Roger Federer vs Rafael Nadal

Obrazek
Awatar użytkownika
Kiefer

Re: Roger Federer vs Rafael Nadal

Post autor: Kiefer »

DUN I LOVE pisze: 21 maja 2020, 18:48 E tam, w tamtym momencie denerwowało, ale po ostatnim Wimbledonie traktuję to jako mało istotny incydent. :D

Idę napisać jakiś wstęp, obrażający Nadala przy okazji.
Pamiętam jak robpal pisał przy 4-1 czy tam 5-2, że już jest po ptokach, a jak mu zwróciłem uwagę po meczu, to odpisał, że chodziło mu tylko o pierwszego seta. :P

Nie no wydawało się, że Fed faktycznie ma spore szanse, przede wszystkim już bez tej presji skompletowania karierowego, ale też i forma obu na to wskazywała, jednak po pierwszym secie już było wszystko jasne.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Stopa tedy mówił, pod koniec meczu, że było mnóstwo opinii i wypowiedzi na temat szans przed spotkaniem, ale rzeczywistość pokazała, że tam jest skrajny beton i pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

No prawdę mówiąc, to nawet gdyby wygrał pierwszego seta, to i tak Rafa by na 80% ogarnął, może co najwyżej byłaby piątka, a po niej człowiek jeszcze bardziej wkurzony.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Kalka Wimbls15, gdzie najlepsze zostawił w półfinale. Inna sprawa, że w decydującym meczu poziom trudności w Paryżu nie do wyrównania gdziekolwiek przez kogokolwiek.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Masz rację.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Dobry wieczór! Czas na I odcinek nowego formatu RN - taka tarcza antyryzysowa ratująca aktywność na forum w dobie padnemii. :P Dziś porozmawiamy o tenisistach, którzy w najmocniejszym stopniu zdefiniowali tenis w ostatnich 15 latach.

Są jak ogień i woda. Żelazna kondycja fizyczna, atletyzm, wulkan emocji na korcie, denomiczna siła mentalna, charakter wojownika kontra maestria, nienaganna technika, artyzm w najczystszej postaci, urzekający ale też i bardzo wrażliwy, będący dla milionów kibiców na całym świecie permanentym doświadczeniem religijnym. Jeden wyraża emocje na korcie, drugi je wywołuje jeszcze długo po tym jak światło zgaśnie i chłopcy zejdą do szatni.

U progu sezonu 2004 roku tenis był w raju, później pojawił się on i pokazał nam piekielną otchłań. W Miami mająć zaledwie 17 lat odesłał lidera rankingu bez większej historii, 6-3 6-3.

------------------
Kiedy zaczęła się wasza przygoda z rywalizacją Rogera Federera z Rafaelem Nadalem? Który ich mecz był pierwszym jaki widzieliście? Czy u kogoś z was właśnie ich pojedynek sprawił, że zostaliście z tenisem na dłużej? Zapraszam. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

DUN I LOVE pisze: 21 maja 2020, 20:00 Kiedy zaczęła się wasza przygoda z rywalizacją Rogera Federera z Rafaelem Nadalem? Który ic hecz był pierwszym jaki widzieliście? Czy u kogoś z was właśnie ich pojedynek sprawił, że zostaliście z tenisem na dłużej? Zapraszam.
Szczerze? Nie wiem/nie pamiętam, ale bym obstawiał, że oglądałem półfinał RG 05.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Ja nie widziałem dwóch pierwszych spotkań - przy Miami04 wstałem rano i przeżyłem lekki szok. Kiedy był grany finał Miami, trwała żałoba po śmierći JPII i nie było meczu w przekazie otwartym. Widziałem na ls i też tylko się niepotrzebnie denerwowałem.

Oglądałem cały półfinałRG05, czuć było już wtedy, że czas tego meczu tenisowy świat wstrzymuje oddech.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sowa

Post autor: Sowa »

Możliwe, że widziałam wcześniejsze, ale zdecydowanie pamiętam finał Rolanda w 2007 roku. Od tamtego meczu w ich pojedynkach stoję po jednej stronie, wcześniej bywało różnie.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Sowa pisze: 21 maja 2020, 20:08 Możliwe, że widziałam wcześniejsze, ale zdecydowanie pamiętam finał Rolanda w 2007 roku. Od tamtego meczu w ich pojedynkach stoję po jednej stronie, wcześniej bywało różnie.
Co się stało, że właśnie po tamtej stronie? Z reguły kibicuje się słabszym. :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Federasta20

Post autor: Federasta20 »

Dokładnie nie pamiętam mojego pierwszego razu z Fedalem, nigdy tez AŻ takim wielkim zapaleńcem nie byłem jak niektórzy :) Początkowo zresztą wcale nie kibicowałem RF, a po Wimbledonie 2008 nawet się cieszyłem, że jest nowy mistrz. Dopiero od US Open 2008 albo AO'09 wskoczyłem do szwajcarskiego obozu. Smutny był finał tego spotkania w Australii, poddanie się w 5. secie i ceremonia. Dopiero w ostatnich latach Roger trochę wyprostował tą rywalizację bo przed AO'17 wyglądało słabo.
Awatar użytkownika
Sowa

DUN I LOVE pisze: 21 maja 2020, 20:09
Sowa pisze: 21 maja 2020, 20:08 Możliwe, że widziałam wcześniejsze, ale zdecydowanie pamiętam finał Rolanda w 2007 roku. Od tamtego meczu w ich pojedynkach stoję po jednej stronie, wcześniej bywało różnie.
Co się stało, że właśnie po tamtej stronie? Z reguły kibicuje się słabszym. :D
Jakby to powiedzieć... Ktoś mnie wkurzył swoim wykładem o nieznoszącej sprzeciwu wyższości Federera.
Awatar użytkownika
arti

Post autor: arti »

Pierwszego spotkania nie oglądałem. Śledzę rywalizację od Miami 2005. A od półfinału RG już jako kibic tej właściwej strony ;) .
W(39):Nicea’11, Kuala Lumpur’11, Sztokholm’11, Eastbourne’12, Winston-Salem’12, Wimbledon’13, Winston-Salem’13, Kuala Lumpur’13, Zagrzeb’15, Winston-Salem’16, Moskwa’16, Pekin'17, Houston'18, Estoril'18, Stuttgart'18, Hamburg'18, US OPEN'18, Basel'18, Buenos Aires'19, Monte Carlo'19, Paryż'19, Australian Open'20, Rio'20, Dubaj'20, Kolonia'20, Paryż'20, Montpellier'21, Miami'21, Eastbourne'21, Cordoba'22, Seul'22, Tokio'22, Adelajda2'23, Wimbledon’23, Hamburg'23, Pekin'23, Szanghaj'23, Basel'23, Brisbane'24
F(26):Newport’10, Szanghaj’11, Paryż’11, Roland Garros’13, Hamburg’13, Toronto’14, Nottingham’16, Paryż'16, Hamburg'17, Paryż'17, Madryt'18, Toronto'18, Estoril'19, Madryt'19, Lyon'19, Tokio'19, Szanghaj'19, Auckland'20, Marbella'21, Genewa'22, QC'22, Adelajda1'23; Doha'23, Roland Garros’13, Kitzbuhel'23, Winston Salem'23
MTT 120 weeks #1
Awatar użytkownika
Michael Scott

Post autor: Michael Scott »

Nazwijcie mnie mainstreamem, ale Fedal w latach 2004 - 2010 to był kosmos. Dalej już "tylko" platyna, z jednostkowymi wystrzałami w stratosferę.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Federasta20 pisze: 21 maja 2020, 20:12Dopiero w ostatnich latach Roger trochę wyprostował tą rywalizację bo przed AO'17 wyglądało słabo.
Tak się zastanawiam, który mecz był najpoważniejszą wskazówką w którąstornę to się potoczy. O ile te 2 pierwsze mecz emożna tłumaczyć elementem zaskoczenia i całkowitym brakiem presji ze strony Rafy, RG wiadomo, o tyle Dubaju 2006 nic już nie tłumaczy. To był taki pierwszy mecz, kiedy Federer miał wszystkie karty w ręku, a mecz ostatecznie przegrał.

Do 62 43* i 15-15 pełna kontrola, piękny wolej, który...odwrócił bieg spotkania. Nie odciął Fed jednej z głów rywalowi wtedy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
CajraX

Post autor: CajraX »

Też nie pamiętam pierwszego razu, ale już wtedy wiedziałem, że Roger zawsze będzie grał z zabezpieczeniem. Tzn. było widać, że Nadal nie jest z pierwszej łapanki. Zwłaszcza ta defensywa chyba rzucała się w oczy.
Awatar użytkownika
Sowa

Jaki to był słodki chłopiec wtedy. Połowę mojego kibicowskiego serca zdobył ten urok i te różki na korcie. :D
Awatar użytkownika
Kiefer

Tak sobie sprawdziłem h2h i od Madrytu 09 to widziałem chyba każde ich spotkanie, ale wszystko co było przed to albo nie widziałem, albo jest dla mnie mocno rozmyte.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Sowa pisze: 21 maja 2020, 20:13Jakby to powiedzieć... Ktoś mnie wkurzył swoim wykładem o nieznoszącej sprzeciwu wyższości Federera.
Latynoska uroda i południowy temperament były tu bez znaczenia?

Miło wiedzieć, że @Thor to Federasta pierwszego sortu. :ok:
arti pisze: 21 maja 2020, 20:14 Pierwszego spotkania nie oglądałem. Śledzę rywalizację od Miami 2005. A od półfinału RG już jako kibic tej właściwej strony ;).
Oglądałeś to gdzieś (Miami 05) czy tylko cyferki na starszym słusznym livescorze ze strony ATP? :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Thor

Post autor: Thor »

Chyba oglądałem już ich pierwszy mecz, ale wtedy nie przeczuwałem katastrofy.
Sowa pisze: 21 maja 2020, 20:17 Jaki to był słodki chłopiec wtedy. Połowę mojego kibicowskiego serca zdobył ten urok i te różki na korcie. :D
Skończ robić ten makaron, bo póki masz rękach marmurowy wałek, to nie napiszę tego, co bym chciał.
ODPOWIEDZ