Roland Garros 2013

Obrazek
Awatar użytkownika
jaccol55

Re: Roland Garros 2013

Post autor: jaccol55 »

DUN I LOVE pisze:Przysiężny wygrał z Rafą miejsce na Chatrier. :faja:
Raczej Gaskit. :padam:

:D

E: Tak szczerze mówiąc nie bardzo ogarniam Francuzów.

Tak układają ten plan gier, jakby tylko Francuzi oglądali te zawody. Porażka.
Awatar użytkownika
SebastianK

Post autor: SebastianK »

DUN I LOVE pisze:Przysiężny wygrał z Rafą miejsce na Chatrier. :faja:

No oczywiście :) Na pewno nie Rysio tylko On :)

Nie na­leży my­lić praw­dy z opi­nią większości.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Robertinho pisze:
Jacques D. pisze:Ten mecz (Gulb-Monf) to jest doskonały przykład tego, czego tak bardzo brakuje Erniemu. KONSEKWENCJA. Pod względem potencjału ofensywnego on jest w top-5 dzisiaj (które oczywiście nie pokrywa się z top-5 rankingowym w więcej niż 1 przypadku :D ).
Novak?
Djokovic, del Potro, Tsonga, Gulbis, Paire. Komu ostatni przypadek wydaje się kontrowersyjny, podkreślam: tu nie chodzi o ogólną jakość zawodnika, ale o szeroko pojęty potencjał ofensywny, którego wszyscy wymienieni mają czasem aż w nadmiarze. :)
Wyłączam trochę Federera, trudno obiektywnie ocenić kogoś, kto 2-3 razy w roku się zepnie na topową formę a większość turniejów rzeźbi, byle się do WTFa załapać. :P

Jeszcze jedno. Samurray gdzieś (bardzo mądrze) pisał o Soderlingu i jego braku w kontekście RG. On miał z tych wszystkich "łupiących" zdecydowanie najbardziej konsekwentną taktycznie grę, przy tym był najregularniejszy i dobrze się poruszał (z Raoniciami i Isnerami to aż głupio go pod tym względem zestawiać). Jakby jeszcze tego było mało, miał bardzo dobry return, co w przypadku tego stylu jest już sporą rzadkością.

Razi bardzo, że tutaj nie wygrał.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

jaccol55 pisze:E: Tak szczerze mówiąc nie bardzo ogarniam Francuzów.

Tak układają ten plan gier, jakby tylko Francuzi oglądali te zawody. Porażka.
Bezczelni są. Wyrzucić najbardziej utytułowanego gracza w całej historii ich turnieju kosztem meczu Gasquet - Przysiężny, to się trochę w głowie nie mieści.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

DUN I LOVE pisze: Bezczelni są. Wyrzucić najbardziej utytułowanego gracza w całej historii ich turnieju kosztem meczu Gasquet - Przysiężny, to się trochę w głowie nie mieści.
Tudzież kosztem meczu Djoković vs. zmordowany na śmierć Pella.
Klizan to rywal znacznie wyższej klasy.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Z tej piątki u del Potro raczej nie widzę potencjału ofensywnego poza staniem za końcową jak katapulta i strzelaniem z fh. Pozostali są jednak materiałem na wszechstronnych allarounderów zdobywających punkty na różnorodne sposoby.
Anula

Post autor: Anula »

Jacques D. pisze:
.... Razi bardzo, że tutaj nie wygrał.
Nikt mu nie bronił. :P

Robin wygrał w czasie całej swojej kariery 2 turnieje na ziemi, z czego żaden nie był z serii MS, ani WS. W kolejnych czterech był finalistą, w tym 2 RG.
Osobiście mam odczucie, że znalazł się w nich w dość szczęśliwych dla siebie okolicznościach i wyraźnie przegrał w nich zarówno z Rogerem, jak i Nadalem.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Rodżer Anderłoter pisze:Z tej piątki u del Potro raczej nie widzę potencjału ofensywnego poza staniem za końcową jak katapulta i strzelaniem z fh.
Prawdopodobnie najpotężniejszego fh na tourze, chciałeś powiedzieć. Plus kiedy JMDP jest w formie, potrafi też regularnie okładać z bh i ma bardzo dominujący serwis. Bardzo bym uważał z deprocjonowaniem JMDP. On ma o wiele lepszą technikę niż te wszystkie "talenty", typu obecny podopieczny Ljubicicia :p a jego tendencje do ryzyka nawet w krytycznych momentach i chłodna głowa przy brawurowych atakach to dziś elementy będące już prawie na wymarciu.

Anula, ciekawe co oznaczają owe szczęśliwe okoliczności? Totalne zdominowanie dwóch legendarnych przeciwników, bez pozostawienia im cienia szansy na awans?
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Jacques D. pisze:
Rodżer Anderłoter pisze:Z tej piątki u del Potro raczej nie widzę potencjału ofensywnego poza staniem za końcową jak katapulta i strzelaniem z fh.
Prawdopodobnie najpotężniejszego fh na tourze, chciałeś powiedzieć.
Oczywiście jeśli chodzi o regularność potężnych odbić, bo patrząc tylko na prędkość pojedynczych zagrań z fh to Monfils zagra mocniej, Verdasco chyba też. Z resztą wywodu się zgadzam. :)
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Anula

Jacques D. pisze:...
Anula, ciekawe co oznaczają owe szczęśliwe okoliczności? Totalne zdominowanie dwóch legendarnych przeciwników, bez pozostawienia im cienia szansy na awans?
Szkoda, że nie w jednym turnieju. ;)
Awatar użytkownika
Jacques D.

Mario pisze:
Jacques D. pisze:
Prawdopodobnie najpotężniejszego fh na tourze, chciałeś powiedzieć.
Oczywiście jeśli chodzi o regularność potężnych odbić, bo patrząc tylko na prędkość pojedynczych zagrań z fh to Monfils zagra mocniej, Verdasco chyba też.
Jak najbardziej chodzi mi o zawodników często z bardzo agresywnego fh korzystających. :)
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Anula pisze:
Jacques D. pisze:...
Szkoda, że nie w jednym turnieju. ;)
Po 4 latach mogłabyś już mu odpuścić.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Ja porównałem JMDP z resztą piątki a nie z jakimiś tam "talentami". Roddick też jak był w formie to miał dobry bh (wimbledon 2009) nie mówiąc o dominującym serwisie i potężnym fh ale na tym kończył się jego potencjał. Tak samo u delPo (niezależnie od tego czy Argentyńczyk znosi presję w trakcie ryzykownych ataków czy nie)... i tak całą tę piątkę pod względem nie wykorzystanego potencjału ofensywnego bije Murray.
Anula

Robertinho pisze:...
Po 4 latach mogłabyś już mu odpuścić.
Może po 40. ;) :P
jonathan

Post autor: jonathan »

Czas wreszcie napisać coś o moich faworytach - najpierw o Djokoviciu.

Jak wiadomo, Novak walczy w Paryżu o wygranie RG, zdobycie Karierowego Wielkiego Szlema, a w dłuższej perspektywie nawet Klasycznego. I myślę, że ma na to swoją ostatnią szansę. Co prawda w dwóch poprzednich turniejach mógł stracić trochę pewności siebie, bo przegrywał z tenisistami, nad którymi wcześniej dominował (zwłaszcza Berdychem), ale już kiedyś pisałem, że on musi wyciągnąć wnioski z zeszłego roku i przed FO powinien unikać rozgrywania zbyt wielu meczów z Nadalem, żeby oszczędzić siły. Trzy Mastersy na mączce z występami w finałach to mogłoby być dla niego po prostu za duże obciążenie i na RG znowu nie dałby rady. A tak, stoczył z Rafą jeden pojedynek i go wygrał. Dzięki temu zwycięstwu w Monte Carlo wie, że jeśli powtórzy tamtą dyspozycję, może pokonać Hiszpana. Rok temu przegrywał z Nadalem, bo w podświadomości nie wierzył w pełni w możliwość zwycięstwa. Chociaż nawet mimo tego był dość blisko przejścia do historii i kto wie, czy nie dopadłby Rafy, gdyby nie przeszkodziła mu ta druga przerwa na deszcz, bo ten "niezniszczalny" monument wyraźnie słabł wtedy w oczach, a on wszedł w odpowiedni rytm. W każdym razie wydaje mi się, że Serb najbardziej potrzebuje pozytywnego nastawienia. Więc dobrze, że w Mastersach nie naraził się na tę o jedną porażkę za dużo z Hiszpanem tak jak rok temu. Najważniejsze jest przecież RG i to temu turniejowi trzeba podporządkować wszystkie pozostałe. Dzięki tym wpadkom z Dimitrovem i Berdychem będzie wypoczęty i bardziej skoncentrowany. Już więcej nie zlekceważy żadnego rywala. Jestem też ciekaw, co myślał, gdy oglądał te zwycięstwa Nadala w Madrycie i Rzymie. Jedno jest pewne - przyjechał na RG żądny zemsty. Jeśli pokona Hiszpana, to według mnie dla Rafy coś bezpowrotnie się wtedy skończy. Czekam na ten moment od lat i wiem, że Novak mnie nie zawiedzie.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2013, 1:31 przez jonathan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
przemusiowa
Kontakt:

Post autor: przemusiowa »

Rodżer Anderłoter pisze:... i tak całą tę piątkę pod względem nie wykorzystanego potencjału ofensywnego bije Murray.
Niestety to jest prawdą.

Bardzo mnie ciekawi jak jutro zaprezentuje się Kubot. No i oczywiście Przysiężny. Jerzy ma szanse, szczególnie jeżeli doprowadzi z Haase do tiebreaków :D

No, Jonathan uderzyłeś w stół, nożyce pewnie zaraz się odezwą. Ja niestety dzisiaj się do tego nie ustosunkuje, bo mam zbyt dobry humor by go sobie psuć ;) W sumie nie napisałeś nic nowego (ani odkrywczego) niż wcześniej (chodzi mi o fragmenty o Rafie) ;)
“I'm really, really emotional” RN
Awatar użytkownika
Shinoda

Post autor: Shinoda »

Rodżer Anderłoter pisze:Ja porównałem JMDP z resztą piątki a nie z jakimiś tam "talentami". Roddick też jak był w formie to miał dobry bh (wimbledon 2009) nie mówiąc o dominującym serwisie i potężnym fh ale na tym kończył się jego potencjał. Tak samo u delPo (niezależnie od tego czy Argentyńczyk znosi presję w trakcie ryzykownych ataków czy nie)... i tak całą tę piątkę pod względem nie wykorzystanego potencjału ofensywnego bije Murray.
Roddick w formie to i potrafił zagrać rewelacyjne woleje (za wyjątkiem tego demonicznego przy setowej w finale :D).
2003 US Open
Awatar użytkownika
Jacques D.

Rodżer Anderłoter pisze:Ja porównałem JMDP z resztą piątki a nie z jakimiś tam "talentami". Roddick też jak był w formie to miał dobry bh (wimbledon 2009) nie mówiąc o dominującym serwisie i potężnym fh ale na tym kończył się jego potencjał. Tak samo u delPo (niezależnie od tego czy Argentyńczyk znosi presję w trakcie ryzykownych ataków czy nie)

JMDP (podobnie jak Roddick) to po prostu odmienny styl ot takiego Paire'a. On nie potrzebuje mieć woleja z kosmosu, bo dominuje przeciwników z końcowej/wchodząc w kort s przy siatce jedynie wykańcza relatywnie łatwe piłki. U Gulbisa czy Paire'a akcje w okolicach siatki są często samą solą gry. :)
Co nie znaczy, że JMDP ma jakąś beznadziejną technikę, bo tak nie jest.
Rodżer Anderłoter pisze:i tak całą tę piątkę pod względem nie wykorzystanego potencjału ofensywnego bije Murray.
To popularne stwierdzenie, które wg mnie jest grubą przesadą.

Na pewno ma sens w stosunku do bh (z tym Robpalowym "potencjalnie najlepszy oburęczny na tourze" nie do końca się zgadzam, ale to jest rzeczywiście zabójcza broń jeśli jej dobrze użyje), ale reszta? Murray jak ma agresywny dzień pretenduje na allroundera a od takowych wymaga się żelaźnie pewnej gry po wejściu w kort i przy siatce (Murray takiej nie ma). Fh zaś dopiero od pewnego czasu zaczyna jakoś wyglądać (od początków panowania Lendla konkretnie), wcześniej bardzo często grzeszył pasywnością.
I know the pieces fit.
Spoiler:
jonathan

Post autor: jonathan »

przemusiowa pisze:W sumie nie napisałeś nic nowego (ani odkrywczego) niż wcześniej (chodzi mi o fragmenty o Rafie) ;)
Ale ja ten wątek, o którym Ci mówiłem, pociągnę gdzie indziej. Jutro możesz się spodziewać niewyobrażalnej wojny na forum, jeśli tylko wszystko pójdzie po mojej myśli. :P
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Jutro mnie nie ma, nie możesz chwilę poczekać? :P
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Zablokowany