Lepiej nie zagłębiaj się w szczegóły wszystkich przegranych finałów przez RF. Mam nadzieję, że do TMC2005 jeszcze nie dotarłeś.
Wimbledon 2019 - czyli przeżujmy to i rozdrapmy jeszcze raz
- DUN I LOVE
- Administrator
Re: Wimbledon 2019 - czyli przeżujmy to i rozdrapmy jeszcze raz
MTT Titles/Finals
Spoiler:
No ten akurat dobrze znam, finału w Montrealu raczej nie oglądałem, zresztą takiej porażki z peakiem Nalba i jeszcze z urazem kostki się absolutnie bym nie czepiał.
- DUN I LOVE
- Administrator
Ja się absolutnie nie czepiam, bo trochę wtedy kibicowałem Davidowi, ale jednak jak już się rusza w pogoń i doprowadza do stanu *6-5 i 30-0 serwując na mecz, to usi taka wtopa nadszarpnąć reputację.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Fed ma bilans 36-28 w meczach zakończonych tajem w deciderze. 1-9 w finałach. Od zawsze mu słabo szło gdy przyszło walczyć na noże choć z Nadalem ma bilans 3-3 w pięciosetówkach - tutaj wypada całkiem dobrze.DUN I LOVE pisze: ↑19 sty 2021, 19:32 Ja się absolutnie nie czepiam, bo trochę wtedy kibicowałem Davidowi, ale jednak jak już się rusza w pogoń i doprowadza do stanu *6-5 i 30-0 serwując na mecz, to usi taka wtopa nadszarpnąć reputację.
Wiesz, jak patrzysz na całą karierę Federera to po prostu klasyczny Fed, ciężko więc usprawiedliwiać, kiedy tego typu wtop zaliczył jeszcze pewnie z 10.
Ale wyłączywszy Wimbledon 19 to jednak on był w położeniu dużo trudniejszym niż Rafole. Facet przez kilkanaście lat grał z łatką GOATA, cały czas musiał bronić swojej pozycji, swoich rekordów, a dużo trudniej jest bronić się niż atakować, no nie oszukujmy się.
Ale wyłączywszy Wimbledon 19 to jednak on był w położeniu dużo trudniejszym niż Rafole. Facet przez kilkanaście lat grał z łatką GOATA, cały czas musiał bronić swojej pozycji, swoich rekordów, a dużo trudniej jest bronić się niż atakować, no nie oszukujmy się.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2021, 19:47 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
- DUN I LOVE
- Administrator
Ma 3-3, bo w żadnym z wygranych deciderów nie trzeba było walczyć na noże do samego końca.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Jednak AO 2017 nie było aż tak pewne jak wskazuje suchy wynik: 6-3. A i na Wimblu 2007 bronił break pointów choć to był sam początek decidera.DUN I LOVE pisze: ↑19 sty 2021, 19:44 Ma 3-3, bo w żadnym z wygranych deciderów nie trzeba było walczyć na noże do samego końca.
- DUN I LOVE
- Administrator
Moim zdaniem dużo lepiej grał Fed w deciderze, podejrzewam, że gdyby Nadal miał taką przewagę formy nad Szwajcarem to wygrałby decidera dużo pewniej.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
DUN I LOVE pisze: ↑19 sty 2021, 19:52 Moim zdaniem dużo lepiej grał Fed w deciderze, podejrzewam, że gdyby Nadal miał taką przewagę formy nad Szwajcarem to wygrałby decidera dużo pewniej.
Najlepiej mentalnie Szwajcarowi wyszło AO 2017 oraz mecze z 2009 - na Garrosie z Delpo oraz niedługo po z Roddickiem. Niestety dla fanów okres ten nie mógł trwać zbyt długo i kilka miesięcy później oddał się w finale w Nowym Jorku.
- DUN I LOVE
- Administrator
Tak sobie myślę, że gdyby zebrać tylko te duże finały, gdzie np. serwował na mecz/był 2 punkty od tytułu, to trochę by się tego uzbierało.
Z drugiej strony gdyby wykorzystał 40-15 na USO11 to pewnie zabrałby szlema Nole, oddając go Rafie.
Na koniec dnia tego cholernego Wimbla tylko szkoda w sumie.
Z drugiej strony gdyby wykorzystał 40-15 na USO11 to pewnie zabrałby szlema Nole, oddając go Rafie.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Przecież ten finał AO 17 powinien skończyć bez straty seta, 3-1 to maks, nie jest przypadkiem, że w kolejnych meczach tak tłukł sympatycznego Hiszpana.
Myślę, że szansa na tytuł w USO 2011 była. 2010 to inna bajka, ale rok później Nadal już tak dobrze nie grał. Chociaż na AO 2012 wiadomo jak było tyle, że w tym okresie w NY ciut szybciej się grało więc myślę że swoje szanse miałby Roger w 2011.DUN I LOVE pisze: ↑19 sty 2021, 19:56 Tak sobie myślę, że gdyby zebrać tylko te duże finały, gdzie np. serwował na mecz/był 2 punkty od tytułu, to trochę by się tego uzbierało.
Oprócz Wimbla myślę, że kombo USO 2010/2011 oraz 2015 to powinien być 1 Szlem więc na koniec dnia " szkoda Wimbla 2019 i któregoś z USO".
Ostatnio zmieniony 19 sty 2021, 20:21 przez Kamileki, łącznie zmieniany 1 raz.
No miałby, podobnie jak w AO 2012.
Na podstawie tego jak byli dysponowani tego dnia i kolejnych konfrontacji, które tylko potwierdzały, jaka różnica ich w tamtym momencie dzieliła.
- DUN I LOVE
- Administrator
W 2011 roku Federer przegrywał z Nadalem, był na przestrzeni całego sezonu jednak wyraźnie za plecami Rafole (pomimo faktu, że mógł, a nawet powinien 2 razy odstrzelić Novaka w WS), więc pewnie by dostał w papę tak samo jak zawsze w tamtym czasie w WS.
Udało się zgwałcić Nadala na WTF, ale pod koniec roku mało kto Hiszpana nie gwałci, a i sam Roger - po odpuszczeniu Szanghaju - przygotował niezłą formę na końcówkę roku.
Udało się zgwałcić Nadala na WTF, ale pod koniec roku mało kto Hiszpana nie gwałci, a i sam Roger - po odpuszczeniu Szanghaju - przygotował niezłą formę na końcówkę roku.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Niemniej jest to pewna enigma - Fedal na USO. Jeszcze kilka lat temu, nawet po setnej straconej okazji w 2017 r. można było mieć jakieś nadzieje, że w końcu do tego starcia dojdzie. Chyba jednak się nie doczekamy.DUN I LOVE pisze: ↑19 sty 2021, 20:54 W 2011 roku Federer przegrywał z Nadalem, był na przestrzeni całego sezonu jednak wyraźnie za plecami Rafole (pomimo faktu, że mógł, a nawet powinien 2 razy odstrzelić Novaka w WS), więc pewnie by dostał w papę tak samo jak zawsze w tamtym czasie w WS.
- DUN I LOVE
- Administrator
Doczekamy się. Los za mało nam do*ebał, więc na deser stary Fed po roku leczenia kontuzji zostanie wystawiony na pożarcie Rafie na największym korcie tenisowym świata.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Hamburgery nie zasłużyły na taki spektakl.
- DUN I LOVE
- Administrator
MTT Titles/Finals
Spoiler: