http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... Diary.aspxUS OPEN 2012
US OPEN DIARY: BOB TOSSES MEDAL, NOVAK THANKS FANS
New York, U.S.A.
by ATP Staff | 07.09.2012
Bob Bryan tossed his Olympic gold
medal into the stands to a friend.
ATPWorldTour.com takes a look at the news and talking points at the US Open on the second Friday.
Bob Launches Medal Into Stands
Following his US Open title victory with twin brother Mike over Leander Paes and Radek Stepanek, Bob Bryan threw his Olympic gold medal into the stands… to his friend Sean. “That was my buddy from Miami. He has good hands,” Bob said. “If he wasn't an athlete, I wouldn't have thrown it to him, but he's a coordinated guy.”
Read Bryans Tie All-Time Major Team Titles Record
Super Saturday Starting Early
Not wanting to take any weather-related risks of play being delayed, the USTA has altered the usual Super Saturday schedule. Gates will open at 10am with matches starting right at 11am. Traditionally, play begins at noon, but the latest forecast predicts a chance of showers hitting Flushing Meadows in the afternoon.
Novak Thanks His Fans
Upon seeing a video put together by numerous fans around the world, who’ve created the #NoleFam hastag on Twitter, Novak Djokovic showed his gratitude for the montage.
@DjokerNole: “And my #nolefam put a smile on my face again w/ this videoThank you, I was touched! http://goo.gl/iI7As #BestFansInTheWorld”
Knowles Calls It A Career
Mark Knowles announced his retirement from professional tennis on Friday. The 41-year-old won four Grand Slam titles (three men’s, one mixed), held the No. 1 ranking for 65 weeks and lifted 55 trophies. “I still have a love for the game and enjoy the thrill of competition and feel that I could still win a few more titles,” says Knowles. “However, the title that has become the most important to me over the last few years is that of being the best husband and father to my family. I have truly been blessed and want to shift my focus full time to my wife and kids.”
Tweet Of The Day
@dusanVemic: “@Bryanbrothers @Bryanbros @MicaelaBryan Congratulations on 12th Grand slam doubles title!!!! Great tennis players Better people IDEMOOO!”
US Open 2012
Re: US Open 2012
Uwaga: Została uwzględniona różnica czasu!

US Open - plan gier na sobotę:
Stadion Artura Ashe'a, start o godz. 17:00.
[6] Tomas Berdych (CZE) vs [3] Andy Murray (GBR)
[4] David Ferrer (ESP) vs [2] Novak Djokovic (SRB)
Wszystkie dotychczasowe wyniki turnieju można znaleźć na 1 stronie wątku.
US Open - plan gier na sobotę:
Stadion Artura Ashe'a, start o godz. 17:00.
[6] Tomas Berdych (CZE) vs [3] Andy Murray (GBR)
[4] David Ferrer (ESP) vs [2] Novak Djokovic (SRB)
Wszystkie dotychczasowe wyniki turnieju można znaleźć na 1 stronie wątku.
Jakaś strona gdzie można obejrzeć cały mecz Nole? Pobrane chyba odpada - za mało miejsca na dysku 

MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Oh7llpky ... EAmx1YcOjg[/youtube]grzes430 pisze:Jakaś strona gdzie można obejrzeć cały mecz Nole? Pobrane chyba odpada - za mało miejsca na dysku
O to chodzi?

Tytuły (4): 2023: Doha; 2017: Chennai, Queens Club; 2012: Memphis
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta
twitter.com/saboteur_cod
Finały (6): 2017: Newport, Montreal; 2014: Abu Dhabi, Metz; 2013: Pekin, Atlanta
twitter.com/saboteur_cod
Heh, szukałem na youtube wczoraj ale do tego się nie dokopałem, dzięki 

MTT:
Jak widzicie dzisiejsze mecze?
Wg mnie w pierwszym półfinale sprawa jest otwarta. Berdych umie grać z Murrayem, co pokazuję bilans H2H. Pytanie jakiego Andy'ego zobaczymy dziś na korcie? Czy w tak świetnej dyspozycji jak w meczu z Raoniciem, czy grającego przeciętnie jak z Lopezem, czy grającego tak fatalnie jak w początkowej fazie meczu z Ciliciem.
Drugi półfinał ma dla mnie stuprocentowego faworyta. Ferrer nie ma atutów na Djokovicia, jego gra będzie napędzać grę Serba, który kocha długie, mordercze wymiany. Inny scenariusz jak wynik 3-0 dla Serba będzie dla mnie wielkim zaskoczeniem.
Wg mnie w pierwszym półfinale sprawa jest otwarta. Berdych umie grać z Murrayem, co pokazuję bilans H2H. Pytanie jakiego Andy'ego zobaczymy dziś na korcie? Czy w tak świetnej dyspozycji jak w meczu z Raoniciem, czy grającego przeciętnie jak z Lopezem, czy grającego tak fatalnie jak w początkowej fazie meczu z Ciliciem.
Drugi półfinał ma dla mnie stuprocentowego faworyta. Ferrer nie ma atutów na Djokovicia, jego gra będzie napędzać grę Serba, który kocha długie, mordercze wymiany. Inny scenariusz jak wynik 3-0 dla Serba będzie dla mnie wielkim zaskoczeniem.
http://www.sportowefakty.pl/tenis
MTT Rank -4 (High Rank -2)
W: Winston-Salem '14 Newport '14 Brisbane '14 Shanghai '13 Beijing '13 Wimbledon '12 Rome '12 Madrid '12 Basel '11 Dubai '11 Sydney '11 Kuala Lumpur '10
F: Bercy'14 AO '14 Eastbourne '12 Barcelona '12 Munich '12 Beijing '11 Bercy '09
SF: Barcelona '14 Stockholm '13 Paris-Bercy '12 Toronto '12 Vienna '11 LA '11 Valencia '10 Moscow '10 Hamburg '10 Belgrade '10 Brisbane '10
MTT Rank -4 (High Rank -2)
W: Winston-Salem '14 Newport '14 Brisbane '14 Shanghai '13 Beijing '13 Wimbledon '12 Rome '12 Madrid '12 Basel '11 Dubai '11 Sydney '11 Kuala Lumpur '10
F: Bercy'14 AO '14 Eastbourne '12 Barcelona '12 Munich '12 Beijing '11 Bercy '09
SF: Barcelona '14 Stockholm '13 Paris-Bercy '12 Toronto '12 Vienna '11 LA '11 Valencia '10 Moscow '10 Hamburg '10 Belgrade '10 Brisbane '10
sheva, ciężko te mecze widzieć inaczej 
Murray w czterech zaciętych setach, Djoko w trzech.
E: Na Queensie pada deszcz. Chyba kwestią chwil jest, kiedy dotrze nad Flushing Meadows.

Murray w czterech zaciętych setach, Djoko w trzech.
E: Na Queensie pada deszcz. Chyba kwestią chwil jest, kiedy dotrze nad Flushing Meadows.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
Ja z kolei będę upierał się, że ta porażka jest między innymi wynikiem kiepskiej motywacji Federera. Po najważniejszych dla niego turniejach i wszystkich celach, jakie udało mu się ostatnio zrealizować, nie była ona już po prostu taka sama. Tak naprawdę oprócz kolejnego Szlema (jak by nie patrzeć "18" wygląda lepiej niż "17") o nic tu nie walczył. Djokovicia i Murray'a pokonał w obecnym sezonie kilka razy, więc nie musiał udowadniać, że może z nimi wygrywać, a dzięki wycofaniu się Nadala nie istniała obawa, że Rafa podgoni go w liczbie zdobytych WS-ów. Oczywiście typowałem Szwajcara jako faworyta, ale z drugiej strony brakowało mi jakichś dodatkowych podtekstów, takich jak np. na Wimbledonie. Do tego doszedł walkower Fisha i Roger, mimo że nie zdążył nawet poczuć turnieju, już awansował do ćwierćfinału. Mecz z Berdychem zaczął tak, jakby dopiero co się obudził. Widziałem brak koncentracji i ogrania w sytuacjach na styku. To na pewno nie był ten Federer, który wychodził na kort maksymalnie zmotywowany i od samego początku rozbijał największych rywali. Dopiero w połowie trzeciego seta osiągnął wysoki poziom mobilizacji. Przy świetnie dysponowanym i nieodpuszczającym ani na krok Czechu okazało się już jednak zbyt późno na odwrócenie losów spotkania.robpal pisze:Przyznam, że dziwi mnie teza o braku motywacji. Szwajcar przez 2,5 roku czekał, aż Rafole spuści z tonu, a teraz, gdy wreszcie jest szansa na to, żeby taki stan rzeczy się utrzymał, to nie jest gotów "gryźć kortu"? Męczył się jak głupi na RG, kopiąc w cegle z przeciętniakami i odrabiając straty z Delpo, a z Berdychem nie był gotów iść na noże?
Pomijając okres dominacji Federera, to z mojego oglądu wynika, że Szwajcar potrafił skoncentrować się jedynie na turnieje, na których szczególnie mu zależało. Na inne nie umiał już utrzymać najwyższej dyspozycji. Na tegorocznym US Open (podobnie jak na tym sprzed trzech lat) startował właśnie z taką czystą kartą. Tego psychicznego luzu nie udało mu się jednak niestety przekuć w zwycięstwo.
- Robertinho
Coś mi się widzi, że mogą być kłopoty, ale dzień w Nowy Jorku jeszcze młody. Ze strony ES.

Update:
We are hearing reports that the start of this match has been delayed due to what has been described as 'apocalyptic' rain at Flushing Meadows. We will have an update for you as soon as possible, but don't expect play imminently.

Update:
Well, it is still raining at Flushing Meadows and the court looks a bit like a lake. There won't be any play in the next few minutes, that is for sure. Updates as and when we get them.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Tia, a w innym miejscu wręcz nakazują nowojorczykom, żeby jak najszybciej kicali w poszukiwaniu schronienia
.
A na tym zdjęciu pan Boom-Boom ma nietęgą minę odnośnie prognozy pogody dla NYC.

A na tym zdjęciu pan Boom-Boom ma nietęgą minę odnośnie prognozy pogody dla NYC.
Ok, panowie na korcie AA, trwa rozgrzewka.
Strasznie wieje, Berdychowi to na pewno nie pomoże.
Strasznie wieje, Berdychowi to na pewno nie pomoże.
- Robertinho
Półfinał zaczyna się przy pustych trybunach. Kolejny raz w Nowym Jorku...
Murray bez czapki, cóż za niespodzianka
Rozbawiło mnie to, że Andy gra zawsze w czapce.

MTT:
Fajnie jakbyś wiedział dlaczego gra bez niejgrzes430 pisze:Murray bez czapki, cóż za niespodzianka![]()
![]()

Tytuły (4): 2023: Doha; 2017: Chennai, Queens Club; 2012: Memphis
twitter.com/saboteur_cod
twitter.com/saboteur_cod
Berdych miał break pointa żeby odłamać na 2/2. Murray zagrał dropshota forehandowego ale spadła mu przy ruchu głową gdy odbijał piłkę czapka (Berdych nie doszedł do piłki). Nie wiadomo dlaczego, ale sędzia zamiast przyznać punkt Czechowi zarządził powtórzenie punktu bo mini kłotni i "negocjacjach" pomiędzy zawodnikami. Powtórzony punkt wygrał Berdych, a przy najbliższej przerwie Murray pożegnał się z czapką.grzes430 pisze:Murray bez czapki, cóż za niespodzianka![]()
![]()
Sędzia właśnie najpierw przyznał punkt Czechowi, co było niezgodne z przepisami. Zasady jasno regulują tę sytuację i punkt powinien był być powtórzony (tak się w końcu sprawa zakończyła).Tweener pisze:Nie wiadomo dlaczego, ale sędzia zamiast przyznać punkt Czechowi zarządził powtórzenie punktu bo mini kłotni i "negocjacjach" pomiędzy zawodnikami.
Strasznie się panowie męczą z wiatrem.
E: Znowu chrzanię. On przyznał najpierw punkt Murrayowi, a powinien był powtórkę.
- DUN I LOVE
- Administrator
Bo nie gra zawsze. Wiele spotkań (i to tego najcięższego kalibru) Szkot grał "normalnie" i coś się Witkowi ubzdurało, że zaczął prawić, jakoby nigdy nie widział Murraya grającego bez czapki. Berdych, Roddick - ok, Murray - niekoniecznie.grzes430 pisze:Rozbawiło mnie to, że Andy gra zawsze w czapce.
Przeciętnie widowisko w pierwszym secie.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Może i Szkot to wygra, ale ta jego gra jest po prostu piz**wata do kwadratu, widać to było jak na dłoni z Cilicem, widać i dziś. Cztery finały Szlema i jeden ugrany w nich set to nie może być dzieło przypadku.
- Wujek Toni
Szkoda mi Berdycha, który jest ewidentnie poszkodowany przez panujące warunki atmosferyczne. Może i pampers z niego niecodzienny, ale przy dobrym dniu mógłby wymóc na Djokoviciu pokazanie pełni potencjału w defensywie. Jeśli Murray osiągnie finał, będziemy mieli powtórkę z AO 2011, o ile nie większy łomot dla Szkota.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Szanowny Pan Robertinho dalej uważa, że obecność Berdycha w czołówce to kompletne nieporozumienie i jasny dowód na żałosny poziom dzisiejszego zaplecza Top 4?