Jeśli tak, to jeszcze raz graty @Damian
Dzięki za walkę i cały turniej!
Typy są ważne do 22:10:59. Sam też na początku przygody z tą zabawą miałem z tym zagwozdkę i typowałem przy okrągłej godzinie do 59 po.
W tym przypadku akurat spór jest zasadny, zwłaszcza, że dużo czasu na typowanie było. Damian mógł wczesniej dać typ większy na Novaka. Ja wytypowałem o 22:09, więc nie do mnie pretensje, bo wytypowałem o czasie. Dla mnie czas poprawki Damiana został przekroczony, więc moja przegrana to wałek jak na Lewisie w 1999 i koniec. W mojej ocenie należy mi się zwycięstwo a Ty mogłeś dać typowanie do 22:11.DUN I LOVE pisze: ↑11 wrz 2023, 9:20 Jedyne, co można zrobić, to wpisać np. 22:10:59, ale nie wiem, czy gra jest warta tego, żeby się spierać o takie detale, tzn. może jest, ale ja nigdy nie rozumiałem tego zwlekania z typami do samego końca. Na samym początku się pewnie zdarzało, ale od dłuższego czasu typuję po prostu dużo wcześniej i zdrowiej mi się z tym żyje.![]()
Czasem inaczej się nie da, vide ćwiartka Wimbla, gdzie wszyscy rzucili w tej samej minucie, a Ty sądziłeś, że zapomniałem o typach. Dokąd to wszystko będzie tak skonstruowane, że popłaca takie tryhardowanie, ludzie będą grać na gema i wrzucać typy w ostatniej sekundzie. Nie żebym miał jakiś remedium poza typami na PW, które raczej zniechęcą ludzi. Więc pozostaje każdy detal uściślić w regularnie.DUN I LOVE pisze: ↑11 wrz 2023, 9:20 Jedyne, co można zrobić, to wpisać np. 22:10:59, ale nie wiem, czy gra jest warta tego, żeby się spierać o takie detale, tzn. może jest, ale ja nigdy nie rozumiałem tego zwlekania z typami do samego końca. Na samym początku się pewnie zdarzało, ale od dłuższego czasu typuję po prostu dużo wcześniej i zdrowiej mi się z tym żyje.![]()
Naprawdę przykro mi, że się nie udało i będę Ci kibicował w następnych turniejach. Tutaj sam wiesz, ze od wielu lat typy są przyjmowane do końca czasu włącznie, gdzie co drugi/trzeci turniej ma właśnie miejsce. Przykład Rangera odnosił się do sytuacji sprzed 11 lat, gdzie była sytuacja porównywana (w mojej ocenie błędnie) analogicznie do poprzedniego forum (z sekundami). Tutaj nie mamy takich możliwości, więc nie widzę powodu by cokolwiek zmieniać w regulaminie i dodawać sekundy, których nie widać na forum. Jeśli chcemy typowanie mamy do np. do 22:10:00, no to prowadzący daje 22:09 i tyle. Często na różnych rejestracjach można spotkać że termin upływa o godz. 23:59, gdzie sekundy są liczone do 00:00:00, a jeśli brzmi 22:10, to do końca tej minuty powinno się liczyć. Tak samo jak termin dniowy, jeśli do 11 września, to liczymy do końca dnia włącznie.Jacuszyn pisze: ↑11 wrz 2023, 9:16 Powiem tyle od siebie. 22:10 to jest 22:10, nawet sekunda po to już jest pora po 22:10. Do Nowego Roku jak odliczasz, to o równej północy jest już nowy rok a nie minutę później. Czas nie stoi w miejscu przez minutę.
Skoro typowanie miało trwać do 22:10 to 22:10:00 powinno być granicą wysyłania typów. Na poprzednim forum tak było bo tam był zegar co do sekundy. Musicie to w regulaminie jasno i precyzyjnie zawrzeć bo teraz wychodzi, że do 22:11 mogłem sobie wytypować i typ by został zaakceptowany. Dla mnie to tak jakby uznać, że 0,1 to tyle samo co 0.
Tak czy inaczej dla własnej satysfakcji czuję się zwycięzcą turnieju, porażki nie uznaję, gdyż zmiana typu przez @Damian była w mojej ocenie po czasie.
Szkoda, że kolejny raz finał szlema jest rozstrzygany w ten sposób. Pamiętam RG 2009:
http://mtenis.pun.pl/viewtopic.php?id=314&p=12
Dziękuję @Damian za walkę. Powodzenia w następnych turniejach.
Dzięki również.Ranger pisze: ↑11 wrz 2023, 10:46 Odnosząc się do tej sytuacji, ja zgadzam się z @Jacuszyn. Kiedyś przegrałem na Wimbledonie w podobny sposób z sheva, który potem zgarnął cały turniej. Wtedy przyjmowałem argumentację Damiana. Mecz i tak się rozpoczął kilkanaście minut później, ale mój typ został uznany za nieważny:
viewtopic.php?t=1231&start=40
Pomijając kwestie roztrzygnięcia, to warto by było deprecyzować regulamin. Tak czy siak brawo @Damian i @Jacuszyn za świetny turniej![]()
Dzięki rodaku.
Dzięki.
Liczę mimo wszystko na daleko idące wnioski.DUN I LOVE pisze: ↑11 wrz 2023, 11:17 Ok, dziękuję Panowie za opinie. Wieczorem postaram się to zebrać do kupy i wypracować jakiś wniosek na przyszłość.
Do zmian nawoływałem już po naszym meczu w Rzymie, gdzie przekroczyłeś czas typowania. W myśl regulaminu powinieneś dostać W/O ale zarówno ja i prowadzący zgodziliśmy się na liczenie typu. Ja uznałem wtedy że to losowy przypadek i jednorazowa sytuacja więc grzecznie poprosiłem o doprecyzowanie i zamknąłem temat. Dostałem odpowiedź, że po sezonie będzie czas na pracę nad regulaminem. Jak dla mnie w takich sprawach reakcja powinna być natychmiastowa. Tamtego dnia tylko wkurzyłem się, że przegrałem bo planowałem zupełnie inaczej wytypowaćZawsze można oczywiście się zapytać wcześniej, jeśli dla kogoś jest coś niezrozumiałe/niejasne, zawsze chętnie wytłumaczymy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości