Wimbledon 2023
Re: Wimbledon 2023
Już miałem po lekturze prognoz meczowych wyskakiwać z oburzeniem jacy to wy wszyscy zblazowani krytykanci jesteście.... No ale po tym, co wszyscy widzieliśmy (o ile ktoś miał nerwy na oglądanie drugiego seta), sam muszę dołączyć do samozwańczej loży szyderców. W tym wszystkim irytuje ogólnonarodowe cukrowanie Hurkaczowi, że "w sumie to niewiele brakowało" i że "gra z najlepszym tenisistą wszech czasów". Kiedy jeszcze dodatkowo słyszę, że przecież Federer, też przegrywał z Novakiem mecze mając nawet piłki meczowe, to mnie coś skręca. Serio? Co ja zresztą będę się tu wywnętrzniał, wiadomo o co chodzi, Hubert zagrał tyle turniejów wielkoszlemowych ile ta wielka trójka powygrywała - z czym do ludzi. Hubert istnieje w meczu wyłącznie dzięki podaniu, nigdy nie był jakimś magikiem w wymianach, ale to co teraz prezentuje to dramat. Wszystkie wielkie serwisy, które nie wykazywały się artyzmem, ale sprawiały trudności najwybitniejszym grajkom miały łupnięcie forhendowe: Roddick, połowa Bałkanów i Skandynawii. Naprawdę wolałbym - aby on zamiast slajsa miał petardę na forhendzie. Nadal patrzyłoby się na to jak na młotkowanie, ale przynajmniej pourywałby więcej setów graczom ze ścisłego topu. Świątek bez slajsa jest w ćwierćfinale Wimbledonu, ma mentalnie i realnie potencjał na karierowego szlema w ciągu dwóch, trzech sezonów. Można ją krytykować za braki w warsztacie, ale głowę ma na miejscu. Hubert - nie.
STAN THE MAN!
Nie wiem skąd się to wzięło, ale stało się to przypadłością Polaków w sporcie w ogóle. Pozytywne zaskoczenie i dająca się oglądać gra jak nikt na nich nie stawia. W sytuacji presji i roli faworyta najczęściej zawód.Kiefer pisze: ↑09 lip 2023, 23:52Fakt, mógł Emu z tym poczekać, bo po dzisiejszym już by tego raczej nie napisał. Dla mnie te jego wyrównane mecze z takim Djokovicem biorą się właśnie z braku presji i nie nazwałbym tego silnym mentalem, dopiero jak się pojawia szansa na coś to presja do niego dochodzi i właśnie wychodzi jaką jest mentalną pi*dą.Nowicjusz pisze: ↑09 lip 2023, 23:44To Ci wyszłoEmu pisze: ↑09 lip 2023, 16:24 Dla odmiany od tego co wypisuje się tutaj na temat naszego rodaka chciałbym pochwalić Hurkacza za dwie rzeczy. Po pierwsze gra przy siatce, z żenów jest tutaj wyraźnym numerem 1. Po drugie mental, co jak co, ale Hubert się mocno spina na takie spotkania i nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek pękł. Szkoda tylko, że w formie jest kilka razy w sezonie i rządzi tym absolutny przypadek, bo z taką bazą powinien być przez wiele lat w top 10.
Moim zdaniem tutaj Hurkacz niczym nie zaskoczył, świetny serwis a poza tym wyglądało to dosyć biednie, z kolei w taju już dochodziło do kompromitacji. Ja rozumiem, że są zawodnicy, którzy nie dysponują takim podaniem i przegrywają 36 46 26, ale sam fakt doprowadzenia do tie-breaka nie jest czymś nadzwyczajnym, Isner czy Karlovic również często dokonywali tej sztuki.
- DUN I LOVE
- Administrator
- no-handed backhand
- DUN I LOVE
- Administrator
Obstawiacie jakas niespodzianke? Pachnie zwycięstwami faworytów co
A rzeczywiście, na usprawiedliwienie napiszę, że oglądnąłem chyba 1,5 meczu tego Wimbledonu, z czego pół we włoskiej pizzerii w Gdańsku gdy puścili Alcaraza z Jarrym, połowę Świątek z Martic w jakiejś winiarni (co dobrze obrazowało efekt Świątek), a także pół wczoraj Hurkacza. Jeszcze jakiś set z Chardym wleciał z tego co kojarzę.
Z tym mentalem Hurkacza, to niby tak, ale też przerabialiśmy to ze Zverevem, poziom wyżej, że jak nie masz mocnych podstaw tenisowych, a obaj z forehandu jak na swoje warunki potrafią pożenować, to w kluczowym momencie troszkę maksymalizuje się szansa banalnego błędu z forehandu czy ordynarnego liftu. A niestety Huba tych podstaw nie ma. Dlatego pisanie dramatycznych komentarzy po ~meczu Hurkacza z Djokoviciem: no miejcie trochę godności.
![:] :]](./images/smilies/%5Bdblpt%5D%5D.gif)
Berrettini 86% po jedynce ze Zverevem, 88% z De Minaurem, bardzo fajny test dzisiaj, trochę nie mogę się doczekać, zwłaszcza, że ich mecz w Australii też był dobry, a może zamknąć (turniejowy) temat Mateusz.
- DUN I LOVE
- Administrator
Ja drugą połowę trzeciego seta Djoko ze Stanem tylko + końcówka Alcaraza z Jarrym, ale to tylko dlatego, że akurat byłem na bieżni po treningu, a ta stała na wprost TV, gdzie leciał mecz.Rroggerr pisze: ↑10 lip 2023, 11:27A rzeczywiście, na usprawiedliwienie napiszę, że oglądnąłem chyba 1,5 meczu tego Wimbledonu, z czego pół we włoskiej pizzerii w Gdańsku gdy puścili Alcaraza z Jarrym, połowę Świątek z Martic w jakiejś winiarni (co dobrze obrazowało efekt Świątek), a także pół wczoraj Hurkacza. Jeszcze jakiś set z Chardym wleciał z tego co kojarzę.

Gdańsk super, ale drogi. Lepiej już do Bari polecieć.

MTT Titles/Finals
Spoiler:

Wimbledon
[1] Wesley Koolhof
Jason Kubler
Jordan Thompson
[14] Maximo Gonzalez
[9] Nikola Mektic
Rafael Matos
Ariel Behar
[8] Fabrice Martin
[Alt] Tallon Griekspoor
Simone Bolelli
Fabien Reboul
[16] Marcelo Melo
[11] Nicolas Mahut
[Alt] David Pel
[WC] Jacob Fearnley
[6] Rohan Bopanna
[5] Edouard Roger-Vasselin
[WC] Connor Thomson
Casper Ruud
[10] Kevin Krawietz
[13] Michael Venus
Lucas Miedler
Adrian Mannarino
[4] Hugo Nys
[7] Jean-Julien Rojer
Nathaniel Lammons
Romain Arneodo
[12] Sander Gille
[15] Marcel Granollers
Luca van Assche
Lloyd Harris
[2] Ivan Dodig
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:

Wimbledon
[1] Wesley Koolhof
Jordan Thompson
[9] Nikola Mektic
Ariel Behar
[Alt] Tallon Griekspoor
Fabien Reboul
[Alt] David Pel
[WC] Jacob Fearnley
[5] Edouard Roger-Vasselin
[10] Kevin Krawietz
[13] Michael Venus
Adrian Mannarino
Nathaniel Lammons
Romain Arneodo
[15] Marcel Granollers
Lloyd Harris
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:

Wimbledon
[Alt] Nicolas Mahut
Andrea Vavassori
Nikola Mektic
[7] Mate Pavic
[4] Wesley Koolhof
Jonny O'Mara
Kevin Krawietz
[5] Matthew Ebden
[8] Jean-Julien Rojer
Matwe Middelkoop
Marcelo Arevalo
Jamie Murray
Ivan Dodig
Joe Salisbury
Alex De Minaur
Joran Vliegen
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:

Wimbledon
[Alt] Nicolas Mahut
[7] Mate Pavic
[4] Wesley Koolhof
Kevin Krawietz
[8] Jean-Julien Rojer
Marcelo Arevalo
Ivan Dodig
Joran Vliegen
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Organizatorzy na wszelki wypadek przygotowują się na finał Djoković vs Alcaraz.
Spoiler:
MTT Titles/Finals
Spoiler: