Młode talenty
- DUN I LOVE
- Administrator
Re: Młode talenty
Wiesz, ale od ITF do ATP jest jednak spory kawałek drogi. Saville na poważnym poziomie seniorskim regularnie się ośmiesza. Set z Soedą na AO to jedyne, czym błysnął - wygrał go w TB, a później błyskawicznie zjechał do bazy.
Mnie ciekawi jak rozwinie się Patrick Ciorcila - wczoraj podjął walkę ze Stachowskim w Bukareszcie, niedawno był w finale jednego z ITF - rocznik '96.
Mnie ciekawi jak rozwinie się Patrick Ciorcila - wczoraj podjął walkę ze Stachowskim w Bukareszcie, niedawno był w finale jednego z ITF - rocznik '96.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
http://www.sport.pl/tenis/1,64987,13797 ... oxSportTxtGłuchoniemy 14-latek najmłodszym tenisistą w rankingu ATP
Przed tygodniem 14-letni Duck Hee Lee został najmłodszym tenisistą sklasyfikowanym na rankingowej liście ATP. Lee, który wygrał kilkanaście turniejów w międzynarodowych rozgrywkach juniorskich, jest w elicie jedynym zawodnikiem głuchoniemym.
Sterylne warunki wokół kortu i milczenie widowni podczas wymian od wielu lat stanowią o odmiennej atmosferze od tej, jaką możemy zaobserwować choćby na trybunach boisk piłkarskich czy pod skoczniami narciarskimi. Dzięki zalecanej ciszy, rywalizujący zawodnicy mogą słyszeć każdy dźwięk, jaki wydadzą rakieta i piłka po uderzeniu przeciwnika. Pomaga to w odgadnięciu rotacji, siły uderzenia, czy kozła, jaki zrobi piłka po kontakcie z nawierzchnią.
Duck Hee Lee, który nie słyszy od urodzenia, na podobne analizy nie może sobie pozwolić. - Nie przejmuję się moją dolegliwością - instruował dziennikarzy Lee podczas tegorocznego juniorskiego turnieju Australian Open. W przekazie pomagał trener Kyung Hoon Park, który czytał z ruchu warg tenisisty i tłumacz, który koreańskie słowa szkoleniowca przekazywał w dostępny sposób anglojęzycznym słuchaczom.
W swoim pierwszym wielkoszlemowym występie w Melbourne Lee odpadł w drugiej rundzie, jednak ten sezon jest dla niego wyśmienity. Wygrał czternaście z siedemnastu spotkań juniorskich, a w jednym z japońskich Futuresów przeszedł kwalifikacje i wygrał jeden mecz w imprezie głównej. Pokonując starszego o osiemnaście lat reprezentanta gospodarzy, Lee zdobył pierwszy i jak dotąd jedyny punkt, który pozwala mu widnieć na 1572. pozycji rankingu ATP.
- Najtrudniejsza jest dla mnie komunikacja z sędziami. Nie słyszę komend, także tych dotyczących piłek autowych, więc czasami... kontynuuję wymianę - tłumaczy Lee. Problemy dotyczą także próśb arbitra o wstrzymanie się z rozpoczęciem kolejnej wymiany. W takich sytuacjach Koreańczyk potrzebuje od sędziego gestów, które jest w stanie dostrzec przed rozpoczęciem ruchu serwisowego.
Głuchoniemota ma na korcie także pewne zalety. - Jest mi łatwo o koncentrację, bo nic nie słyszę. Gra mi się więc wygodniej - zauważa zawodnik.
"Zwycięska historia #DuckHeeLee uczy nas, że powinniśmy walczyć! Najmłodszy zawodnik w #ATP" - napisał na swoim Twitterze Rafael Nadal kilkanaście godzin po tym, jak 14-latek wygrał mecz z Masatoshim Miyazakim. Hiszpan poznał młodziana podczas towarzyskiej gierki w Korei przed sześcioma laty - rok po tym, jak Lee po raz pierwszy, na prośbę ojca, wziął do ręki rakietę. Najważniejszym dokumentem w telefonie Koreańczyka jest pamiątkowe zdjęcie z Nadalem i Rogerem Federerem, zrobione podczas tamtego wydarzenia. - Grałem wtedy z Rogerem, ale wczoraj minął mnie w holu i nie rozpoznał. Byłem bardzo zawiedziony. Bardzo chciałem zrobić sobie z nim zdjęcie. Może w przyszłości... - żalił się dziennikarzom w Melbourne.
- DUN I LOVE
- Administrator
Trzech tenisistów z rocznik '95 ma już tytuły ITF: Nishioka, Edmund i Kyrgios. Nick oczywiście ma też skalp w challengerach.
96: Borna Corić wygrał dziś swój pierwszy tytuł ITF, Quinzi przegrał zaś 3. finał.
96: Borna Corić wygrał dziś swój pierwszy tytuł ITF, Quinzi przegrał zaś 3. finał.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Tytuł ma także Francuz Enzo Couacaud, który wygrał w tym tygodniu w izraelskim Askelon.DUN I LOVE pisze:Trzech tenisistów z rocznik '95 ma już tytuły ITF: Nishioka, Edmund i Kyrgios. Nick oczywiście ma też skalp w challengerach.
Najmłodsi zwycięzcy futuresów:DUN I LOVE pisze:96: Borna Corić wygrał dziś swój pierwszy tytuł ITF, Quinzi przegrał zaś 3. finał.
1. Richard Gasquet 15y 10m Great Britain F3 '02
2. Mario Ancic 15y 10m Croatia F2 '00
3. Rafael Nadal 16y 1m Spain F5 '02
4. Novak Djokovic 16y 1m Serbia F3 '03
5. Jimmy Wang 16y 3m Japan F4 '01
6. Rhyne Williams 16y 3m USA F16 '07
7. Andy Murray 16y 4m Great Britain F10 '03
8. Borna Coric 16y 5m Great Britain F9 Futures '13
9. Juan Martin Del Potro 16y 6m Chile F1 '05
10. Evgeny Korolev 16y 7m Germany F16 '04
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
- DUN I LOVE
- Administrator
Do rywalizacji futersowej powrócił Hyeon Chung (1996). W tym tygodniu wystąpi też kilku mniej znanych zawodników: Omar Jasika (1997), Temur Izmaiłow (1995) czy Laslo Djere (1995). W Edynburgu swoje dobre występy kontynuuje Coric, który jest już w 2. rundzie futersa.
Christian Harrison udanie się prezentuje w challegerze w Tallahassee, gdzie przeszedł kwalifikacje i wygrał w 1. rundzie turnieju głównego.
Christian Harrison udanie się prezentuje w challegerze w Tallahassee, gdzie przeszedł kwalifikacje i wygrał w 1. rundzie turnieju głównego.

"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Hyeon Chung idzie jak burza w Seulu. W ćwierćfinale rozprawił się z Ti Chenem (nr 1 turnieju, ATP 209) 6-2 6-2!
Mam nadzeję, że Koreańczyk wygra ten turniej. Niestety pozostali wspomniani przeze mnie zawodnicy nie spisali się najlepiej. Izmaiłow odpadł w 2. rundzie w kazachskim Szymkencie, Jasika przegrał w 1. meczu we włoskim Pozzuolo. W tym nadmorskim kurorcie gra też Djere, który awansował do 1/8 finału.
Niestety Harrison poległ z Danceviciem (ATP 227) w 2. rundzie challengera w Tallahasee.

Niestety Harrison poległ z Danceviciem (ATP 227) w 2. rundzie challengera w Tallahasee.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2013, 21:23 przez Sempere, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety Hyeon Chung przegrał w półfinale w stolicy Korei. Djere zakończył udział w futersie w Puzzuolo na 2. rundzie.
Czas na małe podsumowanie osiągnięc młodzieży podczas poprzedniego tygodnia.
Wśród zawodników z rocznika 1995 najlepiej spisał się Kyle Edmund, który zwyciężył w amerykańskim Vero Beach (w półfinale pokonał swojego rówieśnika Japończyka Nishiokę). W finale w hiszpańskim Balaguer był Albert Alacaraz Ivorra.
Z rocznika 1996 do finału w Santiago dotarł Christian Garin. Zmęczony Borna Corić odpadł w ćwierćfinale w Edynburgu.

Wśród zawodników z rocznika 1995 najlepiej spisał się Kyle Edmund, który zwyciężył w amerykańskim Vero Beach (w półfinale pokonał swojego rówieśnika Japończyka Nishiokę). W finale w hiszpańskim Balaguer był Albert Alacaraz Ivorra.
Z rocznika 1996 do finału w Santiago dotarł Christian Garin. Zmęczony Borna Corić odpadł w ćwierćfinale w Edynburgu.
W drugium futuresie w Seulu Hyeong Chung dotarł do finału.
- DUN I LOVE
- Administrator
Jeszcze trochę pozycji i wejdzie do Top 300, a wtedy będzie można rzecz, że zdał tenisową maturęDUN I LOVE pisze:Pouille wyrasta na lidera tegorocznych maturzystów.

- DUN I LOVE
- Administrator
Brakuje mu jednego (góra dwóch) zwycięstwa w Samarkandzie.Joao pisze:Jeszcze trochę pozycji i wejdzie do Top 300, a wtedy będzie można rzecz, że zdał tenisową maturęDUN I LOVE pisze:Pouille wyrasta na lidera tegorocznych maturzystów.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Zverev doszedł do 2 rundy futuresa i było to jego drugie zwycięstwo w tym sezonie.
Do tej samej fazy turnieju dotarł Ciorciola.
Djerre przegrał w 1/4 futuresa.
Dwaj młodziutcy Koreańczycy (Duck Hee Lee i Heong Chung) polegli w 1 rundzie challengera.
Djerre przegrał w 1/4 futuresa.
Dwaj młodziutcy Koreańczycy (Duck Hee Lee i Heong Chung) polegli w 1 rundzie challengera.
- DUN I LOVE
- Administrator
Chyba Ciorcila.Joao pisze:Zverev doszedł do 2 rundy futuresa i było to jego drugie zwycięstwo w tym sezonie.

Zverev ma naprawdę spore zadatki.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
18-letni Portugalczyk Frederico Ferreira Silva wygrał turniej w ojczystym Monfortinho.
Jest 6. zawodnikiem urodzonym w 1995 r. lub wcześniej ze zdobytym tytułem ITF.

- DUN I LOVE
- Administrator
W nocy obejrzałem w całości finał juniorskiego AO pomiędzy Kyrgiosem, a Kokkinakisem. Nick z pewnością miał przewagę siły, uderzał zdecydowanie, mocno w zasadzie przy każdej pozycji tenisowego rzemiosła - od serwisu począwszy, przez fh i bh (szczególnie imponujący przy próbach kończenia po krosie). Z pewnością tenis agresywny, odważny - może się podobać. Mimo wszystko jednak Kokkinakis ma w mojej ocenie większy potencjał - jego zagrania przychodzą dużo bardziej naturalnie, operuje rakietą z większą swobodą - ma potężny fh, ale też i fascynujący bh - mało jeszcze regularny, ale przyspieszenie z tej strony imponuje, a sama faza składania się do zagrania jest tak maskowana, że trudno jest to rywalowi przeczytać - niby sobie swobodnie przebijają, a nagle z niczego leci petarda z bh po linii. Na pewno pojedynek trochę inny od dzisiejszych spotkań na szczycie w wykonaniu prowadzących obecnie seniorów.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
17-letni Koreańczyk Hyeon Chung wygrał w Gimcheon pierwszego futuresa w karierze. 

- DUN I LOVE
- Administrator
18-letni Kyle Edmund wygrał dziś pierwszy mecz na szczeblu ATP. Chyba będzie support dla Ryżego w niedalekiej przyszłości.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Coraz lepsze wyniki zaczyna osiągać Andrej Rublew - tydzień po tygodniu zrobił ćwierćfinały w futuresach w Bułgarii, a obecnie w Płowdiw ma naturalnie szanse na jeszcze lepszy wynik. Rosjanin pod koniec października skończy 16 lat - to w tej chwili chyba największa młoda rosyjska nadzieja na nawiązanie do sukcesów Safina, Kafelnikowa, Dawidienki czy Jużnego.