia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
no-handed backhand

Post autor: no-handed backhand »

Ivana Ljubicica bardzo lubię i szanuję. Jako zawodnika i trenera. Nawet jeśli miałby włosy, to i tak po wczorajszym finale niewątpliwie byłby znowu łysy.
Yoshihito Nishioka do Ciebie jedzie
Awatar użytkownika
Michael Scott

magdalia pisze: 15 lip 2019, 23:20 Bo ja zaczęłam od Samprasa, a potem dyskusja potoczyła się w takim a nie innym kierunku ;) No a Sampras z GOAT-em ma jednak dość dużo wspólnego ;) Ale oczywiście przepraszam za zaśmiecenie wątku, już nie będę :)
Dużo. Jakbym miał wybierać najlepszą piątkę w historii tej dyscypliny (era open), to byliby w niej: Federer, Nadal, Sampras, Borg, Djokovic.

U kobiet: Serena, Graf, Evert, Navratilova oraz Hingis.
ODPOWIEDZ