Komentatorzy, dziennikarze, eksperci. Tenisowi i nie tylko

Obrazek
jonathan

Re: Wimbledon 2013

Post autor: jonathan »

michal2009b pisze:Tomaszewskiego, tego dziada.
Proponuję Ci, żebyś z okrzykami "Gonić dziada!!!" zwartą grupą udał się pod siedzibę Polsatu i wręczył doktorancką skargę. Jeśli Twoje lamenty nie zostałyby początkowo wysłuchane, mógłbyś stworzyć nieopodal jakieś namiotowe miasteczko. Gdyby nawet to nie poskutkowało, odmów za Seniora Tomaszewskiego zdrowaśkę, uroń kilka łez, idź sobie gdzie indziej i słuchaj kogo innego. Twoich płaczów i marudzeń nikomu tu nie potrzeba.

Nie posuwaj się tylko do żadnych ataków terrorystycznych, gdy Pan Bohdan będzie komentował finał Wimbledonu.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Re: Wątek komentatorski

Post autor: Jacques D. »

michal2009b pisze:Przepraszam, ale mam dwa doktoraty.
... które jakoś nie przełożyły się na kulturę i poziom wypowiedzi.

Też kiedyś miałem alergię na BT. Dalej uważam, że jako komentator jest słaby. Tak, jego wiedza o współczesnym tenisie jest nikła. Tyle że Sikory, Domańskiego czy Wanio jest jeszcze niklejsza, więc jakieś szczególne negatywne wyróżnianie go pod tym względem jest nieporozumieniem. Natomiast pod względem językowym, w kontekście myślenia o tenisie, postrzegania jako coś więcej niż tylko przebijanie piłeczki, umiejętności anegdotycznego opowiadania o jego przeszłości jest całkowicie niezastąpiony. I wielka szkoda, że nie ma częściej okazji, by prezentować swojej wiedzy, której reszcie "szpeców" z obu polskich stacji najczęściej żałośnie brakuje.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Alan

Post autor: Alan »

Mnóstwo jest mankamentów i niedoskonałości w komentarzu pana Bohdana, ale naprawdę nie wiem jakim burakiem trzeba być by nazywać go dziadem oraz darmozjadem. :]
Awatar użytkownika
Bizon

Post autor: Bizon »

Żenujący wpis michala2009. Naprawdę, znamienne są tu słowa Stanisława Lema, który kiedyś powiedział "gdyby nie internet, nie wiedziałbym, że jest tylu idiotów na świecie".
Według mnie komentarz pana Tomaszewskiego jest kiepski i nudny, ale to nic dziwnego, gdy weźmiemy pod uwagę jego wiek (92 lata). Jest to jednak fenomen, że osoba w tym wieku ma siłę i chęci do życia i komentowania dla szerokiej widowni.

Pomijając fakt samego komentowania, należy się szacunek dla tego człowieka i jego wkładu w polski tenis i nie tylko. Przypomnę, że pan Bohdan to weteran Powstania Warszawskiego, który był już ustawiony pod ścianą do egzekucji i uszedł z życiem tylko dlatego, że jeden z niemieckich żołnierzy pozwolił mu uciec w momencie, gdy jego dowódca spuścił go ze wzroku. Niesamowita historia, że teraz, 69 lat po tych wydarzeniach można posłuchać komentarza takiej osoby, pomimo tak zaawansowanego wieku.
144 weeks #1, 2010, 2011, 2012 Year-end no. 1
W: LA 08, Dubaj 09, New Heaven 09, Bangkok 09, Pekin 09, Madryt 10, Roland Garros 10, Barcelona 11, Madryt 11, Roland Garros 11, Cincinnati 11, Paryż-Bercy 11, Monte Carlo 12, Tokio 12, Dusseldorf 14Roland Garros 22
F: Olympic Games 08, Bangkok 08, s'Hertogenbosch 10, Wimbledon 10, LA 10, Memphis 11, Waszyngton 11, Montreal 11, Szanghaj 12, WTF 12, Madryt 14
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

