Australian Open 2021

Obrazek
Awatar użytkownika
no-handed backhand

Re: Australian Open 2021

Post autor: no-handed backhand »

Dobrze, że nie GER.
Yoshihito Nishioka do Ciebie jedzie
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
juniorro

Post autor: juniorro »

Witam, dla Djokera trudniej się zacznie dopiero od ćwiartki: najpierw Zvorek, ewentualnie Thiem w półfinale jak do niego dojdzie no i w finale myślę że będzie czekał Daniłek i tu może być najtrudniej. Myśle że Rafa nie dojdzie do finału, obstawiam w tej częsci drabinki Medvedeva.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Obserwacje Dominika Tima:
Thiem:

"Courts are super fast this year".
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Wow. No oby, oby.

Jeszcze niech dadzą szybkie piłki i będzie jazda (he he he).
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Odnoszę wrażenie, że co roku tak mówią, a później kończy się na wnioskach: "boczne korty faktycznie były ekstremalnie szybkie, ale główne areny w zasadzie nie odbiegały od poziomu z lat ubiegłych".

Ciekawe, czy Busta znowu będzie wariował po meczu z Nishikorim:

Obrazek
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Rzeźnia to była:

Kei już nie ma zdrowia na kolejny taki pojedynek.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Robertinho pisze: 05 lut 2021, 15:42
Barty pisze: 05 lut 2021, 15:31
Robertinho pisze: 05 lut 2021, 15:16 Bardzo ładny wpis Dawida, jednak warto było pojęczeć na Nadala. :D
+1, ale nie ukrywajmy, że cały splendor powinien tutaj spaść na cudownie januszowski wpis Sebastiana (poza Cipasem).
Szkoda tylko @Kiefer , bez szans na obronę maliny raczej. :/
Tak? Potrzymaj mi piwo bracie.
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 05 lut 2021, 15:58 Obserwacje Dominika Tima:
Thiem:

"Courts are super fast this year".
Zależy co dla Dominica oznacza "super fast". No i jak wspomniałeś, główna arena na pewno będzie wolniejsza bo zawsze jest.
Awatar użytkownika
SebastianK

Post autor: SebastianK »

DUN I LOVE pisze: 05 lut 2021, 13:22
SebastianK pisze: 05 lut 2021, 10:18Djere, Troicki, Evans, Fognnini lub De Minaur, Tsitsipas..

Co z tymi nazwiskami nie tak ?
Cipas fajnie gra póki co w ATP Cup, dobry mecz może być w QF.

Djere - bardzo przeciętny gracz, raz na kilka miesięcy zagra dobry turniej, wykorzysta olewcze podejście najwyżej rozstawionych i coś tam wygra, ale poza tym nie ma nic, co by zachęcało, aby go poważnie traktować. Przegrał 4 ostatnie mecze z rzędu.

Troicki jest od 4 lat emerytem. Jeden z flagowych przykładów brytalnego zjazdu formy. Walczy na noże w chalkach, przeszedł kwale do AO, bo dziś to jest poziom mniej więcej 3. rundy Mistrzostw Serbii. Jedyne, co ma wspólnego z ATP to funkcja kapitana reprezentacji Serbii w ATP Cup. Jasne, że czasami tacy skończeni gracze potrafią się zebrać i wykorzystać na przestrzeni jednego meczu całe swoje doświadczenie (Roddick w Miami 12 pokonujący Federera, czy Istomin zza światów ogrywający Djokovicia w AO17), ale to generalnie tak jak wierzyć, że w trakcie studiów usiądę na tyłku i od 8 do 20 będę się uczył na pełnej koncentracji (czy tam nawet od 8 do 9:15). Niby możliwe, w praktyce nigdy się nie zdarzyło. Viktor powaznie rozważał zakończenie kariery w 2020, ale pandemia odsunęła tę decyzję, bo nie chciał odchodzić bez gry przed kibicami.

Evansa uwielbiam oglądać (nawet dziś rano seta z Borną widziałem), ale to jest zawodnik niegrywalny na poziomie 3 rundy WS przeciwko najlepszym graczom touru. Dobrym przykładem jest USO19, gdzie Roger go rozwalcował, a mecz przypominał niedzielną partyjkę przed grillem. Być może większym celem dla niego jest trwający turniej ATP, bo w wieku 31 lat cały czas szuka dziewiczego zwycięstwa.

