WTA - temat ogólny

Obrazek
MG FCB

Re: WTA - temat ogólny

Post autor: MG FCB »

@Mario Ja wolę dużo bardziej oglądać tenis Radwańskiej niż Woźniackiej. Owszem ich gra opiera się na przebijaniu, ale Isia potrafi dużo bardziej urozmaicać grę czyli zagrać slajsa lub skróta, ich ataki są bardzo rzadkie, ale Isia potrafi też czasami zagrać ładną wygrywającą piłkę, oczywiście rzadko, ale mimo wszystko częściej niż Karolina.
MTT
Best rank. #2
Zwycięstwa: Roland Garros 2013 (debel), Eastbourne 2013, Australian Open 2014
Finały: Memphis 2013, Indian Wells 2014, Indian Wells 2014 (debel), Casablanca 2014, Rzym 2014 (debel), Hamburg 2014, Wimbledon 2015 (debel)
Awatar użytkownika
James_007_Blake

Post autor: James_007_Blake »

Po pierwsze obecna Radwańska to nie jest ultradefensorka. Zresztą liczba winnerów podczas meczu z Wimbledonkova mówi sama za siebie. Śmieszy mnie to szczerze mówiac jak wielu '' znawców tenisa '' non stop powtarza śmieszną schizofreniczną teorię że '' Radwańska to jest przebijaczka ''. Szanujmy się albo rozmawiamy na poważnie albo nie.

Agnieszka jest przede wszystkim niesamowicie inteligentną zawodniczką , która potrafi dopasować swój tenis pod każdą zawodniczkę na świecie z wyjątkiem dwóch ( Williams - tutaj nawet nie ma dyskusji bo to jest cyborg , oraz Azarenke , której styl gry po prostu nie pasuje , czasami tak jest w tenisie i nic na to nie poradzisz )

Widziałem jej setki spotkań w karierze i owszem w więkoszości z nich gra defensywnie. Ale przykładowo ostatni gem z wczorajszego meczu z LI NA , czy to nie był ofensywny tenis ? Ona ma wszelkie atuty żeby w każdym meczu grać agresywnie i skutecznie , tylko pojawia się pytanie po co ?

Jeżeli swoją madrością tenisową , kryciem kortu , świetnym poruszaniem się po korcie i atutem grania z kontry wygrywa 90 % meczów z zawodniczkami których tenis polega na waleniu non stop z całą siłą w kort ( w większości przypadków w bandy reklamowe ) , to dlaczego ma zmieniać swój skuteczny i efektywny tenis ?
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

The Special One pisze:Po pierwsze obecna Radwańska to nie jest ultradefensorka. Zresztą liczba winnerów podczas meczu z Wimbledonkova mówi sama za siebie. Śmieszy mnie to szczerze mówiac jak wielu '' znawców tenisa '' non stop powtarza śmieszną schizofreniczną teorię że '' Radwańska to jest przebijaczka ''. Szanujmy się albo rozmawiamy na poważnie albo nie.
Wczoraj obejrzałem Agę po dłuższej przerwie i tak właśnie było - Li prowadziła grę, a Agnieszka biegała i oddawała na drugą stronę jak ściana. Nie ma znaczenia, czy zagrywa winnery czy nie (każda tenisista siłą rzeczy musi co jakiś czas notować takie zagrania), bo jej tenis ma korzenie ewidentnie ulokowane w aktywnej i jednak ultra - defensywie.

Piszę to zupełnie poważnie, na znawcę się nie uważam. Wzrok mam znakomity.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
James_007_Blake

OK to teraz powiem inaczej. Wyobraźmy sobie że Agnieszka idzie na wymiany non stop , płaską piłką z LI NA , jaki będzie wynik tego meczu ?
MG FCB

Post autor: MG FCB »

The Special One pisze:OK to teraz powiem inaczej. Wyobraźmy sobie że Agnieszka idzie na wymiany non stop , płaską piłką z LI NA , jaki będzie wynik tego meczu ?
Gra tak, ponieważ z Li jeśliby poszła na otwartą wymianę to nie miałaby zupełnie szans.
MTT
Best rank. #2
Zwycięstwa: Roland Garros 2013 (debel), Eastbourne 2013, Australian Open 2014
Finały: Memphis 2013, Indian Wells 2014, Indian Wells 2014 (debel), Casablanca 2014, Rzym 2014 (debel), Hamburg 2014, Wimbledon 2015 (debel)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

The Special One pisze:OK to teraz powiem inaczej. Wyobraźmy sobie że Agnieszka idzie na wymiany non stop , płaską piłką z LI NA , jaki będzie wynik tego meczu ?
Nie rozumiem, co chcesz przez to klarować - ja po prostu oceniam to, co widzę i Radwańska jest tenisistką o charakterystyce defensywnej - nie odnoszę się w żaden sposób do jej wyników, taktyki czy sposobu gry z kolejnymi rywalkami - obiektywna ocena jej stylu gry.

Nie jestem jej fanem, ani hejterem - jest mi totalnie obojętna, ale próba robienia z niej zawodniczki atakującej uznaję za nieporozumienie.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
James_007_Blake

Ja nigdzie nie napisałem że to jest ofensorka. Ale mówienie o niej że to jest Woźniacka według mnie jest totalnym nieporozumieniem. A spotkałem się z wieloma takimi opiniami.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

The Special One pisze:Ja nigdzie nie napisałem że to jest ofensorka. Ale mówienie o niej że to jest Woźniacka według mnie jest totalnym nieporozumieniem. A spotkałem się z wieloma takimi opiniami.
A tego nie będę dotykał, bo kobiecy tenis oglądam od święta - poza decydującymi fazami szlemów oczywiście.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

MG FCB pisze:@Mario Ja wolę dużo bardziej oglądać tenis Radwańskiej niż Woźniackiej.
Ja Woźniackiej, bo jest ładniejsza.
The Special One pisze:Po pierwsze obecna Radwańska to nie jest ultradefensorka.
Na to już Dawid Ci odpowiedział, więc sobie odpuszczę.
The Special One pisze:Agnieszka jest przede wszystkim niesamowicie inteligentną zawodniczką
Piszesz o stereotypach, a sam je powielasz. Radwańska ma taką renomę, bo radzi sobie z pseudotenisistkami typu Bartoli, ja jednak się nie zgadzam. Inteligencja zawodnicza objawia się choćby umiejętnością zmiany swojej gry, gdy nie idzie. Co robi Polka w takich sytuacjach, dalej gra swoje i najczęściej jest rozstrzelana. Najlepiej to widać choćby w meczach z Azarenką, nie ma pomysłu na grę i wyniki tych spotkań są jakie są, na inne o podobnym stylu to starcza, bo nie są tak regularne jak Vika. I zdecydowanie nie wynika to z jakieś wielkiej inteligencji kortowej Polki, bo ta jak wspomniałem jest spore nadużycie. Ma niewygodny styl i to wszystko.
The Special One pisze:Ale przykładowo ostatni gem z wczorajszego meczu z LI NA , czy to nie był ofensywny tenis ?
Powiedziałbym nawet set. Ale dlaczego? Bo coś jej było (przerwa medyczna przed setem), pewnie nie mogła już tak dobrze biegać to poszła na całość. Analogiczna sytuacja do meczu Simon-Ljubicic (wiele lat temu w Bercy), wtedy też Gilles był kontuzjowany i nagle pokazał ofensywne umiejętności.
The Special One pisze:Ona ma wszelkie atuty żeby w każdym meczu grać agresywnie i skutecznie , tylko pojawia się pytanie po co ?
Po to, żeby coś więcej ugrać, no bo skoro może. :|
The Special One pisze:Widziałem jej setki spotkań w karierze i owszem
Współczuję, ja niestety też.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
James_007_Blake

Mario masz prawo do swojej opini ja swój punkt widzienia przedstawiłem i zdania nie zmienię :)
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

The Special One pisze:Po pierwsze obecna Radwańska to nie jest ultradefensorka. Zresztą liczba winnerów podczas meczu z Wimbledonkova mówi sama za siebie. Śmieszy mnie to szczerze mówiac jak wielu '' znawców tenisa '' non stop powtarza śmieszną schizofreniczną teorię że '' Radwańska to jest przebijaczka ''. Szanujmy się albo rozmawiamy na poważnie albo nie.
Rozumiem, że dowodem na to jest to, że nie umie przejąć inicjatywy nawet w meczu z bardzo pasywnie grającą Errani?
The Special One pisze:Agnieszka jest przede wszystkim niesamowicie inteligentną zawodniczką , która potrafi dopasować swój tenis pod każdą zawodniczkę na świecie z wyjątkiem dwóch ( Williams - tutaj nawet nie ma dyskusji bo to jest cyborg , oraz Azarenke , której styl gry po prostu nie pasuje , czasami tak jest w tenisie i nic na to nie poradzisz )
Rozumiem, że jej h2h z Szarapową, Kuźniecową czy Kvitową dobitnie o tym świadczą?
Pomijając już fakt, że ma niekorzystne bilanse z większością byłych/obecnych przedstawicielek top 10.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
James_007_Blake

Skoro jest taką niesamowitą przebijaczką , ultradefensorką to dlaczego najgorsze wyniki osiąga na ziemi gdzie jej styl gry powinien pasować idealnie ?
Awatar użytkownika
Mario

Bo nie ma w ogóle siły fizycznej i gra dosyć płasko.
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
James_007_Blake

Mario pisze:Bo nie ma w ogóle siły fizycznej i gra dosyć płasko.
Pełna zgoda , ale czy Schio ma petardę w ręce ? Errani ? każda z nich co prawda świetnie operuje rotacjami ale na pewno nie można o nich powiedzieć że grają z siłą Sereny ( jedna wygrała RG , druga była finalistka)
Awatar użytkownika
Mario

No właśnie one operują potężnym topspinem i to już nakazuje im osiągać najlepsze wyniki na cegle. Poza tym nie zapominaj, że w granie z mocną rotacją, też trzeba włożyć siłę. Agnieszka piłki przepycha, to są takie prawie bezrotacyjne zdechlaki (momentami), więc najłatwiej jest jej grać tam, gdzie kozioł najniższy.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Mario pisze:No właśnie one operują potężnym topspinem i to już nakazuje im osiągać najlepsze wyniki na cegle. Poza tym nie zapominaj, że w granie z mocną rotacją, też trzeba włożyć siłę. Agnieszka piłki przepycha, to są takie prawie bezrotacyjne zdechlaki (momentami), więc najłatwiej jest jej grać tam, gdzie kozioł najniższy.
Dokładnie, podczas gdy one operują mocnym topspinem (Schiavone operuje przeróżnymi rotacjami), Radwańska 90% piłek zagrywa pasywnym liftem. Poza tym są nieco lepsze kondycyjnie i szybkościowo od AR.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
filip.g

Post autor: filip.g »

Venus Williams, nieobecna na kortach od porażki w pierwszej rundzie RG, planuje powrót na US Open. Oby ;)

http://espn.go.com/tennis/wimbledon13/s ... rn-us-open
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
przemusiowa
Kontakt:

Post autor: przemusiowa »

“I'm really, really emotional” RN
Awatar użytkownika
filip.g

Post autor: filip.g »

Szarapova rozstaje się z trenerem. Decyzja jak dla mnie niespodziewana i niezrozumiała, no chyba że to faktycznie wynikałao z jakichś innych zobowiązań Hogstedta. Ciekawe co dalej ;)

http://eurosport.onet.pl/tenis/szarapow ... erem/pj689
ODPOWIEDZ