Lubię Tomaszewskiego Seniora. Owszem, czasem się myli, owszem, czasem ma trochę spóźnioną reakcję, ale przecież sam mam własną głowę i statystyki kojarzę, czy wynik na tablicy widzę.
Za to jego spojrzenie "wgłąb" zawodników jest doskonałe. To nie jest zgadywanka, on rzeczywiście widzi, jak czują się na korcie i niezwykle często prawidłowo odczytuje ich odczucia. No i nie jest taki banalny ten komentarz, dbałość o formę jest dla mnie niezwykle ważna.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Po raz pierwszy czytam, żeby Robpal tak chwalił i bronił jakiegokolwiek Federastę.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
robpal

Post autor: robpal »

DUN I LOVE pisze:Po raz pierwszy czytam, żeby Robpal tak chwalił i bronił jakiegokolwiek Federastę.
Dam sobie rękę uciąć, że zupełnie niedawno powiedział "mojego ulubionego Djokovicia".
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Anula

Post autor: Anula »

Zaawansowany wiek nie jest dla mnie powodem do wystawienia panu Bohdanowi laurki za komentarz. Bo ten, jest moim zdaniem kiepski, irytujacy i jak słyszę tekst " czują Państwo ....." mam podniesione ciśnienie. Jedyne, co wciąż ma Bohdan Tomaszewski, to piękny, ciepły głos.
To właśnie On sprawił, że nie oglądam Wimbledonu w TV. Nie jestem w stanie.
Życzę Mu jednak zdrowia i sił, aby komentować dla tych, którzy go cenią i lubią słuchać.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2013, 22:50 przez Anula, łącznie zmieniany 1 raz.
jonathan

robpal pisze:Dam sobie rękę uciąć, że zupełnie niedawno powiedział "mojego ulubionego Djokovicia".
Mówiłem, że Senior zachwyca się Novakiem wcale nie mniej niż Federerem. Ja zresztą też.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

robpal pisze:
DUN I LOVE pisze:Po raz pierwszy czytam, żeby Robpal tak chwalił i bronił jakiegokolwiek Federastę.
Dam sobie rękę uciąć, że zupełnie niedawno powiedział "mojego ulubionego Djokovicia".
Po półfinale Rzymu:
"Rafael Nadal jest proszę Państwa ulubionym tenisistą Pana Marcina. Moim ulubionym, jak Państwo pewnie się domyślają, jest Federer - bo nikt tak pięknie nie grał w tenisa na przestrzeni ostatnich 15-20 lat".

Zresztą, on Rokerem się podniecał od kiedy pierwszy raz go zobaczył.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

Post autor: Anula »

DUN I LOVE pisze:
.... jak Państwo pewnie się domyślają, jest Federer - bo nikt tak pięknie nie grał w tenisa na przestrzeni ostatnich 15-20 lat".
Państwo nie muszą się domyślać. Państwo muszą tego słuchać w każdym meczu, niekoniecznie z udziałem Szwajcara.
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Co sądzicie o Davidzie Mercerze ? Poważnie się pytam.
Awatar użytkownika
filip.g

Post autor: filip.g »

Anula pisze:
DUN I LOVE pisze:
.... jak Państwo pewnie się domyślają, jest Federer - bo nikt tak pięknie nie grał w tenisa na przestrzeni ostatnich 15-20 lat".
Państwo nie muszą się domyślać. Państwo muszą tego słuchać w każdym meczu, niekoniecznie z udziałem Szwajcara.
Dokładnie. A już finał Wimbledonu 2008... On ten finał niestety zniszczył swoim komentarzem wielu fanom Nadala.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

filip.g pisze:Dokładnie. A już finał Wimbledonu 2008... On ten finał niestety zniszczył swoim komentarzem wielu fanom Nadala.
To i tak był pikuś przy tym jak wtedy Rafa zniszczył wakacje niektórym fanom Federera. :P
MTT Titles/Finals
Spoiler:
jonathan

Rodżer Anderłoter pisze:Co sądzicie o Davidzie Mercerze? Poważnie się pytam.
Dawny sędzia stołkowy. Wychowałem się na jego komentarzu na brytyjskim Eurosporcie. Świetnie to wspominam. Teraz Mercera słucham rzadziej - czasem właśnie w ES, podczas pokazówki w Abu Dhabi i turnieju w Dubaju.
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Post autor: Rodżer Anderłoter »

On ma głos takiego sympatycznego brytyjskiego starszego Pana. Również bardzo lubię go słuchać. Przypomina trochę Johna Motsona- znanego angielskiego komentatora piłki nożnej.
Awatar użytkownika
filip.g

DUN I LOVE pisze:
filip.g pisze:Dokładnie. A już finał Wimbledonu 2008... On ten finał niestety zniszczył swoim komentarzem wielu fanom Nadala.
To i tak był pikuś przy tym jak wtedy Rafa zniszczył wakacje niektórym fanom Federera. :P
Tylko że Nadal wówczas wykonywał swoją pracę na mistrzowskim poziomie :D Pan Bohdan wykonywał swoją pracę na bardzo niskim poziomie :P
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Ja lubię wyrazistych komentatorów, takich ze stylem i swoim zdaniem o dyscyplinie. Nawet Tomka Lorka polubiłem, zwłaszcza na nudnawe mecze pierwszych rund jest jak znalazł. Jedynym wyjątkiem jest Sylwester Sikora, styl owszem ma, fatalny i nieprofesjonalny, a opinie co jedna to mądrzejsza. No i potrafi ostro atakować, wręcz obrażać zawodników (czy raczej zawodniczki), co jest żenujące i dość skandaliczne
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Bizon

Post autor: Bizon »

Tomasz Lorek ma fatalny głos, ale na tle pozostałych komentatorów Polsatu nie jest z nim tak źle. Jest bardzo dobrze merytorycznie przygotowany i to jego największy plus. Gdyby miał bardziej przyjemny dla widza głos i dołączyć go do komentowania z kimś kto ma pojęcie o tenisie od strony technicznej to powstałaby całkiem ciekawa mieszanka.
Komentarz na Polsacie jest słaby jak zwykle i już zdążyłem się do tego przyzwyczaić. Szkoda, że Eurosport nie posiada ich praw do turniejów. Zupełnie inny, lepszy klimat tenisa jest w momencie, gdy komentatorzy tej stacji komentują spotkania. Szkoda, że Lech Sidor już nie komentuję, ale i tak w porównaniu do Polsatu, są to himalaje komentarza sportowego.
144 weeks #1, 2010, 2011, 2012 Year-end no. 1
W: LA 08, Dubaj 09, New Heaven 09, Bangkok 09, Pekin 09, Madryt 10, Roland Garros 10, Barcelona 11, Madryt 11, Roland Garros 11, Cincinnati 11, Paryż-Bercy 11, Monte Carlo 12, Tokio 12, Dusseldorf 14Roland Garros 22
F: Olympic Games 08, Bangkok 08, s'Hertogenbosch 10, Wimbledon 10, LA 10, Memphis 11, Waszyngton 11, Montreal 11, Szanghaj 12, WTF 12, Madryt 14
Awatar użytkownika
filip.g

Ja od zawsze jestem wiernym fanem Pana Stopy. Czasem za bardzo marudzi, bywa lekko nieobiektywny, ale jestem w stanie to znieść. A wiedzę o tenisie ma ogromną i jest chyba jedynym polskim komentatorem, który przygotowuje się do swojej pracy i robi przedmeczowy research. Lubię też Domańskiego a kiedyś Pana Choynowskiego, który jak walnął tekstem, to można było boki zrywać :D
ODPOWIEDZ