Australian Open 2024
Re: Australian Open 2024
Novak w półfinałach AO:
Bilans spotkań: 10-0
Bilans setów: 30-5
7 spotkań wygranych do zera, raz z Fedem stosunku 3-1 oraz dwa decidery: Wawa 2015 i Murray 2012.
Szanse Sinnera na coś więcej niż set wydają się iluzoryczne.
Bilans spotkań: 10-0
Bilans setów: 30-5
7 spotkań wygranych do zera, raz z Fedem stosunku 3-1 oraz dwa decidery: Wawa 2015 i Murray 2012.
Szanse Sinnera na coś więcej niż set wydają się iluzoryczne.
Mimo wszystko chyba będzie trzeba kibicować Jamnikowi, jeśli ma budować swoją markę to tylko na takich meczach. No ale racja, dużo lepsi od Sinnera z reguły nie łapali się na grę (no Fed 2020 na pewno nie był lepszy), więc ciężko oczekiwać czegoś więcej niż wygrany set, jak Djokovic zagra te swoje 75%. Szkoda tego Murraya z 2012, najlepszy ich mecz w Wielkim Szlemie, Wawrinka w 2015 jednak był dość daleki od formy z 2013 i 2014, choć nie można powiedzieć by się nie postawił.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
- DUN I LOVE
- Administrator
Jak myślicie Hubi sprawi niespodziankę?
- Robertinho
Nie wiem, po nadrobieniu meczów, niestety średnio widzę szanse Sinnera. Na wygraną, bo powalczyć po prostu musi, jeśli ma być poważnie traktowany.Kiefer pisze: ↑23 sty 2024, 20:32 Mimo wszystko chyba będzie trzeba kibicować Jamnikowi, jeśli ma budować swoją markę to tylko na takich meczach. No ale racja, dużo lepsi od Sinnera z reguły nie łapali się na grę (no Fed 2020 na pewno nie był lepszy), więc ciężko oczekiwać czegoś więcej niż wygrany set, jak Djokovic zagra te swoje 75%. Szkoda tego Murraya z 2012, najlepszy ich mecz w Wielkim Szlemie, Wawrinka w 2015 jednak był dość daleki od formy z 2013 i 2014, choć nie można powiedzieć by się nie postawił.
Harry zagrał bardzo dobrze, o klasę, albo i dwie lepiej niż w NY, wziął seta, powinien dwa pierwsze i to byłaby jego jedyna szansa na pięciosetówkę. Kiedy kryptonit słonecznych fotonów przestał bombardować GOATa, na bardzo wysoki poziom wszedł Serb. W trzecim i czwartym secie nie popełniał w ogóle błędów, serwował jak maszyna, topowe wydanie Novaka zajechało. Jeśli utrzyma tę dyspozycję Djokovic, bardzo ciężko będzie go tu pokonać.
Słowo o Rublowie, gdyby był kolarzem Andrzej, niewątpliwie dyktowałby do porzygu tempo gubiące wszystkich poza faworytami, ale na to, by samemu odjeżdżać, nie miałby przyspieszenia i maksymalnej mocy. Za mocny na słabych, za słaby na mocnych. Braki tenisowe to jedno, ale mental niestety też nie pomaga, potężnego hebla złapał w taju bezpaństwowiec, piłki nagle po prostu przestały latać, ku zdziwieniu Sinnera, który nagle mógł sobie robić co chciał na korcie.
Na oddzielne słowa zasługuje detektyw Dawid Olejniczak i jego dociekania, czy Rublow umył ręce po wizycie w kiblu. W ogóle poziom kultury słowa, żartu, erudycji, wiedzy na jakiekolwiek inne niż tenis tematy, u duetu Olejniczak-Celt jest zastraszająco niski, zdecydowanie trzeba tych orłów rozdzielić i Celta dać ewentualnie jako eksperta z dziennikarzem profesjonalnym. Co zrobić z Olejniczakiem nie wiem, w lato zapewne wystarczyłoby zabrać mu rower, ale teraz to nie wiem, co może nas uratować. W każdym razie z niesmakiem się panów słuchało.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
@Robertinho Czyli potwierdzasz słowa Mario, że bardzo mocny Serb w dwóch ostatnich partiach. A jakbyś ocenił w stosunku do dwóch ostatnich meczów WTF- subiektywnie wydawało mi się, że mieliśmy wtedy do czynienia z optymalnym/suboptymalnym wydanie Serba na tym etapie kariery. Z tego co widziałem, zarówno Sinner jak i Alcaraz w Australii sprawiają póki co dobre/bardzo dobre wrażenie. Choć przy założeniu solidnego Serba przeskok poziomu będzie duży z całym uznaniem dla rosyjskich tenisistów. No nic, przynajmniej Włoch wydaje się na tyle dobrej formie, że Novak zostanie zmuszony do zaprezentowania swojej najlepszej strony, by zwyciężyć. A w sumie to jest sedno finałowych faz jakiegokolwiek turnieju.

Australian Open
Rod Laver Arena ( start o g. 02:00 ): Linda Noskova

Rod Laver Arena ( nie przed 03:30 ): Huber Hurkacz

Rod Laver Arena ( nie przed 09:15 ): Anna Kalinskaya vs Qinwen Zheng

Rod Laver Arena ( bezpośrednio po ): Alexander Zverev

Margaret Court Arena ( start o g. 02:00 ): D. Hantuchova N. Li vs I. Majoli A. Petkovic
Margaret Court Arena ( nie przed 03:00 ): Yannick Hanfmann

Margaret Court Arena ( nie przed 05:00 ): Barbora Krejcikova
Margaret Court Arena ( start o g. 01:00 ): Olivia Gadecki
Court 3 ( start o g. 01:00 ): Maximo Gonzalez
Court 3 ( nie przed 02:30 ): Demi Schuurs
Court 3 ( bezpośrednio po ): Simone Bolelli
Court 3 ( bezpośrednio po ): Jaimee Fourlis

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Day 11 men's quarterfinal previews: Your five-point guide
https://ausopen.com/articles/news/day-1 ... oint-guide
Spoiler:
https://ausopen.com/articles/news/day-1 ... oint-guide
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
- Robertinho
Inne warunki, inne korty, jednak dwa sety męki miały miejsce. Tam ostrzejszy był jednak Serb, tu więcej wysokich piłek (bo warunki), generalnie ciężko porównać. Sam już nie wiem, kiedy naprawdę kiepsko gra Serb, a kiedy się kamufluje, semi już nam coś powinno powiedzieć, o ile dobry Sinner się zamelduje na korcie.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!

[3] Daniil Medvedev
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
- no-handed backhand
Ooo, nie wiedziałem, że Hubi ma 3-2 z Daniiłem. Oby jutro odskoczył.
Mówienie o realnych szansach Sinnerów, czyli graczy bez kompletnego ofensywnego potencjału, z dobrym Djokoviciem (top serwis, mocny przerzut, wykorzystywanie przewag sytuacyjnych), generalnie nie ma sensu, tu wszystko jest na rakiecie Serba.Kiefer pisze: ↑23 sty 2024, 20:32 Mimo wszystko chyba będzie trzeba kibicować Jamnikowi, jeśli ma budować swoją markę to tylko na takich meczach. No ale racja, dużo lepsi od Sinnera z reguły nie łapali się na grę (no Fed 2020 na pewno nie był lepszy), więc ciężko oczekiwać czegoś więcej niż wygrany set, jak Djokovic zagra te swoje 75%. Szkoda tego Murraya z 2012, najlepszy ich mecz w Wielkim Szlemie, Wawrinka w 2015 jednak był dość daleki od formy z 2013 i 2014, choć nie można powiedzieć by się nie postawił.
Odpaliłem tego Włocha - bo mimo wszystkich negatywów, Rubliow jest jakimś miernikiem jakości (tzn. klasowy gracz robi go w trzech) - i zrobił swoje Sinner, widać było ogólny progres (fajne podanie, niewiele błędów, głowa na karku), ale zarazem to był tak nieprzystający do matchupu z Djokoviciem tenis (realnie Rubliow w wymianach może nie tyle dyktował warunki, co przez 2,5 seta był stroną aktywniejszą), że to wyglądało jak dwa M1000, łowy w hali i okazyjny finał WS, bardziej niż na przełomowy rezultat. Można za to oczekiwać walki, bo o ile tu jaskrawości brakuje: to sama kombinacja returnu-jakości z obu stron-intensywności i chyba już akceptowalnego podania, niewątpliwie na wysokim poziomie. Ale też ciężko oczekiwać np. klinicznego serwowania jak u Daniła w finale US Open, itd.
Nie jest przesadnie odkrywcze, że ważniejsze są poczynania Crampitosa (return - zwierzęca siła - kluczyzm i chłodna głowa, dały na Wimbledonie obraz dla młodego pokolenia mocno niestandardowego meczu z Novakiem: odwrócenie spotkania, kompletna neutralizacja przewagi serwisowej Serba, z przeważającymi atutami ofensywnymi w 5. secie, coś takiego raczej poza zasięgiem Grzesznika). I tutaj mam trochę wątpliwości, pomimo średniej dyspozycji Zvereva i Meda, mając w pamięci, że już dwa razy pompa na mecz Alcaraza z Rafole została przez rosyjskich bajerantów zastopowana.
To w ogóle fajny test dla Hiszpana - bo ten US Open to była droga przez mękę, a Wimbledon banalna drabinka na trawie, tutaj trzeba będzie pokazać dużo więcej jakości w toku całego drugiego tygodnia jeśli coś z tego ma się urodzić. Potencjalnie, bo słabiutko wyglądali Zverevem z Medem, a Hubi to Hubi. Na US Open mieliśmy fajerwerki w ćwierćfinale i kompletne zagubienie w semi, na RG 2022 były meczowe z Ramosem, a potem fajerwerki z Chaczanowem chyba, i średnioniezły hebel w ćwiartce - to pewnie będzie bardziej miarą progresu Hiszpana w tym sezonie niż to, co jest w stanie grać w optymalnej dyspozycji, bo powoli kończy się już taryfa ulgowa z racji wieku.
Ja właśnie z tego powody bym chciał "wejść do głowy" Serba...

Nie wywindował swojego tenisa zbyt wysoko Medvedev, ciekawe czy Hubert skorzysta.
Bardzo słabo grają obaj i Hubert i Daniil. Rosjanin ma jakiś problem fizyczny, a Hubert nie chce tego wykorzystać. W momencie gdy właśnie powinien docisnąć, gra najgorzej w trakcie całej rywalizacji w Australii. Nie ma jednak to żadnego związku z ewentualnym kryzysem fizycznym. Tak jakby bał się, że może awansować dalej.
2025 = Stuttgart - (F, PF, PF) - WTA 500 - Ostapenko - Sabalenka 2-0, Sabalenka - Paolini 2-0, Ostapenko - Aleksandrowa 2-0; 2024 = Paryż - (F, ĆF, ĆF) - ATP Masters 1000 Zverev - Humbert 2-0, Chaczanow - Dimitrow 2-0, Humbert - Thompson 2-0; Halle - (F) - ATP 500 Sinner - Hurkacz 2-0 2023 = Sztokholm - (F) - ATP 250 Monfils - Kotow 2-1; Madryt - (4R, 3R) - ATP Masters 1000 Alcaraz - Zverev 2-0, Tsitsipas - Báez 2-1 - (ĆF ,4R) - WTA 1000 Sakkari - Begu 2-1, Świątek - Aleksandrowa 2-1 2022 = Turyn - (PF) - ATP Finals Djoković - Fritz 2-0; Barcelona - (F) - ATP 500 Alcaraz - Carreño-Busta 2-0
Spalił się Hurkacz po tym wygranym drugim secie, rzucanie rakietą, jakieś fochy. Danił spokojnie, gra swoje i zmierza po zwycięstwo.
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Spoiler:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
O kurde, już z przełamaniem Med w czwartym secie, zaczyna szybko to iść w jego stronę, pytanie czy on jest na tyle dobry, żeby nie złapać już żadnej zawiechy przy swoim podaniu.
No niestety. Trzeba odnotować pierwszą ćwiartkę w AO, rekordowy ranking i czekać na kolejne okazje dla Huberta. Nie wydaje się, żeby Daniil miał to wypuścić. Jest zbyt świadomym tenisisą, źeby nie wykorzystać sytuacji i niewielkim kosztem nie zrobić co namniej połówki szlema. Temperatura powietrza zaczyna spadać, więc i ten czynnik robi się drugorzędny.
E1. Jeszcze te mijanki Huberta na rakietę wirtuoza volleja z Rosji. Ech..
E2 Hubert odłamał. A więc tak to działa. Trzeba narzekać i marudzić. Podoba mi się ten król kibiców na trybunach. Tak właśnie należy reprezentować polskie barwy za granicą. Zawsze gdy sam jestem za granicą, dużą wesołość wzbudzają we mnie rodacy, o mentalności tefałeniarzy, których głównym zmartwieniem jest obawa, o to jak będą postrzegani przez autochtonów. Takich zakompleksionych i zahukanych tefałeniarzy spotkałem bez liku na turystycznym szlaku. Pedagogika wstydu i pranie mózgów.
E1. Jeszcze te mijanki Huberta na rakietę wirtuoza volleja z Rosji. Ech..
E2 Hubert odłamał. A więc tak to działa. Trzeba narzekać i marudzić. Podoba mi się ten król kibiców na trybunach. Tak właśnie należy reprezentować polskie barwy za granicą. Zawsze gdy sam jestem za granicą, dużą wesołość wzbudzają we mnie rodacy, o mentalności tefałeniarzy, których głównym zmartwieniem jest obawa, o to jak będą postrzegani przez autochtonów. Takich zakompleksionych i zahukanych tefałeniarzy spotkałem bez liku na turystycznym szlaku. Pedagogika wstydu i pranie mózgów.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2024, 7:02 przez Marcelo, łącznie zmieniany 3 razy.
2025 = Stuttgart - (F, PF, PF) - WTA 500 - Ostapenko - Sabalenka 2-0, Sabalenka - Paolini 2-0, Ostapenko - Aleksandrowa 2-0; 2024 = Paryż - (F, ĆF, ĆF) - ATP Masters 1000 Zverev - Humbert 2-0, Chaczanow - Dimitrow 2-0, Humbert - Thompson 2-0; Halle - (F) - ATP 500 Sinner - Hurkacz 2-0 2023 = Sztokholm - (F) - ATP 250 Monfils - Kotow 2-1; Madryt - (4R, 3R) - ATP Masters 1000 Alcaraz - Zverev 2-0, Tsitsipas - Báez 2-1 - (ĆF ,4R) - WTA 1000 Sakkari - Begu 2-1, Świątek - Aleksandrowa 2-1 2022 = Turyn - (PF) - ATP Finals Djoković - Fritz 2-0; Barcelona - (F) - ATP 500 Alcaraz - Carreño-Busta 2-0