Samo MC jeszcze mógłbym oglądać. Fajne położenie, pierwszy poważny turniej na tej nawierzchni, później to "szarość dnia, wiecznie trwa".
Roger Federer vs Rafael Nadal
Re: Roger Federer vs Rafael Nadal
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Wtedy w Hamburgu Nadal miał serię 81 kolejnych wygranych, ale było widać, że chyba potrzebuje oddechu przed RG (dzień wcześniej Hewitt mocno go wcierał w kort przez pierwszy fragment meczu) i finał chyba to potwierdził - poczuł krew Fed po breaku na 3-1 w drugim secie i wykorzystał okazję.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Jacques D.
Zważywszy na specyfikę tych nawierzchni - dość oczywiste, dlaczego.Damian pisze: ↑21 maja 2020, 22:19Jeden odchorowywał RG, drugi Wimbledon.DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:13 Czy brakuje wam meczów między nimi na letnim hard? Jak to wytłumaczyć, że przez 15 lat rywalizacji zagrali w tym okresie tylko raz (niezły mecz był w sumie, chociaż Fed wychodził na niego w roli wyraźnego underdoga)![]()
Cincy jednemu bardzo pasowało, drugiemu w ogóle. Kanada zawsze nie była łatwa dla Rogera. Musiał zawsze nieco odsapnąć po trawie.![]()
@DUN I LOVE dla mnie ewidentnie Hamburg, mimo tego jednego seta, bo na finał Madrytu 09, po naprawdę świetnym meczu z Djokoviciem, wyszły jednak tym razem realnie zwłoki Nadala.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Też tak to widzę, choć wtedy w Hamburgu dzień wcześniej mocno wymęczył go Hewitt i też miał już w nogach poprzednie Mastersy oraz Barcelonę i tym był trochę usprawiedliwiany taki pogrom w drugim i trzecim secie. Niemniej jednak to też na pewno jeden z najbardziej niespodziewanych wyników w tej rywalizacji. Z tego Madrytu zapamiętałem głównie świetną dyspozycję serwisową Feda, a teraz po zajrzeniu w archiwa moim oczom ukazał się mały "szoker". Roger miał 2/2 przy BP, a Rafa 0/4.Kiefer pisze: ↑21 maja 2020, 22:30Zdecydowanie Hamburg, w Madrycie co prawda też bardzo dobrze, ale Rafa był chyba mocno naruszony.DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:29W 2019 przyszło takie zasilenie, że można sobie pozwolić na rok pandemii.Michael Scott pisze: ↑21 maja 2020, 22:26 Co nam po debiutantach, jak większość z nowo zarejestrowanych nic nie pisze xD
Na cegle Roger wygrał 2 mecze - gdzie waszym zdaniem lepiej grał? Hamburg 07 czy Madryt09?

- DUN I LOVE
- Administrator
W Madrycie Fed, co warto podkreślić, grał super w sytuacjach zagrożenia, przy jednym bp wytrzymał nawet długą wymianę z Nadalem.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Tam chyba klasycznie Fed bronił bp serwując na mecz, generalnie był sporo lepszy.
- DUN I LOVE
- Administrator
Ulubione wymiany tej rywalizacji? Które pojedyncze punkty szczególnie utkwiły wam w głowie?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Jacques D.
I as niesamowitym drugim serwisem jakoś pod koniec meczu.DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:40 W Madrycie Fed, co warto podkreślić, grał super w sytuacjach zagrożenia, przy jednym bp wytrzymał nawet długą wymianę z Nadalem.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Aż sobie przypomniałem ten dziwny gem, z całą masą bp dla Rafy na początku któregoś z seta w AO'17. Zdaje się, chyba z 4x zaserwował w to samo miejsce, gdzie Hiszpan był bezradny.DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:40 W Madrycie Fed, co warto podkreślić, grał super w sytuacjach zagrożenia, przy jednym bp wytrzymał nawet długą wymianę z Nadalem.
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
@Damian, trzeci set chyba. Później poszło przełamanie dla RF.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:41 Ulubione wymiany tej rywalizacji? Które pojedyncze punkty szczególnie utkwiły wam w głowie?
Nie będę się silił na oryginalność.
Pomijając wiadomą piłkę z finału AO 2017, to ten bekhend po linii, którym obronił meczbola w taju czwartego seta finału Wimbledonu 2008. Do dziś pamiętam jakie miałem wtedy ciarki.DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:41 Ulubione wymiany tej rywalizacji? Które pojedyncze punkty szczególnie utkwiły wam w głowie?
- DUN I LOVE
- Administrator
@Art, tam 2 piłki od stanu 6-7* w taju były znakomite. W ogóle ten powrót z 2-5* w trzynastym gemie to było super przeżycie. Szkoda, że na koniec z gorzkim posmakiem.
Ja dodam, dosyć nieoczywiście, piłki z Londynu11. Pierwsza to dając breaka na *3-0 w drugim, gdzie niesamowicie Federer katował Nadala, rozstawiając go po kątach. Druga to kilka chwil później, gdzie długa wymiana zakończyła się fh po linii przeciwko uciekającemu w drugą stronę Rafie.
Jeszcze była słynna wymiana z bh po krossie z Londynu10, przy 3-2* i 15-15 bodajże.
Ja dodam, dosyć nieoczywiście, piłki z Londynu11. Pierwsza to dając breaka na *3-0 w drugim, gdzie niesamowicie Federer katował Nadala, rozstawiając go po kątach. Druga to kilka chwil później, gdzie długa wymiana zakończyła się fh po linii przeciwko uciekającemu w drugą stronę Rafie.
Jeszcze była słynna wymiana z bh po krossie z Londynu10, przy 3-2* i 15-15 bodajże.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Dla mnie taka piłka symbol, normalnie uśmiech na twarzy a na języku- jak pięknie a tu nic z tego.

- DUN I LOVE
- Administrator
@pascal, właśnie miałem przyszykowany do wrzucenia. Genialny punkt Nadala.
Sprawdźcie jeszcze pierwszy punkt półfinału Rg05.
Sprawdźcie jeszcze pierwszy punkt półfinału Rg05.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Widziałem wielokrotnie, naprawdę dobra akcja Szwajcara, przerażąjace jest to, że to było mega łatwe dla Rafy, on tą piłkę złapał bez najmniejszych problemów i gdy Roger zagrał jeszcze dokładniej to też by zdążył i może nawet z takim samym skutkiem.DUN I LOVE pisze: ↑21 maja 2020, 22:53 @pascal, właśnie miałem przyszykowany do wrzucenia. Genialny punkt Nadala.
Sprawdźcie jeszcze pierwszy punkt półfinału Rg05.![]()
Obu, Dun
Warto to podkreślić, tak samo tu- ten forhendowy squash Rogera a później taki koniec

- DUN I LOVE
- Administrator
Tak, przy równowadze. Dał meczową.
Tutaj przy 2:33 sprawdźcie, też super wyrzucający serwis:
https://www.youtube.com/watch?v=cwZJRnD5qAI
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Chyba najbardziej hardkorowy punkt, ten obronny slajs Federera po którym Nadal znalazł się od razu w defensywie, to machnięcie tym forhendem po linii Rafy na koniec, bo już nie było czasu.

- DUN I LOVE
- Administrator
Wtedy się zrobiło naprawdę obiecująco, *4-2 i 30-15. Niestety, Nadal zagrał 2 diabelskie punkty. 
Czy macie jakieś oczekiwania co do tej rywalizacji w przyszłości czy może poprzestańmy na tym co jest?

Czy macie jakieś oczekiwania co do tej rywalizacji w przyszłości czy może poprzestańmy na tym co jest?
MTT Titles/Finals
Spoiler: