Poziom tenisa dziś

Obrazek
Awatar użytkownika
Bombardiero

Re: Poziom tenisa dziś

Post autor: Bombardiero »

No i trafił w punkt. Po tych prawie dwóch dekadach dochodzi jeszcze jedna kwestia. Wszyscy ci pretendenci grają ze swoimi idolami, na których się wzorowali albo którym kibicowali jako młodzi chłopcy. To na pewno potrafi skomplikować sprawę.
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 25 lut 2021, 16:59 Wujek Toni zabrał głos na temat finału AO. Wrzucam tutaj, bo wydaje mi się, że jest to głębszy problem i powód dlaczego ta młoda opozycja wypada tak blado na tle starych mistrzów.

Wstęp:
Toni Nadal says Daniil Medvedev lost in the final of the Australian Open because he was not strong enough mentally to deal with Novak Djokovic.
Rozwinięcie:
Spoiler:

Zakończenia raczej nie widać.

Żródło: https://tt.tennis-warehouse.com/index.p ... ev.691682/
No szkoda, że Daniił zgubił całkiem jaja po pierwszym secie bo myślałem, że jest jednak ciut lepszy mentalnie. Jak widać ten powrót z Nadalem na USO wynikał jednak przede wszystkim z pomocnej dłoni Hiszpana, który obniżył swój poziom po wygraniu dwóch pierwszych setów.
Awatar użytkownika
Bombardiero

Nadal w tamtym meczu wyglądał na bardzo zdziwionego, że rywal oddał te dwa pierwsze sety bez jakiejś specjalnej walki i się po prostu rozregulował. Mogło być to samo, co w przypadku konfrontacji z Cipasem, ale wygrać w ćwierćfinale, a w finale to dwie różne rzeczy.

Tak naprawdę ciężko orzec, kto tą młodzież powinien mentalnie przygotowywać, bo brak urodzonych zwycięzców to na razie kolejna plaga egipska. Może Tatiana Mindewicz-Puacz i jakiś Projekt Tenisista?
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Coraz bardziej mam wrażenie, wiadomo, nie jest to jakiś najważniejszy czynnik, ale chyba bardziej istotny niż do niedawna przypuszczałem, że ta propaganda ATP, tj. robienie z top 3 niezwyciężonych herosów, gdzieś tam siedzi w głowach tych młodych tenisistów, gdy przychodzi do wielkich pojedynków. Ba, jestem przekonany, że Zverev po, nie bójmy się tego słowa, kompromitacji z Djokovicem jest przekonany, że stoczył piękny pojedynek z facetem, którego praktycznie nie da się pokonać w Melbourne i zamiast czuć wstyd i wziąć się do roboty, pewnie zrobił sobie kilka dni wakacji w poczuciu dobrze wykonanego obowiązku.

Nie ulega wątpliwości, że największy problem tkwi w kwestiach tenisowych, gdyby byli ciut lepsi albo po prostu dużo lepsi, to już dawno wybiliby Rafole tenis z głowy, ale jeśli już nie są, to w grę zaczynają wchodzić detale i może właśnie to, o czym wspominam, jest jednym z tych detali. Ten finał i bezsilność Daniiła również wzbudza u mnie podobne myśli.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Ano, myśl typu "nie da się wygrać z Djoko w finale WS po przegraniu pierwszego seta", to możemy mieć my, ewentualnie werbalizować ją komentatorzy. Tymczasem Danił zwiesił łeb, jakby przegrywał 0-2 0:3 z Nadalem w Paryżu, gdzie jeszcze byłoby to jakoś uzasadnione.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Bombardiero

No i to jest właśnie ogromny problem. Po co w ogóle brać się za jakiś sport, jeśli nie wierzysz, że możesz wygrać. Nawet niezrozumiałe jest to, że mając dwadzieścia kilka lat jak nasi pretendenci, tłumaczysz sobie te niepowodzenia swoim wiekiem i wmawiasz, że na te tryumfy przyjdzie jeszcze czas.
MTT - tytuły (14):
2025

MTT - finały(10):
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Bardzo dużo racji powyżej.

Ja to w ogóle się obawiam, że oni trochę (być może to głupie, nie wiem) mająopory, żeby wejść z buta i zacząć przeszkadzać Fab3 w tej historycznej rywalizacji. Niby każdy ma jakieś plany i marzenia, ale ja to czytam niestety tak: "jestem młody, mam czas, poczekam aż oni skończą i wtedy postaram się coś wygrać jak będzie dużo łatwiej. Teraz postoję z boku i popatrzę na ten ich wyścig".
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

A mnie się wydaje, że oni za słabo potrafią grać w tenisa, tak po prostu. Choć ta propaganda o herosach współczesnego tenisa może rzeczywiście im za bardzo wbiła się do głowy. Inna sprawa, że nigdy nie było propagandy młodzieży z jaką mamy do czynienia od kilku lat.

Jest jak jest, moim zdaniem trzeba korzystać z okazji i grać na zwycięstwa w szlemach tej dwójki, bo ta dekada to była naprawdę żyła złota dla grających u buka, a przecież nawet triumfy Federera i Murraya dało się przewidzieć.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2021, 22:44 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Danił gra znakomity mecz w piątek, w niedzielę wychodzi na finał, dostaje gonga na starcie i przestaje wierzyć. Po meczu mówi, że jak spotkał Novaka pierwszy raz w Monte Carlo, Serb był dla niego "prawie jak Bóg".

Jest to na pewno bardzo problematyczne.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Danił po prostu się skompromitował, bo choć poziom Novaka tego dnia był wysoki, to nie była to żadna stratosfera. No i akurat po nim nie spodziewałem się zupełnie, że psychicznie nie wytrzyma tego pojedynku, a jednak tak się stało i jak zauważyłeś pękł bardzo szybko.

Nie widać jednak na horyzoncie nikogo młodego, co mógłby z nimi nawiązać walkę najdalej za rok. W sumie to najbardziej interesuje mnie Sinner, ale od tenisowego brylanta bym oczekiwał, że takiego głupka jak Denis weźmie na trzy liście.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Kiefer pisze: 25 lut 2021, 22:48Nie widać jednak na horyzoncie nikogo młodego, co mógłby z nimi nawiązać walkę najdalej za rok. W sumie to najbardziej interesuje mnie Sinner, ale od tenisowego brylanta bym oczekiwał, że takiego głupka jak Denis weźmie na trzy liście.
Pamiętaj o okolicznościach tamtego meczu Shapo - Sinner.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Jakich okolicznościach?

I trochę szkoda tego Federera, że nie urodził się kilka lat później, człowiek (on sam zresztą też) nie miałby wryte do bani, że musi być autorem wszystkich rekordów i najlepszym w historii, łatwiej by mu się rywalizowało, a nam mu kibicowało. No i nie zniszczyłby kariery takim tenisistom jak Roddick, czy Hewitt.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Kiefer pisze: 25 lut 2021, 22:57 Jakich okolicznościach?
Sinner postawił na kurnik w Melbourne. W sobotę ponad 3h z Chaczanowem, finał w niedzielę, a mecz z Shapo w poniedziałek. Po tym co zobaczyłem w pierwszej partii uważam, że gdyby Włoch miał choćby 24h więcej na regenerację to by odesłał Kanadyjczyka.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Bombardiero

Jeszcze dodajmy do tej całej mentalności, a raczej jej braku, sposób szkolenia tenisistów. Wszystko jakoś poszło w siłę, wydolność fizyczną i coś w rodzaju mechaniczności. Ta obecna szkoła przypomina trochę taśmę produkcyjną. Niewiele w tych żenach spontaniczności, raczej polegają na wyuczonych zagraniach i radzą sobie w konkretnych sytuacjach, a jeśli na korcie zdarzy się coś, czego nie zdołali przerobić na treningu, to pojawiają się problemy. No i żaden nie ma takiego zagrania ani cechy, którymi mógłby wyrobić swoją markę. Stąd też się bierze wiele nieprzyjemności, bo takie stare wygi jak Federer, Djokovic i Nadal skrupulatnie będą to wykorzystywać, zmieniając co jakiś czas sposób rozgrywania poszczególnych wymian.
MTT - tytuły (14):
2025

MTT - finały(10):
Awatar użytkownika
Kiefer

DUN I LOVE pisze: 25 lut 2021, 23:08
Kiefer pisze: 25 lut 2021, 22:57 Jakich okolicznościach?
Sinner postawił na kurnik w Melbourne. W sobotę ponad 3h z Chaczanowem, finał w niedzielę, a mecz z Shapo w poniedziałek. Po tym co zobaczyłem w pierwszej partii uważam, że gdyby Włoch miał choćby 24h więcej na regenerację to by odesłał Kanadyjczyka.
Nie śledziłem tych turniejów poprzedzających, ale
faktycznie on gdzieś grał i chyba nawet wygrał.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Bombardiero pisze: 25 lut 2021, 23:11 Jeszcze dodajmy do tej całej mentalności, a raczej jej braku, sposób szkolenia tenisistów. Wszystko jakoś poszło w siłę, wydolność fizyczną i coś w rodzaju mechaniczności.
Ciekawe czyja to zasługa. :P

@Kiefer, tak wygrał. 2. tytuł w karierze.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Bombardiero

DUN I LOVE pisze: 25 lut 2021, 23:12

Ciekawe czyja to zasługa. :P
Trochę hiszpańskiego byczka, trochę tego drugiego ofc. Ale nie każdy będzie w stanie zmieścić tyle piłek w korcie co oni i nie każdy będzie w stanie tak długo po tym korcie biegać. Tu trzeba trochę indywidualnie do sprawy podejść, a nie zakładać, że skoro Nadal i Djokovic tyle wygrali, to teraz będziemy szkolić wszystkich na ich wzór. Pomijam Federera, bo w jego przypadku chyba wszyscy siedzący w sporcie założyli, że ma dar od boga i nie ma sensu nikogo w ten sposób szkolić. A szkoda, bo jak ktoś faktycznie ma talent, to raczej nie będzie odnajdywał się w rzemieślnictwie, tylko będzie rzeźbił na miarę Michała Anioła.
MTT - tytuły (14):
2025

MTT - finały(10):
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

@Robertinho @Mario @Bombardiero @Kiefer @Kamileki

David Nalbandian chyba czyta mtenis i postanowił zabrać głos w naszej dyskusji. Opowiadał o rywalizacji z Big3, przywoływał swoją historię, a także podał przykład Daniła z WTF, formułując wniosek, że każdego można pokonać, Big3 również.
“That showed that everybody can beat them,” Nalbandian said. “Good players can beat them. It is not impossible work. Sometimes it’s good for new players to start believing in themselves. They’re incredible players, but they’re not superheroes. The new generation has to start believing in themselves.”
“Most of the players think that they’re waiting for the Big Three to retire,” Nalbandian said, before cracking a lengthy laugh. “I say, ‘I was already waiting in my time and they’re still around!’ Let’s stop waiting and beat them.
https://www.atptour.com/en/news/nalband ... ruary-2020
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Akurat ten WTF to żaden przykład, również Federer potrafił go pokonać w grupie w 2015 i 2019, a 2 miesiące później mierzył się z nim w Melbourne i nie miał nic do powiedzenia, jedynie trochę bardziej powalczył.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2021, 11:35 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Dlaczego żaden przykład? Przecież pokonał obu w meczu o stawkę.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
ODPOWIEDZ