Hiszpania - La Liga cz. I

Dla sympatyków futbolu.
Awatar użytkownika
Sempere

Re: Hiszpania - La Liga

Post autor: Sempere »

"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

To chyba była w takim razie moje "widzenie życzeniowe". :(
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Sempere

Wcale to nie było życzeniowe myślenie. Pewnie przeczytałeś wcześniejszego newsa, w którym informowano o 2 tygodniach przerwy dla Puyola. ;)
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Post autor: Whydack »

Derby Walencji coraz poważniejsze
Obrazek Trzeci sezon z rzędu Levante i Valencia stoczą batalię o prymat w mieście. Tego w historii jeszcze nie było, co oznacza, że rywalizacja pomiędzy oboma zespołami nabiera rumieńców. Głównie za sprawą Levante, bo to właśnie ten zespół dojrzał do tego, żeby regularnie grać w Primera Division.

W latach 20. i 30. XX wieku, kiedy Levante występowało pod nazwą Gimnastico, potyczki pomiędzy sąsiadami zza miedzy były regularne. Dopiero wojna domowa w Hiszpanii zmieniła oblicze klubu z przedmieść Walencji. Gimnastico przekształciło się w Levante i jego występy w Primera Division były synonimem sukcesu. Dlatego dopiero w XXI wieku mecze pomiędzy Levante i Valencią stały się czymś wyjątkowym.

Od sezonu 2004/05 rozegrano dziesięć derbowych spotkań na najwyższym ligowym szczeblu. Zespół z Mestalla triumfował w nich pięć razy, cztery razy padał remis i tylko raz z potyczki zwycięsko wyszło Levante. W sezonie 2006/07 Levante na własnym stadionie wygrało 4:2. Ale paradoksalnie, to właśnie Ciutat de Valencia, obiekt Granotas, jest bardziej szczęśliwy dla Valencii. Na wyjeździe Los Che nie mieli problemów ze zdobyciem kompletu punktów, a u siebie notorycznie gubili punkty.

Teraz jednak trudno wskazać faworyta. Oba zespoły są w dołku, grają nieregularnie, ale co najważniejsze, po raz pierwszy w historii, będzie to spotkanie pomiędzy uczestnikami europejskich pucharów. W Hiszpanii, oprócz Walencji tylko Madryt może się tym poszczycić.

- Gra w Lidze Europy to zaszczyt, ale gdy kończy się jedno spotkanie, to zaczynamy myśleć o kolejnym. Teraz koncentrujemy się na Valencii. Wiecie, co sądzę o faworytach. Kiedy zaczyna się mecz grają dwa zespołu i wszystko się może stać. Za chwilę powiecie, że Valencia została mistrzem małej ligi i ja to doceniam, ale jesteśmy w stanie się dostosować i zagrać o zwycięstwo - powiedział na przedmeczowej konferencji Juan Ignacio Martinez, szkoleniowiec Levante.

Po stronie gospodarzy będzie stała publiczność, dla której derby zawsze są czymś niezwykłym, ale także statystyka. W tym sezonie Valencia na wyjeździe nie zdobyła ani jednego punktu, a Levante wręcz odwrotnie. Tylko z Atletico Madryt w pierwszej kolejce Granotas zanotowali remis. Ostatnie dwa spotkania pokazują jednak, że Valencia dopiero wchodzi w sezon. Imponujące zwycięstwa w lidze i w Lidze Mistrzów są tego dowodem.
eurosport.onet.pl
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.

http://www.wtatenis.pl/
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Jakie prognozy? Ja bym rzekł 2-1 Barca...
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Real. Po kryzysie z początku sezonu nie ma już chyba śladu, a Barca cały czas na tym samym poziomie - mocno przeciętnie, ale zwycięsko.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Joao

Post autor: Joao »

3-2 Barca
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Rzadko kiedy znajduję się w optymistycznym stanie ducha odnośnie tej konfrontacji, lecz tym razem wydaje mi się, że to Królewscy powinni wyjść z dzisiejszego starcia zwycięsko. Nie wiem czy rozklekotana defensywa Barcelony oprze się obecnej sile ognia Realu; szczególnie, że Ronaldo po wielu meczach posuchy zaczął trafiać w Gran Derbi z zaskakującą regularnością. Jeżeli zespół będzie trzymał się założeń taktycznych ustalonych na odprawie przedmeczowej to jestem dobrej myśli.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2012, 18:21 przez Wujek Toni, łącznie zmieniany 2 razy.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

Tym razem Camp Nou będzie nasze. Postawiłem kilka złotych na Blancos i gole CR :D
Awatar użytkownika
Sempere

Ja też stawiam na Real (2-1).
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Podział punktów - oglądałem tylko drugą połowę, ale po jej przebiegu wnioskuję, że raczej sprawiedliwy to wynik. Nie da się ukryć, że dzisiejszy mecz naprawdę był strzeleckim pojedynkiem dwóch cracków.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

DUN I LOVE pisze:Podział punktów - oglądałem tylko drugą połowę, ale po jej przebiegu wnioskuję, że raczej sprawiedliwy to wynik.
To samo miałem napisać. Z obu stron można mówić o żalu czy to z powodu poprzeczki Montoyi, szansy Pedro czy okazjom Benzemy i di Marii z I połowy czy też feralnej obronie Pepe i przypadkowym pierwszym golu Messiego. Jestem zaskoczony dobrą postawą eksperymentalnej linii obrony Barcy. Adriano zagrał naprawdę dobre spotkania.

Przewrotka Krysi hahaha :D Chyba pozazdrościł Benzemie tyle, że zamiast gola o mało co nie skręcił karku
Awatar użytkownika
Sempere

Trzy tygodnie przerwy Alvesa

Obrazek Obrazek

Trzy tygodnie będzie pauzował piłkarz Barcelony Dani Alves. Kontuzji mięśnia uda lewej nogi doznał w hicie z Realem Madryt. To oznacza, że Brazylijczyk nie wystąpi przeciwko reprezentacji Japonii.

Alves opuścił boisko już w 27. minucie, a jego miejsce na prawej stronie obrony zajął Martin Montoya. 29-letni zawodnik ma wyraźnie pecha do Realu, bowiem przed poprzednim spotkaniem (rewanż w Superpucharze Hiszpanii) doznał urazu na rozgrzewce i w ogóle nie pojawił się na boisku.

Trener Dumy Katalonii Tito Vilanova ma problemy z defensorami; problemy zdrowotne uniemożliwiły występ z "Królewskimi" parze stoperów: Carlesowi Puyolowi i Gerardowi Pique.

Kontuzja Alvesa wyklucza go z udziału w towarzyskich spotkaniach Canarinhos przeciwko Irakowi (11 października w Malmoe) i Japonii (16 października we Wrocławiu). Brazylijczycy od poniedziałku przebywają w stolicy Dolnego Śląska.

"El Clasico", jak nazywane są potyczki Barcelony z Realem, na stadionie Camp Nou oglądało 96 589 kibiców. Wśród nich był m.in. legendarny amerykański koszykarz Earvin Magic Johnson i drużyna z ligi NBA Dallas Mavericks, która przygotowuje się do konfrontacji z Barca Regal. Dawny zespół odwiedził z kolei brazylijski piłkarz Rivaldo (obecnie gra w... Angoli), mistrz świata z 2002 roku i wicemistrz z 1998.

Bohaterami szlagieru byli Lionel Messi (Barcelona) i Cristiano Ronaldo (Real), którzy strzelili po dwie bramki. Portugalczyk zdobywał gole w każdym z sześciu ostatnich meczów przeciwko Katalończykom, zaś Argentyńczyk jako pierwszy zawodnik w historii Barcelony zanotował 150 trafień na Camp Nou.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... rwy-alvesa
MG FCB

Post autor: MG FCB »

Barca przeważała szkoda głównie sytuacji Montoyi i Pedro oraz ewidentnie niesprawiedliwie niepodyktowanego karnego.Real też miał swoje sytuacje, dlatego remis nie jest w sumie taki zły.Dobrze, że pozostała nadal przewaga ośmiu punktów. ;)
MTT
Best rank. #2
Zwycięstwa: Roland Garros 2013 (debel), Eastbourne 2013, Australian Open 2014
Finały: Memphis 2013, Indian Wells 2014, Indian Wells 2014 (debel), Casablanca 2014, Rzym 2014 (debel), Hamburg 2014, Wimbledon 2015 (debel)
Awatar użytkownika
Sempere

Poważna kontuzja Marcelo we Wrocławiu

Obrazek Obrazek

Marcelo doznał w niedzielę podczas treningu we Wrocławiu pęknięcia kości prawej stopy i nie będzie mógł grać przez minimum trzy miesiące.

Do kontuzji doszło podczas treningu przed wtorkowym meczem towarzyskim we Wrocławiu, w którym Brazylia zmierzy się z Japonią. 24-letni zawodnik w poniedziałek odleci do Hiszpanii, gdzie jeszcze tego samego dnia sztab medyczny Realu zadecyduje o sposobie dalszego leczenia.

Trener Brazylii Mano Menezes nie zdecydował się na powołanie innego piłkarza w miejsce kontuzjowanego obrońcy.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -wroclawiu
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Deportivo - Barcelona 4-5 (2-4).

Szalony mecz w La Coruni. Po 18 minutach Katalończycy prowadzili 3-0 i kiedy szykowałem się na lajtowy wieczór, to zaczął się mecz. Bardzo chaotycznie i niepewnie zagrała Barcelona ostatnią godzinę, ale na szczęście mamy kosmicznego Messiego, który ukąsił Hat-Tricka, a ostatnim golem totalnie pozamiatał.

Gol samobójczy Alby to chyba bramka sezonu. :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sempere

DUN I LOVE pisze:Deportivo - Barcelona 4-5 (2-4).
Podobają mi się takie wyniki, przywodzą mi na myśl dawną romantyczna piłkę, gdzie padało mnóstwo bramek. ;)
Awatar użytkownika
Sempere

Operacja prawej stopy Marcelo z Realu Madryt przebiegła pomyślnie

Obrazek Obrazek

Marcelo, obrońca reprezentacji Brazylii i zawodnik Realu Madryt, przeszedł pomyślnie operację pękniętej kości prawej stopy - poinformował w niedzielę hiszpański klub.

24-letni piłkarz doznał kontuzji w ubiegłą niedzielę, podczas treningu we Wrocławiu. Uraz ten uniemożliwił mu występ we wtorkowym meczu towarzyskim, w którym Brazylia wygrała z Japonią 4:0.

- W sobotę operację Marcelo przeprowadził Niek Van Dijk, szef oddziału ortopedycznego w znanej klinice specjalistycznej w Amsterdamie. Przebiegła bez żądnych komplikacji. Zawodnik pozostanie jeszcze kilka dni w szpitalu w Amsterdamie, a do Madrytu przyleci najprawdopodobniej we wtorek 23 października - można przeczytać w komunikacie opublikowanym na oficjalnej stronie internetowej Realu.

Ze wstępnych zapowiedzi lekarzy wynika, ze piłkarz będzie pauzował blisko trzy miesiące.

W sobotę madrycki klub pokonał przed własną widownią Celtę Vigo 2:0 (1:0) dzięki bramkom autorstwa Gonzalo Higuaina (w 11. minucie) i skutecznej egzekucji rzutu karnego przez Cristiano Ronaldo (w 67. min). "Królewscy", z dorobkiem 14 punktów w ośmiu kolejkach, zajmują dopiero czwarte miejsce w tabeli ekstraklasy, w której prowadzi FC Barcelona - 22 pkt.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -pomyslnie
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Niesamowity Falcao trafia po raz kolejny dla Atleti i to w 89 minucie, ratując 3 punkty. Kolumbijczyk uderzył bezpośrednio z rzutu wolnego. "Wytwórcy Materacy" mają teraz 22 punkty i dzielą z barcą pierwsze miejsce w tabeli (przegrywają tylko bilansem goli).

Czołówka po 8 seriach spotkań:
1. Barcelona - 22
2. Atletico - 22
3. Malaga - 17
4. Real Madryt - 14
MTT Titles/Finals
Spoiler:
MG FCB

Post autor: MG FCB »

Barca zagrała z Depor katastrofalny mecz w obronie, ale ważne jest zwycięstwo. Niesamowici są Atletico i Falcao w tym sezonie.
MTT
Best rank. #2
Zwycięstwa: Roland Garros 2013 (debel), Eastbourne 2013, Australian Open 2014
Finały: Memphis 2013, Indian Wells 2014, Indian Wells 2014 (debel), Casablanca 2014, Rzym 2014 (debel), Hamburg 2014, Wimbledon 2015 (debel)
Zablokowany