Komentatorzy, dziennikarze, eksperci. Tenisowi i nie tylko

Obrazek
Awatar użytkownika
Rodżer Anderłoter

Re: Wątek komentatorski

Post autor: Rodżer Anderłoter »

Szacun Panie Tomku za te szachy.
Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

Tomasz Tomaszewski:

"Najdłuższym finałem był pamiętny finał Nadala z Djokoviciem. 2009 rok. Nie było jeszcze dachu"
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
filip.g

Post autor: filip.g »

Jacuszyn pisze:Tomasz Tomaszewski:

"Najdłuższym finałem był pamiętny finał Nadala z Djokoviciem. 2009 rok. Nie było jeszcze dachu"
Aż ciężko powiedzieć z którym finałem mu się to pomyliło.
Awatar użytkownika
Sempere

Post autor: Sempere »

jaccol55 pisze:Ktoś się podpisze pod petycją do Polsatu, żeby puszczali spotkania tenisowe bez komentarza?

Ową petycję można poprzeć argumentami, że widz będzie bardziej zadowolony, a i oni będą mieli mniejsze wydatki.
Nie podpiszę, bo wtedy mojego ulubieńca Lorka nie będę mógł słuchać. Mam dużą słabość do jego oryginalnych komentarzy, choć czasem mam ich dosyć. :P
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
jonathan

Post autor: jonathan »

Pan Bohdan Tomaszewski - dla mnie wzór komentatora pod każdym względem. Chciałbym móc z nim kiedyś przy kawie (chociaż jej nie piję) porozmawiać o tenisie (i nie tylko).
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

W Polsacie to na dobrą sprawę, jeden gorszy od drugiego, ale mimo wszystko wolę ich posłuchać, bo przynajmniej można się pośmiać. Jest jednak pewien wyjątek, mianowicie pani Kasia, abstrahując od tego co mówi, nawet od tego jak mówi, jej ton głosu po prostu odpycha od telewizora, do tego jak jeszcze rzuci swoje firmowe wow tudzież piłeczka oraz doprawi to jakąś merytoryczną wpadką to wstaję i idę odpalić streama, a jak już kiedyś wspominałem dla mnie to duże poświęcenie, które w tym momencie świadczy o znikomej klasie komentatora. :P
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Pan Bohdan kończy dziś 92 lata. Najlepszego Panie Bohdanie!
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
filip.g

Post autor: filip.g »

DUN I LOVE pisze:Pan Bohdan kończy dziś 92 lata. Najlepszego Panie Bohdanie!
Uważam że bliskość dat urodzin Federera, Dawida i Pana Bohdana to jakiś spisek.

150 Panie Bohdanie! :)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

filip.g pisze:Uważam że bliskość dat urodzin Federera, Dawida i Pana Bohdana to jakiś spisek.
Jeszcze Rod Laver i pierwszy trener Federera - Peter Carter (tego samego dnia co ja). Pojutrze solenizantem będzie Pete Sampras.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Alan

Post autor: Alan »

Zauważyliście to jak oszczędnie komentuje ostatnio pani Kasia? Naprawdę coraz częściej zdarza jej się przemilczeć dwie, a nawet trzy kolejne wymiany! :o Zakochana czy jak?
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Sidor powrócił. :brawo:
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Lechu. :ok:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Joao

Post autor: Joao »

Powrót króla :P
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Biegałem, co się dzieje?
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Nic. Lech Sidor ponownie za mikrofonem Eurosportu.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Już myślałem, że z Nowego Jorku mówi dla państwa Wojciech Fibak. :o
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
jonathan

Post autor: jonathan »

Sidor zawsze był jednym z najlepszych polskich komentatorów (choć trzeba przyznać, że nie miał nigdy zbyt dużej konkurencji), ale pamiętam, jak czasem trochę śmieszyły mnie jego ciągłe opowieści, że ktoś źle postawił stopę, powinien pobiec do przodu, zaserwować na zewnątrz albo inaczej ułożyć barki. Jak ten Sidor wszystko genialnie wiedział. On chyba nie żywił się wtedy niczym innym jak tylko podręcznikami do nauki gry w tenisa, które popijał koktajlem ze zmielonych, zużytych tenisowych piłek, którymi trenują Federer albo Nadal. Naprawdę dziwiło mnie, że mając tak kompletną wiedzę o tym sporcie nie udało mu się chociażby na tydzień zostać numerem jeden na świecie. Może i to wszystko, co mówił, miało logiczne podstawy, które przekładają się na efekt na korcie, jednak nikt nie jest idealny, nie będzie grał wciąż bezbłędnie i podejmował najlepszych wyborów taktycznych. To najczęściej sprawa instynktu, doświadczenia i napiętych nerwów. W dodatku decyzje podejmuje się w ułamku sekundy, nie mając czasu na dogłębną analizę sytuacji. A gdybanie że gdyby ktoś uderzył tak, a nie inaczej, jest bez sensu. Cały sport, a nawet życie można analizować w ten sposób - że gdyby w odpowiednim momencie podjąć taką decyzję, to rezultat wyglądałby zupełnie inaczej. Zresztą jestem ciekaw, co na te komentarze Sidora powiedzieliby tenisiści z najwyższej półki. Według mnie nie byliby nimi zachwyceni. Bo teoretyków geniuszy nie brakuje, a zawodnicy nie chcą chyba specjalnie zaprzątać sobie głowy tymi technicznymi teoriami. Zobaczymy jednak, jak będzie wyglądać praca Sidora na stanowisku komentatora po dłuższej przerwie.
Awatar użytkownika
jowy

Post autor: jowy »

Ale co to ma wszystko do rzeczy? :D Jeśli ktoś uprawia profesjonalnie konkretny sport, jest byłym zawodnikiem, trenerem i całe życie związany z tą konkretną dyscypliną to zazwyczaj nie ma problemów z tym, żeby zauważyć z czego biorą się jakieś błędy na boisku, korcie, stoku etc.
Ta wstawka o numerze jeden to już całkiem komiczna i niedorzeczna. :)

Sidor jest dla mnie absolutną czołówką w komentowaniu tenisa w Polsce. Inteligentny, wie kiedy się odezwać, mówi wyraźnie, ma głos, który nie denerwuje, jest w jego komentarzu odrobina potrzebnego luzu, zna się na tenisie, zna zawodników, zna realia... a jego "wymądrzania" i analizy nie dość, że odbiera się bezpretensjonalnie to jeszcze powodują, że zdecydowanie ciekawiej się ogląda transmisję.
Advantage

Post autor: Advantage »

Bardzo się cieszę z powrotu Lecha Sidora na stanowisko komentatorskie Eurosportu. :) Od razu lepiej się ogląda spotkania tenisowe.
Awatar użytkownika
lake

Post autor: lake »

Tymczasem teraz swoim uroczym tembrem głosu raczy nas pan Sylwek. Wczoraj chciał błysnąć wiedzą na temat Bośniackich korzeniach Dodiga i jeszcze jednego Chorwata, którego nazwiska za nic nie mógł sobie przypomnieć. Wspierający go Olejniczak rzucił: Ancić? W końcu sobie "przypomniał" że chodzi o Cilica. Potem SF AO Verdasco-Nadal wrzucił do 2010 r. Ale najlepsze miał wejście przyrównując katowicki Sport do SE i Faktu. No chyba że ja o czymś nie wiem. Ale i tak jest lepszy od większości komentatorów Polsatu, choć ja wolałem w tym typie Choynowskiego.

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
ODPOWIEDZ