Novak Djoković, niedoceniany mistrz czy unikatowa osobowość?
Re: Novak Djoković, niedoceniany mistrz czy unikatowa osobowość?
Ale ja się z tym absolutnie zgadzam. Rzecz w tym, że tak Ty, ja i ww bohater mamy świadomość, że dyskusja rozgrywa się w kręgu Fedalovica, a reszta jest milczeniem. IMO, nawet Serb, siedem meczów od klasyka, nie jest takim bufonem, żeby powiedzieć wprost: tak jestem GOAT, nawet jeżeli tak myślał, a śmiem twierdzić, że właśnie tak było.
MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
MTT Career highlights:
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel:
- Jacques D.
A, to co innego, zdziwiłbym się, gdyby którykolwiek z tej porąbanej trójki tak o sobie nie myślał. ;]lake pisze: ↑01 lip 2022, 0:30 Ale ja się z tym absolutnie zgadzam. Rzecz w tym, że tak Ty, ja i ww bohater mamy świadomość, że dyskusja rozgrywa się w kręgu Fedalovica, a reszta jest milczeniem. IMO, nawet Serb, siedem meczów od klasyka, nie jest takim bufonem, żeby powiedzieć wprost: tak jestem GOAT, nawet jeżeli tak myślał, a śmiem twierdzić, że właśnie tak było.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Pamiętam wpisy na forum predysponujące Serba do tego najnormalnieszego. Tak coś koło 2017-2018. I jak tak patrzę ostatnio to chyba gdzieś między wierszami wraca ta narracja. Nie wnikam nawet czy to ci sami userzy czy tam razem inni. Bardziej zaskakuje fakt, że wraca w dużo gorszej postaci, bo szurstwem życiowym próbuje się racjonalizować jego podejście do tematu GOAT.
MTT Career highlights:
Debel:
MTT Career highlights:
Debel:
- Jacques D.
Szczerze mówiąc, nie wiem, czy jest "szurem", bo nie używam współczesnej nowomowy. Natomiast, wiara w różne "dziwne" teorie, zatrudnianie czarnoksiężnika, itp.jak najbardziej może stanowić mechanizm obronny, swoistą emocjonalną ucieczkę przed przerastającą presją (postawa podczas finału USO zeszłorocznego potwierdza, że ta presja jednak jest) i w tym sensie może być nieco "normalniejszy" od Nadala, który, mam wrażenie, jest w stanie wszystko podporządkować misji bycia najlepszym i żyć z tą presją bez przerwy. Tzn.oczywiście są tacy, którzy bardzo wierzą, że tak naprawdę "po godzinach" cały swój czas poświęca byciu przykładnym ojcem rodziny, a tenis jest na drugim planie, ale narracje medialne dla naiwniaków wolałbym jednak zostawić na boku.lake pisze: ↑01 lip 2022, 1:09 Pamiętam wpisy na forum predysponujące Serba do tego najnormalnieszego. Tak coś koło 2017-2018. I jak tak patrzę ostatnio to chyba gdzieś między wierszami wraca ta narracja. Nie wnikam nawet czy to ci sami userzy czy tam razem inni. Bardziej zaskakuje fakt, że wraca w dużo gorszej postaci, bo szurstwem życiowym próbuje się racjonalizować jego podejście do tematu GOAT.
Inna sprawa, że ja nie jestem w stanie tak w pełni ND ganić, to znaczy, może większość jego poglądów jest z kosmosu, klimat domowy ma jaki ma, zatrudnianie maga też mądre nie było, ale jednak do kowidozy sam miałem bardzo dużo sceptycyzmu plus ma u mnie, jak na razie, szacunek za trzymanie się swoich przekonań, tym bardziej że, wbrew wizjom niektórych, raczej połowy planety za ich pomocą nie wybił.
I know the pieces fit.
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Za to zawsze propsy.Jacques D. pisze: ↑01 lip 2022, 10:15...jak na razie, szacunek za trzymanie się swoich przekonań, tym bardziej że, wbrew wizjom niektórych, raczej połowy planety za ich pomocą nie wybił.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Jacques D.
Ano właśnie. Jakkolwiek się jego poglądów nie oceni, wyobraźcie sobie, jak odrażające byłoby, gdyby po tym, jak zakazali mu wstępu na AO/USO, wyskoczył natychmiast z przekazem "Zaszczepiłem się!!! Och tak, wreszcie zrozumiałem wielkość nauki i głęboki sens stojący za dobroczynną szczepionką"...DUN I LOVE pisze: ↑01 lip 2022, 10:19Za to zawsze propsy.Jacques D. pisze: ↑01 lip 2022, 10:15...jak na razie, szacunek za trzymanie się swoich przekonań, tym bardziej że, wbrew wizjom niektórych, raczej połowy planety za ich pomocą nie wybił.![]()
I know the pieces fit.
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Oczywiście, że tak. Ja od X lat byłem wyzywany od lamusów przez kolegów, że nie chcę z nimi się napić. Po latach, kiedy oczywiście byli wstawieni podczas imprez wielokrotnie słyszałem: "Wiesz co, tyle razy Ci proponowałem i zawsze odmawiałeś. Gdybyś jednak się ze mną napił to bym przestał Cię szanować". 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Porównywanie szczepionki do alkoholu i propsowanie Novaka za trzymanie się "poglądów", gratuluję. Faktycznie, na nic innego niż Klasyczny WS Nadala nie zasłużyliście.

Gość jest lekko nie tegesz, co widać słychać i czuć, jak ktoś nie łączy jego uporu w sprawie wakcyny z latającymi rakietami, mordem w oczach, różnymi szamańskimi pomysłami itp, to co poradzić. Oczywiście poniekąd moja ocena Djokovica ma związek z tym, że sprezentował GOAT-a Twojemu ulubieńcowi tymi zachowaniami, ale też w dużym stopniu chodzi o samego Serba bez tego kontekstu. Zawsze mnie dziwiło, że Nole wywołuje aż taką nienawiść, że ludziom gul skacze na wzmiankę o nim, albo co gorsza zostają z tej nienawiści fanami Nadala, jak wszyscy praktycznie roddikowcy, ale teraz przyznaję, że ma w sobie coś takiego sympatyczny belgradczyk, co wywołuje skrajne emocje.lake pisze: ↑01 lip 2022, 1:09 Pamiętam wpisy na forum predysponujące Serba do tego najnormalnieszego. Tak coś koło 2017-2018. I jak tak patrzę ostatnio to chyba gdzieś między wierszami wraca ta narracja. Nie wnikam nawet czy to ci sami userzy czy tam razem inni. Bardziej zaskakuje fakt, że wraca w dużo gorszej postaci, bo szurstwem życiowym próbuje się racjonalizować jego podejście do tematu GOAT.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
- DUN I LOVE
- Administrator
Może być i 7 klasyków z rzędu. Bez względu na dalsze wydarzenia ten sport sięgnął takiego dna z którego się nie podniesie do czasu zakończenia karier przez wszystkich graczy urodzonych w XX wieku.Robertinho pisze: ↑01 lip 2022, 11:25Faktycznie, na nic innego niż Klasyczny WS Nadala nie zasłużyliście.![]()
No, ale Ameryki nie odkrywam. Mamy 2 równoległe toury - w jednym dwaj emeryci biją się o szlemy, a w drugim, regularnym, gracze w sile wieku spełniają swoje marzenia w kurnikach i mastersach.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
No niestety, moje wielkie marzenie o upokarzającym końcu raków tego sportu, spełnia na razie jednie Serena Williams.DUN I LOVE pisze: ↑01 lip 2022, 11:50Może być i 7 klasyków z rzędu. Bez względu na dalsze wydarzenia ten sport sięgnął takiego dna z którego się nie podniesie do czasu zakończenia karier przez wszystkich graczy urodzonych w XX wieku.Robertinho pisze: ↑01 lip 2022, 11:25Faktycznie, na nic innego niż Klasyczny WS Nadala nie zasłużyliście.![]()
No, ale Ameryki nie odkrywam. Mamy 2 równoległe toury - w jednym dwaj emeryci biją się o szlemy, a w drugim, regularnym, gracze w sile wieku spełniają swoje marzenia w kurnikach i mastersach.
- DUN I LOVE
- Administrator
No i Federer.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Samego siebie tym ranisz, ja już złożyłem samokrytykę i odciąłem się od tego śmiesznego typka. Zresztą nawet patrząc względnie obiektywnie, to popierdułka, a nie rak, ostatnio dominował dekadę temu, cokolwiek wygrał blisko już pół.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2022, 12:39 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.
- DUN I LOVE
- Administrator
No tu akurat się zgadzam i to są fakty.Robertinho pisze: ↑01 lip 2022, 11:59Zresztą nawet patrząc względnie obiektywnie, to popierdułka, a nie rak, ostatnio dominował dekadę temu, cokolwiek wygrał bliski już pół.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Gość jest lekko nie tegesz, co widać słychać i czuć, jak ktoś nie łączy jego uporu w sprawie wakcyny z latającymi rakietami, mordem w oczach, różnymi szamańskimi pomysłami itp, to co poradzić. Oczywiście poniekąd moja ocena Djokovica ma związek z tym, że sprezentował GOAT-a Twojemu ulubieńcowi tymi zachowaniami, ale też w dużym stopniu chodzi o samego Serba bez tego kontekstu. Zawsze mnie dziwiło, że Nole wywołuje aż taką nienawiść, że ludziom gul skacze na wzmiankę o nim, albo co gorsza zostają z tej nienawiści fanami Nadala, jak wszyscy praktycznie roddikowcy, ale teraz przyznaję, że ma w sobie coś takiego sympatyczny belgradczyk, co wywołuje skrajne emocje.lake pisze: ↑01 lip 2022, 1:09 Pamiętam wpisy na forum predysponujące Serba do tego najnormalnieszego. Tak coś koło 2017-2018. I jak tak patrzę ostatnio to chyba gdzieś między wierszami wraca ta narracja. Nie wnikam nawet czy to ci sami userzy czy tam razem inni. Bardziej zaskakuje fakt, że wraca w dużo gorszej postaci, bo szurstwem życiowym próbuje się racjonalizować jego podejście do tematu GOAT.
[/quote]
Obiektywnie (pozdrawiam @no-handed backhand ) nie mogę stwierdzić czy Serb wywołuje u mnie skrajne emocje głównie ze względu na Nadala, ale faktem jest że nieraz widziałem jak zwykli niedzielni kibicie jechali po Novaku więc jeśli ktoś nie jest zaangażowany w kibicowanie to również nie darzy sympatią Djoko. Oczywiście po przeciwnej stronie są osoby uwielbiające Serba za wszystkie nazwijmy to wariactwa ( w tym roku doszła pewna grupa nowych). I faktycznie mało kto podchodzi do Nole w sposób zupełnie neutralny - zapewne gdyby rozgrywki były normalne byłoby znacznie więcej obiektywnych obserwatorów oceniających na chłodno to co robi Novak, a tak jeśli ktoś spojrzy na jego podjarkę wyciągniętymi zwycięstwami z miernotami goszczącymi w rozgrywkach od wielu lat to może zrobić m się słabo. Nadal zrobi swoją standardową reakcję po jakiejś ważnej akcji, ale po cholerę reagować tak jak np. z Berrettinim w Garrosie 2021 już nie mówiąc o jakichś szalonych reakcjach z totalnymi miernotami tego świata. Tak jakby chciał przekazać swoim wyznawcom: "patrzcie jaki jestem mocarny, po raz kolejny ograłem genialnego żena". I Ci wszyscy ludzie kupuję tę iluzję, że ich idol gra w najlepszych tenisowych czasach. A Ty patrzysz na półfinał Wimbledonu z Agutem i Serba reagującego jakby peak Samprasa ograł i .... i chociażby takie właśnie sytuacje wywołują u neutralnych widzów skrajne emocje.
34 - Roddick mistrz.Mario pisze: ↑29 cze 2022, 16:18 Ktoś solidnie się napracował.
https://m.youtube.com/watch?v=_C3rX1KCsdU

Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Już mi się wczoraj serio nie chciało rozwijać, ale mniej więcej o to mi chodziło. Idąc tokiem rozumowania kolegów, to duet Radovan-Radko też należałoby pochwalić za konsekwencje, a gdyby nagle w trakcie swojej radosnej kampanii uznali, że jednak błądzą trezba by to uznać za odrażające.Robertinho pisze: ↑01 lip 2022, 11:25 Porównywanie szczepionki do alkoholu i propsowanie Novaka za trzymanie się "poglądów", gratuluję. Faktycznie, na nic innego niż Klasyczny WS Nadala nie zasłużyliście.![]()
Roddikwcy w obozie Rafy to chyba bardziej złożona kwestia. To o czym piszesz to jedno, ale i sam Andy wspierający Rafałka swoje dokłada. Ale nie zapominałbym o batożeniu Feda, czyli robieniu mu dokładnie tego co Szwajcar robił z Andym. Ale to już musialby się jakiś fan Roddicka wypowiedzieć.
MTT Career highlights:
Debel:
MTT Career highlights:
Debel:
- DUN I LOVE
- Administrator
Specjalnie przerysowałem. Ale to tylko kwestia skali. Niestety jak widzę odniosłem skutek odwrotny od zamierzonego, zatem trolluj sobie dalej do woli o niezłomnym/wykletym wojowniku z Belgradu.
MTT Career highlights:
Debel:
MTT Career highlights:
Debel:
- DUN I LOVE
- Administrator
Zdaniem Kyrgiosa: Bóg.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Tatulek Serba powinien Nikusia na jakieś party zaprosić, ewentualnie prostest pod amerykańską ambasadą w Belgradzie 

MTT Career highlights:
Debel:
MTT Career highlights:
Debel: