Tenis juniorski

Obrazek
Awatar użytkownika
jaccol55

Re: Tenis juniorski

Post autor: jaccol55 »

ObrazekObrazek

US Open - finał:

[4] Borna Corić (CRO) d. Thanasi Kokkinakis (AUS) 3-6 6-3 6-1

US Open - zwycięzca:

[4] Borna Corić (CRO)

Obrazek
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Fajnie, że tak dużo się rozwodzicie nad juniorami. Jeszcze rok, dwa temu nigdy bym nie przypuszczał, że będę znał wszystkich półfinalistów juniorskiego wielkiego szlema, a tak było teraz. :o

Mam nadzieję, że to pokolenie się odpłaci i wejdzie w rozgrywki ze sto razy większym impetem niż to się działo w ostatnich latach.

Ja jeszcze nie mam swojego faworyta wśród młodych, będę musiał ich dłużej pooglądać, coraz więcej okazji do tego będzie. A faworyt taki się przyda, aby się emocjonować dalej tenisem, bo po odejściu Feda widoki są katastrofalne. :(
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Rroggerr

Post autor: Rroggerr »

Hiszpanie wygrali Junior Davis Cup. Chyba jakieś talenty tam mają, choć obu singlistów nie znam.
Rroggerr

Jutro rozpoczyna się w Bradenton turniej im. Eddiego Herra. Masa atrakcji, łącznie z możliwością zrobienia sobie foci z Bollieterim, ale przede wszystkim Zverev, Kozlov, Rubliow czy Mmoh - łącznie 30 juniorów z pierwszej 100-tki rankingu - na starcie. Dwa tygodnie temu na tych kortach pierwszy seniorski tytuł wygrał Rubliow, więc chyba on przystąpi do turnieju w roli faworyta.

Może uda się nawet coś zobaczyć, zresztą same wyniki turnieju powinny być ciekawe.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Orange Bowl w połowie grudnia?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
vian

Post autor: vian »

Roggerr, Rblew wygrał turniej w tym samym klubie, ale na kortach ziemnych :)
Zainteresowani powinni zabukować sobie tę stronę:
http://www.imgacademy.com/events/eddie- ... mpionships
sprawdzać codziennie oop i wybierać sobie mecze do oglądania (14 kortów z transmisją! Lepiej niż na szlemach :D). Dziś zagrają między innymi Kozlov, Rublev, Halys, Zverev, czy też dwaj polacy - Zieliński i Majchrzak. Mam nadzieję, że uda mi się coś obejrzeć i powymieniać się z wami opiniami :)
Rroggerr

DUN I LOVE pisze:Orange Bowl w połowie grudnia?
W przyszłym tygodniu.
Mam nadzieję, że uda mi się coś obejrzeć i powymieniać się z wami opiniami :)
Jak będziesz oglądać wiadomo którego Ruska to możesz dać znać. :D Może i ja znajdę chwilę.
Awatar użytkownika
vian

Musiałem źle spojrzeć - Eddie Herr jest rozgrywany na kortach ziemnych, toteż i transmisja nie obejmuje tego turnieju :|
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Jak sytuacja na Eddie Herr?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Rroggerr

Na MTFie piszą, że Majchrzak wygrał z Mmohem i awansował do 1/4 - duże perspektywy nawet na finał ma Polak. W chwili obecnej jest najwyżej rozstawionym (turniejowa '9') zawodnikiem, który pozostał w tej połówce - najgroźniejszy powinien być Japończyk Nakagawa, z którym może spotkać się w 1/2.

Fajnie się zapowiada. :)
Awatar użytkownika
vian

W Australii końca dobiegają mistrzostwa juniorów:
http://tournaments.tennis.com.au/sport/ ... 75&draw=16
A od poniedziałku walka o WC AO z transmisją z kortu centralnego - zawsze udawało mi się obejrzeć paru juniorów grających tenis fajny dla oka (chociaż ze skutecznością bywało już dużo gorzej :D)
Awatar użytkownika
vian

Co do Majchrzaka - jestem ciekaw jak się rozwinie. Technicznie nie wygląda rewelacyjnie, ale odniosłem wrażenie, że gra inteligentny tenis, więc zawsze może tym nadrabiać braki.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

vian pisze:A od poniedziałku walka o WC AO z transmisją z kortu centralnego - zawsze udawało mi się obejrzeć paru juniorów grających tenis fajny dla oka (chociaż ze skutecznością bywało już dużo gorzej :D)
Wątek AO, jak co roku, będzie czekał. :P Ja nie będę miał jak oglądać, ale liczę na relacje. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Rroggerr

Kozlov niestety przegrał z Rubliowem, a kibicowałem mu. Chyba przedwczesny finał, bo nie wiem, kto miałby pokonać Rosjanina, skoro na tych samych kortach wygrywał seniorski turniej.
Awatar użytkownika
vian

Dun, ja broń boże nie planuję zarywać nocy aby oglądać te mecze :) rok temu były archiwizowane, dwa lata temu chyba też. W ostateczności sam nagram.
Majchrzak stracił 16 gemów w 4 meczach - abstrahując od stosunkowo łatwej drabinki skala wygranych robi wrażenie.
Szkoda Kozlova, ale sądzę, że on jeszcze swoje osiągnie w tenisie :)
Rroggerr

vian pisze:Szkoda Kozlova, ale sądzę, że on jeszcze swoje osiągnie w tenisie :)
Ano osiągnie, ale ja czekam, kiedy zrobi ten krok naprzód, bo nie mam wątpliwości, że pod względem potencjału resztę przecież utalentowanych rówieśników bije na głowę. To trochę analogiczny przypadek do Ashleigh Barty w żeńskim tenisie - ta też ma ogromne możliwości techniczne, ale fizycznie mocno odstaje, więc na razie tylko króluje w deblu. Kozlov potrafi zagrać wszystko na korcie, ma najlepsze czucie, najlepiej gra przy siatce spośród rówieśników, ale fizycznie jest słabiutki, przez co regularnie ma problemy ze zdrowiem na korcie - mecz z Miedlerem na US Open, z Nishioką, z Edmundem na Wimbledonie, z Przysiężnym w Newport, a przecież to tylko pół roku. To, że on będąc tak naprawdę dzieckiem (ale nie metrykalnie, a przede wszystkim fizycznie) rywalizuje na równi z Edmundem (trzy lata starszy, ze zwycięstwem w ATP, kilkoma futuresami na koncie) czy Przysiężnym, najlepiej znamionuje jego talent. Oby tylko nie przesadzili, jak z Youngiem, ale nie wyobrażam sobie, żeby nie zrobił kariery. Może później zacznie wygrywać, ale może się okazać, że jak zacznie, to już nie przestanie.

Nawet Kokkinakis nie wzbudza we mnie takiej sympatii. :o Choć podziw jest tu chyba lepszym słowem.
Rroggerr

Majchrzak w finale. :-D Oddał 7 gemów Nakagawie i zagra o tytuł jednego z najbardziej prestiżowych juniorskich turniejów na świecie.

W finale czeka Rubliow, który zagrał trzeciego decidera w tym turnieju - tym razem wygrał z Amerykaninem Baughmanem. Faworytem mimo wszystko Rosjanin, ale Polak jest chyba w wielkiej formie, do tego nawierzchnia mu sprzyja, więc na pewno nie jest bez szans.

Trochę czekaliśmy na tak dobre (tytuł w deblu na US Open do tego) rezultaty polskiego juniora. Nie wiem, czy podoba mi się tenis Polaka, ale na pewno mu kibicuję. Od Rubliowa jest starszy prawie o dwa lata (urodził się w styczniu 96, a Rosjanin w październiku 97), więc to chyba spory argument po jego stronie.
Awatar użytkownika
vian

Właśnie przeczytałem, że Kozlov na początku grudnia wygrał turniej o QWC do Delray Beach. Nie tyle o osiągnięcie chodzi, bo to przy jego zdolnościach nie powinno zaskakiwać, ale sama decyzja by w wieku 15 lat próbować swoich sił na poważnie na szczeblu ATP robi wrażenie.

edit/ I wydaje mi się, że to bardzo dobra decyzja, bo większość obiecujących juniorów z ostatnich lat jakoś na stałe ugrzęzło w futuresach/challengerach...
Rroggerr

Wygrał w trzech tie-breakach Polak. :D :D :D
Widzu

Post autor: Widzu »

Mógł zakończyć dużo, dużo szybcij. W 2 i 3 sci miał przewage przełamania, no ale serwisuje Jurka to On nie ma:) No i mecz na amrykańskiej cegle.
ODPOWIEDZ