Fognini przechodzi na drugą stronę rzeki. Zdążył wygrać Monte Carlo póki jeszcze się nie rozpadł, ale w ostatnich miesiącach miał poważne problemy z nogami, bodajże operowano mu obie kostki u nóg. Klasowy grajek, ale do drugiego tygodnia to on nie dotrwa. Bardzo małe szanse w każdym razie, a żeby jeszcze tam skoczyć do gardła Nadalowi to na ten moment trochę s-f.

De Minaur to limitowany gracz. Fajny etos pracy, imponująca szybkość i praca na korcie, ale to ile jest faktycznie wart wychodzi w meczach o stawkę. Wrzuć sobie finał NextGen 2019 (zgwałcony przez gówniarza Sinnera) albo finał Antwerpii z jesieni, gdzie na tle Ugo Humberta wyglądał jak dziecko we mgle. Na tle Ugo Humberta. Ugo Humbert okazał się o pół klasy za dobry. Ugo Humbert, a Ty chcesz go pokazywać jako poważną przeciwwagę dla Nadala na oczach setek tysięcy ludzi przed tv na całym świecie.

Wszystko powyższe nie zmienia faktu, że taki pakiet to mocna średnia współczesnego ATP. Można było, przynajmniej na papierze, dostać lepszych graczy, ale też można było dostać Schwartzmana w ćwiartce albo Ferreirę Silvę w pierwszej rundzie.

Rekomenduję oglądanie hitów pierwszej rundy + trzymanie kciuków za graczy z miejsc 3-7, aby doszli do QF. Wtedy turniej na dobre powinien zacząć się w pierwszym możliwym terminie, czyli we wtorek 16 lutego. Zawsze można liczyć, że to jest ten przełomowy turniej, gdzie układ sił zostanie zachwiany, ale z tym ostrożnie. :)
Nadal pytam co z tymi nazwiskami nie tak ? Przecież w pierwszych rundach rozstawieni zazwyczaj mają spacer. Nie po to są rozstawiani aby mogli trafić na kogoś bardzo groźnego. Naprawdę ktoś uważa, że Chardy jest jakimkolwiek zagrożeniem dla Djokovica ? Kukuszkin dla Thiema ?
Ten będący po drugiej stronie rzeki Foginini nadal jest młodszy od Nadala i na razie w Australii radzi sobie niczego sobie. Na pewno Wawrinka albo Raonic, którzy nie zagrali dobrego meczu chyba od roku, będą większym zagrożeniem dla Djokovica. Podobnie jak Goffin dla Medvedeva,

Uważam, że jeśli fabsterzy są w formie to do ćwierćfinałów przechodzą dosyć gładko. Statystyki o tym świadczą. I nie sądzę aby pomagała im w tym "szczęśliwa drabinka". Po prostu fakt rozstawienia i jakość gry determinują taką sytuację.

Nie na­leży my­lić praw­dy z opi­nią większości.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

To już chyba nie do mnie pytanie, no ja napisałem mniej więcej to samo co ty i nic o krzywych drabinkach nie wspominałem.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
no-handed backhand

Post autor: no-handed backhand »

SebastianK pisze: 06 lut 2021, 1:16 Kukuszkin dla Thiema ?
Hehe, jak tylko zobaczyłem tę parę, od razu pomyślałem sobie „auć....”, Austriak już nie z takimi Kukumberami się męczył, zwłaszcza tak zagubiony jak teraz. O Chardym już pisałem, i zdania nie zmieniam, wbrew suchym faktom podanym przez Mario.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2021, 9:50 przez no-handed backhand, łącznie zmieniany 1 raz.
Yoshihito Nishioka do Ciebie jedzie
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

@Nando, jutro grać będzie większość graczy z dolnej połówki AO, więc możliwe, że po dzisiejszych rozstrzygnięciach organizatorzy zaczną turniej od góry drabinki. To tylko moje dywagacje cały czas.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

A moje dywagacje są takie:

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

No to piona. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

DUN I LOVE pisze: 06 lut 2021, 8:54 @Nando, jutro grać będzie większość graczy z dolnej połówki AO, więc możliwe, że po dzisiejszych rozstrzygnięciach organizatorzy zaczną turniej od góry drabinki. To tylko moje dywagacje cały czas.
Jutro? W niedzielę startują?
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Jutro będzie grać większość graczy, którzy są w dolnej połówce AO (Danił, Fabio i Andriej w ATP Cup np.). Miałem na myśli dokończenie trwających turniejów. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Biorę udział w MTT, a zapomniałem, że teraz turnieje trwają.
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Kiefer pisze: 06 lut 2021, 10:34 Brałem udział w MTT, a zapomniałem, że teraz turnieje trwają.
Poprawiłem. :P
Zablokowany