Roger Federer vs Rafael Nadal

Obrazek
Awatar użytkownika
Michael Scott

Re: Roger Federer vs Rafael Nadal

Post autor: Michael Scott »

DUN I LOVE pisze: 21 maja 2020, 20:34 Nie potrafiłem powtórzyć w myślach "Rafael Nadal Mistrzem WImbledonu". Co za bzdura i profanacja. :D
No patrz, nawet dotarłem do niepublikowanych dotąd taśm przedstawiających @DUN I LOVE zaraz po tym, jak zakończył się piąty set wimbledońskiego finału w 2008.

Obrazek
Awatar użytkownika
CajraX

Post autor: CajraX »

Dun. Mamy tyle samo lat i poznaliśmy swoje żony w tym samym czasie praktycznie. Niedawno zacząłem też łysieć. To chyba jakieś znaki :niedowierzanie:
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

CajraX pisze: 21 maja 2020, 20:38 Dun. Mamy tyle samo lat i poznaliśmy swoje żony w tym samym czasie praktycznie. Niedawno zacząłem też łysieć. To chyba jakieś znaki :niedowierzanie:
Każdy ma swojego sobowtóra. ;-)
Awatar użytkownika
Michael Scott

DUN I LOVE pisze: 21 maja 2020, 20:38
Właśnie odpalony mam skrót z RG07, tam Fed miał zajebistą skuteczność bp, 'federerrowską' wręcz.
Jakby wykorzystał więcej niż jedną z siedemnastu (!) BP, to może ten mecz potoczyłby się inaczej.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

@Michael Scott, wtedy to ja cały mecz siedziałem po turecku i przy każdej piłce sie żęgnałem patrząc na ikonę. :D Żona sprawdzała, czy mi serce bije i w pewnym momecnie (ostra walka, chyba 6-6 czy 7-7 w deciderze) zadała pytanie, dlaczego prawosławni tak się żegnają i co to znaczy? :D Odparłem, że teraz to nie jest najlepszy moment na takie rozmowy. :lol:

CajraX pisze: 21 maja 2020, 20:38 Dun. Mamy tyle samo lat i poznaliśmy swoje żony w tym samym czasie praktycznie. Niedawno zacząłem też łysieć. To chyba jakieś znaki :niedowierzanie:
Studiowałem razem z żoną, znaliśmy się od 2005, kumplami zostaliśmy w 2006 (pod koniec I roku), później już szło do jednej bramki, że tak powiem. :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Michael Scott pisze: 21 maja 2020, 20:40
Właśnie odpalony mam skrót z RG07, tam Fed miał zajebistą skuteczność bp, 'federerrowską' wręcz.
Jakby wykorzystał więcej niż jedną z siedemnastu (!) BP, to może ten mecz potoczyłby się inaczej.
Federer miał tak wiele meczów, które może potoczyłyby się inaczej, że chyba nie ma w tym żadnego przypadku.
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 21 maja 2020, 20:34
Wimbledon 2008 to chyba najgorsze przeżycie kibicowskie dla mnie. Pojechałem z kumplami na wakacje (oni korzystali z życia, ja w międzyczasie zacząłem swój zwiążek z żoną :D, ona miała pracę na wakacje, nie szło wziąć urlopu, my już sobie wczesniej wszystko zkalepaliśmy) na Sunrise Festival do Kołobrzegu. Druzgotany tamtym meczem chodziłem po brzegu plaży, słuchałem Łzy - narcyz xD i się zastanawaiłem co się w ogóle stało.

Nie potrafiłem powtórzyć w myślach "Rafael Nadal Mistrzem WImbledonu". Co za bzdura i profanacja. :D
Chodziły wtedy głosy wypowiadane przez większość ekspertów, obserwatorów, ludzi związanych z tenisem i rzecz jasna fanów Federera, że Wimbledon 2008 to punkt zwrotny i zmiana warty. Z perspektywy czasu chyba bardziej nazwałbym to jedną z boleśniejszych porażek Szwajcara i meczem który obrósł w legendę.
Awatar użytkownika
arti

Post autor: arti »

Który to zły brat bliźniak :D ?
W(39):Nicea’11, Kuala Lumpur’11, Sztokholm’11, Eastbourne’12, Winston-Salem’12, Wimbledon’13, Winston-Salem’13, Kuala Lumpur’13, Zagrzeb’15, Winston-Salem’16, Moskwa’16, Pekin'17, Houston'18, Estoril'18, Stuttgart'18, Hamburg'18, US OPEN'18, Basel'18, Buenos Aires'19, Monte Carlo'19, Paryż'19, Australian Open'20, Rio'20, Dubaj'20, Kolonia'20, Paryż'20, Montpellier'21, Miami'21, Eastbourne'21, Cordoba'22, Seul'22, Tokio'22, Adelajda2'23, Wimbledon’23, Hamburg'23, Pekin'23, Szanghaj'23, Basel'23, Brisbane'24
F(26):Newport’10, Szanghaj’11, Paryż’11, Roland Garros’13, Hamburg’13, Toronto’14, Nottingham’16, Paryż'16, Hamburg'17, Paryż'17, Madryt'18, Toronto'18, Estoril'19, Madryt'19, Lyon'19, Tokio'19, Szanghaj'19, Auckland'20, Marbella'21, Genewa'22, QC'22, Adelajda1'23; Doha'23, Roland Garros’13, Kitzbuhel'23, Winston Salem'23
MTT 120 weeks #1
Awatar użytkownika
Michael Scott

Mam tego więcej, tutaj @DUN I LOVE uchwycony zaraz po bajglu w ostatnim secie paryskiego pogromu w 2008.

Obrazek
Awatar użytkownika
CajraX

Post autor: CajraX »

Czyli pewnie już po RG07 Fed zdobył przydomek Converterer :facepalm:
Awatar użytkownika
Kiefer

No Wimbledon 08 niewątpliwie czymś takim jak zmianą warty był, choć z drugiej strony później Fed dołożył cztery WS, a Rafa jednego.
Awatar użytkownika
Michael Scott

Kiefer pisze: 21 maja 2020, 20:41
Michael Scott pisze: 21 maja 2020, 20:40
Federer miał tak wiele meczów, które może potoczyłyby się inaczej, że chyba nie ma w tym żadnego przypadku.
De facto to chyba oprócz RG 2008, gdy Fed zdecydowanie poddał się już po pierwszym secie oraz Wimbla 2006, kiedy Szwajcar w swoim prime był po prostu jeszcze za mocny, w rywalizacji Fedala nie było skrajnie jednostronnych meczów.
Piszę oczywiście o Ws-ach.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Kamileki pisze: 21 maja 2020, 20:41Chodziły wtedy głosy wypowiadane przez większość ekspertów, obserwatorów, ludzi związanych z tenisem i rzecz jasna fanów Federera, że Wimbledon 2008 to punkt zwrotny i zmiana warty. Z perspektywy czasu chyba bardziej nazwałbym to jedną z boleśniejszych porażek Szwajcara i meczem który obrósł w legendę.
Ja to masakrycznie przeżyłem (inna sprawa, że w tamtym czasie mi się tak wszystko układało, że nie miałem innych problemów). No i nie ukrywam, że zazdroszczę Rafafanom tamtego triumfu. Już nawet nie chodzi o Wimbledon, ale o tę całą otoczkę, wymair meczu, jego przebieg i niesamowite emocje na sam koniec. Nie przesadzę, jeżeli napiszę, że wtedy cały świat kibicował tenisowi i oczy wszystkich były skierowane na Londyn. :P

Od 5:58:21, słowa Andrew Castle'a: "There's a new man at the head of men's tennis". Piękny moment, szkoda, że po złej stronie kortu. :D

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Thor

Post autor: Thor »

Jakby nie patrzeć, mamy z Sową olbrzymi sentyment do tej rywalizacji. Żona mnie wyrwała na oglądanie meczu tenisowego. :-) Spojrzałem, siedziało takie rude i malutkie na seminarium u mojej matki, a ona, że uciekł jej autobus i na mecz nie zdąży. Odwiozłem i przepadłem srodze. Więc nawet lubię tego Rafcia. Ale włosy jeszcze mam.
Awatar użytkownika
Kiefer

@Michael Scott, pszesz o WS? Na pewno AO14 był spokojny dla Hiszpana, bardzo jednostronny, bezradnie Szwajcar wyglądał.
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Kiefer pisze: 21 maja 2020, 20:44 No Wimbledon 08 niewątpliwie czymś takim jak zmianą warty był, choć z drugiej strony później Fed dołożył cztery WS, a Rafa jednego.
No więc właśnie. W kolejnych sześciu Szlemach Szwajcar wygrał 4 Szlemy, a Nadal i Delpo po jednym. Następnie Hiszpan wygrał trzy pod rząd w 2010 co robiło wielkie wrażenie, a potem przyszedł pajac. Dlatego nie wiem czy zmiana warty to dobre określenie dla meczu po którym Nadal chodził po dachu: co za sceny :o
Awatar użytkownika
jarosword20

Post autor: jarosword20 »

Ja będę nieobiektywny, bo do tenisa "wszedłem" dopiero w roku 2013, a pierwszy mecz jaki na dobrą sprawę pamiętam to Nadal-Djoko i siatka w 5 secie na RG. A pamiętam to tylko dlatego, że po 3 secie poszliśmy z kumplami z akademika na kebaba i wróciliśmy na 5, gdzie ta akcja miała miejsce. Tak na serio to tenisa zacząłem oglądać w 2014 roku od AO, więc w sumie mam dobry przekrój Fedela na mniejszej przestrzeni czasowej :D
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Thor pisze: 21 maja 2020, 20:45 Jakby nie patrzeć, mamy z Sową olbrzymi sentyment do tej rywalizacji. Żona mnie wyrwała na oglądanie meczu tenisowego. :-) Spojrzałem, siedziało takie rude i malutkie na seminarium u mojej matki, a ona, że uciekł jej autobus i na mecz nie zdąży. Odwiozłem i przepadłem srodze. Więc nawet lubię tego Rafcia. Ale włosy jeszcze mam.
Co za historia, a mnie zastanawiało jakim cudem zna teściową dłużej niż Ciebie. :)

@CajraX, ta ksywa to chyba dużo wcześniej. Rg07 to byłjeden z tych meczów, gdzie przegrał właśnie przez fatalną grę przy swoich bp. Ao09 i trzeci set to kolejna taka perełka.

@Michael Scott, RG08 to były jak zwykle wielkie nadzieje, ale nie przeżyłem tego wcale. Nie było najmniejszych szans i szybko przeszedłem do następnego turnieju.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Michael Scott

Kiefer pisze: 21 maja 2020, 20:47 @Michael Scott, pszesz o WS? Na pewno AO14 był spokojny dla Hiszpana, bardzo jednostronny, bezradnie Szwajcar wyglądał.
W pierwszym secie jeszcze powalczył. W sumie pisząc, przeleciałem sobie pamięcią jedynie po wielkoszlemowych finałach Fedala, ale jeśli wliczymy semi to masz rację.
Awatar użytkownika
Sowa

Post autor: Sowa »

Kamileki pisze: 21 maja 2020, 20:47
Kiefer pisze: 21 maja 2020, 20:44 Nadal chodził po dachu: co za sceny :o
Uwielbiam te sceny za Rogerowego tatę, który wygląda jak Super Mario. :D I za królową. I ogólnie za to, jak team Rogera się zachowywał po tym meczu. Wielkie to było.
ODPOWIEDZ